Connect with us

Szerbia

Rendőrök vigyáznak a gyerekek biztonságára a szerbiai iskolákban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rendőrök
A kép illusztráció (Forrás: szerb belügyminisztérium)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Minden iskolába rendőröket vezényeltek Szerbiában, akik reggel nyolc órától a tanítás végéig teljesítenek szolgálatot az oktatási intézményekben. Danilo Stevandić, a szerbiai belügyminisztérium államtitkára vasárnap jelentette be hogy mindenhol, ahol sokan ember gyűlik össze, megerősítik a rendőri jelenlétet, ennek következtében több rendőr lesz a bevásárlóközpontokban, parkokban, tereken, sportrendezvényeken, valamint a vasút- és autóbuszpályaudvarokon. Közben az interneten kifogásolják, hogy a szerb kormány tagjai egyetlen temetésen sem vettek részt, és nem gyújtottak gyertyát az iskola előtt. Egyetlen kivétellel.

Minden iskolában lesz rendőr

Az államtitkár szerint Szerbiában körülbelül 1800 iskola van, ahol a rendőrök preventív jelleggel tartózkodnak a továbbiakban, hogy megakadályozzák a szabálysértéseket.

– Különös hangsúlyt fektetünk az iskolaövezetekben tartózkodó tanulókra, valamint a lőfegyverek és a pszichoaktív anyagok felderítésére

– jelentette ki Stevandić, aki szerint a tervezett 1200 rendőr felvételével biztosíthatóvá válik, hogy minden iskolában legyen rendőr, aki gondoskodik a tanulók és az alkalmazottak biztonságáról.

Belgrádban megduplázzák a rendőrök számát

Egy másik rendőri illetékes szerint ennek a feladatnak a teljesítésébe az iskolarendőrök mellett általános hatáskörrel rendelkező rendőröket, valamint közlekedési és bűnügyi rendőröket is bevonnak.

Indira Hamzabegović, a belgrádi óvárosi rendőrkapitányság iskolai rendőre úgy nyilatkozott a Tanjug szerb állami hírügynökségnek, hogy különös hangsúlyt fektetnek a diákok érkezésére és távozására, valamint a szünetekre.

Pontosította, hogy Belgrád összes iskolájában mindkét műszakban két rendőr lesz, ami azt jelenti, hogy műszakonként 36 rendőr dolgozik az óvárosban.

– Az iskolarendőrök feladata az lesz, hogy javítsák az iskolák és a tanulók biztonságát, megelőzzék, visszaszorítsák és kivizsgálják az iskolai bűncselekményeket és kihágásokat

– mondta Hamzabegović, aki szerint a rendőrök maximálisan együttműködnek az igazgatókkal, a pedagógusokkal, az iskola dolgozóival és a diákokkal.

A rendőri illetékes arról is beszélt, hogy Belgrádban 331 iskola működik, amelyekben eddig 146 iskolarendőr vigyázott a rendre, mától minden iskolát két rendőr lát el.

A Ribnikar csak szerdán, vagy akkor sem

A tervek szerint a Vladislav Ribnikar Általános Iskola diákjai május 10-étől, vagyis szerdától fokozatosan térnek vissza az iskolába, attól függően, hogy ki hogyan érzi magát a tragédiát követően.

A vérontás színhelyévé vált iskola tanulóinak tevékenységi terve az igényekhez igazodik, miközben a szerbiai oktatási minisztérium és az egészségügyi minisztérium tanácsadási támogatást nyújt az iskolának.

Az oktatási minisztérium közlése szerint kríziscsoport alakult, amely megszervezi a tanulók iskolába való visszatérését, és tájékoztatja a szülőket a részletekről.

Délelőtti jelentések szerint az iskolában – ahol a kiscsoportos osztályokat már ma is fogadták volna – senki sincs az alkalmazottakon és a rendőrökön kívül.

Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a szülői tanács szerint a lövöldözést követően túl korai az tanítás újrakezdése ebben az iskolában.

A tanács egyik tagja szerint a szülők közel 60 százaléka arra az álláspontra helyezkedett, hogy szerdán nem viszik vissza a gyerekeket abba az épületbe, ahol a lövöldözés történt, és követelik az iskola teljes felújítását, hogy a gyerekek ne ugyanabba a környezetbe térjenek vissza, amelyben a trauma érte őket.

A szülői tanács tagjai egyetértettek azzal, hogy a tanítást mást helyszínre kell áthelyezni, amíg az iskola felújítása tart.

Kik gyújtottak gyertyát?

A Twitteren közben megjelent egy montázs, amelyen a szerb kormány tagjai láthatók, a képhez egy-két kellemetlen kérdést is csatolt a “black & white” profil tulajdonosa.

rendőrök

A bejegyzés írója megjegyezte, hogy már eltemették a belgrádi és a mladenovaci lövöldözés tíz áldozatát (azóta már többet is), és ezzel kapcsolatban feltette a kérdést, hogy a kormány tagjai vajon melyik temetésen vettek részt.

A “black & white” profil tulajdonosa megértéssel állapította meg, hogy egyetlen miniszter sem lehetett volna ott mind a tíz temetésen, de a kormány egy-egy tagja az állam képviseletében esetleg megjelenhetett volna azokon.

Megjegyzendő, hogy Malo Orašjeban egyszerre temették el az ott megölt öt embert, tehát egyszerre öt temetést lehetett volna “letudni”.

A bejegyzés szerzője szerint ez is nehezükre esett a kormány tagjainak, és még arra sem voltak képesek, hogy a Vladislav Ribnikar iskola előtt gyertyát gyújtsanak az áldozatok emlékére.

rendőrök

Bosznia-Hercegovina külügyminisztere (középen) a Vladislav Ribnikar iskola előtt (Forrás: Twitter, boszniai külügyminisztérium)

Ez alól kivétel Branko Ružić oktatási miniszter, aki vasárnap felkereste az iskolát, és írt is a bejáratnál elhelyezett részvétkönyvbe, nem tudni azonban, hogy ő látta-e az egy nappal korábban a Twitteren megjelent bejegyzést.

Viszont nem járt az iskolai lövöldözés helyszínén Aleksandar Vučić szerb elnök sem, aki azóta több sajtótájékoztatón és tévészereplésen túl van a tragédiával kapcsolatban.

Azt már csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Elmedin Konaković bosznia-hercegovinai külügyminiszter vette a fáradságot, és Szarajevóból felutazott Belgrádba, hogy virágot helyezzen el a Vladislav Ribnikar iskola kerítésénél, a részvétkönyvbe pedig azt írta, hogy szeretné átadni Bosznia-Hercegovina üzenetét, miszerint Szerbiával vannak ezekben a nehéz pillanatokban.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország3 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava