Connect with us

Szlovénia

Kívánatos lenne, hogy az EU a lehető leggyorsabban csatlakozzon a Nyugat-Balkánhoz!

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nyugat-Balkán, csatlakozás
Erre van az európai út, csak ne tessenek tolakodni, mindenki előbb-utóbb sorra kerül, vagy nem - körülbelül ezt gondolhatja Charles Michel uniós tanácselnök, mondani természetese mást mond, ezért ez a feltételezés tiszta inszinuáció (Forrás: X-platform, Charles Michel)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

A Bledi Stratégiai Fórum panelbeszélgetésén a magyar külügyminiszter úgy vélte, hogy jelenleg az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva, ezért sem tűr halasztást az előrelépés a csatlakozási eljárásban. Ebből a logikából kiindulva arra is gondolhatnánk, hogy az Európai Uniónak csatlakoznia kellene a Nyugat-Balkánhoz, nem pedig fordítva, ami természetesen csak akkor következhetne be, ha az EU igazodna a balkáni feltételekhez. Erre annál is inkább szükség lenne, mert az EU napjainkban nincs jó formában, az utóbbi évek folyamán ugyanis sokat gyengült a biztonság, a gazdaság és az energiaellátás garantálásának területén.

Reformokra van szükség

A magyar külügyminiszter szerint olyan reformokra van szükség az Európai Unióban, amelyek a józan észen alapulnak, “a bővítésnek a napirend elején kell lennie, és olyan gyorsan kell lezajlania, amennyire csak lehetséges”.

Szijjártó Péter ezt természetesen a nyugat-balkáni országok uniós felvételére értette, és reagált egy tegnapi felvetésre, amelyben 2030 került említésre céldátumként.

– Tegnap 2030-at hallottunk. Rendben, de miért nem holnap? Mi tart vissza bennünket attól, hogy azt mondjuk, most kell felvenni minden nyugat-balkáni tagjelöltet az EU-ba ahelyett, hogy várnánk 2030-ig?

– tette fel a kérdést a magyar külgazdasági és külügyminiszter, majd kitért arra is, hogy az Európai Unió miért betegeskedik, ennek kapcsán leszögezte, hogy ez a helyzet nem a semmiből állt elő, hanem különböző, elhibázott vagy elmaradt döntések nyomán jött létre.

Nyugat-Balkán, csatlakozás

Kína vezet az EU-val szemben

A biztonság vonatkozásában arról számolt be, hogy az ukrajnai háború közvetlen szomszédságában különösen súlyosak a negatív következmények, ráadásul magyarok is halnak meg a harcokban.

Szijjártó kiemelte, hogy az EU külügyi tanácsa a távoli fegyveres konfliktusok esetében általában béketárgyalásokat sürget a szembenálló felek között, most azonban, amikor a kontinensen dúl a háború, sajnos, nem ezt az álláspontot képviseli a blokk annak ellenére sem, hogy immár másfél éve nem sikerült közelebb kerülni a békéhez.

– Ha valaki kiáll az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett, akkor rögtön elítélik, és orosz kémnek, a Kreml propagandistájának, Putyin barátjának bélyegzik

– mondta Szijjártó Péter aki arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010-ben az Európai Unió részesedése a világ GDP-jéből még 22 százalék volt, míg Kínáé 9 százalék, de mára fordult a helyzet és Kínáé 18, az EU-é pedig 17 százalék.


Ezért hibásnak nevezte az európai-kínai gazdasági kötelékek egyesek által kívánatosnak tartott elvágását, az úgynevezett kockázatmentesítést, az egyesek szót mindenki helyettesítse be azzal, ami éppen ebben a vonatkozásban eszébe jut.

A magyar külgazdasági és külügyi tárca vezetője szózatához hozzátette, hogy a Kínával folytatott erős gazdasági együttműködés nagyban hozzájárulhat az EU gazdasági növekedéséhez.

Ezek után felvetődhet a kérdés, hogy az EU szempontjából esetleg kívánatos lenne-e az is, hogy ne csak a Nyugat-Balkánhoz, hanem netalán Kínához is csatlakozzon, ami – ha jobban belegondolunk, lehet, hogy már folyamatban is van.

Ki mondta, hogy 2030?

A balkáni és az európai vezetőket összegyűjtő Bledi Stratégiai Fórumon elhangzott 2030-as céldátumot Charles Michel tanácselnök említette, aki nem elégedett meg a bledi szereplési lehetőséggel, ezzel kapcsolatban az X-platformon is megnyilvánult.

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy a “lehetőség ablaka nyitva áll”, és arra szólított fel, hogy közelebb kellene hozni a nyugat-balkáni barátokat az európai családhoz.

Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót hív össze Brüsszelbe, amelyet az EUCO-val, vagyis az Európai Tanács decemberi ülésével együtt/párhuzamosan tartanak meg.

A hozzászólok közül egyesek már a Nyugat-Balkán fogalmát is kifogásolták, és helyette a Délkelet-Európa kifejezés használatát követelték, mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy Macedónia 2005 óta előszobázik, megváltoztatta a nevét, a zászlaját, és az alkotmányát, ezt az utóbbit több alkalommal is, miközben az uniós tisztségviselők támogatták az erősen korrupt macedón politikusokat. A hozzászóló arra volt kíváncsi, hogy mi kell még, Macedónia talán változtassa meg a határait is?

Egy harmadik hozzászóló az X-platformon megjegyezte, hogy az általa említett céldátumban valószínűleg maga Charles Michel sem hisz, és feltette a kérdést, hogy az EU miért tekinti vezető szereplőnek, és nem problémaforrásnak Szerbiát.

Bledben is folyt a “koszovózás”

A panelülés a tervezettnél valamivel tovább tartott, miután a szerb miniszterelnök és a koszovói kormányfő jól odamondogatott egymásnak a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálását illetően.

Nyugat-Balkán, csatlakozás

Másra keni

Ana Brnabić, a belgrádi kormány vezetője megkérdőjelezte, hogy Koszovó az elismerésével kapcsolatos problémák miatt az Európai Unió tagállama lehet, és felrótta Pristinának, hogy még mindig nem hozta létre a szerb települések közösségét (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) Észak-Koszovóban, ahogyan azt az EU-val több mint tíz évvel ezelőtt kötött megállapodásban vállalta.

Albin Kurti a szerb miniszterelnök megjegyzéseire reagálva kifejtette, hogy Koszovóban az EU támogatása 94 százalékos, Szerbiában pedig mintegy 35 százalékos.

A koszovói albán miniszterelnök szerint Szerbia nem határolódott el sem Miloševićtől, sem Putyintól, ezért a kapcsolatok normalizálása nem könnyű számukra. A normalizáció azonban a koszovói miniszterelnök számára még mindig elérhető cél, de mint rámutatott, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy meg kell tudni különböztetni a valóságot a fantazmagóriáktól.

Kurti szerint a Nyugat-Balkánon az EU egyfajta világi (szekuláris) vallás, ami egyáltalán nem rossz, bár a koszovói miniszterelnökkel ellentétben a fent említett magyar külgazdasági és külügyminiszter aligha tudja elképzelni Charles Michelt glóriával a feje körül.

Az uniós busz jobb, mint az orosz repülőgép

Borjana Krišto, Bosznia-Hercegovina horvát származású miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy Bosznia-Hercegovina egy bonyolult ország a szervezeti felépítmény tekintetében, és ezt nem lehet megkerülni. Ennek ellenére azonban azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi Minisztertanács nagy lépést tett előre a jogalkotásban, megerősítette a jogállamiságot és a korrupció elleni küzdelmet, és ezeket az elveket összehangolta az uniós normákkal.

Az unióval szembeni bírálat ebben az esetben sem maradt el, Krišto ugyanis úgy vélte, hogy az Európai Uniónak egyértelműbbnek és határozottabbnak kellene lennie a csatlakozási folyamatot illetően, nemcsak Bosznia-Hercegovina, hanem a régió más országainak esetében is.

Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök, a bővítési folyamattal kapcsolatban elmondta, hogy hazája egy “eurooptimistán gondolkodó ország” napsütés és a vidámság (szórakozás) hazája”, ezért Montenegró lehet az, amely új lendületet adhat a folyamatnak, mert nincsenek problémái a szomszédjaival, és egyre jobbak az eredmények a jogállamiság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén is. Megjegyzendő, hogy Abazović kijelentése csak néhol súrolja a valóságot, de ennek részletezésébe most nem mennénk bele, mert akkor reggelig sem érünk a cikk végére.

Nyugat-Balkán, csatlakozás

Sun and fun

Abazović ugyanakkor megjegyezte, hogy néha az EU vezetői sem tudják, hogy mit akarnak, a montenegróiakkal ellentétben, mert ők pontosan tudják, hogy mit szeretnének: a lehető leggyorsabban az EU részévé kívánnak válni.

Dimitar Kovacsevszki, Észak-Macedónia miniszterelnöke a panel során elmondta, hogy hazájában nagy a frusztráció amiatt, hogy a tagállamok akadályokat gördítenek az uniós csatlakozásuk útjába, néven azonban senkit sem nevezett, legalább is a szlovén sajtójelentések szerint.

Kovacsevszki úgy vélte, hogy az uniós lépések nagyrészt az általa meg nem nevezett országok belpolitikai számításaihoz kapcsolódnak.

A macedón miniszterelnök arra is kitért, hogy a 2003-as thesszaloniki csúcstalálkozó óta annyi idő telt el, hogy közben két új ország jött létre, Montenegró és Koszovó, ami azzal tetéztek, hogy hazája nevet változtatott.

Edi Rama albán miniszterelnök tragikusan optimistának nevezte magát az EU bővítési folyamatával kapcsolatban, és a brüsszeli vezetői testületet egy buszhoz hasonlította, amely szerinte még mindig jobb, mint egy orosz repülőgép. Rama méltatta az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a szavait, amelyek szerint fontos, hogy a bővítés terén idővel előrelépés történjen.

– Nem arról van szó, hogy hiszek-e a 2030-ig történő bővítésben, de legalább némi előrelépés egyes lépések végrehajtásában mégiscsak nagyon üdvözlendő lenne

– mondta Edi Rama albániai albán miniszterelnök, aki igencsak gyakorlatiasnak mutatkozott, megjegyezte ugyanis, hogy az elvek, értékek, tanulságok és a reformok mellett – amelyeknek mindegyike fontos – az érintett balkáni országoknak következetesebb uniós támogatásra is szükségük van, nemcsak pénzügyi értelemben, hanem az európai közös piacra jutás szempontjából is.

A terjedelem nem engedi meg, hogy az Európai Unióba már becsatlakozott balkáni országok álláspontját is ismertessük, így a bolgár, a horvát és szlovén véleményektől eltekintünk, a fentiek tudatában pedig csak annyit jegyzünk meg, hogy talán mégiscsak jobb lenne, hogy nem az Európai Unió csatlakozna a Nyugat-Balkánhoz, vagy nevezzük, aminek akarjuk, hanem hogy ez inkább mégiscsak fordítva történne.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava