Connect with us

Törökország

Erdoğan ment, látott és eladott

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

eladó bayraktar szaúdi
A szaúdiak is vásárolnak török drónokat (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Erdoğan török államfő a múlt héten a Perzsa-öbölben járt, s ha már ott volt, nem tétlenkedett: számos egyezményt aláírva Szaúd-Arábiában tető alá hozott egy hatalmas megállapodást az elnök vejének családja, a Bayraktarok kezében lévő Baykar dróngyártó és Rijád között. Nem sok részlet került ki ugyan az egyezségről, de Haluk Bayraktar, a cég vezérigazgatója – az egyik fivér – úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb ilyen megállapodás az ország történetében.

Eladott Bayraktarok

S ha már az Öböl: a Szaúd-Arábiából továbbröppenő államfő az Egyesült Arab Emírségekkel 50 milliárd dolláros megállapodást kötött, amitől a török vezetés azt várja, hogy segíti majd a líra csökkenésének megállítását, ha már az utóbbi hetekben végrehajtott kamatemelések nem hozták meg a kívánt eredményt. Az már csak hab a tortán, hogy az ország szintén tárgyalásokat folytat TB2-es drónok beszerzéséről. A fegyvereladás is részben ezt szolgálja.

Szaúd-Arábia ezúttal nem a máshonnan már jól ismert Bayraktar TB2-esekből vásárolt, hanem az újgenerációs TB3-asból, ami a keresztségben az Akıncı, azaz Támadó nevet kapta (egyébként nem az első, hanem a hetedik a sorban).

eladó bayraktar szaúdi

A török elnök is aláírt, mehet a gyártás

A TB3-as, ami két éve került be a török fegyveres erők készletébe, a TB2-es nagyobb testvére: hosszabb ideig képes a levegőben maradni, nagyobb az akciórádiusza és nagyobb bombákat (a hasznos teher tízszerese) is képes eljuttatni a kívánt célhoz.

A gyártó szerint az előállítási költsége is nagyobb, mintegy négyszerese az 5-6 millió dollárba kerülő TB2-nek.

A kiszivárgó hírek szerint nemcsak Akıncık eladásáról állapodtak meg, hanem a közös gyártásról és technológiai transzferről, így Ukrajna után már Szaúd-Arábiában is helyet kaphatnak a török gyártósorok.

Ez a fejlemény már csak azért is érdekes, mert a tavalyi év elejéig kifejezetten fagyos volt a két állam között a viszony, a Hasogdzsi-gyilkosság miatt Rijád gazdasági embargóval élt a török cégek és behozatal irányába.

Ám Erdoğan tavalyi, kvázi Canossa-járása után a nézeteltérések – úgy tűnik – megszűntek, az embargó felszámolása után a török cégek megjelentek az öbölmenti monarchiában, legújabban pedig a török hadiipar gyöngye is megegyezésre jutott a szaúdi hadügyminisztériummal.

A hivatalos adatok szerint a Baykar vállalat tavaly 1,18 milliárd dollár értékben exportált, megrendelésekből nincs hiány: a befutott TB2-ből már 30 ország vásárolt, köztük két EU-tag, Lengyelország és idén tavasszal Románia is. Az utóbbi 18 darabról írt alá megállapodást 321 millió dollár értékben.

A Balkánon Albánia vásárolt elsőként, aztán pedig Koszovó is kapott: múlt héten meg is érkezett az utolsó szállítmány.

A koszovói fegyverbeszerzés diplomáciai feszültséghez vezett Szerbiával, ami miatt befellegzett a szerb érdeklődésnek a török drónok iránt – legalábbis Aleksandar Vučić szerint. Még a török nagykövetet is berendelték a szerb külügyminisztériumba a koszovói fegyvereladás ügyében.

Persze Törökország túl fontos Belgrád számára, hogy a kapcsolatok érdemben megromoljanak, de ez a drónbotrány is mutatja, hogy Ankara befolyása egyre inkább növekszik a Balkánon.

Mi a siker titka?

De mi a török drónok sikerének titka? Alapvetően az, hogy egy relatíve új technológiát képesek voltak minőséggel és jó árral ötvözni. A török drónok lehetővé teszik, hogy pár millió dollárért már ütőképes légi csapásmérő képességekre tegyen szert egy közepes fejlettségű állam is.

Ráadásul a drónokat nehezebben lehet bemérni a hagyományos radar által, ami drónelhárító technológiák beszerzését teszi szükségessé, amelyek szintén nem olcsók, de aki ebben a versenyben későn kapcsol, az lemarad.

A szétlőtt örmény védelmi állások és harckocsik pedig ékes bizonyítékul szolgáltak a hadiipari fejlesztési verseny kíméletlenségére – az utóbbi évek háborúi, mint az észak-szíriai török akció (2019), a líbiai háború (2020-ban), a 2. karabahi háború (2020 ősze), az ukrajnai háború eleje kiváló marketinget csinált ennek a török hadiipari terméknek.

A drónok kedvező ára miatt olyan országok is légi képességekre tehetnek szert, amelyek nem tudnak drága vadászgépeket vásárolni és fenntartani – a pilótaképzésről nem is beszélve.

A fegyvervásárlások mindenképp egyfajta elköteleződést jelentenek az eladó irányába, hiszen a karbantartáshoz szükséges a további kooperáció, így a leszállítással nem ér véget a történet.

A fegyverszállításokat viszont a politikai viszonyok változása felülírhatja, ezt maguk a törökök a bőrükön is érezhették, amikor az Egyesült Államok kirakta őket az F35-ös vadászgépprojektből.

A török drónokkal annyival jobb a helyzet, hogy Ankara nem ekkora játékos, és vélhetően kevésbé rontja meg a kapcsolatait a harmadik világ országaival. A török drónok vásárlói minden esetre jellemzően az ország befolyási övezetéből kerülnek ki; a vásárlók döntő többsége baráti állam. Vagy azzá válik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

English

Turkish companies bypass the Western sanctions, USA tappes their head

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szankciók / / western sanctions for Turkish-Russian cooperation
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

In mid-September, the United States imposed sanctions on five Turkish companies for their trade activities with Russia, alleging that they are selling sanctioned products to Russians, thereby aiding in circumventing Western measures imposed due to the conflict in Ukraine. The sanctioning of Turkish companies comes at a sensitive time, as Ankara has not yet said yes to Sweden’s NATO accession. Turkey’s role as a balancing act has gained significance for both the East and the West in light of the Russian-Ukrainian conflict that escalated in February last year. 

Putin’s favorite Western politician

Recep Tayyip Erdoğan, has managed to find a modus vivendi with Russia since 2016, despite tensions and conflicting interests. They have built a pragmatic partnership in various areas, including defense procurement (e.g., the S-400 air defense missile system), energy cooperation (natural gas deliveries and nuclear power), and regular geopolitical consultations, such as within the Astana process for Syria.

Turkey accomplishes all of this while being part of the Western alliance system, having been a NATO member since 1952 and an EU candidate since 1999. However, since 2016, Turkey has also developed good relations with Ukraine, particularly in the defense industry.

Notably, among Western leaders—assuming we can consider Recep Tayyip Erdoğan as one—Vladimir Putin, the Russian President, often meets with his Turkish counterpart. Their most recent meeting took place in Sochi in early September, where they engaged in a three-hour discussion.

However, they did not reach an agreement on the main topic of the meeting. Erdoğan failed to persuade Russia to return to the Black Sea grain transit initiative introduced last summer, which Russia has refused to renew since July. This refusal has not only raised global food prices but also affected Turkey, as approximately ten percent of the grain shipped from Ukrainian ports in the past year ended up in the small Asian country.

Nevertheless, both leaders value their cooperation. Putin allowed the rescheduling of Turkish gas payments during the May elections, reportedly granting immediate relief of around $4 billion. In turn, Erdoğan was among the first to seek Putin’s support during the summer Prigozhin uprising.

Western sanctions due to growing cooperation

Apart from geopolitical ties, Turkey has become economically significant for Russia due to Western sanctions. With limited countries left from which Russia can acquire or access Western technology, the importance of Turkey has risen.

As it became clear that last year’s Ukrainian offensive led not to a quick victory but to a prolonged conflict, surrounded by Western sanctions, both countries turned to strengthen their economic ties. Turkey did not join retaliatory measures against Russia.

In May 2022, Russia increased the quota for Turkish trucks from 8,000 to 20,000 annually, and transit shipments from 6,000 to 35,000. The number of Russian freight vehicles also saw a significant surge.

In terms of statistics, Turkish exports increased significantly. It reached $9.34 billion last year, up from $5.8 billion in 2021. This growth appears to continue in 2023, with Turkey exporting $4.9 billion in the first six months of the year, compared to $2.6 billion during the same period the previous year.

Between 2022 and 2023 March, the export of electronic goods increased by 85 percent.

In 2022, more than 1,300 Russian-Turkish companies were established, compared to fewer than 200 the previous year. It’s also worth noting that after the war began, Russian oligarchs, including Roman Abramovich, sought refuge on Turkish shores, while in Europe, they took the floating castles from the other Russian billionaires one after the other.

 

szankciók

Russian oligarchs compete with Arab sheikhs in the length (Source: X-platform)

As a result, thousands of properties ended up in Russian hands, mainly in Istanbul and the Antalya region, further inflating the local real estate market.

On the other hand, imports have significantly increased, reaching $58.85 billion, double the previous year’s figure. The import of hydrocarbons has notably increased, partly due to rising prices, and some suspect that Turkish companies may re-export Russian oil, among other things.

Western criticism

Turkey’s role has also garnered criticism from its Western allies. In June of last year, Wally Adeyemo, the U.S. Deputy Secretary of the Treasury, visited Turkey to express the U.S. government’s disapproval.

szankciók

An American politician of African descent is unlikely to be popular in Turkey. In August last year, Adeyemo warned that some Turkish companies could also be subject to US sanctions if they do business with sanctioned Russian individuals. (Source: X-platform, Millî Gazete)

Under American pressure, Turkish banks eventually abandoned the acceptance of the Russian MIR system in September of last year. Under international pressure, Ankara also pledged not to allow the transit of sanctioned products to Russia, which somewhat complicated the situation for Russian companies but did not result in Turkey joining the sanctions.

Bypassing the regulations is not impossible; the process still involves Turkish imports of products before re-exporting them to Russia, incurring additional costs but also generating extra tax revenue for the Turkish budget. Exports, however, continue to grow, and in April, the United States added more Turkish companies to its sanctions list, with another five added on September 14.

Nevertheless, while the statistics reflect a thriving Turkish-Russian trade, and we can be sure that some benefit greatly from the evasion of sanctions on both sides, it is important to note that the costs are ultimately borne by entire societies.

The war initially increased geopolitical risks for Turkey, making the Turkish lira even more vulnerable in a situation that was already unfavorable, resulting in a steep decline in 2022 (although problems had begun earlier).

The disruption of grain shipments in the early months of the war led to food inflation, and panic buying occurred in Turkey during the initial weeks. The halt of Ukrainian shipments this year adds to the ongoing inflation.

Finally, the record-breaking imports from Russia basically stem from the increase in the price of energy carriers: the Turks also had to pay the bill, similarly to other European countries that buy Russian gas.

In conclusion, Turkey is striving to adapt to the current situation and benefit from it, given its limited room for influence, despite numerous mediation attempts. However, the nation can afford to balance between the two blocs due to its strategic position.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava