Connect with us

Kína

KÍNA CSAK EGY VAN: Hét kicsi nanométer, azaz amikor a kevés a sok(k)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nanométer Huawei
A történelem be fogja bizonyítani, hogy a Huawei Mate 60 Pro egy új technológiai korszak eljövetelét hirdeti. Egy olyan korszakot, amelyben az USA már nem képes hatalmi pozícióból szemlélni a világot, és önkényesen szabályokat szabni. Ez a nagyobb szabadság és igazságosság korszaka lesz - írt a Global Times. (Forrás: Global Times)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Már néhány hónapja készülök megírni ezt a chip-cikket, főként a Kínából érkező hírek nyomán, de aztán végül örülök neki, hogy nem írtam meg, mert maga az élet szállította a frappáns felütést. Gina Raimondo az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere Pekingbe látogatott, egy kis jóleső fenyegetőzésre – így bővítik, meg úgy bővítik a kereskedelmi korlátozásokat, de az eset nem sült el különösen jól, mert véletlenül, vagy szándékosan a Huawei az amerikai kereskedelmi államtitkár látogatásának idején mutatta be legújabb okostelefonját, a Mate 60 Pro modellt. Eleinte síri csend kísérte a bemutatót, de aztán, amikor valaki szétszedte a telefont, hogy megnézze mi van benne, kitört a ribillió. Az új Huawei telefon ugyanis egy teljes mértékben Kínában kifejlesztett és legyártott 7 nanométeres chipen alapul.

Amikor a kevés a sok

Éppen ez az a helyzet, amikor a kevés a sok, ugyanis ennek az amerikai exporttilalom miatt nem lett volna szabad megtörténnie, hiszen – legalábbis az USA és a világ eddig úgy tudta – a kínai technológia megrekedt a középkategóriás félvezetők (25+ nanométer) gyártásánál.

Pedig nem kellett volna meglepődni, mert Kínából már 2022-ben olyan hírek kezdtek érkezni, hogy előbb-utóbb megoldják az eddig kizárólag nyugati/amerikai monopóliumnak számító chipgyártáshoz nélkülözhetetlen eszközök és szoftver hazai előállításának kérdését.

nanométer Huawei

ÖNGÓL: Azon a napon, amikor Raimondo landolt Pekingben, a Huawei kiadta a Mate 60 pro-t az 5G Kirin 9000s chippel. A képen Gina Raimondo az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere Li Csiang kínai miniszterelnök társaságában

Hogy most ne vesszünk bele a műszaki részletekbe, a Huawei Kirin 9000S chipje (ami lényegében egy SOC, azaz System On Chip, azaz az egész rendszer, a CPU, a GPU, a rádió, stb. egy chipbe van csomagolva) azt bizonyítja, hogy a kínaiak nem csak a 7 nanométeres technológia előállításához szükséges levilágító berendezés gyártását oldották meg, de egyben a Huawei kifejlesztette az elektronikus tervezési automatizálást, vagyis az EDA eszközöket erre az új előállítási technológiára.

Az integrált áramkörök “bölcsőjének” becézett EDA az ágazatban széles körben használt szoftver, és nagy jelentőséggel bír a chipek tervezésének teljes folyamatában.

Kína eddig kizárólag amerikai vállalatok, a Cadence és a Synopsys elektronikus tervezési automatizálási eszközeire támaszkodott, de az USA exporttilalma miatt erről le kellett mondania.

A Kirint gyártó sanghaji SMIC-nek (Semiconductor Manufacturing International Corporation) a nyugati elemzők szerint csupán két évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a 7 nm-es képességet. Összehasonlításképpen a tajvani TSMC-nek és a dél-koreai Samsungnak három, illetve öt évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje ugyanazt a szintet.

A pofára esés magasiskolája

A kínaiak – és nemcsak a kínaiak – természetesen azonnal szétrollkodták Raimondo államtitkár asszonyt. A Huawei Central kinevezte Raimondot a Huawei márka nagykövetévé, de a nagy szórakozás közben sem feledkeztek meg arról, hogy ezeknek a fejlett új technológiáknak a nagy részét soha nem fejlesztették volna ki és gyártották volna Kínában az amerikai szankciók nélkül.

Huawei

A Huawei Central kinevezte Raimondot a Huawei márka nagykövetévé

Mielőtt még tovább lépnénk, két apróságot szeretnénk megemlíteni. Az egyik, hogy Kína már 2021 óta erőteljesen fokozta a régebbi 25 nanométeres chipek gyártását, részint azért hogy betöltse a chiphiány miatt beálló űrt, részint pedig azért, hogy növelje részesedését a globális chipgyártásban.

Ezek a chipek azok, amelyek mozgatják az ipart az autógyártástól a fogyasztási cikkekig – ezek lennének azok a chipek, amelyeket állítólag az oroszok a mosógépekből bányásznak ki, hogy aztán a rakétákba építsék be őket. Ami időközben már fake newsnak bizonyult, akárcsak a Kijev Szelleme – mert az oroszok annyi és olyan chipet vásárolnak amennyit akarnak, és ezek zöme nyugati eredetű.

A kínai nanométer

Szóval a Nyugat megszeppent ennek hallatán, mert félő, hogy e téren is letermelik őket. Apropó, a tajvani TSMC németországi gyára, amit a Bosch-sal egyéb európai gyártókkal karöltve építenek, éppen ezek a középkategóriás chipek előállítására van kihegyezve.

A másik hír pedig az, hogy a kínai kormány frissen hozott létre egy 41 milliárd dolláros alapot, ami a hazai chipgyártás további fejlődését hivatott segíteni.

Az amerikai exporttilalom a jelek szerint ugyanolyan eredménnyel járt, mint az európai gazdasági szankciók Oroszország esetében: az amerikai chipgyártás és magas technológiai szektor issza meg a levét a csörtének, máris hatalmas veszteségeket kényszerültek elkönyvelni a kínai piac kiesése miatt.

Ahogy ezt Jensen Huang az Nvidia vezérigazgatója magyarázta az önfeledten játszadozó politikusoknak: “Kína csak egy van” – utalva arra, hogy a kínai piac elvesztésével kimaradó nyereséget nem lehet pótolni.

A nyugati világ politikai elitjeinek végső ideje lenne ráébredniük arra, hogy ajánlatos lenne az együttműködési módozatokat keresni a feltörekvő új világhatalmakkal, és nem konfrontációs helyzeteket kialakítani, mert annak nem lesz, nem lehet jó vége.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Emelkedik a tanárok bére, a szerbiai iskolák 150 kínai okostáblát kapnak

Közzététel:

a megjelenés dátuma

tanárok bére iskola
Két millió eurót érő reklámfelület, a szerb elnök a szikicsi általános iskolában kínai okostáblát ad át (Forrás: Tanjug)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Növekedik a tanárok bére, miközben a Huawei 150 okostáblát adományozott a szerbiai iskoláknak, amit maga Aleksandar Vučić jelentett be. A szerb elnök Szabadkára tartva megállt Szikicsen (Szeghegy, Lovćenac), ahol felkereste a Vuk Karadžić általános iskolát. Szerbiában tehát megkezdődött a tanítás az iskolákban, de a szerb elnök a napot nem a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában kezdte, pedig megítélésünk szerint ez nemcsak elnöki, hanem “erkölcsi kötelessége” is lett volna. Emlékezetes, hogy május 3-án az eben az iskolában történt lövöldözés következtében kilenc diák és az iskolaőr vesztette életét. A szerb elnök azonban inkább Szabadkára indult, hogy átvegye a város diszpolgári címét. Igaz, útközben két iskolában is megállt, az egyik volt a szikicsi. Mindeközben a hackerek a belgrádi iskolai mészárlást elkövető fiúról neveztek el egy dél-szerbiai gimnáziumot a Google Maps-en.

Az elnök, mint reklámfelület

A szerb elnök korábbi televíziós szereplései és “nemzeti sajtótájékoztatói” során többször is eldicsekedett azzal, hogy okos táblákat kapott a kínaiaktól, amelyek segítségével prezentálta, hogy Szerbia milyen nagyszerűen teljesít, és a bérből és fizetésből élők számára hamarosan eljön a szerb Kánaán.

Vučić délelőtt a szikicsi Vuk Karadžić Általános Iskolában átadta a Huawei IdeaHub típusú okostábláját, amelyet eddig hét iskolába juttattak el, vagyis Krupanjban, Pancsován, Petrovac na Mlaviban, Varvarinban, Negotinban és Merošinában szereltek fel.

– Amikor a kínaiak látták, hogy hirdetem ezeket a táblákat, úgy döntöttek, hogy 150 táblát adnak nekünk, több mint kétmillió euró értékben

– mondta a szerb elnök, amiből kiderül, hogy a kínaiak ennyire árazták be őt, mint reklámfelületet.

tanárok bére iskola

Ebbe az iskolába érkezett meg az első okostáblák egyike (Forrás: Tanjug)

Vučić közölte, hogy ma hét iskolában telepítettek kínai okostáblákat, és hogy a következő egy hónapban Szerbiában 150 iskola jut hozzá ehhez az oktatási segédeszközhöz.

A szerb elnök az okostáblákon kipróbálta, hogy miként működik az iskolák közötti kommunikáció, váltott néhány szót az egyik krupanji osztály tanárával, akitől megkérdezte, hogy szót fogadnak-e neki a gyerekek, amire persze igenlő választ kapott.

Vučić az okostábla átadásakor úgy fogalmazott, hogy ez a kezdeményezés újabb lépés egy modern és technológiailag fejlett szerbiai oktatási rendszer kiépítése felé, hangsúlyozva, hogy az oktatás az az alap, amelyre a sikeres társadalom épül.

A tanárok bére

Szerbiában 65 000 elsős és 760 000 további általános és középiskolai diák számára kezdődött meg az új tanév, amely olyan előadásokkal vette kezdetét, amelyek a biztonságról és az értékek ápolásáról szóltak.

Ezt a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt lövöldözés indokolta.

Véleményünk szerint a májusi eseményeket követően “elnöki kötelesség” lett volna a napot a Ribnikarban kezdeni, még utána is oda lehetett volna érni Szabadkára, vagyis Vučić nem késett volna le a diszpolgárrá történő avatásáról.

Ehelyett csak egy minisztériumi iránymutatás érkezett cirka két héttel ezelőtt a Vladislav Ribnikarba, akárcsak a többi oktatási intézménybe, amely szerint egy új tantárgyat vezetnek be “Erények és értékek, mint életiránytűk” elnevezéssel.

Ennek keretében az órákon aktívan foglalkoznak az életértékekkel és az emberi erényekkel, a tantárgy egyelőre tág teret biztosít a tanároknak az órai beszélgetések témáinak meghatározására.

Az előrejelzések szerint növelték az iskolai rendőrök és a járőröző rendőrök jelenlétét az iskolákban és azok környékén, és általános elvárás, hogy minden oktatási intézményben legyen iskolapedagógus vagy iskolapszichológus is.

Ezt a rövid beszámolót azzal zárnánk, hogy a tanárok bére – csak mellékesen szólva – mától 5,5 százalékkal, januártól pedig további 10 százalékkal emelkedik Szerbiában, merthogy minden fenti bírálat ellenére Vučić tisztában van azzal – mint említettük is – hogy az oktatás az az alap, amelyre a sikeres társadalom épül.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava