Connect with us

Szerbia

Már fegyvert is gyárthat a belgrádi Pink Televízió tulajdonosa

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Pink Televízió és a drón
Željko Mitrović, a Pink Televízió tulajdonosa és Aleksandar Vučić szerb elnök, Mitrović jobbról az első (Screenshot, Pink, YouTube)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Némi túlzással azt mondhatnánk, hogy a Pink Televízió már nem csak a szavak erejével küzd Aleksandar Vučić kormányon tartásáért, belgrádi sajtóhírek szerint ugyanis januárban bejegyezték a fegyverek és katonai felszerelések gyártóinak szerbiai nyilvántartásába a Pink Kutatási és Fejlesztési Központot (Pink research and development center, PR- DC). A központ többségi tulajdonosa Željko Mitrović Pink Média Csoportja. A PR- DC légi és űrjárművek, valamint kísérő berendezések gyártásával foglalkozik, de megpróbálkozott már a vízen járó cipő kifejlesztésével is.

Komolyan vették

A PR- DC a 2021-es belgrádi hadiipari kiállításon tűnt fel, akkor Željko Mitrović, a belgrádi Pink TV mindenható ura egy gyenge képességű drónt mutatott be a szerb elnöknek, abban bízva, hogy esetleg megrendelést kap a hadseregtől.

Hogy mi történt az elmúlt másfél évben a fejlesztés terén, azzal kapcsolatban nincsenek megbízható információk, az viszont nyilvánosságra került, hogy a Pink Kutatási és Fejlesztési Központot január 12-én bejegyezték a szerbiai fegyvergyártók nagykönyvébe, és a szerb védelmi minisztérium két évre szóló fegyvergyártási engedély adott ki számára.

Ezzel elhárult az utolsó akadály is, hogy a médiatulajdonos fegyvereket gyártson a szerb hadseregnek.

Ez a szándék, mint említettük, már 2021 októberében, a belgrádi hadiipari vásáron merült fel először, ahol Vučić elnök a kamerák előtt “mutatott érdeklődést” a Mitrović cége által gyártott drón iránt, a szerb elnök akkor azonban nem látszott túlzottan elégedettnek a repülő alkalmatosság paramétereivel kapcsolatban.

Ez a már majdnem feledésbe merült történet a napokban került ismét a figyelem középpontjába, miután Vučić bejelentette, hogy Szerbia öngyilkos drónokat vásáról az Egyesült Arab Emírségektől, és hogy reményei szerint a szerb hadsereg a következő öt-hat hónapban megkapja az első hazai öngyilkos drónokat is.

Arról persze nem volt szó, hogy a beszállító Željko Mitrović cége lesz, de az azóta történtek tudatában ezt nem lehet teljesen kizárni.

Aleksandar Vučić a hét elején az Abu Dzabiban rendezett IDEX 2023 nemzetközi hadfelszerelési vásáron időzött, amelyen Željko Mitrović “rózsaszín” fejlesztési központjának is van standja.

Aknákat dobáló drón

A Pink Televízió tulajdonosa a 2021-es belgrádi vásáron arról igyekezett meggyőzni a szerb elnököt, hogy a Pink Kutatási és Fejlesztési Központ által kifejlesztett IKA-20 elnevezésű drón képes aknák célba juttatására, és ezáltal nagyon hatékony eszköz lehet.

Mitrović akkor rámutatott, hogy a drónt tűzoltási tevékenységekre fejlesztették ki, amelyek “gyakorlatilag szimmetrikusak” a katona igényekkel, vagyis a drónok könnyen átalakíthatók katonai célokra.

A Pink Televízió és az IKA-20

Az IKA-20 szerb drón, amelyet a Pink Televízió egyik leányvállalata fejlesztett ki (Forrás: YouTube)

Az érdeklődés 2021-ben azért lohadt le, mert az IKA-20 teherbírása mindössze 20 kiló volt, és csak 30 percig tudott a levegőben maradni. A PR- DC standját felekereső szerb elnök akkor arra kérte a drón fejlesztőit, hogy próbálják meg növelni a teherbírást, és hogy legalább két órára emeljék a drón repülési idejét.

Miután a fejlesztési központ 2021-ben még nem rendelkezett megfelelő engedélyekkel – vagyis nem szerepelt a fegyverek és katonai felszerelések gyártására jogosult cégek nyilvántartásában – akkor sem tudott volna a hadseregnek szállítani, ha a drón elnyerte volna a szerb elnök tetszését.

A cég más tulajdonosai 2021-ben még nem gondolkodtak az engedélyek beszerzésén, bár azt nem tagadták, hogy már akkor is együttműködtek a szerb védelmi minisztérium katonai és műszaki intézetével.

Azóta megtörtént az IKA-20 “színeváltozása”, a YouTube-ra tavaly felkerült videókon már úgy aposztrofálják, mint “felfegyverzett drónt”, vagyis mint a hadsereg, és nem mint tűzoltók által használható eszközt.

A Pink Televízió és a PR- DC

A Pink Televízió korábban széltében-hosszában reklámozta híradóiban a Pink Kutatási és Fejlesztési Központ találmányait, amelyek elég széles skálán mozogtak a repülő autótól a vízen járó cipőig.

A Belgrádtól nyugatra lévő Šimanovciban megtelepedett PR- DC többségi tulajdonosa Željko Mitrović Pink Média Csoportja, amely már hosszú évek óta “szolgálja a hazát”.

Mitrovićnak 55 százalékos részesedése van a fejlesztő cégben, amelybe eddig 100 millió dinárt, azaz 852 ezer eurót invesztált. A többi részvény öt személy tulajdonában van, akik mindannyian szakértők azon a területen, amellyel a cég foglalkozik.

Szerbiában minden vállalkozásnak regisztrálnia kell magát, ha katonai felszerelések és fegyverek előállításával kíván foglalkozni. Az engedélyt a Honvédelmi Minisztérium adja ki, ilyen hivatalos papír nélkül tilos fegyvert vagy katonai felszerelést gyártani.

A fegyvergyártásról és a fegyverek forgalmazásáról szóló szerbiai törvény alapján az engedélyt kérelmező cégeknek komoly kritériumnak kell megfelelniük műszaki, technológiai és minőségi téren egyaránt.

Természetesen nem hátrány, ha a jelentkező cég anyavállalata működteti a szerb kormány “kihelyezett stúdióját”, amelyben kizárólag miniszterek és a Szerb Haladó Párt tagjai, valamint a szerb baráti sajtó urai jelennek meg, különös tekintettel az Informer főszerkesztőjére.

A Pink Televízió képernyőjén feltűnő galeri láttán az a következtetés vonható le, hogy a liberális vonalat képviselő ellenzékiek és a kutyák belépése szigorúan tilos, bár az utóbbiak esetében ebben nem lehetünk teljesen biztosak.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava