Connect with us

Szerbia

Már fegyvert is gyárthat a belgrádi Pink Televízió tulajdonosa

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Pink Televízió és a drón
Željko Mitrović, a Pink Televízió tulajdonosa és Aleksandar Vučić szerb elnök, Mitrović jobbról az első (Screenshot, Pink, YouTube)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Némi túlzással azt mondhatnánk, hogy a Pink Televízió már nem csak a szavak erejével küzd Aleksandar Vučić kormányon tartásáért, belgrádi sajtóhírek szerint ugyanis januárban bejegyezték a fegyverek és katonai felszerelések gyártóinak szerbiai nyilvántartásába a Pink Kutatási és Fejlesztési Központot (Pink research and development center, PR- DC). A központ többségi tulajdonosa Željko Mitrović Pink Média Csoportja. A PR- DC légi és űrjárművek, valamint kísérő berendezések gyártásával foglalkozik, de megpróbálkozott már a vízen járó cipő kifejlesztésével is.

Komolyan vették

A PR- DC a 2021-es belgrádi hadiipari kiállításon tűnt fel, akkor Željko Mitrović, a belgrádi Pink TV mindenható ura egy gyenge képességű drónt mutatott be a szerb elnöknek, abban bízva, hogy esetleg megrendelést kap a hadseregtől.

Hogy mi történt az elmúlt másfél évben a fejlesztés terén, azzal kapcsolatban nincsenek megbízható információk, az viszont nyilvánosságra került, hogy a Pink Kutatási és Fejlesztési Központot január 12-én bejegyezték a szerbiai fegyvergyártók nagykönyvébe, és a szerb védelmi minisztérium két évre szóló fegyvergyártási engedély adott ki számára.

Ezzel elhárult az utolsó akadály is, hogy a médiatulajdonos fegyvereket gyártson a szerb hadseregnek.

Ez a szándék, mint említettük, már 2021 októberében, a belgrádi hadiipari vásáron merült fel először, ahol Vučić elnök a kamerák előtt „mutatott érdeklődést” a Mitrović cége által gyártott drón iránt, a akkor azonban nem látszott túlzottan elégedettnek a repülő alkalmatosság paramétereivel kapcsolatban.

Ez a már majdnem feledésbe merült történet a napokban került ismét a figyelem középpontjába, miután Vučić bejelentette, hogy Szerbia öngyilkos drónokat vásáról az Egyesült Arab Emírségektől, és hogy reményei szerint a szerb hadsereg a következő öt-hat hónapban megkapja az első hazai öngyilkos drónokat is.

Arról persze nem volt szó, hogy a beszállító Željko Mitrović cége lesz, de az azóta történtek tudatában ezt nem lehet teljesen kizárni.

Aleksandar Vučić a hét elején az Abu Dzabiban rendezett IDEX 2023 nemzetközi hadfelszerelési vásáron időzött, amelyen Željko Mitrović „rózsaszín” fejlesztési központjának is van standja.

Aknákat dobáló drón

A Pink Televízió tulajdonosa a 2021-es belgrádi vásáron arról igyekezett meggyőzni a szerb elnököt, hogy a Pink Kutatási és Fejlesztési Központ által kifejlesztett IKA-20 elnevezésű drón képes aknák célba juttatására, és ezáltal nagyon hatékony eszköz lehet.

Mitrović akkor rámutatott, hogy a drónt tűzoltási tevékenységekre fejlesztették ki, amelyek „gyakorlatilag szimmetrikusak” a katona igényekkel, vagyis a drónok könnyen átalakíthatók katonai célokra.

A Pink Televízió és az IKA-20

Az IKA-20 szerb drón, amelyet a Pink Televízió egyik leányvállalata fejlesztett ki (Forrás: YouTube)

Az érdeklődés 2021-ben azért lohadt le, mert az IKA-20 teherbírása mindössze 20 kiló volt, és csak 30 percig tudott a levegőben maradni. A PR- DC standját felekereső szerb elnök akkor arra kérte a drón fejlesztőit, hogy próbálják meg növelni a teherbírást, és hogy legalább két órára emeljék a drón repülési idejét.

Miután a fejlesztési központ 2021-ben még nem rendelkezett megfelelő engedélyekkel – vagyis nem szerepelt a fegyverek és katonai felszerelések gyártására jogosult cégek nyilvántartásában – akkor sem tudott volna a hadseregnek szállítani, ha a drón elnyerte volna a szerb elnök tetszését.

A cég más tulajdonosai 2021-ben még nem gondolkodtak az engedélyek beszerzésén, bár azt nem tagadták, hogy már akkor is együttműködtek a szerb védelmi minisztérium katonai és műszaki intézetével.

Azóta megtörtént az IKA-20 „színeváltozása”, a YouTube-ra tavaly felkerült videókon már úgy aposztrofálják, mint „felfegyverzett drónt”, vagyis mint a hadsereg, és nem mint tűzoltók által használható eszközt.

A Pink Televízió és a PR- DC

A Pink Televízió korábban széltében-hosszában reklámozta híradóiban a Pink Kutatási és Fejlesztési Központ találmányait, amelyek elég széles skálán mozogtak a repülő autótól a vízen járó cipőig.

A Belgrádtól nyugatra lévő Šimanovciban megtelepedett PR- DC többségi tulajdonosa Željko Mitrović Pink Média Csoportja, amely már hosszú évek óta „szolgálja a hazát”.

Mitrovićnak 55 százalékos részesedése van a fejlesztő cégben, amelybe eddig 100 millió dinárt, azaz 852 ezer eurót invesztált. A többi részvény öt személy tulajdonában van, akik mindannyian szakértők azon a területen, amellyel a cég foglalkozik.

Szerbiában minden vállalkozásnak regisztrálnia kell magát, ha katonai felszerelések és fegyverek előállításával kíván foglalkozni. Az engedélyt a Honvédelmi Minisztérium adja ki, ilyen hivatalos papír nélkül tilos fegyvert vagy katonai felszerelést gyártani.

A fegyvergyártásról és a fegyverek forgalmazásáról szóló szerbiai törvény alapján az engedélyt kérelmező cégeknek komoly kritériumnak kell megfelelniük műszaki, technológiai és minőségi téren egyaránt.

Természetesen nem hátrány, ha a jelentkező cég anyavállalata működteti a szerb kormány „kihelyezett stúdióját”, amelyben kizárólag miniszterek és a Szerb Haladó Párt tagjai, valamint a szerb baráti sajtó urai jelennek meg, különös tekintettel az Informer főszerkesztőjére.

A Pink Televízió képernyőjén feltűnő galeri láttán az a következtetés vonható le, hogy a liberális vonalat képviselő ellenzékiek és a kutyák belépése szigorúan tilos, bár az utóbbiak esetében ebben nem lehetünk teljesen biztosak.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs , a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava