Connect with us

Szerbia

RENDSZERESSÉG: Szijjártó Péter ismét felszólal a belgrádi kormánypárti nagygyűlésen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kormánypárt, nagygyűlés
Aligha lepődnénk meg, ha Szijjártó ismét szerbül szólalna meg

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A legnagyobb szerbiai kormánypárt estére tartja Belgrádban a Remény Szerbiája elnevezésű nagygyűlést, amelyen a balközép Blic hírportál értesülései szerint négyen szólalnak fel, az egyik felszólaló Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter lesz. A szerb elnök által már jó előre beharangozott nagygyűlés Aleksandar Vučić várakozásai szerint a legnagyobb ilyen jellegű megmozdulás lesz Szerbia történelmében.

Négy felszólaló

A Szerb Haladó Párt (Srpska napredna stranka, SNS) által szervezett nagygyűlés 19 órakor kezdődik a szerb parlament előtti „tapsplaccon”, Belgrád központjában.

A megmozdulást minden bizonnyal élőben közvetíti a Pink és valószínűleg több más szerbiai csatorna is, így a felszólalók elvben 6,8 millió emberhez intézik a szavaikat, mert a Pink országos frekvenciával rendelkezik.

kormánypárt, nagygyűlés

Napokig „ácsolták” a pódiumot a parlament előtt (Forrás: Beta)

Az est „fő attrakciója” kétségkívül Aleksandar Vučić szerb elnök lesz, aki holnap a Szerb Haladó Párt közgyűlésén várhatóan távozik a pártvezetői tisztségből, miután a mai nagygyűléssel minden bizonnyal bejelenti az általa szervezett Népi Mozgalom elindítását.

Mellékattrakcióként a nagygyűlésen felszólal még Ivica Dačić a Szerbiai Szocialista Párt (Socijalistička Partija Srbije, SPS) elnöke, aki egyúttal a szerb külügyminiszteri posztot is betölti, a Moszkvából hazatért Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, valamint tiszteletbeli vendégként ismét belefolyik a szerbiai belpolitikába Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője.

A Szerb Haladó Párt legutóbbi, hasonló nagygyűlését 2019. április 19-én tartották Belgrádban, ugyancsak a szerbiai parlament előtt. Szijjártó azon a nagygyűlésen is felszólalt, szerbül elmondott beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy ha Magyarországtól függne, akkor Szerbia már régen az Európai Unió tagja lenne.

Csoportos kormánypárti kirándulás

A szerbiai ellenzék azt állítja, hogy a Szerb Haladó Párt Szerbia egész területéről utaztat embereket a mai nagygyűlésre, akiket a munkahelyükön vagy megzsaroltak, vagy „pénzzel és szendviccsel vettek meg”.

A Južne vesti dél-szerbiai hírportál szerint az ország déli részéből több száz busz indul Belgrádba, az emberek jószántukból vagy nyomásnak engedve kelnek útra, amiről a napokban több közvállalat is beszámolt.

Ezért a demonstráció napján a buszvállalatok lemondják a rendes járatokat, hogy legyen elegendő busz az emberek Belgrádba történő transzportálására, a Niš-ekspres például a szokásos járatainak csak egyharmadát indítja, a városi közlekedésben pedig nem lesznek jegykezelők, mert ők is Belgrádba mennek „nagygyűlni”.

A szokásos buszok mellett a haladók minden bizonnyal vonattal is Belgrád felé tartanak, amihez a vasút különjáratot indít, amely „egy csoportnak” van fenntartva.

A péntek esti „világraszóló nagygyűlés” a Szerb Haladó Párt rendkívüli közgyűlésének előjátéka lehet, amelyet holnap Kragujevacban tartanak meg mintegy 4000 „haladó” részvételével.

Az előzetes bejelentések szerint a közgyűlés megválasztja a párt új vezetését, a tisztségért várhatóan nem indul Aleksandar Vučić, aki gyakori tévészereplései alkalmával általában úgy fogalmazott, hogy május 27-től vagy 28-tól már nem ő lesz a Szerb Haladó Párt elnöke, de ez semmiképpen sem jelenti a párt felszámolását.

Arról már ritkábban esik szó, hogy a Szerb Haladó Pártot az újonnan alakuló, és gyűjtőszervezetként működő Népi Mozgalom ernyője alá vonják, vagyis továbbra is Vučić ellenőrzése alatt marad.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava