Connect with us

Napi hírek

Napi hírek – 2023. szeptember 1-én

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szarajevó útlezárás
Fokozódik a feszültség Bosznia-Hercegovinában
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Koszovó és Szerbia vezetője két héten belül folytatja a tárgyalásokat

Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője bejelentette, hogy szeptember 14-én találkozik Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel, hogy folytassák a két fél közötti tárgyalásokat a négy, szerb többségű koszovói településen fennálló feszültségekről, valamint a szerb kisebbség nagyobb jogköreire összpontosító februári szóbeli megállapodás végrehajtásáról.

A szerb rendőrség újabb illegális migránsokat fogott el, kettőt őrizetbe vett embercsempészet miatt

A szerb rendőrség tegnap közölte, hogy két külön razzia során 15 illegális migránst fogtak el az ország északi részén, és őrizetbe vettek két helyi állampolgárt migránscsempészet miatt.

Boszniában a rendőrség betiltotta a szerbek oroszbarát vezetőjének támogatására szervezett felvonulást

A szarajevói rendőrség betiltotta a bosznia-hercegovinai szerbek péntekre (szeptember 1.) tervezett tüntetését, amellyel vezetőjüket, Milorad Dodikot kívánják támogatni az ország bíróságával szemben. A szervezők bejelentették, hogy több más helyszínen, a két államalakulat (entitás) közötti közigazgatási határon azonban nagygyűléseket tartanak.

Szerbia azerbajdzsáni gázt vásárol a közelgő télre

A szerb kormány tárgyalásokat folytat az azeri hatóságokkal 300-500 millió köbméter gáz megvásárlásáról a következő fűtési szezonra, miután Szerbia várhatóan októberre befejezi a bolgár-szerb interkonnektor (gázösszekötő) építési munkálatait, amely összeköti az országot a görögországi LNG-terminálokkal. Ez lehetővé teszi Szerbia számára, hogy amerikai gázt is kaphasson.

Észak-Macedónia előbb lesz EU-tag, mint Montenegró és Szerbia, ha alkotmányos változtatásokat hajt végre(?)

Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök úgy véli, hogy ha a szkopjei parlament jóváhagyja a javasolt alkotmánymódosításokat, akkor Észak-Macedónia lesz az első nyugat-balkáni ország, amely 2030-ban az európai blokk tagja lesz.

Montenegró elnöke azt javasolja, hogy vegyék be a kormányba az oroszbarát és a szerbbarát pártokat is

Jakov Milatović, Montenegró új elnöke “inkluzív” kormány létrehozását javasolta az Európa Most Mozgalom társvezetőjének, Milojko Spajićnak, amelyben helyet kapna a helyi szerb pártok koalíciója, valamint a távozó miniszterelnök, Dritan Abazović polgári mozgalma is.

Boszniai-török katonai együttműködés

Bosznia-Hercegovina (BiH) kormánya aláírta a 2023-as évre szóló katonai együttműködési tervet Törökországgal. A boszniai védelmi minisztérium szerint nagy jelentőségű megállapodásról van szó a két ország közötti jövőbeli együttműködés szempontjából.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava