Connect with us

Szerbia

KIFOGÁSOK: Miért nem keresték fel az iskolai lövöldözés helyszínét a szerb vezetők?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kifogás
Porfirije szerb pátriárka a belgrádi iskolai lövöldözés másnapján gyújtott gyertyát az áldozatokért (Forrás: YouTube)
A cikk meghallgatása

Kifogásokat keresnek, vagyis magyarázkodnak a szerbiai vezetők azzal kapcsolatban, hogy miért nem keresték fel az iskolai lövöldözés helyszínét. A BALK öt nappal ezelőtt vetette fel, hogy sem a szerb elnök, sem a szerb miniszterelnök – számunkra érthetetlen módon – nem gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére a Vladislav Ribnikar Általános Iskola előtt. A napokban ez a kérdés magában Szerbiában is felmerült, amire elég érdekes válaszok érkeztek. A szerb elnök erre délelőtti sajtótájékoztatóján reagált, igencsak sajátos módon.

Templomban rótta le a kegyeletét

Aleksandar Vučić szerb elnök péntek délelőtti (május 12-i) sajtótájékoztatóján szembesült a kérdéssel, hogy miért nem ment el a Vladislav Ribnikar iskolához, ez iránt az ellenzéki Nova televízió munkatársa érdeklődött.

A szerb elnök sem először, sem másodszor nem értette a kérdést, ezért harmadszor is el kellett neki ismételni, miközben szóváltásba elegyedett az újságíróval, Szerbiában ugyanis még kérdezhetnek az ellenzéki média képviselői, amivel persze a kioktatás veszélyét kockáztatják, most is ez történt.

– Ami a kérdését illeti, elmentem a templomba, hogy gyertyát gyújtsak. Nem vittem magammal kamerákat, és azért nem mentem el más helyszínekre gyertyát gyújtani, mert nem gondoltam, hogy ebből műsort csinálok, és kirakom az Instagramra

kifogás

A szerb elnök újabb “nemzeti sajtótájékoztatója” (Forrás: Screenshot)

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy négy napig semmit sem közölt az említett felületen és általában a közösségi médiában. Ez valóban igaz, viszont az is igaz, hogy a nevével fémjelzett YouTube-csatorna @user-lr1iu5oe8l “névre hallgató” adminisztrátora az iskolai merényletet követően kilenc Vučić-videót tett fel az internetre, tehát az “ínyenceknek” nem nagyon kellett elsínyleniük a szerb elnök hiányát.

Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy legalább tízszer nyilvánította ki a részvétét, ami szintén igaz, mert a televíziók által közvetített “nemzeti sajtótájékoztatói” és a televíziós interjúi során ezt minden alkalommal megtette.

A szerb államfő ezzel magyarázta, hogy nem értette a kérdést, illetve a kérdés értelmét és lényegét. Egyúttal méltatlankodott amiatt, hogy “minden alkalommal úgy kellene viselkednie”, ahogy az az ellenzéki média képviselőinek a fejében megfordul, most pedig netalán azt feltételezik róla, hogy nem sajnálja a megölt gyerekeket.

kifogás

A szerb elnök nevével fémjelzett YouTube-csatorna (Forrás: YouTube)

A szerb elnök nevével fémjelzett YouTube-csatorna (Forrás: YouTube)

A miniszterelnök kifogása

A szerb miniszterelnök tegnap (május 11-én) válaszolt arra a kérdésre, hogy sem ő, sem az államfő miért nem rótta le a kegyeletét a Vladislav Ribnikar Általános Iskolánál, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem akarták “elpolitizálni a tragédiát.

– Nem akartuk elpolitizálni ezt a tragédiát, és soha semmilyen tragédiát nem fogunk elpolitizálni, ellentétben más politikai szereplőkkel, akik kevesebb mint négy órával a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt érthetetlen bűncselekmény után emelték a politika szintjére az eseményt

– jelentette ki Ana Brnabić, aki egy “félfordulattal” azonnal az ellenzék irányába fordította a kérdés élét, miután szerinte az ellenzéki vezetőknek mindössze négy órára volt szükségük ahhoz, hogy politikai ügyet csináljanak az esetből (és felvonulást szervezzenek).

– Ennyi is elég volt nekik arra, hogy Aleksandar Vučićot és a Szerb Haladó Pártot vádolják meg. Úgy gondolom, hogy Szerbiában minden normális ember tudja, hogy mindenkit mennyire terhel ez az eset

– tette hozzá a szerb miniszterelnök, aki szerint ha elment volna, akkor az a vád érhette volna, hogy a tragédiát “politikai promócióra” használta fel.

Magyarázkodik a polgármester is

Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester a Happy televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy külföldön tartózkodott a családjánál.

– Mit kellett volna tennem, talán a televíziós stúdiókban kellett volna lennem, és arról kellett volna beszélnem, hogy mennyire szomorú vagyok? A szomorúságot, a szenvedést és a fájdalmat nem azzal mérik, hogy ki mennyire sír

– vitte filozófiai síkra a kérdést a polgármester, aki a médiaszereplés tudatos kerülésére példaként azt hozta fel, hogy a temetés költségeinek átvállalását is csak azt követően tették nyilvánossá, miután Luka Dončić bejelentette, hogy kifizeti a temetést. Dončić nem csak egyszeri, temetési támogatást ígért, de ebbe most nem mennénk bele, korábban már írtunk róla.

Annyit azonban még érdemes megjegyezni, hogy Šapić szerint Szerbia ugyan nem olyan gazdag, mint egyesek Nyugaton, de “van pénzük a gyerekeik eltemetésére”, és “ehhez nincs szükségük külföldiekre”, más fordítás szerint idegenekre.

A belgrádi polgármester ezzel “külföldinek vagy idegennek” nevezte az apai ágon szerb származású világhírű szlovén kosarazót, akinek Szerbiában is élnek rokonai.

Mit üzent a pátriárka?

Ennek a cikknek a megírását leginkább az indokolta, hogy jelentős eltérés van a vallási és az állami vezetés véleménye között, “a szerb pátriárka ugyanis egészen más hozzáállást tanúsított, mint a belgrádi politikai vezetők.

Porfirije pátriárka a szerb elnökkel és a szerb kormányfővel ellentétben felkereste a röviden általában csak Ribnikarként emlegetett általános iskolát, hogy lerója kegyeletét az áldozatok előtt.

És gyertyát is gyújtott.

– Szörnyű fájdalom sebesítette meg mindannyiunk lelkét, mert ez a gyermekeinkről és rólunk szól, ez egy olyan esemény, amelyet emberi elme nem képes felfogni és befogadni

– jelentette ki a szerb egyházfő, aki szerint imádkozni kell Istenhez, hogy kegyelemmel legyen a szenvedők, családjuk és a hozzájuk legközelebb állók iránt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava