Connect with us

Szerbia

A Wagner Csoport a szerbiai ellenzéki tüntetésen +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Wagner Csoport, tüntetés / Wagner group at Serbian oppositions protest
A Wagner Csoport szerbiai tagjai a legutóbbi ellenzéki tüntetésen incidenseket idéztek elő (Forrás: Twitter, Čedomir Stojković)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerbiai nagygyűléseken és tüntetéseken előforduló gyanús alakok, akik minden bizonnyal a Wagner Csoport szerbiai tagjai, több incidenst is provokáltak a legutóbbi ellenzéki tüntetésen Belgrádban. A pénteki megmozduláson megtámadtak egy nőt, majd egy lányt, aki a telefonjával felvette az incidenst, kicsit később pedig Savo Manojlovićnak mentek neki, aki az „Indulj-Változtass” (Kreni-Promeni) ellenzéki mozgalom kampányigazgatója.

Az eklatáns bizonyítékok

Szerbiában számos eklatáns bizonyíték van arra, hogy ismételten terjed a tüntetéseken és a nagygyűléseken keresztül történő politizálási stílus, amely nem is olyan régmúlt időket idéz. Ez pedig kitűnő táptalaja a mindenféle eszement ideológiáktól vezetett és megvezetett csoportoknak, mint például a Népi Járőrség, amely erős kapcsolatokat épített ki a Wagner Csoporttal.

Az orosz (fél)katonai alakulat tudatosan a konfliktusok előidézésére törekszik világszerte – legutóbb Szudánnal kapcsolatban merült fel a neve – de valami hasonlóra „vetemedik” Szerbiában is, ahol helyi emberei részt vettek a koszovói határ közelében néhány hónappal ezelőtt tartott demonstrációban, legutóbb pedig forráspontra hevítették a szerbiai parlamenti szélsőjobb belgrádi tüntetését, amelynek során állítólag meg akarták ölni Aleksandar Vučićot.

A Népi Járőrség, amely a szerb elnök ádáz ellenfelének adja ki magát, bujtogatott ellene még Oroszországban is, és ennek szellemében természetesen megjelent a belgrádi „kvázi ellenzéki” tüntetésen is, amelyet a kormánnyal szemben álló parlementi csoportok szerveztek.

A Népi Járőrség pénteken több incidenst is előidézett, egyik tagja rátámadt egy nőre, aki egy „Stop a femicidnek” (magyarul a nőgyilkosságnak, idén közel húsz nőt ölt meg Szerbiában a férje vagy az élettársa) feliratot tartotta, majd egy lányra is, aki levideózta az esetet.

Wagner Csoport, tüntetés

A Wagner Csoport szerbiai „kirendeltségének” tagjai, balról Ilija Vuksanović, jobbról Damjan Knežević

A szerbiai közösségi médiában többen is felfedték, hogy a férfi Ilija Vuksanović, akit egy belgrádi ügyvéd szerint Vučić elnök küldött ki a tüntetésre azzal a céllal, hogy incidenseket idézzen elő, amit már nem először tett meg.

Az csak feltételezés, hogy ezt a szerb elnök utasítására tette, miután a Népi Járőrség nem a szerb elnök háttérszervezeteihez tartozik (vannak ilyenek is), szellemiségben inkább az Eskütevők (Zavetnici) szélsőséges parlamenti párthoz áll közel, bár sosem lehet tudni, hogy a szerbiai rendőrség milyen befolyással volt a csoport vezetőjére, Damjan Kneževićre, amikor a legutóbbi belgrádi kormányellenes tüntetés után bevitték, és feltehetően „megápolták.

Azért említjük meg Kneževićet is, mert ő volt az egyike azoknak, akik Vuksanovićot elhurcibálták a helyszínről, ami nem tűnt fel a szerbiai közösségi médiának, ahogy az sem, hogy az ellenzéki tüntetés résztvevői közül, többen is a Wagner Csoport „logóját” viselték a karjukon. Knežević a jobb oldali képen látható csíkos pulóverben.

Azt a szerb közösségi média is megállapította, hogy Vuksanović jobb karján valóban az orosz privát jelképe látható, viszont a kommentelők rossz pillanatban állították meg a videót, így nem vették észre, hogy a mögötte elhaladó férfi ugyanezt a „díszt” viseli, vagyis ugyanannak a díszes társaságnak a tagjai.

Wagner Csoport, Wagner, tüntetés

Čedomir Stojković belgrádi ügyvéd, az Október csoport vezetője – aki január közepén bűnvádi feljelentést tett többek és egyebek között a Wagner Csoporthoz erősen kötődő Damjan Knežević, valamint a Népi Járőrség több tagja ellen nemzeti, faji és vallási gyűlölet és türelmetlenség szítása miatt a népek és az etnikai közösségek között – most a Twitteren közzétett egy olyan fotót is, amelyen orosz zászlók láthatók.

Stojković szerint a Népi Járőrség propaganda célokból három orosz zászlót vitt ki a tüntetésre, hogy kompromittálja a tiltakozást, vagyis hogy azt a hamis képet keltse, miszerint a demonstráció mögött Oroszország áll.

A belgrádi ügyvéd úgy vélte, hogy a Népi Járőrség tagjai a megmozdulás résztvevői elleni támadásokkal azt akarták bizonyítani, hogy a tüntetések erőszakos jelleget öltöttek.

Stojković ezt követően arra figyelmeztetett, hogy a jelek szerint a Wagner Csoport szerbiai része a Szerb Haladó Párttal és az orosz nagykövetséggel együttműködve szélesebb körű incidenseket tervez a következő ellenzéki tiltakozás alkalmával.

Miért csodálkozunk?

Minden jel arra utal, hogy az erőszak beitta magát a szerbiai társadalom pórusaiba, miután ismét a közbeszéd szintjére kerültek a kilencvenes évek eseményei, a legfelsőbb szinteken pozitív konstellációban hangzik el a harminc évvel ezelőtti háborúkért leginkább felelős Slobodan Milošević neve, miután szinte kibogozhatatlan, hogy a szerbiai ellenzéki- és kormánypártok milyen kapcsolatokat építettek ki és ápolnak az alvilággal, és miután egyes szervezetek nyíltan kokettálnak a Wagner Csoporttal, ezekből pedig nem egy van.

Közben-közben, de inkább nap mint nap a szerbiai szélsőjobb tagjai, de mások is, verbálisan lerohanják Koszovót, most éppen ez van terítéken, de szükség esetén holnap örömmel megteszik ugyanezt Bosznia, Horvátország vagy éppen Montenegró esetében.

A szerbiai médiában kormányzati túlsúly uralkodik, miközben a kormányzati szereplők folyamatosan nekimennek a feszültség generálásáért szintén felelős ellenzéki médiának, ugyanakkor hagyják működni, sőt anyagi és erkölcsi támogatásban részesítik a jóformán csak uszításra berendezkedett médiafelületeket, amelyeket nem ritkán a kilencvenes évek háborús propagandistáinak a neve fémjelez.

Ezek után miért csodálkozunk azon, hogy elsül egy-két pisztoly, inkább az a csoda, hogy csak ennyi, a feszültség ugyanis ott villódzik a mindennapokban, és utolér mindenkit, azt is, aki esetleg igyekezik elkerülni. A szerbiai társadalom ismételten az erőszak mentén szocializálódik, és ugyanabban az irányban halad, mint néhány generációval ezelőtt.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava