Connect with us

Szerbia

Elszabadult az utca a képviselőházban, félig-meddig megalakult az új szerbiai parlament

Az ellenzék a saját győzelmének tekinti, hogy az utóbbi tizenkét évben – vagyis Vučić kormányzásának idején – az alakuló ülésen először nem választottak parlamenti elnököt, illetve hogy a külföldi nagykövetek közül senki sem volt a karzaton. Itt azért halkan megjegyeznénk, hogy a szerbiai ellenzék eddigi egyetlen parlamenti sikere, hogy bevitte az utcát, illetve az utcai módszereket a képviselőházba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A himnusszal kezdődött a parlamenti ülés, aztán jött a balsors, amit a leginkább az utcai módszerek jellemeztek
A himnusszal kezdődött a parlamenti ülés, aztán jött a balsors, amit a leginkább az utcai módszerek jellemeztek (Forrás: Screenshot, RTS)
Listen to this article

Mintegy másfél órás utcai közjátékokkal tarkított komédia után félig-meddig megalakult a . Korábban arról írtunk, hogy a szerb kormányzat sietteti az új törvényhozás létrehozását, hogy elfelejtesse a választási csalásokat, ennek érdekében nagy horderejű kérdéseket nyitott meg, mint legutóbb egy két és fél évtizeddel ezelőtti újságírógyilkosságban hozott felmentő ítélet kihirdetése, vagy a kiaknázásával kapcsolatos kérdések felmelegítése. A sietséget jellemzi az is, hogy az alakuló ülés megtartásával nem várták meg, hogy a nemzetközi megfigyelők holnapután közzétegyék a december 17-i választásokkal kapcsolatos jelentésüket, amely az ellenzéki várakozás szerint elmarasztaló lesz, és nemzetközi vizsgálatot sürget.

Ellenzéki és kormánypárti transzparensek

Az alakuló ülést a himnusz meghallgatása nyitotta meg, amelyet egy vegyeskar adott elő, majd a parlamenti szerepét ideiglenesen betöltő legidősebb képviselő üdvözölte a társakat, mármint azokat, akik bent voltak a teremben, miután az ellenzékiek egy része nem vett részt az ülésen, számokban kifejezve ez azt jelentette, hogy a 250 megválasztott képviselő közül 216 vett részt az ülésen.

Az elnöklő Stojan Radenović egy nyugalmazott szerbiai matematikus, aki a nevét igazán azzal véste be a szerbiai köz- és tudományos életbe, amikor a “látnoki” jelzővel jellemezte Aleksandar szerb államfő politikáját.

Középen és főszerepben a nagy szerb matematikus

Középen és főszerepben a nagy szerb matematikus (Forrás: Screenshot, RTS)

Vannak azonban, akik még emlékeznek azokra az időkre, amikor Radenović úgy fogalmazott, hogy az “elhasználódott” politikai elitnek – mindkét oldalt beleértve – távoznia kellene, hogy utat nyisson a “friss vérnek”.

Az ideiglenes parlamenti elnököt 2017-ben különösen az aggasztotta, hogy a “szerb egyetlen ígéretét sem teljesítette”, majd Szaddám Huszeint, Moammer Kadhafit, Tito elnököt és Slobodan Miloševićet kezdte emlegetni, ezzel kapcsolatban ugyanakkor nem tartott attól, hogy diktatúra lesz Szerbiában, mert a elnököt támogató koalíció nem képes diktátort állítani és diktatúrát kialakítani, nagyon gyenge ugyanis, és “vékony a tudásban”, vagyis igencsak butuska.

A matematika professzor azóta újraszámolta az egyenletet és egészen más eredményre jutott, és egy kis szaúd-arábiai kitérőt követően beállt a butuskák közé. Jól tudjuk, hogy Szaúd-Arábia az az ország, amely hazai kapacitások hiányában mindenfélét összevásáról a focistáktól a matematikusokig, hogy a fegyverekről ne is beszéljünk.

Ellenzéki plakátok a szerbiai parlamentben

Ellenzéki transzparensek a szerbiai parlamentben (Forrás: Screenshot, RTS)

A szerbiai parlamenti ülés megnyitásakor Radenović alig mondott néhány szót, az ellenzéki padsorokból máris előkerültek a transzparensek, amelyeken leggyakrabban az “Elcsaltátok a választásokat” vagy a “Tolvajok” felirat volt olvasható, az egyiken pedig a szerb arcképe volt látható azzal a felirattal, hogy “President of the Republic, Maffiafőnök”.

A közvetítés során egy pillanatra látható volt, hogy az egyik biztonsági ember megszerezte és széttépte a “maffiafőnökös” plakátot, amelyet aztán átadott Miloš Vučevićnek, a Szerb Haladó névleges elnökének, elvégre az ő főnökéről van szó.

A nacionalista ellenzék időközben a “Koszovó egyenlő Szerbia” transzparenst emelte a magasba, de volt egy másik transzparensük is, amely szerint a Szerb Haladó a választási győzelmekért “ vereségekkel” fizet. A transzparensek megjelenésével párhuzamosan megszólaltak a sípok is, már csak az a kérdés, hogy mikor jelennek meg a lábasok és a kanalak a szerbiai parlamentben, mint hangkeltő eszközök.

A kormányzat hívei közben a karzaton bontottak ki egy hosszú molinót, amelyen arra történt utalás, hogy az ellenzéki csalók, illetve tolvajok – áttételesen szólva – most sem kerültek a húsosfazék közelébe, és így nem folytathatják a lopást. A molinó kibontását a kormánypárti sorokból tapsvihar fogadta, észrevételünk szerint a hat -es képviselő nem tapsolt hozzá, miután a magyar akkor is kormányzati oldalon állt, illetve ült a parlamentben.

Mindez arra utal, hogy az utca beköltözött a szerbiai képviselőházba, és nem csak beköltözött, hanem azon nyomban el is szabadult, és körülbelül minden ott folytatódik, ahol a választási színjáték előtt abbamaradt.

Az már csak hab a tortán, hogy Radenović ismertette négy helyettesének a nevét is, ezek közé tartozik a Szerbiai Szocialista képviseletében Marko Milošević, az előbb véres jelzők nélkül említett unokája is.

A kormánypárti molinó

Ki a nagyobb tolvaj? A kormánypárti molinó (Forrás: Screenshot, RTS)

Ezt követően a nagy sípolás közepette – vuvuzelák még nem voltak – a matematikus házelnök kiszámította, hogy megteremtődtek a parlamenti munka feltételei, majd kisvártatva felfüggesztette az ülést, hogy a mandátumvizsgáló bizottság megkezdhesse a munkát.

Utcai felvezetés után eskütétel

Miután az előbb említett bizottság befejezte a munkát a parlamenti képviselők letették a hivatali esküt, többre azonban nem futotta, pedig sokkal bővebb volt a napirendi pontok listája, például meg kellett volna választani az új parlamenti elnököt.

Erre a posztra a bicskanyitogató megnyilvánulásairól ismert Vladimir Orlić eddigi házelnök mellett Nikola Selaković esélyes, aki már jó pár miniszteri poszton csődöt mondott, ha megválasztják, akkor itt is kipróbálhatja magát. Ebben az a jó hír, hogy legalább kikerül a kormányból.

Parlamenti ülés, illetve állás

A parlamenti ülés, illetve állás alkalmával Nikola Selaković is tapsol, persze, nem a Maffiafőnök feliratnak, hanem a kormánypárti molinónak (Forrás: Screenshot, RTS)

Az ellenzék a saját győzelmének tekinti, hogy az utóbbi tizenkét évben – vagyis kormányzásának idején – az alakuló ülésen először nem választottak parlamenti elnököt, illetve hogy a külföldi nagykövetek közül senki sem volt a karzaton (bár nem lepődnénk meg, hogy ha az ott téblábolt volna valahol), és – mint Dragan Đilas a Danas című napilapnak elmondta: az is eredmény, hogy a parlamenti ülés folytatására majd csak akkor kerül sor, amikor már ismert lesz a külföldi megfigyelők jelentése.

Itt azért halkan megjegyeznénk, hogy a szerbiai ellenzék eddigi egyetlen parlamenti sikere, hogy bevitte az utcát, illetve az utcai módszereket a képviselőházba, amit – mint a kormánypárti molinóbontás bizonyít – a legnagyobb kormánypárt is elfogadott, és nemcsak elfogadott, hanem alkalmazott is.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


5
Szerbiában félig-meddig megalakult az új parlament

Ez mekkora előrelépés?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékEllenzéki és kormánypárti transzparensekUtcai felvezetés után eskütételMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an ambassador...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékEllenzéki és kormánypárti transzparensekUtcai felvezetés után eskütételMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved in...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékEllenzéki és kormánypárti transzparensekUtcai felvezetés után eskütételMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made the decision to...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékEllenzéki és kormánypárti transzparensekUtcai felvezetés után eskütételMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has been quite a...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékEllenzéki és kormánypárti transzparensekUtcai felvezetés után eskütételMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of the...

Egy hét legjava