Connect with us

Napi hírek

Napi hírek – 2023. szeptember 4-én

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napi hírek
Barátok: Szocsiban találkozott a török és az orosz elnök
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Energiakérdésekről is tárgyal Erdogan Szocsiban

A Szputnyik hírügynökség jelentése szerint az orosz vezető elmondta, hogy a tervek szerint halad az Akkuyu atomerőmű építése Törökországban, így az első blokkot jövőre üzembe helyezik. A Szocsiban tartott megbeszélésen Putyin jelezte azt is, hogy hamarosan lezárulnak a tárgyalások egy gázelosztórendszer létrehozásáról, amellyel stabilabbá teszik az energiaszektor helyzetét a térségben.

A montenegrói ellenzéki párt beperli az elnököt, mert nem jelentette be a nepotizmust

A montenegrói Szocialisták Demokrata Pártja (DPS) büntetőeljárást kezdeményezett Jakov Milatović elnök ellen, amiért nem jelentette be a nepotizmust, amikor 2020 decembere és 2022 áprilisa között gazdasági miniszter volt. Az ellenzéki párt javasolta, hogy Milatovićot gyanúsítottként hallgassák ki annak megállapítása érdekében, hogy kik azok, akik lehetővé tették harmadik személyek illegális foglalkoztatását, és ezzel feladataik ellátása során bűncselekményeket követtek el.

A szerb rendőrség 52 illegális migránssal szemben intézkedett

A szerbiai rendőrség közölte, hogy szombaton 52 migránssal szemben intézkedtek, akik a befogadóállomáson kívül tartózkodtak. Az akcióra Zomborban került sor, ahonnan a hivatalos közlemény szerint a menekültügyi hivatallal és a helyi önkormányzattal karöltve meg nem nevezett befogadóközpontokba szállították a migránsokat.

Hat embert tartóztattak le embercsempészet miatt Montenegróban

A Speciális Államügyészség rendelete alapján hajnalban több embert is elfogtak bűnszervezet létrehozása és embercsempészet elkövetésének gyanúja miatt. A podgoricai Vijesti azt írja, hogy az elkövetők török állampolgárok kárára követtek el bűncselekményeket.

Új védelmi miniszter Ukrajnában

Az ukrán védelmi miniszter benyújtotta lemondását a parlamentnek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap Rusztem Umerovot, az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét jelölte utódjának.

Romániában tartózkodó luxemburgi katonákat keresnek fel

Klaus Iohannis államfő kedden fogadja Xavier Bettelt, a Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnökét. A román elnöki hivatal tájékoztatása szerint a két politikus felkeresi a Brassó megyei Nagysinken (Cincu) létesített kiképző központban állomásozó csapatokat, ahol beszédet intéznek a NATO romániai harccsoportjába tartozó luxemburgi katonákhoz.

A Pepco megjelenik Bosznia-Hercegovinában is

A Pepco Group megnyitja első üzletét Bosznia-Hercegovinában. A Retail Week értesülései szerint a csoport szeptember 12-én nyitja meg első Pepco üzletét Szarajevóban, majd még idén további üzletek nyílnak Mostarban, Livnoban, Gradačacban, Kakanjban, Čitlukban és Lukavacban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Napi hírek

Napi hírek – 2023. szeptember 5-én

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

napi hírek
A szerbiai ellenzék obstruálta a munkát, a kormány tagjait a parlamenti őrség védte (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A szerbiai ellenzék obstruálta a parlamenti munkát

Miután a „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tiltakozások nem jártak sikerrel, és teljesen hiábavalónak bizonyult a közel húsz hétvégi felvonulás, a szerbiai ellenzék most más módszerhez folyamodott: sípolással, és egyéb zajkeltéssel obstruálta a parlamenti munkát, miközben azt követelte, hogy az év végéig tartsanak előrehozott választásokat Szerbiában és a helyhatósági választásokat a fővárosban, Belgrádban. A kormányzat a radikalizálódó ellenzéki fellépést erőszaknak minősítette.

A koszovói rendőrség több fegyvert és robbanóanyagot foglalt le

A koszovói albán rendőrök a fegyvereket és a robbanóanyagokat a túlnyomórészt szerbek által lakott egyik településen, a KFOR elleni szerb támadásról elhíresült Zvečanban találták. Xhelal Sveçla koszovói albán belügyminiszter szerint egy razzia során automata kézifegyverek, kézigránátok és egyéb robbanóanyagok kerültek elő egy olyan házból, amely megfogalmazása szerint a Szerbia által támogatott bűnözői csoportok elosztóhelyeként szolgált.

Német akkumulátorgyár épül Észak-Macedóniában

Egy frankfurti székhelyű német cég megállapodást írt alá az észak-macedóniai kormánnyal egy 65 millió eurós beruházásról, amelynek keretében az EU-tagjelölt országban új gyártóüzemet létesítenek, és várhatóan mintegy 755 embert foglalkoztatnak.

A horvát védelmi miniszter lakást utalt ki magának

Közel ezer euróra büntették Mario Banožić horvát honvédelmi minisztert összeférhetetlenség miatt, miután állami lakást utalt ki magának. A horvát média a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság döntésére hivatkozva arról számolt be, hogy pontosan 930 eurós bírságot szabtak ki rá. A miniszter igazságtalanságnak tartja a döntést, és felebbezni kíván az alkotmánybíróságnál. Banožić három lakás közül választhatott, ő a 90 négyzetméteresbe költözött, miután az 53 és 73 négyzetméterest valószínűleg kicsinek találta.

Egy minisztériumi alkalmazott is van az embercsempészek között

A Vijesti.me podgoricai hírportál szerint Meliha Dacićot a kapitális befektetések minisztériumának alkalmazottját azzal gyanúsítják, hogy tolmácsként annak a cégnek is dolgozott, amely török építőipari munkásokat közvetített ki 2022 folyamán. Az általuk alkalmazott török állampolgároknak nem fizettek, törvénytelenül tartották őket egy kollektív szálláshelyen, ahol jóformán enni sem adtak nekik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava