Connect with us

Bosznia

A szerbek összehangolt akciót indítottak a boszniai főmegbízott ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

akció fegyver ügyészség
Nenad Nešić bosznia-hercegovinai biztonsági minisztere boszorkányüldözésbe kezdett Christian Schmidt főképviselővel szemben (Forrás: Klix.ba)
A cikk meghallgatása

A boszniai szerb elnök akcióba lépett: nem hagyja annyiban, hogy beperelték, egyik embere, a bosznia-hercegovinai központi kormány biztonsági minisztere, Nenad Nešić jogosulatlan fegyvertartás miatt feljelentette a nemzetközi közösség főképviselőjét, miközben Milorad Dodik koordinált sajtóhadjáratot indított Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője ellen. Milorad Dodik legfőbb boszniai szerb két megbízható szövetségesére, Željka Cvijanovićra, a boszniai államelnökség szerb tagjára és az előbb említett biztonsági miniszterre testálta a főképviselő elleni boszorkányüldözés levezénylését.

Cvijanović fülest kaphatott

Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője már közel három évvel ezelőtti kinevezése óta benne van a boszniai szerb nacionalista vezetők bögyében az elődjét, Valentin Inzkot meghaladni próbáló aktivitása okán.

Schmidt napi szinten állta eddig a vele szemben a szerb pártok vezetői által megfogalmazott vádakat. Az ellene irányuló fellépés új szintjének lehetünk azonban szemtanúi már napok óta, miután Nenad Nešić boszniai biztonsági miniszter egy nagy paksaméta hivatalos irattal sétált be a boszniai ügyészségre, hogy átadja a Schmidt elleni nyomozás megindításához szükséges bizonyítékokat.

A Nešić által bemutatott performance előzményeként az szolgált, hogy Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség szerb tagja – pestiesen szólva – fülest kaphatott arról, hogy a Schmidt főképviselő biztonsági személyzetét alkotó külföldi testőrök illegálisan tartanak maguknál bizonyos fegyvereket.

Cvijanović még október 10-én hivatalos megkereséssel élt a boszniai külügyminisztérium és a biztonsági minisztérium felé, amiben az alábbi kérdésekre akart választ kapni: a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének védelmét kik látják el, ezek a személyek hányan vannak, fel vannak-e fegyverezve, és ha igen, akkor milyen fegyverek vannak a birtokukban?

A mindig jól értesült szarajevói klix.ba hírportál komoly figyelmet szentelt a boszniai államelnökség szerb tagja által feltett kérdéseknek, különös tekintettel arra, hogy – mint írták – a kérdésekkel megkeresett két minisztérium tisztviselői nem kötelesek azokra választ adni, tekintettel arra, hogy a hatályos boszniai alkotmány alapján kötelező kérdést a kormány bármely tagjához az államelnöki testület egységben tehet fel, egy tag önállóan azonban nem.

Sőt, az érintett országos hatáskörű rendőri szervek titokvédelmi okokból megtagadhatják a válaszadást, figyelembe véve, hogy a kért információ megismerése nem feltétlenül tartozik a főképviselő biztonsági helyzete iránt kiemelten érdeklődő Cvijanović munkaköréhez.

A Klix kiderítette, hogy Christian Schmidt védelmét a német állami vezetők védelmére specializálódott rendőri egység emberei látják el, ergo német állampolgárok. A létszámuk kapcsán konkrét számot nem közölt a hírportál, mindössze annyit hozott nyilvánosságra, hogy 10 főnél nagyobb egység őrzi a főképviselőt.

fegyver ügyészség

A német Christian Schmidt az osztrák Valentin Inzkót váltotta Bosznia-Hercegovinában 2021-ben

Megtudták, hogy Schmidt német

A Cvijanović által megfogalmazott kérdésekre elsőként a boszniai külügyminisztérium válaszolt. Ebből mindössze annyi derült ki, hogy Christian Schmidt főképviselő valóban német állampolgár, és mint ilyen személy, a szarajevói német nagykövetség kérte az akkreditációját, nem pedig az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Utóbbira vélhetően amiatt volt szükség, mert Schmidt 2021. évi kinevezése meglehetősen sajátos körülmények és politikai alkuk között zajlott le. Emlékezetes, hogy a boszniai szerb vezetés mellett az utolsó ideológiai töltényig kitartó orosz és szerbiai külügy előre jelezte, nem fogja megszavazni Schmidt kinevezését az ENSZ BT-ben.

Sőt, az oroszok akkor ehhez megnyerték Pekinget is, így biztosnak tűnt, hogy sem a Biztonsági Tanács, sem pedig a főképviselő tevékenységét felügyelő „békevégrehajtási tanács” (Peace Implementation Concil, PIC) nem képes egyöntetűen támogatni a német CDU egyik erős emberét.

Így történhetett meg, hogy Schmidt a PIC-ben tartott többségi szavazással, formális ENSZ-határozat nélkül került kinevezésre a főképviselői székbe. Mindez azonban kellő muníciót ad azóta is a boszniai szerb politikai vezetőknek ahhoz, hogy Schmidt legitimitását megkérdőjelezzék.

Nešić dupla akciója

A Schmidt személye ellen indított ad hoc boszorkányüldözésről még a szarajevói óvodások is gyanították, hogy abba a boszniai szerb politikai kurzus nem vaktában vág bele, a mögöttes ok napvilágra kerülésére azonban napokig kellett várni.

A boszniai külügyminisztériumnál lényegesen nagyobb alakításra szánta el magát Nenad Nešić boszniai biztonsági miniszter. A szebb napokat is megért Demokratikus Népi Szövetség (Demokratski Narodni Savez, DNS) elnöke miniszteri jogkörében eljárva felszólította ugyanis a boszniai határőrséget (Granična policija Bosne i Hercegovine, GP BiH), az állami vezetők védelmét ellátó speciális rendőri egységet (Državna agencija za istrage i zaštitu, SIPA) és a többi „hosszúnevű” boszniai rendőri szervezet munkájának koordinációján fáradozó igazgatóság (Dirakecija za Koordinaciju Policijskih Tjela, DKPT) vezetőit, hogy soron kívül tájékoztassák a Cvijanović által feltett kérdésekkel kapcsolatban rendelkezésükre álló információkról.

A SIPA vizsgálatának eredménye nem tárt fel semmit, a DKPT pedig mindössze annyit erősített meg, hogy a német speciális rendőri egység tagjai védik a főképviselőt, míg a DKPT maga a főképviselő hivatalának és rezidenciájának védelmét adja.

A GP BiH ezzel szemben átadott Nešićnek egy 2022. nyarán született dokumentumot, ami alapján a főképviselő védelmét ellátó külföldi csoport tagjai az általuk napi szinten használt maroklőfegyverek mellett Bosznia-Hercegovinába szállítottak három darab gépfegyvert még 2022. elején.

A GP BiH majd egy évig ült az ügyön, mivel ők is tudták, hogy a hatályos boszniai szabályok alapján a külföldi diplomáciai testület tagjait védő személyek maroklőfegyvert hozhatnak magukkal a nyugat-balkáni Csodaországba, azonban gépkarabélyt nem.

A GP BiH jelentése ezzel szemben három darab Heckler und Koch gyártmányú gépfegyvert jelölt meg, a pontos típus feltüntetése nélkül. Arra a határőrség jelentése nem tért ki, hogy milyen indoklással engedélyezték az eszközök időleges bevitelét Boszniába, és nem tisztázták azt sem, hogy majd egy évvel később milyen okból történt meg ezek elszállítása.

Papagáj üzemmódra kapcsolt

A fegyverek határon való illegális átszállításában komoly politikai potenciált érzékelhetett Milorad Dodik köre, így a vele koalíciós szövetségben álló Nešićre hárult a kommunikációs hadjáratban a döntő szerep. A biztonsági miniszter október 12-ére összehívott egy rendkívüli sajtótájékoztatót, amin majd 50 percben ecsetelte komoly részletességgel a három érintett fegyver körüli kérdéseket.

A felelősöket élénken kereső miniszter indulatosan jegyezte meg, hogy maga intézkedett a boszniai határőrségnél fegyelmi eljárások megindíttatása iránt, érzékeltetve, hogy az általa irányított hatóság a nemzetközi közösség főképviselőjének hivatalával szemben nem a törvény szigora szerint járt el, vagyis az ENSZ boszniai szervének a háza táján is „bűzlik” valami.

fegyver ügyészség

Nenad Nešić október 9-én járt Belgrádban, ahol ottani kollégájával, Bratislav Gašićtyal tárgyalt (ők vannak a kép közepén), nemsokra rá megindult a boszniai főmegbízott elleni támadás (Forrás: Instagram, Bratislav Gašić )

A máskor meglehetősen fegyelmezetten fogalmazó boszniai N1 hírcsatorna elemző cikke szerint „a miniszter papagáj üzemmódba kapcsolt”, amikor a sajtótájékoztatón majd 20 alkalommal tért ki arra, hogy Christian Schmidt főképviselő illegitim, így a döntései nem kötelezők a boszniai szerbekre.

Nešić politikai karakterének behatóbb megítélése végett érdemes szem előtt tartani, hogy a korábbi években sem állt távol tőle a pragmatista opportunizmus, ha a politikai túlélés volt a tét.

Emlékezetes, hogy 2021. márciusában még ellenzéki pártvezérként addig merészkedett az N1 Bosna csatornának adott interjúban, hogy kijelentette, „nem tekinti Bosznia-Hercegovinát a hazájának”. Ezt követően, vélhetően gond nélkül fogadta el 2022. decemberében a koalíciós tárgyalásokon a boszniai lakosság legfőbb őrének számító biztonsági miniszteri pozíciót.

Maga ment az ügyészségre

Nešić a feljelentést nem akarta sem a beosztottjaira, sem pedig a véletlenre bízni, így indokoltnak látta, hogy a nagy sietséggel összeszedett nyomozati anyagot maga vigye be a boszniai ügyészségre. Az iratok átadását követően újfent nyilatkozott az ügyben az N1 Bosna televíziónak, amikor lehetősége volt ismételten kifejteni, hogy „a főképviselő illegális fegyverekkel felszerelt külföldiekből álló kísérettel tartózkodott Bosznia-Hercegovina területén, amit az ügyészségnek ki kell vizsgálnia. Az esettel kapcsolatban minden olyan iratot átadott, amit az irányítása alatt álló rendőri szervektől megkapott.”

A miniszter azzal igyekezett az üggyel kapcsolatos felelősséget rátolni az ügyészségre, hogy közölte, innentől az ügyészeken múlik, hogy nyomozást fognak-e elrendelni Christian Schmidt ellen, és megmutatják, hogy megfelelően bánnak a bizonyítékokkal, mert nem egy olyan szervezetben dolgoznak, ami csak azt a célt szolgálja, hogy Schmidt kívánságait teljesítse.

fegyver ügyészség

Nešić igencsak felbátorodott (Forrás: Srna, boszniai szerb hírügynökség)

Nenad Nešić egy másik keresetben amiatt is az ügyészséghez fordult, hogy Christian Schmidt szerinte megtévesztő módon főmegbízottként mutatkozik be, amihez még általában hozzátette azt a dodiki mantrát, hogy Bosznia-Hercegovinának “nincs szüksége koloniális helytartóra”, de azt sem szokta elmulasztani, hogy Schmidtet illegálisnak, nemkívánatosnak és rosszindulatúnak minősítse a szerbekkel szemben.

A boszniai biztonsági miniszter nem véletlenül bátorodott fel ennyire, október 9-én ugyanis Belgrádban járt, ahol annak a Bratislav Gašić szerbiai belügyminiszternek a vendége volt, aki Aleksandar Vučić szerb elnök belső köréhez tartozik, és egyáltalán nem kizárt, hogy belgrádi kollégájával leegyeztette a Schmidt elleni támadásokat.

Mindez arra utalhat, hogy a szerb vezetők Belgrád tudtával és beleegyezésével indítottak összehangolt támadást a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főmegbízottja ellen, miután az szembe mert szállni a “boszniai szerbek Miléjével”.

A Milorad Dodik pártjával a boszniai szerb törvényhozásban koalíciós szövetségben álló DNS vezetője tehát elvégezte a legfőbb boszniai szerb által rátestált kommunikációs feladatot, amely során úton-útfélen sikerült Schmidt nevét összefüggésbe hozni az ominózus fegyverszállítmánnyal.

Az SNSD vezetőjének, vagyis Dodiknak a célja vélhetően az, hogy az ellene egy hónapja indított büntető eljárással párhuzamosan egy másik nyomozás induljon a vele szemben határozottan fellépni próbáló Christian Schmidt ellen, és lehetőleg ne csak egy, hanem akár több ügy is legyen folyamatban a főmegbízott ellen.

Bár a főképviselő hivatala nem kommentálta a Nešić által elmondottakat, illetve a történteket, aligha vélelmezhető, hogy maga a főképviselő bármilyen formában érintett lenne az említett három gépfegyver határon át történő szállításában.

A Schmidt elleni fellépésen túl Dodik célja lehetett az is, hogy érzékeltesse a boszniai közvéleménnyel, hogy a sokak által rettegve emlegetett orosz és török befolyás mellett jelen van a nyugati befolyás is Bosznia-Hercegovinában, aminek az egyik legfontosabb támasza lett a főképviselői pozíció az elmúlt években a Schmidt által tanúsított aktívabb politikai szerepvállalás miatt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava