Connect with us

Szerbia

A szerb elnök Magyarországra is számít a koszovói NATO-tagság megakadályozásában
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NATO-tagság, NATO / NATO membership Serbia
A szerb elnök a sokobanjai nagygyűlésen, balról a háta mögött a "főtapsoló" emberrel (Forrás: screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Aleksandar Vučić, szerb államfő szerint nehezen valósulhat meg a koszovói NATO-tagság, mert az Spanyolország és Magyarország erőteljes ellenállásába ütközhet. Sok tapssal kísért “pártépítő körútja” során a szerb elnök kijelentette, hogy ez nem függ Szerbiától, mivel az ország nem tagja a NATO-nak. Vučić a sokobanjai nagygyűlésen közölte, hogy Szerbia a legszorosabb kapcsolatot szeretné kialakítani a nyugati katonai szövetséggel, de vannak határok, amelyeket nem szabad átlépnie.

Lesznek, akik ellene szavaznak

A szerb elnök folytatta az általa létrehozni kívánt új mozgalom közpénzen történő népszerűsítését, és ennek során úgy fogalmazott, hogy Koszovó NATO-taggá válása nem lesz könnyű, mert vannak olyan országok a szövetségben, amelyek ezt nem támogatnák, mivel Koszóvó függetlenségét sem ismerték el. Név szerint Spanyolországot említette.

A szerb elnök úgy vélte, hogy a Koszovó függetlenségét elismerő országok egyike, vagyis Magyarország is megnehezítheti a Szerbiából önhatalmúlag kivált ország belépését a nyugati katonai szövetségbe.

– Ha esetleg egy-két országot rávesznek is arra, hogy elismerje őket, Spanyolország nagyon erős ellenállást tanúsíthat, akárcsak egyes, Koszovót elismerő országok, mint például magyarországi fivéreink és nővéreink

– mondta a szerb államfő, aki arra emlékeztetett, hogy négy olyan ország van, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Azért négy, mert a Koszovó függetlenségét elutasító uniós ötök közül Ciprus csak előszobázik a NATO békepartnerségi programjában.

NATO-tagság, NATO

A sokobanjai nagygyűlés résztvevői (Forrás: screenshot)

Szerbia meghúzta a vonalait

A mintegy ezer ember előtt tartott sokobanjai nagygyűlésen Vučić megismételte azt az álláspontját, hogy Szerbia katonailag semleges marad.

– Amíg én vagyok a köztársasági elnök, és ez még 4 év, mint a hadsereg főparancsnoka, garantálom, hogy Szerbia soha nem csatlakozik a NATO-hoz, de semmilyen más katonai tömbhöz sem, féltékenyen őrzi a katonai semlegességét, a szabadságát pedig önmaga fogja védelmezni

– jelentette ki a szerb elnök, aki arról is beszélt, hogy milyen viszonyt kíván kiépíteni azokkal, akik a kilencvenes évek végén bombázták Szerbiát.

– Nem akarom elfelejteni azt, ami a népemmel történt. Mindig a jövő felé fordulok, és ezért sürgetem, hogy építsük az országot, és azokkal is a lehető legjobb és leginkább közeli kapcsolatokra törekedjünk, akik a kilencvenes években megtámadták Szerbiát

A főtapsoló fotókat is szeret nézegetni (Forrás: szerb elnöki Instagram)

– jelentette ki a szerb elnök, aki a hazaszeretetre apellálva megjegyezte, hogy vannak azonban olyan vonalak, amelyeket nem léphetnek át, ezek pedig a Szerbia iránti hűség és a szabadságszeretet.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindezzel azokra a nyomásokra reagált, amelyek annak érdekében nehezednek Szerbiára, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, vagy bármely más katonai szövetséghez, ezeket azonban még véletlenül sem nevezete meg.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava