Connect with us

Szerbia

Ukrán-szerb csúcstalálkozó, szerb kérésre senkit sem neveztek háborús bűnösnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukrán csúcstalálkozó
A háború kitörése óta először folyatatott megbeszélést az ukrán és a szerb elnök, erre Athén bizonyult alkalmas helynek (Forrás: ukrán elnöki hivatal)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, viszont támogatja Ukrajna területi integritását, aminek nyilván szerb részről Koszovót érintőleg van jelentősége. Nyilván az ambivalens szerb megközelítés lehetett az egyik oka annak, hogy eddig még nem került sor ukrán-szerb csúcstalálkozóra, most viszont Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére asztalhoz ült a két ország elnöke Athénban.

Gyümölcsöznek ukrán-szerb kapcsolatok

A Kyiv Post a találkozóval kapcsolatban megjegyezte, hogy nagy a feszültség Szerbia és Ukrajna között, miután a szerb elnök augusztus 10-én kijelentette, hogy “Ukrajna egy nap alatt elveszít mindent, ha elismeri Koszovó függetlenségét”.

Az ukrán újság és hírportál szerint akár az Ukrajna és Szerbia közötti feszültség enyhítését célzó közeledésnek is tekinthető, hogy Athénban találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és szerb kollégája, Aleksandar Vučić.

Az első hírek eléggé semmitmondóak: abból az ukrán elnök X-platformos bejelentéséből, miszerint “nyílt, őszinte és gyümölcsöző tanácskozást folytatott Szerbia vezetőjével”, túl sok következtetés nem lehet levonni azon túl, hogy a résztvevők nem borították egymásra az asztalt.

– Jó beszélgetés az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartásáról és a határok sérthetetlenségéről. Nemzeteink közös jövőjéről a közös európai otthonban. A kapcsolataink fejlesztéséről, ami a közös érdekünk

– írta az X-platformon az ukrán elnök, de hasonlóan nyilatkozott Aleksandar Vučić is, aki az Instagramon keresztül szeret kommunikálni a közvéleménnyel.

– Jó és nyílt beszélgetés Zelenszkij elnökkel minden fontos kérdésről, Szerbia és Ukrajna, valamint az egész régió és a világ számára

– üzente a szerb elnök, aki szerint a találkozón foglalkoztak az ukrajnai és a koszovói eseményekkel, amivel kapcsolatban ismét rámutatott arra, hogy Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, amit a konfliktus kezdete óta szerb részről világosan és félreérthetetlenül kimondtak.

A szerb-ukrán kapcsolatokat Belgrád Oroszországgal kapcsolatos álláspontjan teszi igencsak bonyolulttá, miszerint Szerbia nem hajlandó csatlakozni a Moszkva elleni szankciókhoz, amivel – belpolitikai használatra – a szerb elnök néha dicsekedni is szokott.

Ugyanakkor a Pentagon áprilisi kiszivárogtatásai szerint Szerbia állítólag kötelezettséget vállalt arra, hogy halálos fegyvereket szállít Kijevnek, vagy már szállított is, amit a szerb kormány nyilvánosan tagadott.

A Financial Times június 7-én olyan híreszteléseket közölt, amelyek szerint Vučić “nem ellenzi”, hogy hazája lőszert adjon el olyan közvetítőknek, akik azt Ukrajnába küldenék tovább, mint amiről korábban az oroszok videót is bemutattak.

Milyen jó, hogy van a Pink

Most látjuk csak, hogy milyen jó is nekünk, hogy létezik a Pink Televízió, amelynek a tudósítóját mindehova magával hurcibálja a szerb elnök, ami által a kormányközeli Barbie-csatorna közszolgálati szerepet tölt be.

Így például értesülhettünk a szerb elnöknek arról a meggyőződéséről, hogy Ukrajna nem változtat Szerbia területi integritásával és szuverenitásával kapcsolatos eddigi álláspontján.

ukrán csúcstalálkozó

A szerb elnök a belgrádi Barbie-tévé, azaz a Pink Televízió híradójában (Forrás: Screenshot)

A szerb államfő az athéni találkozón bírálta azokat, akik támogatják Ukrajna területi integritását, viszont Szerbiábal kapcsolatban nem teszik meg ugyanezt.

– Szerbia tziszteletben tartja Ukrajana területi integritását, és továbbra is ezt teszi

– jelentette ki Vučić, aki megpendítette, hogy megbeszélést folytattak a háború utáni Ukrajnával zajló együttműködésről is.

– Ezek az emberek jelenleg hatalmas háborút folytatnak, de arra is kell gondolniuk, hogy miként újítják meg az országot, és mi az, amit a jövőben közösen tehetünk

– nyilatkozta Athénban a szerb elnök, aki abban bízik, hogy nem változik meg a Szerbia iránti ukrán álláspont, ami hazája integritását illeti. Ebben szinte biztos nemcsak Ukrajna, hanem Görögország esetében is.

Nem neveztek senkit sem háborús bűnösnek

At athéni találkozó keretében elfogadásra került egy dokumentum, amelyben az aláírók a Balkán segítése mellett kifejezik Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megingathatatlan támogatását is.

A belgrádi Pink Televízió által megnyilvánuló szerb elnök azt mondta, hogy a dokumentum bűnözőket, értsd háborús bűnösöket név szerint nevezett volna meg, viszont ez szerb kérésre kikerült a szövegből.

– Köszönöm, hogy megértették, hogy vannak dolgok, amelyekre nem állunk készen

– mondta a szerb elnök, aki köszönetet mondott a szöveg módosításáért, mivel így a közös nyilatkozatban már nincs semmi, ami nem szolgálná Szerbia érdekeit.

Vučić arra is kitért, hogy egy olyan találkozon, mint az athéni, nem nyilatkozhatnak arról, hogy ki a bűnöző, vagyis a háborús bűnös.

– Erre jogászként mutattam rá, nem lehet ezt rámondani az egyik, vagy másik személyre, tegyük lehetővé, hogy ezt az illetékes igazságügyi szervek állapítság meg bizonyos országokban, és ne legyünk mi ügyészek és bírák egyszerre

– hívta fel a figyelmet a szerb elnök, aki neveket ugyan nem említett, de úgy fogalmazott, hogy mindenki erős narratívát, erős szóhasználatot szeretett volna.

Hozzátette, hogy Szerbiának kis országként nincs befolyása arra, amit a nagyok tesznek, de azt sikerült elérniük, hogy olyan megfogalmazások ne szerepeljenek a dokumentumban, amelyek ellentétesek Szerbia politikájával.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava