Connect with us

Szerbia

MUSKÁTLI, PÁLINKA, MATUSKA – curriculum vitae (másodkézből)

Magyarországon is gyorsan népszerű lett, nem kellett ahhoz otthon maradni, jött utánunk, vagy inkább ment előttünk. A kilencvenes évek menekültjei hozták magukkal az anyaországba is. Állítólag Magyarországon az 1986-os “Halvány őszi rózsa” minden idők legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze volt. Tudja-e még valaki, hogy mi az a nagylemez?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

muskatli
Muskátli, minek ide sok beszéd
Listen to this article

A csipkés kombiné emotívan hat az emberekre, hogy a fenébe ne hatna. Olyannyira, hogy 2020-ban is készült, amelynek az egyik központi témája. Vagy nem is, a középpontjában inkább az 1980-as évek második felében kivirágzó és felvirágzó, majd 1991-ig töretlenül sikeres, eredetű „” zene kulturális jelensége áll, amit Magyarországon talán lakodalmas rockként emlegetnek leginkább. Archív felvételekből, valamint a zenészek, a szakemberek és a műfaj kedvelőinek elbeszéléséből kiderül, hogyan alakult át a mulatós népzenei stílus formává és a kulturális ellenállás dacára, miért olyan népszerű az irányzat, még napjainkban is. Ha ugyan népszerű még.

Minket a Jóisten képzett (a Muskátlira)


SZÁSZ CSONGOR csantavéri, szűkebben csingágói filmkészítő, kutató, szakíró és szerkesztő-riporter, aki arra vállalkozott, hogy a kortárs dokumentumfilmes pálya foghíjasan benépesült perifériáján végezze lelkes értékőrző, azzal együtt értékteremtő tevékenységét. Jelenti ez azt, hogy dokumentumfilmen mutatja be Észak-Bácskának, azaz a Vajdaságnak az ő sajátos szemszögéből ritkán látott és láttatott kulturális örökségét. Kutatási területe a filmművészet, a kortárs szociografikus dokumentumfilm és a filmkultúra.

A szerbiai Dok’n’Ritam fesztivál szakmai zsűrije 2021-ben a legjobb filmnek járó díjjal jutalmazta Szász Csongor rendező „Muskátli, a virágai” című filmjét.

A a közelmúltban forgatott interjúk és koncertrészletek révén, a zenei irányzat máig ható sikereinek titkához viszi közelebb a nézőt, aki a moziélmény befogadása közben újra átélheti aranykorának idejét. A hiánypótló filmművészeti alkotás többek között hozzájárul az ott élők kulturális igényeinek ápolásához, közérzetének javításához, lelki derűjének megszilárdulásához, a zenei jelenség újraértelmezéséhez, végső soron a szülőföldön való boldogulás előmozdításához. Hűha!

Magyarországon is gyorsan népszerű lett, nem kellett ahhoz otthon maradni, jött utánunk, vagy inkább ment előttünk. A kilencvenes évek menekültjei hozták magukkal az anyaországba is. Állítólag Magyarországon az 1986-os “Halvány őszi rózsa” minden idők legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze volt. Tudja-e még valaki, hogy mi az a nagylemez?


Szász Csongor jelenleg a , A VIRÁGAI című vetítéssel egybekötött beszélgetéseit szervezi, miközben több folyamatban lévő alkotás társszerzője, rendezője. Időnként a Filmvilág Folyóiratban és a Tiszatáj online-on jelennek meg írásai, ugyanakkor szerepet vállalt a Tankönyvpótló oktatási segédanyagok elkészítésében. Jelent meg publikációja az Új Művészetben, bővebb tanulmánya a Híd Folyóiratban stb. Izgalmas és tartalmas interjúkat készít, így például a töredékében általunk is felhasznált beszélgetést híres színházcsináló emberünkkel, Döbrei Dénessel, ő jegyzi.

Nem mellékesen az Újvidéki Rádió KURBLI című műsorának lelkes „kurblizója”. A műsornak, amely a rádió filmkultúrát ápoló hagyományát igyekszik továbbvinni. Úgy véli, gazdag históriája van a délvidéki filmkultúrának, amit ki kell aknázni. Nem mellékesen filmklubot vezet és elvállalta a 2020-ban alapított szabadkai Radio Plac szerkesztőségének irányítását.

MATUSKA c. dokufilmjére már reflektáltunk, kimagasló műve még például a PÁLINKAFILM – EXTRAKTUM VITALIS. (Kedves megegészségesedésünkre!)

De miért mondjuk mindezt?

Mert ha február, akkor mulatsáááág! – A vajdaság virágai c. bemutatója február 5-én lesz az érsekcsanádi könyvtárban! Messze Budapesttől, de közel a Muskátlihoz. A vetítés után beszélgetés Szász Csongor rendezővel, akinek érsekcsanádi kötődései is . Meg .


Mini -kutatás


Az alábbi -kutatás csak a olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini -kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


29
A 3+2 együttest eredetileg az ürményházi Bugyi testvérek, Zoltán, János és Gyula, valamint az unokatesó Táncos Lajos alapította, a matek úgy jött ki, hogy rábukkantak ötödik emberükre, Hajdúk János személyében, aki az Újvidéki Rádió hangtechnikusa volt

Melyik a kedvenc 3+2 dalod?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava