Connect with us

Törökország

Erdoğan ment, látott és eladott

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

eladó bayraktar szaúdi
A szaúdiak is vásárolnak török drónokat (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Erdoğan török államfő a múlt héten a Perzsa-öbölben járt, s ha már ott volt, nem tétlenkedett: számos egyezményt aláírva Szaúd-Arábiában tető alá hozott egy hatalmas megállapodást az elnök vejének családja, a Bayraktarok kezében lévő Baykar dróngyártó és Rijád között. Nem sok részlet került ki ugyan az egyezségről, de Haluk Bayraktar, a cég vezérigazgatója – az egyik fivér – úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb ilyen megállapodás az ország történetében.

Eladott Bayraktarok

S ha már az Öböl: a Szaúd-Arábiából továbbröppenő államfő az Egyesült Arab Emírségekkel 50 milliárd dolláros megállapodást kötött, amitől a török vezetés azt várja, hogy segíti majd a líra csökkenésének megállítását, ha már az utóbbi hetekben végrehajtott kamatemelések nem hozták meg a kívánt eredményt. Az már csak hab a tortán, hogy az ország szintén tárgyalásokat folytat TB2-es drónok beszerzéséről. A fegyvereladás is részben ezt szolgálja.

Szaúd-Arábia ezúttal nem a máshonnan már jól ismert Bayraktar TB2-esekből vásárolt, hanem az újgenerációs TB3-asból, ami a keresztségben az Akıncı, azaz Támadó nevet kapta (egyébként nem az első, hanem a hetedik a sorban).

eladó bayraktar szaúdi

A török elnök is aláírt, mehet a gyártás

A TB3-as, ami két éve került be a török fegyveres erők készletébe, a TB2-es nagyobb testvére: hosszabb ideig képes a levegőben maradni, nagyobb az akciórádiusza és nagyobb bombákat (a hasznos teher tízszerese) is képes eljuttatni a kívánt célhoz.

A gyártó szerint az előállítási költsége is nagyobb, mintegy négyszerese az 5-6 millió dollárba kerülő TB2-nek.

A kiszivárgó hírek szerint nemcsak Akıncık eladásáról állapodtak meg, hanem a közös gyártásról és technológiai transzferről, így Ukrajna után már Szaúd-Arábiában is helyet kaphatnak a török gyártósorok.

Ez a fejlemény már csak azért is érdekes, mert a tavalyi év elejéig kifejezetten fagyos volt a két állam között a viszony, a Hasogdzsi-gyilkosság miatt Rijád gazdasági embargóval élt a török cégek és behozatal irányába.

Ám Erdoğan tavalyi, kvázi Canossa-járása után a nézeteltérések – úgy tűnik – megszűntek, az embargó felszámolása után a török cégek megjelentek az öbölmenti monarchiában, legújabban pedig a török hadiipar gyöngye is megegyezésre jutott a szaúdi hadügyminisztériummal.

A hivatalos adatok szerint a Baykar vállalat tavaly 1,18 milliárd dollár értékben exportált, megrendelésekből nincs hiány: a befutott TB2-ből már 30 ország vásárolt, köztük két EU-tag, Lengyelország és idén tavasszal Románia is. Az utóbbi 18 darabról írt alá megállapodást 321 millió dollár értékben.

A Balkánon Albánia vásárolt elsőként, aztán pedig Koszovó is kapott: múlt héten meg is érkezett az utolsó szállítmány.

A koszovói fegyverbeszerzés diplomáciai feszültséghez vezett Szerbiával, ami miatt befellegzett a szerb érdeklődésnek a török drónok iránt – legalábbis Aleksandar Vučić szerint. Még a török nagykövetet is berendelték a szerb külügyminisztériumba a koszovói fegyvereladás ügyében.

Persze Törökország túl fontos Belgrád számára, hogy a kapcsolatok érdemben megromoljanak, de ez a drónbotrány is mutatja, hogy Ankara befolyása egyre inkább növekszik a Balkánon.

Mi a siker titka?

De mi a török drónok sikerének titka? Alapvetően az, hogy egy relatíve új technológiát képesek voltak minőséggel és jó árral ötvözni. A török drónok lehetővé teszik, hogy pár millió dollárért már ütőképes légi csapásmérő képességekre tegyen szert egy közepes fejlettségű állam is.

Ráadásul a drónokat nehezebben lehet bemérni a hagyományos radar által, ami drónelhárító technológiák beszerzését teszi szükségessé, amelyek szintén nem olcsók, de aki ebben a versenyben későn kapcsol, az lemarad.

A szétlőtt örmény védelmi állások és harckocsik pedig ékes bizonyítékul szolgáltak a hadiipari fejlesztési verseny kíméletlenségére – az utóbbi évek háborúi, mint az észak-szíriai török akció (2019), a líbiai háború (2020-ban), a 2. karabahi háború (2020 ősze), az ukrajnai háború eleje kiváló marketinget csinált ennek a török hadiipari terméknek.

A drónok kedvező ára miatt olyan országok is légi képességekre tehetnek szert, amelyek nem tudnak drága vadászgépeket vásárolni és fenntartani – a pilótaképzésről nem is beszélve.

A fegyvervásárlások mindenképp egyfajta elköteleződést jelentenek az eladó irányába, hiszen a karbantartáshoz szükséges a további kooperáció, így a leszállítással nem ér véget a történet.

A fegyverszállításokat viszont a politikai viszonyok változása felülírhatja, ezt maguk a törökök a bőrükön is érezhették, amikor az Egyesült Államok kirakta őket az F35-ös vadászgépprojektből.

A török drónokkal annyival jobb a helyzet, hogy Ankara nem ekkora játékos, és vélhetően kevésbé rontja meg a kapcsolatait a harmadik világ országaival. A török drónok vásárlói minden esetre jellemzően az ország befolyási övezetéből kerülnek ki; a vásárlók döntő többsége baráti állam. Vagy azzá válik.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia8 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava