Connect with us

Szlovákia

Tíz férfi jelentkezett be a szlovák elnökasszony helyére

A felmérések szerint a második fordulóban Pellegrini és Korčok között nem lenne 10 százalékpontnyi különbség, de szinte mindenhol Pellegrini vezet egy hajszállal. Nagy esélye van rá, hogy a 2018-as kormányfővé és a 2023-as házelnökké választása után 2024-ben köztársasági elnökké is megválasszák, ami még soha senkinek nem sikerült Szlovákia történetében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A jelenlegi házelnök és egy volt külügyminiszter a legesélyesebb arra, hogy bejusson a köztársaságielnök-választás második fordulójába. Közöttük kiélezett küzdelem várható, a többi nyolc jelölt inkább csak színesíti a palettát.
Korčok vagy Pellegrini? A jelenlegi házelnök és egy volt külügyminiszter a legesélyesebb arra, hogy bejusson a köztársaságielnök-választás második fordulójába. Közöttük kiélezett küzdelem várható, a többi nyolc jelölt inkább csak színesíti a palettát
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

2024. március 23-án tartják a szlovák köztársaságielnök-választás első fordulóját, amit két héttel később követhet a második, ha egyik jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének szavazatát. Ez 1999 óta, mióta közvetlenül választják az államfőket, még senkinek nem sikerült. Az viszont biztos, hogy új ember kerül az elnöki palotába, miután Čaputová még 2023 júniusában bejelentette, hogy nem indul újra, ahogy az is eldőlt, hogy ismét férfi fogja váltani a leköszönő elnökasszonyt. Szlovákiában azok a 40. életévüket betöltő szlovák állampolgárok válhattak jelöltté, akiket vagy 15 parlamenti képviselő, vagy 15 000 állampolgár támogatott. Képviselők segítségével vált jelöltté a legesélyesebb jelölt, Peter Pellegrini házelnök, akit a két nagy kormánypárt, az általa elnökölt Hlas, valamint a Fico vezette Smer támogatott. A parlamenti ellenzékből is kilógó Szlovákia Mozgalom képviselői két jelölt indulását is támogatták: előbb Patrik Dubovský történészét, majd a mozgalom elnökéét, Igor Matovičét. A volt kormányfő 5 perccel a határidő letelte előtt adta le az induláshoz szükséges ívet.

Az ellenzék elnökjelöltje – Korčok

Miután kiderült, hogy Čaputová nem duplázik, a demokratikus erők viszonylag gyorsan dűlőre jutottak, hogy a korábbi németországi, EU-s és USA-i szlovák nagykövetet, korábbi külügyi államtitkárt és minisztert, Ivan Korčokot támogatják.

Többek között a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia és maga Čaputová is beállt mögé, de mivel nem állított jelöltet sem a liberális SaS, amelynek jelöltjeként kormánytag lett, illetve a kereszténydemokrata KDH sem, tulajdonképpen a demokratikus jobbközép erők egyetlen jelöltjének tekinthető.

Megítélésében kritikával szokták emlegetni, hogy államtitkárként funkcionált több Fico által kinevezett miniszter mellett, illetve hogy 2020 után kétszer is lemondott a miniszterségről, egyszer Matovič, majd később Heger kormányában is.

A nagy szomorúság annak volt betudható, hogy Ivan Korcok lemondott a külügyminiszteri posztról

A nagy szomorúság annak volt betudható 2022. szeptember 13-án, hogy Ivan Korčok lemondott a külügyminiszteri posztról (Forrás: X platform, Ivan Korčok)

Korábbi főnökét, Matovičot nyilván bosszantja, hogy a kormányellenes tüntetések mellett a köztársaságielnöki-jelöltség egyeztetéséből is kihagyták, ezért két jelöltet is támogatott a mozgalma.

Dubovský feladata a kereszténydemokrata szavazók megszólítása lehet, míg ő maga kvázi segíteni akar Korčoknak, hogy ne egyedül kelljen vitáznia “a maffiózókkal és a bolondokkal”.

A kormánypártok jelöltje – Pellegrini

A kormányalakítás során már arról beszéltek, hogy Pellegrini egyik koalíciókötési feltétele az volt, hogy a Smer nem indít ellene jelöltet a köztársaságielnöki választáson. Fico be szokta tartani a megállapodásokat, így tett ebben az esetben is.

A harmadik koalíciós partner vezetőjének, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének azonban komoly kifogásai vannak nem csak Pellegrini személyével, de az általa vezetett párt mérsékeltségével is.

Elmondása szerint Ficót tartaná a legjobb államfőjelöltnek, de ha ő nem indul, akkor már csak azért is vállalja a jelöltséget, hogy ne Pellegrini gyűjtse be a kormánypárti szavazatokat. Danko azonban indulásával éppen Pellegrininek segíthet abban, hogy a radikális szavazók ne egy ember mögé álljanak be, és tegyék ezzel kérdésessé a második fordulóba jutását.

Dankon kívül két országosan is ismert rendszerkritikus, illetve szélsőjobboldali jelölt ugyanis hasonló megfontolásból indult el, ráadásul már 2019-ben is komoly szavazatszámot tudhattak magukénak.

Štefan Harabin 5 évvel ezelőtt 14%-kal mindössze 4 százalékpontra volt a Smer akkori jelöltjétől, Maroš Šefčovičtól, de Kotleba is 10% fölött szerepelt.

A várható második fordulóban az ezekre a jelöltekre leadott szavazatokra valószínűleg számíthat Pellegrini egy liberális jelölt ellenében.

Hasonló babérokra törne egy országosan kevésbé ismert volt rendőr, Milan Náhlik is, és ugyanezt tervezte egy szélsőséges kispárt elnöke, Róbert Švec is, ám az ellenőrzések során kiderült, hogy nem sikerült összegyűjteniük a szükséges aláírásokat.

Pellegrini miniszterelnöksége idején felkereste a magyar kerítést is

Pellegrini miniszterelnöksége idején felkereste a magyar kerítést is, és örömmel konstatálta, hogy Magyarország nagyon jól védi közös schengeni határt (Forrás: X platform, Peter Pellegrini)

Az említetteken kívül pártokfeletti jelöltként indul még Fico egyik korábbi külügyminisztere, Ján Kubiš is, aki a felmérések szerint Pellegrini, Korčok és Harabin után negyedik a népszerűségi listán, de a Magyar Szövetség színeiben jelöltette magát Forró Krisztián. Az ő választói is feltehetőleg Peter Pellegrinihez pártolnak át a második fordulóban.

A magyar jelölt – Forró

2014-ben indult először magyar jelölt a szlovák köztársaságielnök-választáson. Bárdos Gyula az MKP jelöltjeként 5% fölötti eredményt ért el, ami elsősorban a magyar jelölt jelentette innovációnak volt köszönhető, illetve annak, hogy a Híd egy szlovák politikus mögé állt be.

Az MKP azonban nem tudott építeni a későbbiekben Bárdos eredményére. 2019-ben mind a Híd, mind az MKP elindította elnökét a választáson, ám sem Bugár Béla, sem Menyhárt József nem szerepelt túl jól.

Menyhárt akkor szállt ki a versenyből, amikor alig 1,5%-ot mértek neki szemben Bugár 7% fölötti népszerűségével, ám a végén a Híd elnökének is be kellett érnie 3,1%-nyi szavazattal.

Úgy tűnik, a szlovákiai magyar választókat nem hozza tűzbe az elnökválasztás. Forró támogatottságát jelenleg 2-3%-ra mérik, ami nem tűnik jó előjelnek a Magyar Szövetség országos megmérettetései előtt.

Forró Krisztián mintegy 30 000 aláírást adott át elnöki jelöltségének megtámogatására. Forró szeretné megmutatni, hogy a magyar közösség erős, és jó tárgyalási pozíciót kíván szerezni annak eldöntéséhez, hogy kit támogasson a második körben (Forrás: X platform,
Slovakia Elects)

A parlamenti választások még messze vannak, de az idén június elején tartandó EP-választások előtt egy 5% fölötti eredmény adna csak igazi reményt arra, hogy ismét bejuthat képviselő a magyar listáról az Európai Parlamentbe.

Az azonban már szinte biztosra vehető, hogy lesz magyar képviselő az EP-ben a szlovákiai kvótából, miután Ódor Lajos korábbi kormányfő elfogadta a legnagyobb szlovákiai ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia EP-listájának vezetését.

Kiélezett küzdelem

A felmérések szerint a második fordulóban Pellegrini és Korčok között nem lenne 10 százalékpontnyi különbség, de szinte mindenhol Pellegrini vezet egy hajszállal. Nagy esélye van rá, hogy a 2018-as kormányfővé és a 2023-as házelnökké választása után 2024-ben köztársasági elnökké is megválasszák, ami még soha senkinek nem sikerült Szlovákia történetében.

Pellegrini házelnökként sokkal több szereplési lehetőséghez jut, mint bármelyik ellenfele, amit a kampányra elkölthető 500 000 euróval aligha lehet ellensúlyozni.

Pellegrini azonban a Smerrel kötött koalícióval ismét közelebb került Ficohoz, ezért ha Korčokéknak sikerül ismét Fico személyéről szóló népszavazásként keretezniük a választást, akkor a Fico-ellenes szavazatok begyűjtésével meg tudják szorongatni Pellegrinit.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


2
Szlovákiában 2024. március 23-án tartják a köztársaságielnök-választás első fordulóját

Ki legyen az új szlovák köztársasági elnök?

Közben kisebbségi törvény készülhet Szlovákiában, erre vonatkozik a következő kérdésünk:

8
Bajnai gesztusokat kért Ficótól, Gyurcsány pedig magyarázatot, Orbán viszont most kisebbségi törvényt

Mit kérjünk még Ficótól?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava