Connect with us

Szlovákia

Orbán bevetette magát: Kisebbségi törvény készülhet Szlovákiában
0 (0)

Az is érdekes kérdés, hogy a korábban magyarfaló miniszterelnök hogy lett a kisebbségi jogok támogatója. A saját politikai számításain túl a változó közhangulat is indokolhatja döntését. A magyarok már nem az ország első számú közellenségei, ahogy a ’90-es években vagy 2006 és 2010 között

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FICO A KISEBBSÉGEKRŐL: Kívánom, hogy a szlovák-magyar együttélés kérdése soha ne legyen politikai rivalizálás tárgya. Kívánom, hogy minden téma, amit közösen megoldunk, Szlovákia és Magyarország javára váljon
FICO: Kívánom, hogy a szlovák-magyar együttélés kérdése soha ne legyen politikai rivalizálás tárgya. Kívánom, hogy minden téma, amit közösen megoldunk, Szlovákia és Magyarország javára váljon (Forrás: Facebook, Robert Fico)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A negyedik Fico-kormány ugyan semmilyen vállalást nem tett kisebbségi ügyekben a programjában, az Orbánnal való tárgyalások után azonban úgy néz ki, hogy mégis lehet kisebbségi törvénye Szlovákiának. Leporolják a nemrég kidolgozott törvényjavaslatot vagy teljesen újat készítenek?

Tárgyaltak Ficóval

Január 26-án Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke és Horony Ákos kisebbségi kormánybiztos Robert Ficoval tárgyaltak kisebbségi ügyekről.

Nyilván a parlamenten kívüli Magyar Szövetség politikai súlya önmagában nem indokolta ezt a találkozót, ráadásul olyan ügyekben, amelyek Fico számára 2016 előtt még vörös posztónak számítottak volna.

Ficót azonban a Híd már puhította négy évig közös kormányzásuk alatt, emellett egyre szorosabb kapcsolatot kezdett kiépíteni Orbánnal.

Ficóról még Bugár Béla, a Híd elnöke is többször elmondta, hogy szavatartó, az Orbánnal való találkozó után az is kiderült, hogy hálás természet, hiszen a magyar kormány nem egyszer állt ki mellette, amikor szorult a hurok a nyaka körül.

Kisebbségek a kormányprogramon túl

A szlovák kormány még december végén kinevezte a Magyar Szövetség jelöltjét, Horony Ákost kisebbségi kormánybiztosnak, de akkor még nem lehetett tudni, milyen széles jogköröket és mozgásteret kap.

Ráadásul az előjelek sem voltak a legkedvezőbbek, mert az SNS által nominált kulturális miniszterasszony éppen fel akarta számolni a Híd, a Smer és az SNS közös kormányzása alatt elfogadott Kisebbségi Kulturális Alapot, ami ellen petíciót is indítottak.

Nyolcszemközt

Nyolcszemközt (Forrás: Facebook, Robert Fico)

A január 26-i találkozón azonban megerősítették, hogy ez nem történik meg, sőt, megállapodtak abban, hogy külön törvénynek kellene rendeznie a nemzeti kisebbségek helyzetét és jogállását, pedig ez eredetileg nem szerepelt a kormányprogramban.

Az előző kormánybiztos, Bukovszky László vezetésével egy széles szakembergárda – amelynek tagja volt a jelenlegi kormánybiztos is – már elkészített egy tervezetet, ez azonban megakadt a minisztériumok ellenállásán. Horony Ákos elmondása szerint ez egy jó alap lehet, de újra le kell fektetni a jogalkotói szándékot.

Elképzelése szerint a minimális elvárás a kisebbségeket érintő jogszabályok egységes szerkezetbe való foglalása lenne, hogy ezzel is átláthatóbbá váljanak a kisebbségi jogok, illetve hogy ki lehessen iktatni az esetleges ellentmondásokat.

A további jogbővítések a törvényelőkészítési tárgyalásokon múlhatnak. Bukovszky tervezetét az igazságügy és a külügy kritizálta leginkább, és bár azóta az új kormányban új vezetői vannak a tárcának, a minisztériumban dolgozók jellemzően nem cserélődtek le, így a kifogások is maradhattak.

Fico nyilván egy egyszerű többséget igénylő törvény elfogadását tudja garantálni, és ha Horonyék alkotmánytörvényben gondolkodnak, az ellenzéki képviselők támogatására is szükségük lesz. Kérdés, hogy az ellenzéki padsorokban ülő liberális és konzervatív képviselők a tartalma alapján ítélik-e majd meg az emberi jogok kibővítését látva benne, vagy kormányjavaslatként élből elutasítják.

A történet azonban még friss, Horonynak egyelőre meg kell kezdenie a tárgyalásokat a kormány legiszlatív tanácsának titkárával, hogy egyáltalán bekerüljön a jogalkotási tervbe a kisebbségi törvény.

Ha megtartja, úgy jó?

Horony egész listával készült Ficóhoz, amelynek pontjait feltehetőleg Orbánnal már korábban egyeztették, ezért pozitívan állt hozzájuk. Ennek alapján elfogadta a felkérést, hogy az újra létrehozott kisebbségi tanács elnöke legyen, támogatta a közlekedési táblák kihelyezését az első osztályú utakon, az önkormányzatok kétnyelvűsítéséből fakadó költségek fedezésére szolgáló pályázati alap létrehozását EU-s forrásból, illetve az online ügyintézés teljes körű biztosítását a kisebbségi nyelveken.

A valóra vált ígéretek komoly előrelépést jelentenének kisebbségi szempontból. Már csak az a kérdés, hogy ez valóban megtörténik-e, és ha igen, akkor miért?

Fico motívumait végigtekintve találni azért a hálán és a nagylelkűségen túl további momentumokat is. Egyrészt a magyar kormányhoz közel álló Magyar Szövetséget állandó segítőjének tudhatja be ezekkel a lépésekkel, másrészt azt is bizonyíthatja a szlovákiai magyar szavazóknak, hogy nincs is szükség önálló magyar parlamenti képviseletre.

Fico akkor is jól jár, ha a Magyar Szövetséget betagozza saját platformjának, de akkor is, ha a magyar szavazók a közvetítőt kiiktatva egyből az ő pártját választják.

Önkormányzati szinten szintén sok együttműködési lehetőség nyílik a két párt között, hiszen mindkettőnek erősek a struktúrái, de például a köztársaságielnök-választáson is számolhatna a Smer által preferált jelölt a magyar szavazatokkal.

Az is érdekes kérdés, hogy a korábban magyarfaló miniszterelnök hogy lett a kisebbségi jogok támogatója. A saját politikai számításain túl a változó közhangulat is indokolhatja a döntését.

A magyarok már nem az ország első számú közellenségei, ahogy a ’90-es években vagy 2006 és 2010 között. Az ellenségképeket gyártó szlovákok számára Orbán inkább pozitív példává vált, és az új, közös ellenségek gyűlöletében feloldódott a korábbi ellentét.

De mint minden autoriter rendszerben, Magyarországon és részben Szlovákiában is, erősen személyhez kötöttek ezek az attitűdök. Egy esetleges személycsere akár fel is boríthatja az alkukra és kölcsönös szívességekre épült Orbán–Fico tengelyt. Akkor pedig nagy szükség lenne egy önálló, mindkét szereplőtől független magyar képviseletre.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


8
Bajnai gesztusokat kért Ficótól, Gyurcsány pedig magyarázatot, Orbán viszont most kisebbségi törvényt

Mit kérjünk még Ficótól?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia17 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékTárgyaltak FicóvalKisebbségek a kormányprogramon túlHa megtartja, úgy jó?Mini közvélemény-kutatás A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava