Connect with us

Napi hírek

Napi hírek – 2023. május 29-én

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Hétfő van, indul a hét. A szerbek számára ugyanúgy indul, mint a hétvégi tüntetések előtt: iskolai bombariadókkal és könnygázzal Koszovóban. Jogos lehet a kérdés, hogy a hétvégén miért demonstrált a kormánypárt, és miért demonstrált az ellenzék, ha minden ugyanott folytatódik, ahol be sem fejeződött.

Megint könnygázt dobtak az albánok a szerbekre

napi hírek

A koszovói rendőrség ismét könnygázt dobott a Koszovóhoz tartozó, de szerb többségű Zvečan településen a szerbekre, akik ismételten meg akarták akadályozni, hogy a 3%-os helyhatósági választásokon győztes albán polgármester munkába álljon. A zvečani önkormányzat épületét a KFOR fegyveres katonákkal (a képen), a koszovói rendőrség pedig különleges egységekkel vette körül. Az összegyűlt szerbek követelik, hogy a koszovói rendőrség hagyja el az önkormányzat épületét, és azt kiabálják, hogy “menjetek innen, ez Szerbia. A zvečani események után a koszovói rendőrség a Facebookon közölte, hogy tagjai rákényszerültek a könnygáz használatára azok ellen, akik akadályozták az albán polgármesterek bejutását az önkormányzat épületébe. Feszült a helyzet Zubin Potokban és Leposavićban is. Az amerikai nagykövet is aktivizálta magát, de kérdés, hogy a 3%-os polgármesterek hajlandók-e találkozni vele.

Ismét “levélbombázzák” az iskolákat

Több Szerbiai városban is bombariadót rendeltek el azokban az iskolákban, amelyek fenyegetést kaptak, mintegy 75 tanintézményről van szó. A szerbiai köztelevízió (RTS) beszámolói szerint ez a helyzet több belgrádi, čačaki, milanováci, kragujeváci, kraljevói, kruševáci, szabadkai és apatini iskolában. A gyerekeket evakuálták, a rendőrség pedig átvizsgálja a minden bizonnyal “verbálisan veszélyeztetett” épületeket. Ivana Bodrožić, a Kriminalisztikai és Rendészeti Egyetem professzora az RTS-nek elmondta, hogy a hamis bejelentések többszörös – jogi, gazdasági és politikai – károkat okoznak a szerb államnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava