Connect with us

B A Balkanac

Putyin és a punkleányok (Nadya, a kimeríthetetlen)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Pussy Riot szokatlan radikalizmusa (Forrás: X-platform, Pussy Riot)
A Pussy Riot szokatlan radikalizmusa (Forrás: X-platform, Pussy Riot)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Putyin elítélte a Pussy Riotot, amiért táncolni mertünk egy templomban, és kiálltunk a nők jogaiért. Azt mondja, megvédi a kereszténységet a hozzánk hasonló sátáni boszorkányoktól. Úgy tűnik, Putyinnak gőze sincs a korai kereszténységről, különben tudná, hogy Krisztus és követői forradalmárok voltak, nem császárok.


Putyin képtelen megérteni azokat az erényeket, amelyek minden tiszta vallás alapjai: önfeláldozás, áldozatkészség, az igazság és az igazságosság feltétlen szeretete. Putyin csak a biztonságos, kényelmes, bürokratikus intézményes vallást ismeri, amely megerősíti a status quót. (És befolyásolható?)

A kis zárójeles, tőlünk származó kérdést leszámítva: a fentiek Nadya Tolokonnikova magyarul 2018-ban a HVG Könyvek sorozatában megjelent LÁZADJ! című, A PUSSY RIOT ÚTMUTATÓJA AKTIVISTÁKNAK alcímű művében olvashatók. Abban szerzője felteszi a számára legfontosabb kérdést, vajon megváltoztathatja-e egy ember rendkívüli elszántsága az autokrata rezsimet? Ugyanis, ha eltűrjük a zsarnokságot, akkor mi magunk válhatunk saját elnyomóinkká. És még ide tolakszik az is: vajon megőrizhető-e az önbecsülésünk egy börtönben?

Börtönt emleget Nadya, mert börtönbe került anélkül, hogy előzőleg igazából börtönről álmodott volna.

Vagy ki tudja, mindenesetre történt az az amúgy visszhangos dolog – még 2012-ben –, hogy a Pussy Riot diktatúraellenes feminista punkegyüttes egyik oszlopos tagjaként a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban részt vett az ott tartott Putyin-ellenes performanszon. A Putyin eltakarodását kérő fohászon, ami után két évet kellett lehúznia. A vád szerint: csoportos huliganizmusért. (A p****zendülők bandájával történt nyilvános hőbörgésért.) Tulajdonképpen nem is annyira ülnie kellett, mint robotolnia, mert kényszermunkatáborba került. Abba a rosszhírű Szibériába. Egyébként egyik társnőjével a csapatból, Marija Aljohinával hurcolták oda, ahol annyian törtek meg, vagy tűntek is el örökre a farkasordító történelmi ebadta hidegben.


Nem mellékesen a kemény évektől megihlett Aljohina ugyancsak írt egy könyvet, amely címében is emlékeztet Nadyáéra: A LÁZADÁS NAPJAI – A PUSSY RIOT TÖRTÉNETE ELSŐ KÉZBŐL (megjelent a Cser Könyvkiadónál 2020-ban). Most hogy itt mennyire rivalizálnak a hölgyek egymással, nem annyira fontos. Állítólag egyáltalán nem, sőt igyekeznek segíteni egymást. Tolokonnikova a maga részéről jó pár gondolati futamát zenésítette meg és adta elő Aljohina művének. Netalán az is elképzelhető, mivel neki vélhetően előbb sikerült eltűnnie Oroszországból – még mielőtt kiadták volna ellene ez év novemberében a legutóbbi letartóztatási parancsot –, hogy segítette megszökni Mariját a kutyaszorítóból. Ha más nem, a saját – valahogy eljuttatott – tapasztalataival. Baráti kapcsolataival, de itt eléggé sűrű a sötétség. Tény, hogy Nadya már elítélése idején kanadai papírokkal (is) rendelkezett, ami kissé bonyolította jogilag a dolgot, de oroszhonban gyorsan átírhatták a törvény odavágó részét. A legutóbbi letartóztatási kísérlet már távollétében történt, ezért nem mehet haza, ha nem akar ismét rács mögé kerülni. – Valószínűleg ezzel ez is volt a fő cél.

A sorstársnő, Marija Aljohina szökéséről úgy tudósított tavaly a sajtó, hogy az igazi akciófilmbe illő módon zajlott. Vagy kalandregénybe illően inkább. Pontosan ő sem érti, hogyan sikerült. Elmondása szerint házi őrizetben volt, mert bírálni merészelte az ukrajnai háborút. Ismét ráccsal fenyegették, ezért hát megszökött hazulról. Felhúzott egy pufikabátot, amilyet az ételfutárok viselnek, majd köd előtte, köd utána. Sikerült Fehéroroszországon át eljutnia Litvániába. Hogy most pontosan merre van, nem tudjuk, ahogy az Egyesült Államokban is fel-feltűnő kolléganőjéről sem. (Legalábbis nekünk nincs részletesebb információnk róla.)

Marija Aljohina és Nadya Tolokonnikova Amerikában és Kanadában többfelé kiállítást rendeztek Putyin hamvaiból

Marija Aljohina és Nadya Tolokonnikova Amerikában és Kanadában többfelé kiállítást rendeztek Putyin hamvaiból (Forrás: X-paltform, Marija Aljohina és Nadya Tolokonnikova Amerikában és Kanadában többfelé kiállítást rendeztek Putyin hamvaiból (Forrás: X-platform, Nadya Tolokonnikova)

Nadya Tolokonnikova és Marija Aljohina szabadulása anno egy, az akkori moszkvai téli olimpia alkalmával történt látványos amnesztiának volt köszönhető. Persze, éltek a lehetőséggel, ugyanakkor tudták, hogy az csak része az alkalmi kirakatrendezésnek. Nadya ebben a „szibériai edzőtáborban” szenvedélyes lázadóvá vált, aki hiszi és vallja, hogy az elnyomás, a hatalomelvűség és mindenféle igazságtalanság ellen radikálisan fel kell lépni. Szlogenje: „Kérd számon a hatalmasokat, és gyönyörködj a bukásukban!”.

Szóval, nem egy fotelforradalmár, nem egy fotelrocker. Róla újabban – úgy hírlik – film is készül. (Odakinn, persze.) Tolokonnikova memoárjaiból, az STX Entertainment amerikai szórakoztató & médiacég, felkarolásával. „Boszorkányégetés” a szórakoztatóiparban. HARASHOW. (Putyin „hamvai” egyébként a texasi Dallasban lettek utóbb kiállítva, az egykori amerikai elnökgyilkosság színterén, by the way.)

P.S. Tolokonnikova egyébként egy gyermek anyja, aki filozófiát tanult a moszkvai egyetemen. Börtönévei alatt levelezésben állt a mai baloldal (vagy miként egyesek mondják, csak kvázi-baloldal) kiemelkedő gondolkodójával, a szlovén Slavoj Žižekkel. Érdekes mód, Žižek egykor indult a szlovén elnökválasztáson, de ez már innen túl messzire vezetne. Csak annyit még, Žižek azt mondja Putyinnal kapcsolatban, hogy sok baloldali kritikus vele szemben, miközben kritikusságán azzal próbál enyhíteni, hogy a NATO ténylegesen veszélyezteti az oroszokat. Ezzel egy pakliban az ukrán fasizmusra utal, ám szerinte az orosz elnök jobban tenné, ha előbb a saját háztáján söprögetne. Hisz például kedvenc filozófusának, Ilyinnek példaképe Mussolini. Az a Duce, aki szerint a fasiszta az igazi megváltó, mert úgy látja, hogy az ellenség az, akit feláldozni kell. Tanácsadója, Dugin pedig nyíltan kimondta, hogy az orosz nacionalizmus alapja az impérium – mint átfogó, integráló univerzális elv. – Ezt fordította le az orosz elnök katonai nyelvre, az érdekszférák újbóli felosztását követelve. Közben a NATO takarodjon ki Kelet-Európából! (Persze.)

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

10
A Pussy Riot az mondja, hogy egyszer majd a Kremlben rendeznek Putyin hamvaiból kiállítást

Vajon mire lehet számítani?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava