Connect with us

Koszovó

KI HAZUDIK? A koszovói rendőrség tagadja, hogy szerbeket vert meg, Szerbia közben tankokat vezényel a koszovói határra (?)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Szerbia és Koszovó határán kialakult feszültség közepette a koszovói rendőrség tagadja, hogy szerbeket bántalmazott. A szerb nyelvű médiában az jelent meg, hogy a koszovói rendőrség különleges alakulatának (Rosu) tagjai három szerbet támadtak meg, közülük egy arról számolt be, hogy az említett rendőrök bántalmazták (őket). Ez jó apropó volt a szerbiai vezetés számára, hogy fokozza a készültséget a szerb hadsereg két déli alakulatánál, miközben Aleksandar Vučić szerb elnök Budapestről a Szerb Községek Közösségének létrehozására biztatta koszovói nemzettársait.

A koszovói rendőrség felügyeleti szerve pénteken nem tette egyértelművé, hogy folytatja-e a szerbek állítólagos bántalmazásával kapcsolatos vizsgálatot.

A koszovói szerb nyelvű média csütörtökön arról számolt be, hogy a koszovói (albán) rendőrök három szerbet vertek meg a Koszovó északi részén lévő Brnjakban, ahol a szerb tüntetők lezárták a határhoz vezető utakat. A Kossev (szerb) hírportál videofelvételt tett közzé három férfiról, akiket kórházba szállítottak, mert elmondásuk szerint a koszovói rendőrség szidalmazta és megverte őket, miközben fát gyűjtöttek.

Baki Kelani, a koszovói rendőrség szóvivője pénteken a BIRN-nek (Balkan Investigative Reporting Network) elmondta, hogy “a három szerb állítólagos megverését a rendőrség nyilvánosan cáfolta”.

Kelani hozzátette: nem tudja megmondani, hogy lesz-e további vizsgálat, de ragaszkodott ahhoz, hogy “a három ember, akiket a rendőrség megállított, albán nemzetiségű volt”. A koszovói rendőrség közleményében “tendenciózusnak és valótlannak” minősítette a szerb nyelvű médiában megjelent állításokat.

A rendőrségi szóvivő úgy fogalmazott, hogy a szerb jelentések “célja a közvélemény téves tájékoztatása, a bizonytalanság érzetének keltése a lakosság körében, valamint különböző, Koszovón kívülről származó politikai ambíciók támogatása”.

Goran Rakić, a belgrádi vezetés által szponzorált és instruált koszovói szerb párt, a Srpska Lista vezetője csütörtökön felszólította a nemzetközi szervezeteket és Pristinát, hogy vizsgálják ki a szerbek (állítólagos) bántalmazásával kapcsolatos ügyet.

A Koszovó északi részén lévő jarinjei és brnjaki (albánul Bërnjak) határátkelőhely már ötödik napja zárva maradt az autósok előtt, mert a helyi szerbek tucatnyi kamionnal eltorlaszolták az utakat, tiltakozva a szerb rendszámú járművekre vonatkozó határellenőrzési szabályok megváltoztatása ellen.


https://twitter.com/AdiSakovic/status/1440763553925845000

Egy Twitterre felkerült videó szerint a szerb hadsereg tankokat vezényel a koszovói határ irányába, és állítólag kínai drónokat használ, hogy a levegőből figyelje a Jarinje és a Brnjak környékén zajló eseményeket.

A videó valódiságát lehetetlen megállapítani, egyaránt elképzelhető, hogy a felvételek valósak, de az is, hogy nem pontosan ott, és nem pontosan most készültek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava