Connect with us

Napi hírek

Napi hírek – 2023. szeptember 2-án

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2023 szeptember 2-án
Brazil börtönből szökött meg a szerb bűnöző
play icon A cikk meghallgatása

Szerb háborús bűnös került szabadlábra

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságok Maradék Mechanizmusa (IRMC) pénteken úgy döntött, hogy egészségügyi okokra hivatkozva szabadon engedi Franko Simatovićot, alias Frenkit. A horvát származású, egykori szerb hírszerző tiszt, a szerbiai különleges rendőri erők elit egységének a parancsnoka volt 1991 és 1998 között, a Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett háborús bűnökért kiszabott 15 éves büntetéséből 8,5 évet töltött le.

A szerb állampolgársági törvény biztonsági kockázatot jelent

Az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy a szerbiai állampolgársági törvény tervezett módosítása „politikai és biztonsági kockázatot” jelenthet az EU számára. Az Ukrajna elleni katonai agresszió kezdete óta egyre több orosz állampolgár tartózkodik Szerbiában, és politikai vagy biztonsági kockázatot jelenthet, ha ők könnyedén szerb állampolgársághoz jutnak, mivel a szerb állampolgárok vízummentesen léphetnek be az EU-ba. A témával két cikk is foglalkozik a BALK-on: ez az egyik, ez a másik. Mindebből az sejlik, hogy nem “kósza ötletről” van szó.

Szerb drogcsempészeket kaptak el

A spanyol és a szerb rendőrség közös akciójában, amelyet az EU rendőri szerve, az Europol koordinált, a múlt héten 2,7 tonna kokaint foglaltak le Spanyolországban, Szerbiában pedig letartóztatták a balkáni kartell szerb vezetőjét, valamint öt társát. A hetvenéves bandavezér egy brazil börtönből szökött meg, és az Interpol vörös elfogató parancsot adott ki ellene.

Albánia elnököl a Biztonsági Tanácsban

Albánia szeptember 1-jén másodszor vette át az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának egy hónapos soros elnöki posztját azóta, hogy tavaly nem állandó tagja lett a BT-nek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava