Connect with us

Napi hírek

Napi hírek – 2023. május 31-én

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napi hírek
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ismét gyülekeznek a szerbek Zvečanban

A koszovói szerbek ismét tömegesen érkeznek a zvečani önkormányzat épülete elé, ahol hétfőn több súlyos sebesülést okozó összecsapás volt a szerbek és a KFOR között. A KFOR a tegnapi viszonylagos nyugalmat arra használta fel, hogy kerítéssel vegye körül az épületet, a kerítést pedig pengedróttal is megerősítette. A korábbi napokkal ellentétben a tüntetők már nincsenek közvetlen közelségben a KFOR tagjaival. A hétfői naptól eltérően a mai tiltakozó megmozduláson nagyszámú nő látható, a mentősök pedig fehér köpenyt vagy mentős egyenruhát viselnek. Ugyanakkor eltűntek a sötét ruhás, arcukat maszkkal elfedő emberek.

A NATO újabb 700 katonát küld Koszovóba

A hétfői koszovói incidenseket követően a NATO konkrét intézkedéseket hozott, a katonai szervezet vezetője, Jens Stoltenberg ugyanis bejelentette, hogy további hétszáz katonát küldenek Koszovóba. Hangsúlyozza, hogy szükség esetén további erőket is bevonnak. Stoltenberg szerint ezek körültekintő lépések annak biztosítására, hogy a KFOR rendelkezzen az ENSZ-mandátum teljesítéséhez szükséges erőkkel és képességekkel. A NATO főtitkára közölte, hogy a KFOR és a NATO minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy Koszovó minden polgára számára biztonságos környezetet biztosítson.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Napi hírek

Napi hírek – 2023. szeptember 5-én

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

napi hírek
A szerbiai ellenzék obstruálta a munkát, a kormány tagjait a parlamenti őrség védte (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A szerbiai ellenzék obstruálta a parlamenti munkát

Miután a „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tiltakozások nem jártak sikerrel, és teljesen hiábavalónak bizonyult a közel húsz hétvégi felvonulás, a szerbiai ellenzék most más módszerhez folyamodott: sípolással, és egyéb zajkeltéssel obstruálta a parlamenti munkát, miközben azt követelte, hogy az év végéig tartsanak előrehozott választásokat Szerbiában és a helyhatósági választásokat a fővárosban, Belgrádban. A kormányzat a radikalizálódó ellenzéki fellépést erőszaknak minősítette.

A koszovói rendőrség több fegyvert és robbanóanyagot foglalt le

A koszovói albán rendőrök a fegyvereket és a robbanóanyagokat a túlnyomórészt szerbek által lakott egyik településen, a KFOR elleni szerb támadásról elhíresült Zvečanban találták. Xhelal Sveçla koszovói albán belügyminiszter szerint egy razzia során automata kézifegyverek, kézigránátok és egyéb robbanóanyagok kerültek elő egy olyan házból, amely megfogalmazása szerint a Szerbia által támogatott bűnözői csoportok elosztóhelyeként szolgált.

Német akkumulátorgyár épül Észak-Macedóniában

Egy frankfurti székhelyű német cég megállapodást írt alá az észak-macedóniai kormánnyal egy 65 millió eurós beruházásról, amelynek keretében az EU-tagjelölt országban új gyártóüzemet létesítenek, és várhatóan mintegy 755 embert foglalkoztatnak.

A horvát védelmi miniszter lakást utalt ki magának

Közel ezer euróra büntették Mario Banožić horvát honvédelmi minisztert összeférhetetlenség miatt, miután állami lakást utalt ki magának. A horvát média a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság döntésére hivatkozva arról számolt be, hogy pontosan 930 eurós bírságot szabtak ki rá. A miniszter igazságtalanságnak tartja a döntést, és felebbezni kíván az alkotmánybíróságnál. Banožić három lakás közül választhatott, ő a 90 négyzetméteresbe költözött, miután az 53 és 73 négyzetméterest valószínűleg kicsinek találta.

Egy minisztériumi alkalmazott is van az embercsempészek között

A Vijesti.me podgoricai hírportál szerint Meliha Dacićot a kapitális befektetések minisztériumának alkalmazottját azzal gyanúsítják, hogy tolmácsként annak a cégnek is dolgozott, amely török építőipari munkásokat közvetített ki 2022 folyamán. Az általuk alkalmazott török állampolgároknak nem fizettek, törvénytelenül tartották őket egy kollektív szálláshelyen, ahol jóformán enni sem adtak nekik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava