Connect with us

Koszovó

Koszovó megkapta az első török drónokat, nem világos, hogy mennyit és mennyiért
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

drón
A koszovói miniszterelnök egy Bayraktar TB2 török drónnal szemez (Forrás: Facebook, Albin Kurti)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Koszovó Bayraktar TB2 drónokkal bővítette katonai arzenálját – közölte vasárnap a koszovói kormányfő. Albin Kurti a Facebookon közzétett egyik bejegyzésében azt írta, hogy a legújabb kiadások révén hazája még biztonságosabbá vált, mint amilyen eddig volt. Egyes nyugati hírügynökségek szerint ezek az első török drónok, amelyek Koszovóba érkeztek, a török állami hírügynökség szerint viszont Koszovó már májusban kapott ilyen fegyvereket, de az is lehet, hogy ugyanazokról a drónokról van szó, csak most történt meg az integrálásuk az egyelőre csak kvázi koszovói hadseregbe.

Koszovó megkapta az első drónokat

A koszovói miniszterelnök nem közölte a beszerzett drónok számát, és azt sem tette közzé, hogy mindez mennyibe került, továbbá egyelőre az sem világos, hogy hol állomásoztatják, és mire használják a beszerzett drónokat.

A Kurti által közzétett felvételeken csak egyetlen drón látható, ami természetesen nem kötelezően jelenti azt, hogy csak ez az egy áll rendelkezésre.

drón

Vjosa Osmani koszovói államfő a Bayraktarokat gyártó Baykarhoz látogatott 2022 februárjában, mindössze néhány nappal az ukrajnai háború kitörése után (Forrás-dtt-net)

A török Anadolu hírügynökség tudósításában azt írta, hogy a Koszovói biztonsági erők május elején öt Bayraktar TB2 drót kaptak a Defender Europe 23 hadgyakorlaton való részvételre, ahonnan azonban az amerikaiak kitiltották őket, mert a koszovói vezetés kezdte önállósítani magát, és ez Washingtonnak nincs nagyon ínyére.

drón

A török hírügynökség már a cikk címében sem azt írja, hogy Koszovó megkapta az első pilóta nélküli repülőgépeket, hanem hogy “újabb drónokat” kapott, amiből az következik, hogy Koszovó már rendelkezik ilyen harci eszközökkel.

A török gyártmányú pilóta nélküli repülőgépek azt követően váltak világszerte népszerűvé, miután jól szerepeltek a legutóbbi karabahi háborúban, és az ukrán hadsereg is sikerrel vetette be őket az orosz erők ellen.

A koszovói miniszterelnök Armend Mehaj védelmi miniszter és Bashkim Jashari hadseregparancsnok társaságában jelentette be, hogy a Bayraktarokat hadrendbe állították a “koszovói hadseregben”.

Kurti bejegyzésében azzal is eldicsekedett, hogy két éves kormányzása alatt nyolcvan százalékkal növelték a katonák számát, és több mint száz százalékkal a katonai kiadásokat.

A Facebook bejegyzésben még az olvasható, hogy Kurti, valamint Mehaj és Jashari gratulált a drónok használatával kapcsolatos kiképzést elvégző tiszteknek.

A Szerbiától való függetlenségét kikiáltó Koszovó 5000 hivatásos katonából álló hadsereget épít, amely 3000 tartalékosra támaszkodhat, miközben a NATO több mint 4500 békefenntartót állomásoztat az 1,8 millió lakosú országban.

A törökök az albánokat választották

A BALK-on többször is beszámoltunk arról, hogy Ankara fegyverzi fel Koszovót, így ért véget a török-szerb barátság, legalábbis azon a téren, ami a katonai együttműködést illeti.

A szerb elnök Törökországgal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a törökök nagyon komolyan felszerelték a Koszovói Biztonsági Erőket, amelynek a létezése ellentétes az ENSZ BT 1244-es határozatával, valamint az 1998-99-es koszovói háborút lezáró Kumanovói Szerződéssel, illetve katonai technikai megállapodással.

Aleksandar Vučić akkor hozzátette, hogy a nyugati hatalmakat, köztük a törököket, és általában véve senkit sem érdekel a nemzetközi jog, mivel olyan hadsereget hoznak létre, amely nem létezhetne.

A szerb elnök egy interjúban megjegyezte, hogy a törökök egy “illegális állam” fegyverszállítói lettek, ezért szerb részről többé nem hajlandók tárgyalni velük.

Miután világossá vált, hogy Szerbia nem kap Bayraktarokat, amelyekre a szerb elnök annyira vágyott, Belgrád CH-95 típusú kínai drónokat szerzett be, számokról ezúttal sem tudni.

A szerb elnök az ikszedik júniusi interjújában arról is beszélt, hogy az év végéig többszáz, de legfeljebb ezer öngyilkos drón érkezik Szerbiába a Közel-Keletről.

Ezzel kapcsolatban több helyen is az jelent meg, hogy Vučić iráni öngyilkos drónokat vásáról, ez egyrészt az interjúban nem hangzott el, másrészt pedig minden bizonnyal azokról az öngyilkos drónokról van szó, amelyek az Egyesült Arab Emírségekből származnak.

A szerb elnök februárban az Abu Dzabiban zajló IDEX 2023 nemzetközi hadfelszerelési vásáron járva találkozott nagy barátjával, MBZ sejkkel (Mohammed Bin Zayed Al Nahyan), és ismeretlen számú arab “kamikaze drón” leszállításáról kötött vele megállapodást.

Vučić már akkor megjegyezte, hogy a szerb hadiipar által előállított fegyverek 30 százalékát otthon kell tartani, ami 10 százalékos növekedést jelenthet a szerb hadsereg felfegyverzését illetően.

Ez a kijelentés akár előzménye is lehet annak, hogy a napokban Szerbiában egy hónapos kiviteli tilalmat rendeltek el az országban gyártott fegyverekre és katonai felszerelésekre.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava