Connect with us

Szerbia

A Wagner Csoport a szerbiai ellenzéki tüntetésen +18

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Wagner Csoport, tüntetés / Wagner group at Serbian oppositions protest
A Wagner Csoport szerbiai tagjai a legutóbbi ellenzéki tüntetésen incidenseket idéztek elő (Forrás: Twitter, Čedomir Stojković)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai nagygyűléseken és tüntetéseken előforduló gyanús alakok, akik minden bizonnyal a Wagner Csoport szerbiai tagjai, több incidenst is provokáltak a legutóbbi ellenzéki tüntetésen Belgrádban. A pénteki megmozduláson megtámadtak egy nőt, majd egy lányt, aki a telefonjával felvette az incidenst, kicsit később pedig Savo Manojlovićnak mentek neki, aki az “Indulj-Változtass” (Kreni-Promeni) ellenzéki mozgalom kampányigazgatója.

Az eklatáns bizonyítékok

Szerbiában számos eklatáns bizonyíték van arra, hogy ismételten terjed a tüntetéseken és a nagygyűléseken keresztül történő politizálási stílus, amely nem is olyan régmúlt időket idéz. Ez pedig kitűnő táptalaja a mindenféle eszement ideológiáktól vezetett és megvezetett csoportoknak, mint például a Népi Járőrség, amely erős kapcsolatokat épített ki a Wagner Csoporttal.

Az orosz (fél)katonai alakulat tudatosan a konfliktusok előidézésére törekszik világszerte – legutóbb Szudánnal kapcsolatban merült fel a neve – de valami hasonlóra “vetemedik” Szerbiában is, ahol helyi emberei részt vettek a koszovói határ közelében néhány hónappal ezelőtt tartott demonstrációban, legutóbb pedig forráspontra hevítették a szerbiai parlamenti szélsőjobb belgrádi tüntetését, amelynek során állítólag meg akarták ölni Aleksandar Vučićot.

A Népi Járőrség, amely a szerb elnök ádáz ellenfelének adja ki magát, bujtogatott ellene még Oroszországban is, és ennek szellemében természetesen megjelent a belgrádi “kvázi ellenzéki” tüntetésen is, amelyet a kormánnyal szemben álló parlementi csoportok szerveztek.

A Népi Járőrség pénteken több incidenst is előidézett, egyik tagja rátámadt egy nőre, aki egy “Stop a femicidnek” (magyarul a nőgyilkosságnak, idén közel húsz nőt ölt meg Szerbiában a férje vagy az élettársa) feliratot tartotta, majd egy lányra is, aki levideózta az esetet.

Wagner Csoport, tüntetés

A Wagner Csoport szerbiai “kirendeltségének” tagjai, balról Ilija Vuksanović, jobbról Damjan Knežević

A szerbiai közösségi médiában többen is felfedték, hogy a férfi Ilija Vuksanović, akit egy belgrádi ügyvéd szerint Vučić elnök küldött ki a tüntetésre azzal a céllal, hogy incidenseket idézzen elő, amit már nem először tett meg.

Az csak feltételezés, hogy ezt a szerb elnök utasítására tette, miután a Népi Járőrség nem a szerb elnök háttérszervezeteihez tartozik (vannak ilyenek is), szellemiségben inkább az Eskütevők (Zavetnici) szélsőséges parlamenti párthoz áll közel, bár sosem lehet tudni, hogy a szerbiai rendőrség milyen befolyással volt a csoport vezetőjére, Damjan Kneževićre, amikor a legutóbbi belgrádi kormányellenes tüntetés után bevitték, és feltehetően “megápolták.

Azért említjük meg Kneževićet is, mert ő volt az egyike azoknak, akik Vuksanovićot elhurcibálták a helyszínről, ami nem tűnt fel a szerbiai közösségi médiának, ahogy az sem, hogy az ellenzéki tüntetés résztvevői közül, többen is a Wagner Csoport “logóját” viselték a karjukon. Knežević a jobb oldali képen látható csíkos pulóverben.

Azt a szerb közösségi média is megállapította, hogy Vuksanović jobb karján valóban az orosz privát hadsereg jelképe látható, viszont a kommentelők rossz pillanatban állították meg a videót, így nem vették észre, hogy a mögötte elhaladó férfi ugyanezt a “díszt” viseli, vagyis ugyanannak a díszes társaságnak a tagjai.

Wagner Csoport, Wagner, tüntetés

Čedomir Stojković belgrádi ügyvéd, az Október csoport vezetője – aki január közepén bűnvádi feljelentést tett többek és egyebek között a Wagner Csoporthoz erősen kötődő Damjan Knežević, valamint a Népi Járőrség több tagja ellen nemzeti, faji és vallási gyűlölet és türelmetlenség szítása miatt a népek és az etnikai közösségek között – most a Twitteren közzétett egy olyan fotót is, amelyen orosz zászlók láthatók.

Stojković szerint a Népi Járőrség propaganda célokból három orosz zászlót vitt ki a tüntetésre, hogy kompromittálja a tiltakozást, vagyis hogy azt a hamis képet keltse, miszerint a demonstráció mögött Oroszország áll.

A belgrádi ügyvéd úgy vélte, hogy a Népi Járőrség tagjai a megmozdulás résztvevői elleni támadásokkal azt akarták bizonyítani, hogy a tüntetések erőszakos jelleget öltöttek.

Stojković ezt követően arra figyelmeztetett, hogy a jelek szerint a Wagner Csoport szerbiai része a Szerb Haladó Párttal és az orosz nagykövetséggel együttműködve szélesebb körű incidenseket tervez a következő ellenzéki tiltakozás alkalmával.

Miért csodálkozunk?

Minden jel arra utal, hogy az erőszak beitta magát a szerbiai társadalom pórusaiba, miután ismét a közbeszéd szintjére kerültek a kilencvenes évek eseményei, a legfelsőbb szinteken pozitív konstellációban hangzik el a harminc évvel ezelőtti háborúkért leginkább felelős Slobodan Milošević neve, miután szinte kibogozhatatlan, hogy a szerbiai ellenzéki- és kormánypártok milyen kapcsolatokat építettek ki és ápolnak az alvilággal, és miután egyes szervezetek nyíltan kokettálnak a Wagner Csoporttal, ezekből pedig nem egy van.

Közben-közben, de inkább nap mint nap a szerbiai szélsőjobb tagjai, de mások is, verbálisan lerohanják Koszovót, most éppen ez van terítéken, de szükség esetén holnap örömmel megteszik ugyanezt Bosznia, Horvátország vagy éppen Montenegró esetében.

A szerbiai médiában kormányzati túlsúly uralkodik, miközben a kormányzati szereplők folyamatosan nekimennek a feszültség generálásáért szintén felelős ellenzéki médiának, ugyanakkor hagyják működni, sőt anyagi és erkölcsi támogatásban részesítik a jóformán csak uszításra berendezkedett médiafelületeket, amelyeket nem ritkán a kilencvenes évek háborús propagandistáinak a neve fémjelez.

Ezek után miért csodálkozunk azon, hogy elsül egy-két pisztoly, inkább az a csoda, hogy csak ennyi, a feszültség ugyanis ott villódzik a mindennapokban, és utolér mindenkit, azt is, aki esetleg igyekezik elkerülni. A szerbiai társadalom ismételten az erőszak mentén szocializálódik, és ugyanabban az irányban halad, mint néhány generációval ezelőtt.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava