Connect with us

Szerbia

A kétnyelvűség tiszteletben tartása a Presevo-völgyben és Horgoson

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Völgy Presevo
Az albánok lakta Völgy Bujanovac irányából (Fotó: BALK)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb alkotmány értelmében Szerbiában, ahol a lakosság több mint húsz százaléka valamely másik etnikai közösséghez tartozik, ott a szerb nyelv, mint hivatalos nyelv mellett az adott kisebbség nyelve is használatban van, illetve a kisebbség nyelvét is használni kell. Ez azonban általában nem történik meg abban a három városban és a környező falvakban, ahol többségében albán lakosság található a Presevo-völgyben (cirill betűkkel Прешево, albánul Presheva), vagyis ahol a szerbiai albán közösség több mint 80%-a él.

Folyamatos diszkrimináció

Ezt a jelenséget a Presevo-völgyi albánok – vagyis a Völgy albánjainak képviselői a belgrádi kormányok által fenntartott folyamatos diszkriminációnak tekintik az országos szinten kisebbségben lévő albánokkal szemben.

Két településen, Presevoban és Bujanovacban a helyi önkormányzatokat ugyan albánok vezetik, ennek ellenére nem minden intézményben alkalmazzák a hatóságok a kétnyelvűséget.

Az önkormányzati keretek között működő intézmények többségében, amelyek a különböző köztársasági minisztériumok képviseleti intézményei, szó sincs kétnyelvűségről.

Az adóhivatalban, a földhivatalban, az igazságügyi minisztérium képviseleti szerveiben, a bíróságokon, a rendőrségen és néhány iskolában, ahol egyébként albán nyelven tanítanak, nem érhető tetten a kétnyelvűség a hivatalos dokumentumok használata során.

Néhány napja az Albán Nemzeti Tanács vezetője, Nevzad Lutfiu éppen ebben a kérdésben fordult a szerb kormányhoz, és kérte az iskolaigazgatókat is, hogy tartsák tiszteletben a kétnyelvűséget a hivatalos dokumentumokban, és hivatásos fordítókat ajánlott fel nekik a hivatalos dokumentumok fordításához.

– Egyes albán iskolákban nem tartják tiszteletben a kétnyelvűséget. A részletesebb tájékoztatás érdekében albán nyelvű ajánlólevelet küldtem minden iskolavezetőnek.

– mondta Lutfiu, aki arról tájékoztatott, hogy az Albán Nemzeti Tanács minden eszközzel készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a munkavállalói szerződések vagy egyéb dokumentumok fordításában, amelyek ezekben az iskolákban szükségesek.

A Völgy, ahol élnek

Lutfiu egy konkrét példával is illusztrálta a diszkriminációt, ez az iskolák környéki útjelekre vonatkozik, amelyek csak szerb nyelven és cirill betűkkel készülnek a szinte etnikailag teljesen tiszta albán települések esetében.

– A bujanováci községben található Samolicë falunak körülbelül 1900 lakosa van, valamennyien albánok. Természetesen a helyi iskolában minden diák albán

– mondta Lutfiu, aki hozzátette, hogy az iskola melletti út Bujanovacot köti össze Presevóval, és kivisz az autópályára, amely több albán falu között teremti meg a kapcsolatot.

Völgy Presevo

Csak cirill betűkkel van kiírva, hogy iskola

Ennek ellenére az útnak azon a részén, ahol az iskola van, egy cirill betűs “škola” (iskola) útburkolati jel látható, az út mentén lévő jelzőtábla pedig szintén szerb nyelven, és cirill betűkkel figyelmeztet arra, hogy iskolai övezet következik, illene lassítani.

– A mai napon levelet küldtem a felelős cég (Putevi Srbije) vezetésének, és kértem tőlük a kétnyelvűség tiszteletben tartását

– jelentette ki Lutfiu, aki megjegyezte, hogy Szerbia három egymást követő évtizeden keresztül különféle módokon próbálja diszkriminálni a Völgyben élő albánokat, akiket akaratuk ellenére igazgat.

Az Albán Nemzeti Tanács vezetője egyúttal azzal a kéréssel fordult szerbiai nemzettársaihoz, hogy jelezzék neki, ha ilyen, vagy hasonló helyzetet tapasztalnak.

Völgy Presevo

Táblák Horgos központjában, az Iskolai övezet címet viselő cirill darab nyilván tömeggyártásban készült (Fotók: BALK)

A BALK jelez

A BALK részéről mi az olvasók felé jelezzük, hogy ugyanez a helyzet a Vajdaságban, például Horgoson is, ahol a város/falu központjában lévő körforgalomban csak cirill és latin betűs szerb felirat van, magyar nincs, és ez nem csak a település nevére vonatkozik, hanem a vasútállomás felé mutató táblára is.

További párhuzamnak számít, hogy Horgoson is csak cirill betűs felirat jelzi az autósok számára, hogy iskolai övezethez érkeztek, nem is egy helyen.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy ellenpélda is akad, az alábbi képet Presevóban készítette a BALK szemfüles riportere, és egy olyan tábla látható rajta, amely albánul is tájékoztat az iskolai övezetre.

völgy Presevo

Presevóban van kétnyelvű felirat is, csak nagyítóval kell keresni, viszont a szerb elnök összes választási plakátja módszeresen megsemmisítve (Fotó: BALK)

Tehát Szerbiában nem csak cirill betűs táblákat tudnak gyártani – és mint a példából kiderül, gyártottak már másmilyent is – ezért bátorkodunk azt feltételezni, hogy sok esetben bizonyára csak a jó szándék és a pislákoló értelem hiányzik a használatukhoz.

Mellékesen jegyezzük meg, hogy a kép baloldalán látható trafó a szerb elnök kizárólag cirill betűs választási plakátjaival volt kidekorálva. A fotó ezer szónál meggyőzőbben bizonyítja, hogy mi maradt a plakátokból, és hogy Aleksandar Vučić mekkora tiszteletnek örvend a Völgyben élő albánok körében.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava