Connect with us

Horvátország

Nagy a forgalom a kormánypalotában, talán sikerül megzabolázni az élelmiszerárakat
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

élelmiszer árak Kolinda
A volt horvát elnökasszony és az orosz hamis kilences (Forrás: Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A horvát kormány igyekszik leszorítani az élelmiszerárakat, ezért kedden és szerdán nagy volt a sürgés-forgás a gazdasági minisztériumban és a kormánypalotában, a jelek szerint ugyanis Andrej Plenković miniszterelnök eltökélte, hogy mérsékeltebb szintre szorítja vissza a horvátországi infláció fő hajtóerejét, az élelmiszerárakat. Davor Filipović gazdasági miniszter tegnap találkozott a kereskedelmi láncok képviselőivel, és úgy tetszik, részben sikerrel járt, néhány kereskedelmi lánc ugyanis már jelezte, hogy igyekszik az átlagos bevásárlói kosár értékének csökkentésére, hogy az megfeleljen a 2022 december 31-én jegyzett szintnek. Ez a kissé nyakatekert formula magyarul annyit jelent, hogy a kereskedelmi társaságok nem állítják vissza a kormány által listázott élelmiszerek – kb. 360 alapcikkről van szó – árát egy tollvonássa a tavalyi szintre, hanem arra törekszenek, hogy megtalálják azokat a termékeket, amelyeket olcsóbban adnak, és ez által érik el a kívánt csökkentést.

A Fortenova levinné az élelmiszerek árait

Fabris Peruško a Fortenova élemiszeripari konglomerátum vezérigazgatója – amely egyben az egyik legnagyobb horvát kiskereskedelmi lánc, a Konzum tulajdonosa is – a minisztériumban lefolytatott tárgyalások után kijelentette, hogy a Konzum már péntektől akciós áron kínálja a kormány által listázott 360 élelmiszert, és további 1000 árucikk esetében engedményt eszközöl.

– Nagy vállalatként a makrogazdasági fejleményektől függünk ezért az a célunk, hogy csökkentsük az inflációt Horvátországban, mert ez egyben ügyfeleink és alkalmazottaink érdeke is. A Fortenova és a Konzum a vállalatainkkal együtt, ígéretet tett arra, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy segítsünk csökkenteni az inflációt Horvátországban

– mondta a Fortenova vezérigazgatója.

élelmiszer árak Kolinda

Az árak még az egekben vannak, le kell hoznunk őket – valami ilyesmit gondolhat Davor Filipović horvát gazdasági miniszter

Davor Filipović gazdasági miniszter a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy nem minden kereskedő egyforma, és mindegyiknek megvan a maga sajátossága, de ígéretet tettek arra, hogy az árcsökkentés “a lehetséges keretek között megtörténik”: néhány kiskereskedelmi láncnak előzetes számításokat és belső konzultációkat kell végeznie mielőtt új árakat vezetnének be, de “egyesek már lehet, hogy pénteken reagálnak”.

Filipović azt mondta, nem hiszi, hogy lesz olyan kereskedő, amely kibújik az árcsökkentés alól, mert ezzel a horvát állampolgárokat játszanák ki, majd hozzátette, hogy nemcsak a kormány, de a kereskedők érdeke is, hogy az emberek megőrizzék a vásárlóerejüket.

Kolinda és az oroszok

Hogy ne csak a horvát kormány fáradságos munkától izzadó homlokát törölgessük, szólunk pár szót Kolinda Grabar Kitarović volt köztársasági elnök mozgolódásáról is, bár még nem teljesen világos, hogy a volt államfő indul-e a 2024-es elnöki választásokon – egyenlőre ezt a lehetőséget elhárította, mondván, hogy nincsenek belpolitikai ambíciói.

A “szőke ciklon” a múlt héten a brit hírszerzés külföldi szolgálatát, az MI6-ot korábban vezető sir Richard Dearlove podcastjának, az One Decisionnak a vendége volt.

A 47 perces interjúban meglehetősen érdekes, sőt szokatlan kijelentéseket tett az ukrajnai háborúról, és az országnak nyújtott segítségről, de az Oroszország és Horvátország közötti kapcsolatokról is, beleértve utódja, Zoran Milanović hozzáállását is.

Az elhangzottak között, talán a legérdekesebb az volt – amit egyébként a horvát médiának is szemet szúrt – hogy Grabar Kitarović megvádolta az oroszokat a 2020-as horvát elnöki választásokba történő beavatkozással.

Igaz, semmilyen konkrét bizonyítékkal nem szolgált, de határozottan állította, hogy azért veszített Zoran Milanovićtól, mert támogatta a horvát LNG-terminál kiépítését.

Elmondása szerint annak idején e körül folyt a legnagyobb vita Oroszországgal, és valószínűleg ez volt az oka a “hibrid akcióknak a választási kampány során, ami hozzájárult a 2020-as választások eredményének alakulásához.”

Hülyeségeket beszél?

A horvát lapok közül a Jutarnji list járta körül legalaposabban a témát, és arra a végeredményre jutott, hogy az ex elnök asszony szimplán hülyeségeket beszél. Vagy ahogyan a lapnak egy névtelenül nyilatkozó kormánypárti forrás fogalmazott:

– Egyetértek mindenkivel, aki azt állítja, hogy Kolinda Grabar-Kitarovićnak nagy ambíciói vannak

– mondta a forrás, azzal hogy azt is hozzátette, hogy jelenleg nem világos milyen konkrét célra tör.

élelmiszer árak Kolinda

Lehet, hogy Kolinda azért haragszik az orosz macsóra, mert nem engedte át neki az esernyőjét (Forrás: X-platform)

A kormánypárti névtelen férfi megjegyezte, hogy Grabar Kitarović még mindig elég fiatal, így bármi lehetséges: mind a hazai színtérre való visszatérés, mind a nemzetközi szervezetek egyik vezető pozíciójának megszerzése, ám az egyáltalán nem volt elegáns, ahogyan a brit podcastban “hirdette magát”.

– Ami a 2020-as elnökválasztás eredményére gyakorolt orosz befolyással kapcsolatos állításait illeti, azt mondhatom, hogy azok merő ostobaságok. Igaz, hogy Putyin és az oroszok nem voltak elragadtatva a krki LNG-terminál építésének projektjétől, de ez egyáltalán nem az ő projektje, hanem egy kormányzati projekt volt

– mondta a meg nem nevezett forrás, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Kolinda egyértelműen a rossz stratégia miatt veszítette el a választásokat.

A bennfentes kormányzati személy szerint a horvát elnök túlságosan ragaszkodott a kormány álláspontjaihoz, és ahelyett, hogy szembeszállt volna néhány népszerűtlen kormányzati lépéssel, és így a lehető legszélesebb körben biztosította volna a szavazók bizalmát, hozzájárult a jobboldali szavazóbázis megoszlásához, ami aztán az elnöki pozíció elvesztéséhez vezetett.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava