Connect with us

Szerbia

KIFOGÁSOK: Miért nem keresték fel az iskolai lövöldözés helyszínét a szerb vezetők?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kifogás
Porfirije szerb pátriárka a belgrádi iskolai lövöldözés másnapján gyújtott gyertyát az áldozatokért (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc
Meghívlak a Revolutba

Kifogásokat keresnek, vagyis magyarázkodnak a szerbiai vezetők azzal kapcsolatban, hogy miért nem keresték fel az iskolai lövöldözés helyszínét. A BALK öt nappal ezelőtt vetette fel, hogy sem a szerb elnök, sem a szerb miniszterelnök – számunkra érthetetlen módon – nem gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére a Vladislav Ribnikar Általános Iskola előtt. A napokban ez a kérdés magában Szerbiában is felmerült, amire elég érdekes válaszok érkeztek. A szerb elnök erre délelőtti sajtótájékoztatóján reagált, igencsak sajátos módon.

Templomban rótta le a kegyeletét

Aleksandar Vučić szerb elnök péntek délelőtti (május 12-i) sajtótájékoztatóján szembesült a kérdéssel, hogy miért nem ment el a Vladislav Ribnikar iskolához, ez iránt az ellenzéki Nova televízió munkatársa érdeklődött.

A szerb elnök sem először, sem másodszor nem értette a kérdést, ezért harmadszor is el kellett neki ismételni, miközben szóváltásba elegyedett az újságíróval, Szerbiában ugyanis még kérdezhetnek az ellenzéki média képviselői, amivel persze a kioktatás veszélyét kockáztatják, most is ez történt.

– Ami a kérdését illeti, elmentem a templomba, hogy gyertyát gyújtsak. Nem vittem magammal kamerákat, és azért nem mentem el más helyszínekre gyertyát gyújtani, mert nem gondoltam, hogy ebből műsort csinálok, és kirakom az Instagramra

kifogás

A szerb elnök újabb „nemzeti sajtótájékoztatója” (Forrás: Screenshot)

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy négy napig semmit sem közölt az említett felületen és általában a közösségi médiában. Ez valóban igaz, viszont az is igaz, hogy a nevével fémjelzett YouTube-csatorna @user-lr1iu5oe8l „névre hallgató” adminisztrátora az iskolai merényletet követően kilenc Vučić-videót tett fel az internetre, tehát az „ínyenceknek” nem nagyon kellett elsínyleniük a szerb elnök hiányát.

Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy legalább tízszer nyilvánította ki a részvétét, ami szintén igaz, mert a televíziók által közvetített „nemzeti sajtótájékoztatói” és a televíziós interjúi során ezt minden alkalommal megtette.

A szerb államfő ezzel magyarázta, hogy nem értette a kérdést, illetve a kérdés értelmét és lényegét. Egyúttal méltatlankodott amiatt, hogy „minden alkalommal úgy kellene viselkednie”, ahogy az az ellenzéki média képviselőinek a fejében megfordul, most pedig netalán azt feltételezik róla, hogy nem sajnálja a megölt gyerekeket.

kifogás

A szerb elnök nevével fémjelzett YouTube-csatorna (Forrás: YouTube)

A szerb elnök nevével fémjelzett YouTube-csatorna (Forrás: YouTube)

A miniszterelnök kifogása

A szerb miniszterelnök tegnap (május 11-én) válaszolt arra a kérdésre, hogy sem ő, sem az államfő miért nem rótta le a kegyeletét a Vladislav Ribnikar Általános Iskolánál, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem akarták „elpolitizálni a tragédiát.

– Nem akartuk elpolitizálni ezt a tragédiát, és soha semmilyen tragédiát nem fogunk elpolitizálni, ellentétben más politikai szereplőkkel, akik kevesebb mint négy órával a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt érthetetlen bűncselekmény után emelték a politika szintjére az eseményt

– jelentette ki Ana Brnabić, aki egy „félfordulattal” azonnal az irányába fordította a kérdés élét, miután szerinte az ellenzéki vezetőknek mindössze négy órára volt szükségük ahhoz, hogy politikai ügyet csináljanak az esetből (és felvonulást szervezzenek).

– Ennyi is elég volt nekik arra, hogy Aleksandar Vučićot és a Szerb Haladó Pártot vádolják meg. Úgy gondolom, hogy Szerbiában minden normális ember tudja, hogy mindenkit mennyire terhel ez az eset

– tette hozzá a szerb miniszterelnök, aki szerint ha elment volna, akkor az a vád érhette volna, hogy a tragédiát „politikai promócióra” használta fel.

Magyarázkodik a polgármester is

Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester a Happy televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy külföldön tartózkodott a családjánál.

– Mit kellett volna tennem, talán a televíziós stúdiókban kellett volna lennem, és arról kellett volna beszélnem, hogy mennyire szomorú vagyok? A szomorúságot, a szenvedést és a fájdalmat nem azzal mérik, hogy ki mennyire sír

– vitte filozófiai síkra a kérdést a polgármester, aki a médiaszereplés tudatos kerülésére példaként azt hozta fel, hogy a temetés költségeinek átvállalását is csak azt követően tették nyilvánossá, miután Luka Dončić bejelentette, hogy kifizeti a temetést. Dončić nem csak egyszeri, temetési támogatást ígért, de ebbe most nem mennénk bele, korábban már írtunk róla.

Annyit azonban még érdemes megjegyezni, hogy Šapić szerint Szerbia ugyan nem olyan gazdag, mint egyesek Nyugaton, de „van pénzük a gyerekeik eltemetésére”, és „ehhez nincs szükségük külföldiekre”, más fordítás szerint idegenekre.

A belgrádi polgármester ezzel „külföldinek vagy idegennek” nevezte az apai ágon szerb származású világhírű szlovén kosarazót, akinek Szerbiában is élnek rokonai.

Mit üzent a pátriárka?

Ennek a cikknek a megírását leginkább az indokolta, hogy jelentős eltérés van a vallási és az állami vezetés véleménye között, „a szerb pátriárka ugyanis egészen más hozzáállást tanúsított, mint a belgrádi politikai vezetők.

Porfirije pátriárka a szerb elnökkel és a szerb kormányfővel ellentétben felkereste a röviden általában csak Ribnikarként emlegetett általános iskolát, hogy lerója kegyeletét az áldozatok előtt.

És gyertyát is gyújtott.

– Szörnyű fájdalom sebesítette meg mindannyiunk lelkét, mert ez a gyermekeinkről és rólunk szól, ez egy olyan esemény, amelyet emberi elme nem képes felfogni és befogadni

– jelentette ki a szerb egyházfő, aki szerint imádkozni kell Istenhez, hogy kegyelemmel legyen a szenvedők, családjuk és a hozzájuk legközelebb állók iránt.

Szerbia

A szerbiai ellenzék médiablöffnek tartja, és elutasítja a szerb elnök bejelentéseit

Közzététel:

a megjelenés dátuma

blöff
Marinika Tepić, Boško Obradović és Jelena Jerinić mind másképp ellenzékiek, de mindhárman ugyanazt mondják (Forrás: N1, Screenshot)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc
Meghívlak a Revolutba

A szerbiai ellenzék elutasítja, hogy bármiről is tárgyaljon a szerb elnökkel, amíg az nem teljesíti a tüntetéseken elhangzott követeléseket. Az ellenzék szerint Aleksandar Vučić elkésett a tárgyalási javaslattal, amellyel a nemzetközi közösség előtt kíván tetszelegni. Az ellenzék egy része az elnöki kezdeményezést médiablöffnek tartja, miután a szerb hivatalos formában senkit sem hívott meg. A május eleji két tömeggyilkosságot követően kezdődött (ellenzéki) tiltakozások résztvevői nem akarnak előrehozott választásokat, hivatalosan csak a belügyminiszter és a titkosszolgálati vezető leváltását követelik, de a tömeg jelentős része a szerb elnök távozására is „igényt tartana”.

Előbb teljesítse a követeléseket

Aleksandar Vučić szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatóján” elpanaszolta, hogy hiába ajánlotta fel tárgyalási készségét az ellenzéknek, azzal senki sem kíván élni, és ezért kell előrehozott választásokat tartani Szerbiában, legalábbis ilyen végkifejletet vázolt fel.

A nyugati körökben legeurópaibbnak tekintett Szabadság és Igazság(osság) Pártjának alelnöke, Marinika Tepić úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök először teljesítse a tiltakozások résztvevőinek követelései, azt követően lehet beszélni bármi másról.

Tepić szerint egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a választásokat a mindenütt jelen lévő erőszak körülményei között tartsák meg.

– Abszolút megkésett és hazug tárgyalási felhívásról van szó, ez inkább csak fondorlat (spin), amit a szerb elnök azért folytat, hogy a nemzetközi közösség előtt bizonyítson

– jelentette ki az ellenzéki képviselő asszony, aki szerint sem az ő pártja, sem a „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tömegmegmozdulásokat szervező többi ellenzéki párt nem akar tárgyalni Aleksandar Vučićtyal.

média, blöff

Gyakran összeakaszkodnak a parlamentben: Ana Brnbić és Marinika Tepić (Forrás: Screenshot)

A Szabadság és Igazság(osság) Pártjának frontembere, illetve frontasszonya egyértelműen közölte, hogy a tiltakozások mindaddig tartanak, amíg a tüntetők követeléseit nem teljesítik, ezt viszont a szerb elnök utasítja el.

Aleksandar Vučić már több alkalommal kijelentette, hogy semmi okát nem látja Bratislav Gašić leváltásának, a belügyminisztert ugyanis a Szerb Haladó Párt egyik „gyöngyszemének” tartja.

– Ő közülünk az egyik legjobb. A világon senki sem vetemedne arra, hogy tömeggyilkossággal vádolja meg a rendőrséget és az állami vezetést. Ez be fog kerülni a tisztességtelenség történelmébe

– dobott rá egy lapáttal a szerb elnök, aki nem először vette védelmébe a belügyminisztert.

Gašićot a szerda esti, vagyis a május nyolcadikai „nemzeti sajtótájékoztatón” Ana Brnabić miniszterelnök is a „szárnyai alá vette”, elvégre az elnök barátjáról és szellemi retyerutyájáról van szó.

Ez mind csak médiablöff

Elutasította a tárgyalásokat a szerb elnökkel Boško Obradović is, aki az erősen jobboldali Dveri nevet viselő párt vezetője.

Szerinte az elnöki javaslat csak olcsó médiablöff, miután semmiféle hivatalos meghívást nem kaptak, és feltételezhetően ilyesmi nem is létezik.

Obradović megjegyezte, hogy egyelőre az sem világos, hogy a szerb elnök miről akar tárgyalni, miután Vučić már semmiféle legitimitással nem rendelkezik, és miután már senki sem hisz neki.

Az ellenzéki vezető szerint az ország ügyeiről nem az elnöki palotában, hanem a parlamentben kellene tárgyalni, így például azt is ott kellene megvitatni, hogy mikor legyenek a következő választások, és hogy egyáltalán milyen választásokat tartsanak.

A Dveri vezetője szerint leginkább azt kellene napirendre tűzni, hogy átmeneti kormányt hozzanak létre, mert az az egyedüli mechanizmus, amely képes szavatolni a médiaszabadságot és a tisztességes választásokat.

Erről a szerb elnök hallani sem akar, bár ebben a kérdésben szerdán este önmagához képest viszonylag visszafogott volt, miután korábban többször is elmondta, hogy meg kell őt ölni ahhoz, hogy átmeneti korány jöjjön létre Szerbiában.

Ha valaki ezek után is kételkedik abban, hogy honnan ered leginkább az erőszak Szerbiában, az lapozzon vissza a BALK-on, és nézzen utána, hogy hányszor tetszelgett az áldozat szerepében a szerb államfő, hányszor szólította fel az ellenfeleit és ellenségeit arra, hogy öljék meg őt.

Más sem kapott meghívót

A szerb államfő nem csak a jobboldalnak nem küldött meghívót, hanem a baloldalnak sem, amit Jelena Jerinić, a Baloldali Zöld Klub parlamenti képviselője is megerősített.

– A tárgyalásokra szóló meghívásokat a szerb elnök csak a médiában küldözgeti, vagyis formális értelemben semmiféle meghívók nem érkeztek

– nyilatkozta az N1-nek Jerinić, aki a többiekkel összhangban szintén megerősítette azt az ellenzéki álláspontot, hogy a megmozdulásokon előterjesztett követelések teljesítéséig semmiféle párbeszédről sem lehet szó.

Jerinić úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök a választások kiírását a kezdetektől lebegteti, mint az ellenzéki követelések teljesítésének alternatíváját, ami az utcai megmozdulásokat szervező szerbiai ellenzék számára elfogadhatatlan.

A BALK-on korábban már írtunk arról, hogy az előrehozott parlamenti választásokat „kategorikusan elutasítja” a társutas Szerbiai Szocialista Párt vezetője, Ivica Dačić is, de őt lehet, hogy azóta már lekenyerezték, mert olyan híresztelések terjedtek el, hogy esetleg őt teszik meg miniszterelnöknek a megint csak esetleg távozó Ana Brnabić helyett.

Dačić szerint nem igazak azok a híresztelések, hogy ő venné át a kormányfői posztot, ha netalán Brnabić benyújtja a lemondását, és erről nem is tárgyalt Vučić elnökkel az egy nappal korábban tartott találkozójukon.

Amikor a jelenlegi szerbiai politikai elitről és annak viselt dolgairól beszélünk, akkor sohasem szabad szem elől téveszteni, hogy többnyire olyan szereplőkről van szó, akik cinkelt lapokkal játszanak, egyiknek-másiknak pedig a kabátujjában ott lapul egy ötödik, netalán egy hatodik ász is.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava