Connect with us

Napi hírek

Napi hírek – 2023. május 29-én

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2023 05 29 104404
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Hétfő van, indul a hét. A számára ugyanúgy indul, mint a hétvégi tüntetések előtt: iskolai bombariadókkal és könnygázzal Koszovóban. Jogos lehet a kérdés, hogy a hétvégén miért demonstrált a kormánypárt, és miért demonstrált az ellenzék, ha minden ugyanott folytatódik, ahol be sem fejeződött.

Megint könnygázt dobtak az albánok a szerbekre

napi hírek

A koszovói rendőrség ismét könnygázt dobott a Koszovóhoz tartozó, de szerb többségű Zvečan településen a szerbekre, akik ismételten meg akarták akadályozni, hogy a 3%-os helyhatósági választásokon győztes albán polgármester munkába álljon. A zvečani önkormányzat épületét a KFOR fegyveres katonákkal (a képen), a koszovói rendőrség pedig különleges egységekkel vette körül. Az összegyűlt követelik, hogy a koszovói rendőrség hagyja el az önkormányzat épületét, és azt kiabálják, hogy “menjetek innen, ez Szerbia. A zvečani események után a koszovói rendőrség a Facebookon közölte, hogy tagjai rákényszerültek a könnygáz használatára azok ellen, akik akadályozták az albán polgármesterek bejutását az önkormányzat épületébe. Feszült a helyzet Zubin Potokban és Leposavićban is. Az amerikai nagykövet is aktivizálta magát, de kérdés, hogy a 3%-os polgármesterek hajlandók-e találkozni vele.

Ismét “levélbombázzák” az iskolákat

Több Szerbiai városban is bombariadót rendeltek el azokban az iskolákban, amelyek fenyegetést kaptak, mintegy 75 tanintézményről van szó. A szerbiai köztelevízió (RTS) beszámolói szerint ez a helyzet több belgrádi, čačaki, milanováci, kragujeváci, kraljevói, kruševáci, szabadkai és apatini iskolában. A gyerekeket evakuálták, a rendőrség pedig átvizsgálja a minden bizonnyal “verbálisan veszélyeztetett” épületeket. Ivana Bodrožić, a Kriminalisztikai és Rendészeti Egyetem professzora az RTS-nek elmondta, hogy a hamis bejelentések többszörös – jogi, gazdasági és politikai – károkat okoznak a szerb államnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Napi hírek

Napi hírek – 2023. szeptember 5-én

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

napi hírek
A szerbiai ellenzék obstruálta a munkát, a kormány tagjait a parlamenti őrség védte (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A szerbiai ellenzék obstruálta a parlamenti munkát

Miután a „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tiltakozások nem jártak sikerrel, és teljesen hiábavalónak bizonyult a közel húsz hétvégi felvonulás, a szerbiai ellenzék most más módszerhez folyamodott: sípolással, és egyéb zajkeltéssel obstruálta a parlamenti munkát, miközben azt követelte, hogy az év végéig tartsanak előrehozott választásokat Szerbiában és a helyhatósági választásokat a fővárosban, Belgrádban. A kormányzat a radikalizálódó ellenzéki fellépést erőszaknak minősítette.

A koszovói rendőrség több fegyvert és robbanóanyagot foglalt le

A koszovói albán rendőrök a fegyvereket és a robbanóanyagokat a túlnyomórészt szerbek által lakott egyik településen, a KFOR elleni szerb támadásról elhíresült Zvečanban találták. Xhelal Sveçla koszovói albán belügyminiszter szerint egy razzia során automata kézifegyverek, kézigránátok és egyéb robbanóanyagok kerültek elő egy olyan házból, amely megfogalmazása szerint a Szerbia által támogatott bűnözői csoportok elosztóhelyeként szolgált.

Német akkumulátorgyár épül Észak-Macedóniában

Egy frankfurti székhelyű német cég megállapodást írt alá az észak-macedóniai kormánnyal egy 65 millió eurós beruházásról, amelynek keretében az EU-tagjelölt országban új gyártóüzemet létesítenek, és várhatóan mintegy 755 embert foglalkoztatnak.

A horvát védelmi miniszter lakást utalt ki magának

Közel ezer euróra büntették Mario Banožić horvát honvédelmi minisztert összeférhetetlenség miatt, miután állami lakást utalt ki magának. A horvát média a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság döntésére hivatkozva arról számolt be, hogy pontosan 930 eurós bírságot szabtak ki rá. A miniszter igazságtalanságnak tartja a döntést, és felebbezni kíván az alkotmánybíróságnál. Banožić három lakás közül választhatott, ő a 90 négyzetméteresbe költözött, miután az 53 és 73 négyzetméterest valószínűleg kicsinek találta.

Egy minisztériumi alkalmazott is van az embercsempészek között

A Vijesti.me podgoricai hírportál szerint Meliha Dacićot a kapitális befektetések minisztériumának alkalmazottját azzal gyanúsítják, hogy tolmácsként annak a cégnek is dolgozott, amely török építőipari munkásokat közvetített ki 2022 folyamán. Az általuk alkalmazott török állampolgároknak nem fizettek, törvénytelenül tartották őket egy kollektív szálláshelyen, ahol jóformán enni sem adtak nekik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava