Connect with us

Szerbia

MUSKÁTLI, PÁLINKA, MATUSKA – curriculum vitae (másodkézből)

Magyarországon is gyorsan népszerű lett, nem kellett ahhoz otthon maradni, jött utánunk, vagy inkább ment előttünk. A kilencvenes évek menekültjei hozták magukkal az anyaországba is. Állítólag Magyarországon az 1986-os “Halvány őszi rózsa” minden idők legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze volt. Tudja-e még valaki, hogy mi az a nagylemez?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Muskátli, minek ide sok beszéd
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A csipkés kombiné emotívan hat az emberekre, hogy a fenébe ne hatna. Olyannyira, hogy 2020-ban film is készült, amelynek az egyik központi témája. Vagy nem is, a film középpontjában inkább az 1980-as évek második felében kivirágzó és felvirágzó, majd 1991-ig töretlenül sikeres, vajdasági eredetű „Muskátli” zene kulturális jelensége áll, amit Magyarországon talán lakodalmas rockként emlegetnek leginkább. Archív felvételekből, valamint a zenészek, a szakemberek és a műfaj kedvelőinek elbeszéléséből kiderül, hogyan alakult át a magyar mulatós népzenei stílus Muskátli formává és a kulturális ellenállás dacára, miért olyan népszerű az irányzat, még napjainkban is. Ha ugyan népszerű még.

Minket a Jóisten képzett (a Muskátlira)


SZÁSZ CSONGOR csantavéri, szűkebben csingágói filmkészítő, kutató, szakíró és szerkesztő-riporter, aki arra vállalkozott, hogy a kortárs dokumentumfilmes pálya foghíjasan benépesült perifériáján végezze lelkes értékőrző, azzal együtt értékteremtő tevékenységét. Jelenti ez azt, hogy dokumentumfilmen mutatja be Észak-Bácskának, azaz a Vajdaságnak az ő sajátos szemszögéből ritkán látott és láttatott kulturális örökségét. Kutatási területe a filmművészet, a kortárs szociografikus dokumentumfilm és a vajdasági filmkultúra.

A szerbiai Dok’n’Ritam fesztivál szakmai zsűrije 2021-ben a legjobb filmnek járó díjjal jutalmazta Szász Csongor rendező „Muskátli, a Vajdaság virágai” című filmjét.

A film a közelmúltban forgatott interjúk és koncertrészletek révén, a zenei irányzat máig ható sikereinek titkához viszi közelebb a nézőt, aki a moziélmény befogadása közben újra átélheti Jugoszlávia aranykorának idejét. A hiánypótló filmművészeti alkotás többek között hozzájárul az ott élők kulturális igényeinek ápolásához, közérzetének javításához, lelki derűjének megszilárdulásához, a Muskátli zenei jelenség újraértelmezéséhez, végső soron a szülőföldön való boldogulás előmozdításához. Hűha!

Magyarországon is gyorsan népszerű lett, nem kellett ahhoz otthon maradni, jött utánunk, vagy inkább ment előttünk. A kilencvenes évek menekültjei hozták magukkal az anyaországba is. Állítólag Magyarországon az 1986-os “Halvány őszi rózsa” minden idők legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze volt. Tudja-e még valaki, hogy mi az a nagylemez?


Szász Csongor jelenleg a MUSKÁTLI, A VAJDASÁG VIRÁGAI című film vetítéssel egybekötött beszélgetéseit szervezi, miközben több folyamatban lévő alkotás társszerzője, rendezője. Időnként a Filmvilág Folyóiratban és a Tiszatáj online-on jelennek meg írásai, ugyanakkor szerepet vállalt a vajdasági Tankönyvpótló oktatási segédanyagok elkészítésében. Jelent meg publikációja az Új Művészetben, bővebb tanulmánya a Híd Folyóiratban stb. Izgalmas és tartalmas interjúkat készít, így például a töredékében általunk is felhasznált beszélgetést híres színházcsináló emberünkkel, Döbrei Dénessel, ő jegyzi.

Nem mellékesen az Újvidéki Rádió KURBLI című műsorának lelkes „kurblizója”. A műsornak, amely a rádió filmkultúrát ápoló hagyományát igyekszik továbbvinni. Úgy véli, gazdag históriája van a délvidéki filmkultúrának, amit ki kell aknázni. Nem mellékesen filmklubot vezet és elvállalta a 2020-ban alapított szabadkai Radio Plac magyar szerkesztőségének irányítását.

MATUSKA c. dokufilmjére már reflektáltunk, kimagasló műve még például a PÁLINKAFILM – EXTRAKTUM VITALIS. (Kedves megegészségesedésünkre!)

De miért mondjuk mindezt?

Mert ha február, akkor mulatsáááág! Muskátli – A vajdaság virágai c. film bemutatója február 5-én lesz az érsekcsanádi könyvtárban! Messze Budapesttől, de közel a Muskátlihoz. A vetítés után beszélgetés Szász Csongor rendezővel, akinek érsekcsanádi kötődései is vannak. Meg MUSKÁTLI.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


30
A 3+2 együttest eredetileg az ürményházi Bugyi testvérek, Zoltán, János és Gyula, valamint az unokatesó Táncos Lajos alapította, a matek úgy jött ki, hogy rábukkantak ötödik emberükre, Hajdúk János személyében, aki az Újvidéki Rádió hangtechnikusa volt

Melyik a kedvenc 3+2 dalod?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava