Connect with us

Kína

KÍNA CSAK EGY VAN: Hét kicsi nanométer, azaz amikor a kevés a sok(k)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nanométer Huawei
A történelem be fogja bizonyítani, hogy a Huawei Mate 60 Pro egy új technológiai korszak eljövetelét hirdeti. Egy olyan korszakot, amelyben az USA már nem képes hatalmi pozícióból szemlélni a világot, és önkényesen szabályokat szabni. Ez a nagyobb szabadság és igazságosság korszaka lesz - írt a Global Times. (Forrás: Global Times)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Már néhány hónapja készülök megírni ezt a chip-cikket, főként a Kínából érkező hírek nyomán, de aztán végül örülök neki, hogy nem írtam meg, mert maga az élet szállította a frappáns felütést. Gina Raimondo az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere Pekingbe látogatott, egy kis jóleső fenyegetőzésre – így bővítik, meg úgy bővítik a kereskedelmi korlátozásokat, de az eset nem sült el különösen jól, mert véletlenül, vagy szándékosan a Huawei az amerikai kereskedelmi államtitkár látogatásának idején mutatta be legújabb okostelefonját, a Mate 60 Pro modellt. Eleinte síri csend kísérte a bemutatót, de aztán, amikor valaki szétszedte a telefont, hogy megnézze mi van benne, kitört a ribillió. Az új Huawei telefon ugyanis egy teljes mértékben Kínában kifejlesztett és legyártott 7 nanométeres chipen alapul.

Amikor a kevés a sok

Éppen ez az a helyzet, amikor a kevés a sok, ugyanis ennek az amerikai exporttilalom miatt nem lett volna szabad megtörténnie, hiszen – legalábbis az USA és a világ eddig úgy tudta – a kínai technológia megrekedt a középkategóriás félvezetők (25+ nanométer) gyártásánál.

Pedig nem kellett volna meglepődni, mert Kínából már 2022-ben olyan hírek kezdtek érkezni, hogy előbb-utóbb megoldják az eddig kizárólag nyugati/amerikai monopóliumnak számító chipgyártáshoz nélkülözhetetlen eszközök és szoftver hazai előállításának kérdését.

nanométer Huawei

ÖNGÓL: Azon a napon, amikor Raimondo landolt Pekingben, a Huawei kiadta a Mate 60 pro-t az 5G Kirin 9000s chippel. A képen Gina Raimondo az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere Li Csiang kínai miniszterelnök társaságában

Hogy most ne vesszünk bele a műszaki részletekbe, a Huawei Kirin 9000S chipje (ami lényegében egy SOC, azaz System On Chip, azaz az egész rendszer, a CPU, a GPU, a rádió, stb. egy chipbe van csomagolva) azt bizonyítja, hogy a kínaiak nem csak a 7 nanométeres technológia előállításához szükséges levilágító berendezés gyártását oldották meg, de egyben a Huawei kifejlesztette az elektronikus tervezési automatizálást, vagyis az EDA eszközöket erre az új előállítási technológiára.

Az integrált áramkörök “bölcsőjének” becézett EDA az ágazatban széles körben használt szoftver, és nagy jelentőséggel bír a chipek tervezésének teljes folyamatában.

Kína eddig kizárólag amerikai vállalatok, a Cadence és a Synopsys elektronikus tervezési automatizálási eszközeire támaszkodott, de az USA exporttilalma miatt erről le kellett mondania.

A Kirint gyártó sanghaji SMIC-nek (Semiconductor Manufacturing International Corporation) a nyugati elemzők szerint csupán két évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a 7 nm-es képességet. Összehasonlításképpen a tajvani TSMC-nek és a dél-koreai Samsungnak három, illetve öt évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje ugyanazt a szintet.

A pofára esés magasiskolája

A kínaiak – és nemcsak a kínaiak – természetesen azonnal szétrollkodták Raimondo államtitkár asszonyt. A Huawei Central kinevezte Raimondot a Huawei márka nagykövetévé, de a nagy szórakozás közben sem feledkeztek meg arról, hogy ezeknek a fejlett új technológiáknak a nagy részét soha nem fejlesztették volna ki és gyártották volna Kínában az amerikai szankciók nélkül.

Huawei

A Huawei Central kinevezte Raimondot a Huawei márka nagykövetévé

Mielőtt még tovább lépnénk, két apróságot szeretnénk megemlíteni. Az egyik, hogy Kína már 2021 óta erőteljesen fokozta a régebbi 25 nanométeres chipek gyártását, részint azért hogy betöltse a chiphiány miatt beálló űrt, részint pedig azért, hogy növelje részesedését a globális chipgyártásban.

Ezek a chipek azok, amelyek mozgatják az ipart az autógyártástól a fogyasztási cikkekig – ezek lennének azok a chipek, amelyeket állítólag az oroszok a mosógépekből bányásznak ki, hogy aztán a rakétákba építsék be őket. Ami időközben már fake newsnak bizonyult, akárcsak a Kijev Szelleme – mert az oroszok annyi és olyan chipet vásárolnak amennyit akarnak, és ezek zöme nyugati eredetű.

A kínai nanométer

Szóval a Nyugat megszeppent ennek hallatán, mert félő, hogy e téren is letermelik őket. Apropó, a tajvani TSMC németországi gyára, amit a Bosch-sal egyéb európai gyártókkal karöltve építenek, éppen ezek a középkategóriás chipek előállítására van kihegyezve.

A másik hír pedig az, hogy a kínai kormány frissen hozott létre egy 41 milliárd dolláros alapot, ami a hazai chipgyártás további fejlődését hivatott segíteni.

Az amerikai exporttilalom a jelek szerint ugyanolyan eredménnyel járt, mint az európai gazdasági szankciók Oroszország esetében: az amerikai chipgyártás és magas technológiai szektor issza meg a levét a csörtének, máris hatalmas veszteségeket kényszerültek elkönyvelni a kínai piac kiesése miatt.

Ahogy ezt Jensen Huang az Nvidia vezérigazgatója magyarázta az önfeledten játszadozó politikusoknak: “Kína csak egy van” – utalva arra, hogy a kínai piac elvesztésével kimaradó nyereséget nem lehet pótolni.

A nyugati világ politikai elitjeinek végső ideje lenne ráébredniük arra, hogy ajánlatos lenne az együttműködési módozatokat keresni a feltörekvő új világhatalmakkal, és nem konfrontációs helyzeteket kialakítani, mert annak nem lesz, nem lehet jó vége.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország15 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava