Connect with us

B A Balkanac

Muskátli a dobogó tetején? (lobogó kombiné a zászlórúd végén)

Érdekes adatra hívja fel a figyelmet a horvát Index – e sorok szülője például nem is tudott róla –, hogy a 3+2 együttes a totál szétesése előtti Jugó idejében messze a legtöbb lemezt adta el. Többet, mint az azóta már megboldogult, legendás Tina Turner a külföldiek közül, vagy a roppant népszerű Lepa Brena a belföldiek táborából

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kombiné, kombiné, a csipkés kombiné...
VÉDJEGY: Kombiné, kombiné, a csipkés kombiné...
Listen to this article

Az elénk sodródott dalszöveg – rövid összefoglalója szerint – egy ember életútját követi, aki egy kis faluban született, ahová édesanyja várja haza. Ő viszont úgy dönt, nem tér vissza többé Temerinből vagy Szodoma-Gomora városából (?), inkább a züllött élet mellett voksol. Amellett, melyben festett/feslett nők, pezsgős vacsorák és egy eléggé lesüllyedt társaság lesi jöttét esténként. Várnak rá a züllött cimborák.

Rossz sejtései tehát azzal kapcsolatban, hogy mi is lehet így ennek összesítésben a vége. Ám minden vívódása, burjánzó, a szoba sötét sarkaiba bevackolódó félelme ellenére emberünk nem igazi drámai hős, mert valamiért inkább simán az ilyen formájú életet választja. Helyette annak, persze, hogy visszatérne abba a kicsinyke faluba, ahol egyébként nincs is lámpafény, meg valószínűleg alapvető eszközök hiányoznak még a komfortosabb boldoguláshoz. Mindeközben azért arra kéri anyját, mondjon el érte minden este egy imát. Hátha valahogy mégiscsak megmenekül az ő Odüsszeuszként bolyongó lelke. És akkor következik ebből valamiféle katarzis?

Mondhatni igen. De hogy mikor? A felvételeket elnézve: a sikerszám és rokonai előadása közben mindjárt az elején. Olyan sokat nem is kell várni rá. A hatás frenetikus. Letaglózó, egyben felemelő. – Három plusz tizenkettő.

Ezzel kapcsolatban érdekes adatra hívja fel a figyelmet a Index – e sorok szülője például nem is tudott róla –, hogy az előadó együttes a totál szétesése előtti Jugó idejében messze a legtöbb lemezt adta el. Többet, mint az azóta már megboldogult, legendás Tina Turner a külföldiek közül, vagy a roppant népszerű Lepa Brena a belföldiek táborából. A cikk szerzője, Željko Porobija őszintén bevallja: mielőtt rábukkant volna – újabb időkben – a szükséges adatokra, előbb tippelt volna a Bjelo dugme együttesre, vagy a Riblja čorbára, annak is például a Csendélet című lemezére. Netán a Plavi orkestarra. Persze, a tisztán rockereknél menőbbek voltak a népiesek vagy népies beütésűek mindig is, de hogy egy olyan csapat vezesse a toplistát, amilyen a számára teljesen ismeretlen 3+2 a Temerinből, álmában sem gondolta volna. Márpedig a zágrábi Jugoton lemezkiadó statisztikája ezt bizonyítja: egyértelműen és megdönthetetlenül.

Porobijának tehát halvány fogalma sem volt amúgy az eredetileg ürményházi Bugyi testvérek, Zoltán, János és Gyula, valamint az unokatesó Táncos Lajos alapította együttesről, amely a kezdetek kezdetén – valahol a hetvenes évek derekán – klasszikus rockot játszott, később lett ebből lakodalmas rock. Alapozva az úgynevezett mulatós zenére. Halvány fogalma sem volt előzőleg erről a dologról cikkírónknak. Még olyannyira körvonalazott sem, amilyen a halvány őszi rózsa, de aztán jó hosszú írást eresztett meg a megvizsgált tárgyban. Mondván, hogy az áttörés azokban az időkben történt – konkrétan az együttes nagy BUMM-ja –, amikor a kommersz rock hallgatóságára lelt a jugó piacon. Az eleinte 3+1-ből tulajdonképpen eztán lett az egyszerű matek szerint három plusz kettő, amikor is rábukkantak ötödik emberükre Hajdúk János személyében, aki az Újvidéki Rádió hangtechnikusa volt abban az időben. Hajdúk csakhamar megtalálta helyét a billentyűs hangszereknél, közben dalszerzőként is tevékenykedett. Közreműködésével jöttek létre az olyan nagylemezek, mint a már érintett kicsiny és őszi rózsa mellett a KOMBINÉ, meg AZ EGY ASSZONY MIATT VAGYOK ILYEN LÉHA. – cikkíró persze azt is megjegyzi, hogy közelsége – a kezdeti nehézségek után – milyen jót tett az ügynek. Odaát nem csak rengeteg hallgatója, vásárlója akadt, hanem idővel a követők is megjelentek a maguk lagzi zenéivel, életben tartván a műfajt, azonban ez már más lapra tartozik.

A történet azzal zárul, hogy a 3+2 újra kvartett, ám megőrizte a nevét, s hogy tudomása szerint a fiúk a mai nap is repesztenek, közben olyan újszerű hibridekkel is kísérleteznek, amilyen a SÁRGUL MÁR A COCO JUMBO.

Egyébként, ha azt nézzük, ez a muskátli zene se szövegszinten, se zenein nem túl bonyolult, talán azért is hat olyan gyorsan. Mert nincs beépített késleltető összetevő. De nézzük csak, ami pusztán a textusokat illeti, azok mégse annyira csapnivalók, mintha tényleg annyira csapnivalók lennének. Ezzel kapcsolatban viszont a Kultúra.hu portálon olvashatunk érdekeset a könnyűzenét illetően. Ott nem olyan esetekről beszélnek, mint amikor pl. Rúzsa Magdi Sziverit ad elő Lajkó Félixszel, vagy valaki, mondjuk, Petőfit vagy Adyt énekel, Nagy Lászlót, József Attilát, hanem az, amikor a dolog mintegy megfordul. Itt az válik kérdéssé, vajon pusztán az eleve nem versnek született dalszöveg számíthat-e értékesnek a valódi líra világában? Nos, ritka dolog, de utóbbi is előfordul. Egyetlenszer sem, meg kell jegyezni, a lakodalmas zene világából származó.

Első helyen említik ők a Kult.hu. írásában – Bródy János, Földes László Hobo, Müller Péter Sziámi és mások, nem utolsósorban Sztevanovity Dusán előtt – Bereményi Géza nevét, aki Cseh Tamásnak írta a szövegeket, s amelyek között akad nem kevés kocsmázást érintő. Ezek kétségtelenül jó magas szintet ütnek meg. Kiváltképp a SZÜLETTEM MAGYARORSZÁGON, melynek első strófája így hangzik:

(…) 77 éves vagyok
Fejemben összekeveredtek a féldecik s a kormányzatok.
Neveltek hazaszeretetre, hittem az Istenben is,
Harcoltam két háborúban, túléltem, az istenbe is.

Meg itt van valahol tán az is, ugye, hogy: ellopták a lovam, összeverem csizmám szárát – csuhaj! (Épp Sziveri Jánossal énekeltük volt gyakran.)

Végül is mindegy. Ezzel egy másik hosszú sínre keveredtünk. Bereményivel kapcsolatban csak annyit még, hogy Géza a kortárs írótársadalom egyik legsokoldalúbb, legkiemelkedőbb figurája. Tisztességtelen konkurencia, leszögezhető.


Mini


Az alábbi csak a olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


29
A 3+2 együttest eredetileg az ürményházi Bugyi testvérek, Zoltán, János és Gyula, valamint az unokatesó Táncos Lajos alapította, a matek úgy jött ki, hogy rábukkantak ötödik emberükre, Hajdúk János személyében, aki az Újvidéki Rádió hangtechnikusa volt

Melyik a kedvenc 3+2 dalod?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava