Connect with us

Koszovó

KI HAZUDIK? A koszovói rendőrség tagadja, hogy szerbeket vert meg, Szerbia közben tankokat vezényel a koszovói határra (?)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FADLssEUcAwT8 E
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Szerbia és Koszovó határán kialakult feszültség közepette a koszovói rendőrség tagadja, hogy szerbeket bántalmazott. A szerb nyelvű médiában az jelent meg, hogy a koszovói rendőrség különleges alakulatának (Rosu) tagjai három szerbet támadtak meg, közülük egy arról számolt be, hogy az említett ök bántalmazták (őket). Ez jó apropó volt a szerbiai vezetés számára, hogy fokozza a készültséget a szerb hadsereg két déli alakulatánál, miközben Aleksandar Vučić szerb elnök Budapestről a Szerb Községek Közösségének létrehozására biztatta koszovói nemzettársait.

A koszovói rendőrség felügyeleti szerve pénteken nem tette egyértelművé, hogy folytatja-e a szerbek állítólagos bántalmazásával kapcsolatos vizsgálatot.

A koszovói szerb nyelvű média csütörtökön arról számolt be, hogy a koszovói (albán) rendőrök három szerbet vertek meg a Koszovó északi részén lévő Brnjakban, ahol a szerb tüntetők lezárták a határhoz vezető utakat. A Kossev (szerb) hírportál videofelvételt tett közzé három férfiról, akiket kórházba szállítottak, mert elmondásuk szerint a koszovói rendőrség szidalmazta és megverte őket, miközben fát gyűjtöttek.

Baki Kelani, a koszovói rendőrség szóvivője pénteken a BIRN-nek (Balkan Investigative Reporting Network) elmondta, hogy „a három szerb állítólagos megverését a rendőrség nyilvánosan cáfolta”.

Kelani hozzátette: nem tudja megmondani, hogy lesz-e további vizsgálat, de ragaszkodott ahhoz, hogy „a három ember, akiket a rendőrség megállított, albán nemzetiségű volt”. A koszovói rendőrség közleményében „tendenciózusnak és valótlannak” minősítette a szerb nyelvű médiában megjelent állításokat.

A rendőrségi szóvivő úgy fogalmazott, hogy a szerb jelentések „célja a közvélemény téves tájékoztatása, a bizonytalanság érzetének keltése a lakosság körében, valamint különböző, Koszovón kívülről származó politikai ambíciók támogatása”.

Goran Rakić, a belgrádi vezetés által szponzorált és instruált koszovói szerb párt, a Srpska Lista vezetője csütörtökön felszólította a nemzetközi szervezeteket és Pristinát, hogy vizsgálják ki a szerbek (állítólagos) bántalmazásával kapcsolatos ügyet.

A Koszovó északi részén lévő jarinjei és brnjaki (albánul Bërnjak) határátkelőhely már ötödik napja zárva maradt az autósok előtt, mert a helyi szerbek tucatnyi kamionnal eltorlaszolták az utakat, tiltakozva a szerb rendszámú járművekre vonatkozó határellenőrzési szabályok megváltoztatása ellen.


https://twitter.com/AdiSakovic/status/1440763553925845000

Egy Twitterre felkerült videó szerint a szerb hadsereg tankokat vezényel a koszovói határ irányába, és állítólag kínai drónokat használ, hogy a levegőből figyelje a Jarinje és a Brnjak környékén zajló eseményeket.

A videó valódiságát lehetetlen megállapítani, egyaránt elképzelhető, hogy a felvételek valósak, de az is, hogy nem pontosan ott, és nem pontosan most készültek.

Koszovó

KOSZOVÓI ELNÖK: Szerbiának nincs helye az európai nemzetek között, plusz 1 kecske

Közzététel:

a megjelenés dátuma

kecske 2
EGÉSZEN PONTOSAN: Plusz egy kecske menyasszonyi fátyollal (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói elnök az európai politikai közösség Chisinauban tartott csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Szerbia és a bűnözői struktúrák felelősek az erőszak eszkalációjáért. Vjosa Osmani az előbbi mondatból azt a számára logikus következtetést vonta le, hogy Szerbiának nincs helye sem a moldovai csúcson, sem a nemzetek európai közösségében. A szerbek közben a leposavići Lulzim Hetemi polgármesterről neveztek el egy kecskét, illetve egy „kecskemenyasszonyt” biztosítottak számára.

A szerbiai hatóságok bűnözőkkel barátkoznak?

Osmani a belgrádi Danasnak nyilatkozva azt mondta, hogy az észak-koszovói bűnszervezetek tagjai nemzetközi körözés alatt állnak, és a szerb hatóságok nagyon szoros kapcsolatokat ápolnak velük.

Osmani ehhez kapcsolódóan leszögezte, hogy Szerbia nem tartozik az európai közösséghez, mert Oroszország szatellitje.

– Azért vagyok itt, hogy a partnereim támogatását kérjem ennek a trendnek a leküzdéséhez, és annak a megelőzéséhez, amit ez kivált

– mondta a koszovói elnök, aki segítséget szeretne kérni a hazája északi részében működő bűnözői csoportok elleni harchoz, mert véleménye szerint ezek a csoportok destabilizálják az országot.

Osmani hozzátette, hogy nem tervez találkozót Aleksandar Vučić szerb elnökkel, és ragaszkodik a megállapodások végrehajtásához.

Az újságírók megkérdezték a csúcstalálkozón szintén részt vevő szerb elnököt is, hogy találkozik-e valakivel a koszovóiak közül, Aleksandar Vučić úgy tett mintha nem tudná, hogy ki képviseli Koszovót a konferencián.

A szerb ellenzéki Danas hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a résztvevők kilétét előre közölték a szervezők, ráadásul Osmanit, nem sokkal Vučić előtt fogadta Maia Sandu moldovai államfő.

Osmani kikosarazta Vučićot

A szerb elnökben később tudatosulhatott, hogy Koszovót ki képviseli a konferencián, miután Xavier Bethel luxemburgi miniszterelnöknek nem sikerült összehoznia a szerb államfő és a koszovói elnök találkozóját.

– Valószínűleg hallotta már, hogy Xavier Bethel éppen ezt a kérdést vetette fel a beszélgetésünk során. Szeretett volna kapcsolatot teremteni köztünk és a pristinai hatóságok között, de Vjosa Osmani nem akart találkozni velünk

– mondta Vučić, aki szerint Osmani közölte Bethellel, hogy szervezzenek kétoldalú csúcstalálkozót Brüsszelben, arra majd Kurti elmegy és beszélget a szerb elnökkel.

– Én vele szerettem volna beszélni. Mi mindig és mindenkivel beszélni akarunk, mert párbeszédre van szükség

– bizonygatta a jóindulatát a szerb elnök és értetlenkedve tette fel a kérdést, hogy mi a baj a párbeszéddel, mi a baj a kompromisszumokkal?

Rasszizmus vagy állatkínzás?

A koszovói szerbek közben az albánok elleni, egyelőre politikai harcba bevontak egy kecskét is, amelynek a hátára piros festékkel írták fel a leposavići „3%-os polgármester”, Lulzim Hetemi nevét, a vezetéknevét a kecske egyik, a keresztnevét pedig a másik oldalára.

A kecskét a KFOR által őrzött polgármesteri hivatal elé vezeték, ahol jóadag pékárúval látták el, amit az állat jóízűen falatozni kezdett.

A slusszpoén persze az, hogy a kecskére egy menyasszonyi fátylat is tettek, ami elég erős utalás bizonyos tevékenységre.

Akinek kétségei lennének a fenti állítás felől, annak segít a zenei aláfestés, amely Halid Muslimović Nevjesta (Menyasszony) című dalának egy részlete, ahol éppen az hangzik el, hogy „jön a menyasszony, és olyan szép, mint a királylány”. (Az egész dal itt hallgatható meg.

Az interneten terjedő videóhoz egy kommentelő azt írta, hogy „a szerb rezsim által irányított szélsőségesek a rasszizmus és az állatkínzás csúnya kombinációját mutatták be Észak-Koszovóban”.

Ehhez valaki rögtön csatolta a brit Mirror egyik 2017-es cikkét, amely szerint a beteg britek Szerbiába utaznak, hogy akár 60 fontért kutyákkal szexeljenek az ottani állatbordélyokban. Ennek a részleteit itt most nem fejtenénk ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava