Connect with us

Montenegró

A montenegrói civilek elutasítják Várhelyi ötletét, hogy EU-támogatással épüljön a bari LNG

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Várhelyi
Vajon mi van (még) Várhelyi hátizsákjában, és miért állja az útját Dritan Abazović motnenegrói miniszterelnök az igazi úton? A balfelső sarokban lévő felirat tanúskodik arról, hogy Montenegró az igazi úton halad (Forrás: montenegrói kormány)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Várhelyi Olivér egyik ígérete miatt huszonhét montenegrói civil szervezet levelet írt Ursula von der Leyennek, a brüsszeli bizottság vezetőjének, akitől azt kérik, hogy ne támogassa a bari kikötőbe tervezett LNG-terminál építését. A civilek megjegyzik, hogy Montenegró nem kapcsolódik a nemzetközi gázhálózatokhoz, és csak kis mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használ, ami kedvezőbb helyzetet teremt számára a szén-dioxid-mentesítés szempontjából, mint amiben maga az Európai Unió van. A közelmúltban Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítési biztos úgy nyilatkozott, hogy az EU partneri segítséget kíván nyújtani Montenegrónak az LNG-terminál megépítésében.

Várhelyi szerint az Európai Unió besegít

Az LNG-terminál építésére vonatkozó terv nem teljesen új, már Jakov Milatović montenegrói államfő belgrádi látogatása alkalmával már megemlítésre került, de a júliusi találkozón nem ő, hanem a szerb elnök hozta szóba.

Aleksandar Vučić akkor úgy fogalmazott, hogy Szerbia érdeklődést mutat a projekt iránt, és a terminálon keresztül jelentős mennyiségű (cseppfolyós) gázt szerezne be.

Vučić számokat is megemlített, szerinte Szerbia napi szinten 2,7 millió köbméter gázra tartana igényt, és kész lenne azonnal nekilátni a csövek lefektetéséhez, amelyek a Bijelo Polje-i mérőállomáshoz vezetnének.

Szavai szerint az említett mennyiség nem fedezné a teljes szerbiai szükségletet, de jelentősen hozzájárulna a “szerb diverzifikációhoz”.

Ezt követte Várhelyi kijelentése, miszerint az Európai Unió készen áll arra, hogy Montenegró partnereként LNG-terminált építsen Barban.


Szerbia fosszilis gázt használ távfűtésre, de az energiaellátás és az egyéni háztartások felhasználása viszonylag alacsony.

Észak-Macedónia az elmúlt években növelte fosszilis gázfogyasztását villamosenergia- és hőtermelésre.

Bosznia-Hercegovinában mindössze négy város csatlakozik a gázhálózathoz, Koszovóban, Montenegróban és Albániában pedig alig használnak gázt, és nem rendelkeznek működőképes elosztóhálózattal.

A transz-adriai vezeték Albániát keresztezi ugyan, de egyelőre nem szállít gázt az országnak. (Forrás: CEE Bankwatch)


A podgoricai kormány közleménye szerint Várhelyi a Berlini folyamat külügyminiszteri értekezletén úgy nyilatkozott, hogy Montenegró és a térség számára rendkívül fontos lenne a bari gázterminál megépítése, szem előtt tartva az oroszok által Ukrajna ellen végrehajtott agresszió miatt keletkezett energiaválságot.

A közlemény megjegyzi, hogy az LNG-terminál megépítésével Montenegró fontos csomóponttá válna a cseppfolyósított gázszállítás tekintetében.

A találkozón a montenegrói külügyek koordinátoraként részt vett Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök is, aki úgy fogalmazott, hogy ez történelmi kezdeményezés és nagy dolog Montenegró számára, mert lehetővé teszi a gazdasági diverzifikációt.

Abazović emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban memorandumot írt alá több amerikai befektetővel a bari LNG-terminál létesítéséről, és egyúttal nagyra értékelte az uniós partnerek érdeklődését és hajlandóságát egy ilyen projekt európai forrásból történő finanszírozására.

Várhelyi

Várhelyi Olivér a balkáni országok külügyminiszterivel értekezett (Forrás: Flickr, montenegrói kormány)

A civilek elutasítják a segítséget

A montenegrói hírügynökség jelentése szerint 27 civil szervezet október 24-én közös levelet intézett az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, amelyben felszólította, hogy ne támogassa a cseppfolyósított földgázhoz fogadásával kapcsolatos terminál építésére vonatkozó projektet a bari kikötőben.

A levél felhívja a figyelmet arra, hogy Montenegró nem kapcsolódik a nemzetközi gázhálózatokhoz, és csak kis mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használ, ami kedvezőbb helyzetet teremt számára a dekarbonizáció terén, mint amiben az ukrajnai háború után a fosszilis gázimportról történő lemondásra törekvő Európai Unió van.

A civilek rámutatnak arra, hogy a nyugat-balkáni országok összességében sokkal kevésbé függenek a gáztól, mint az Európai Unió, és kötelezettséget vállaltak, hogy 2050-ig fokozatosan megszüntetik a fosszilis tüzelőanyagok használatát, viszont ha megépül az LNG-terminál, az megnehezítené és lehetetlenné tenné az ország szén-dioxid-mentesítését 2050-re.

Szerintük az LNG-terminál létesítése azért lenne különösen veszélyes, mert gázvezetékeket kellene építeni, a kormány pedig már most három új gázerőmű építését tervezi. A civilek úgy vélik, hogy Montenegró mérete és korlátozott intézményi kapacitásai alapján 2050-re nem lenne képes egy újabb átállásra a gázról a megújuló energiaforrásokra.

Az Ursula von der Leyennek írt levél szerzői arra is rámutatnak, hogy az Európai Bizottság az utóbbi években aktívan a fosszilis energia felhasználását jelentő gázfogyasztás növelésére ösztönözte az egész nyugat-balkáni régiót.

Nataša Kovačević, a CEE Bankwatch zöldszervezet munkatársa felelőtlennek és kontraproduktívnak nevezte a fosszilis energia használatára serkentő bizottsági kezdeményezéseket.

Kovačević a montenegrói LNG-terminállal kapcsolatban annak a reményének adott hangot, hogy Várhelyi nyilatkozata nem képviseli az Európai Bizottság álláspontját, miután az uniós biztos már korábban elhíresült azzal a szokásával, miszerint időnként anélkül fejti ki véleményét, hogy előzetesen egyeztetne a kollégáival.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország12 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava