Connect with us

Szerbia

RENDSZERESSÉG: Szijjártó Péter ismét felszólal a belgrádi kormánypárti nagygyűlésen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kormánypárt, nagygyűlés
Aligha lepődnénk meg, ha Szijjártó ismét szerbül szólalna meg
A cikk meghallgatása

A legnagyobb szerbiai kormánypárt estére tartja Belgrádban a Remény Szerbiája elnevezésű nagygyűlést, amelyen a balközép Blic hírportál értesülései szerint négyen szólalnak fel, az egyik felszólaló Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter lesz. A szerb elnök által már jó előre beharangozott nagygyűlés Aleksandar Vučić várakozásai szerint a legnagyobb ilyen jellegű megmozdulás lesz Szerbia történelmében.

Négy felszólaló

A Szerb Haladó Párt (Srpska napredna stranka, SNS) által szervezett nagygyűlés 19 órakor kezdődik a szerb parlament előtti “tapsplaccon”, Belgrád központjában.

A megmozdulást minden bizonnyal élőben közvetíti a Pink televízió és valószínűleg több más szerbiai csatorna is, így a felszólalók elvben 6,8 millió emberhez intézik a szavaikat, mert a Pink országos frekvenciával rendelkezik.

kormánypárt, nagygyűlés

Napokig “ácsolták” a pódiumot a parlament előtt (Forrás: Beta)

Az est “fő attrakciója” kétségkívül Aleksandar Vučić szerb elnök lesz, aki holnap a Szerb Haladó Párt közgyűlésén várhatóan távozik a pártvezetői tisztségből, miután a mai nagygyűléssel minden bizonnyal bejelenti az általa szervezett Népi Mozgalom elindítását.

Mellékattrakcióként a nagygyűlésen felszólal még Ivica Dačić a Szerbiai Szocialista Párt (Socijalistička Partija Srbije, SPS) elnöke, aki egyúttal a szerb külügyminiszteri posztot is betölti, a Moszkvából hazatért Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, valamint tiszteletbeli vendégként ismét belefolyik a szerbiai belpolitikába Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője.

A Szerb Haladó Párt legutóbbi, hasonló nagygyűlését 2019. április 19-én tartották Belgrádban, ugyancsak a szerbiai parlament előtt. Szijjártó azon a nagygyűlésen is felszólalt, szerbül elmondott beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy ha Magyarországtól függne, akkor Szerbia már régen az Európai Unió tagja lenne.

Csoportos kormánypárti kirándulás

A szerbiai ellenzék azt állítja, hogy a Szerb Haladó Párt Szerbia egész területéről utaztat embereket a mai nagygyűlésre, akiket a munkahelyükön vagy megzsaroltak, vagy “pénzzel és szendviccsel vettek meg”.

A Južne vesti dél-szerbiai hírportál szerint az ország déli részéből több száz busz indul Belgrádba, az emberek jószántukból vagy nyomásnak engedve kelnek útra, amiről a napokban több közvállalat is beszámolt.

Ezért a demonstráció napján a buszvállalatok lemondják a rendes járatokat, hogy legyen elegendő busz az emberek Belgrádba történő transzportálására, a Niš-ekspres például a szokásos járatainak csak egyharmadát indítja, a városi közlekedésben pedig nem lesznek jegykezelők, mert ők is Belgrádba mennek “nagygyűlni”.

A szokásos buszok mellett a haladók minden bizonnyal vonattal is Belgrád felé tartanak, amihez a vasút különjáratot indít, amely “egy csoportnak” van fenntartva.

A péntek esti “világraszóló nagygyűlés” a Szerb Haladó Párt rendkívüli közgyűlésének előjátéka lehet, amelyet holnap Kragujevacban tartanak meg mintegy 4000 “haladó” részvételével.

Az előzetes bejelentések szerint a közgyűlés megválasztja a párt új vezetését, a tisztségért várhatóan nem indul Aleksandar Vučić, aki gyakori tévészereplései alkalmával általában úgy fogalmazott, hogy május 27-től vagy 28-tól már nem ő lesz a Szerb Haladó Párt elnöke, de ez semmiképpen sem jelenti a párt felszámolását.

Arról már ritkábban esik szó, hogy a Szerb Haladó Pártot az újonnan alakuló, és gyűjtőszervezetként működő Népi Mozgalom ernyője alá vonják, vagyis továbbra is Vučić ellenőrzése alatt marad.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava