Connect with us

Szerbia

A szerb elnök Magyarországra is számít a koszovói NATO-tagság megakadályozásában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NATO-tagság, NATO / NATO membership Serbia
A szerb elnök a sokobanjai nagygyűlésen, balról a háta mögött a "főtapsoló" emberrel (Forrás: screenshot)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić, szerb államfő szerint nehezen valósulhat meg a koszovói NATO-tagság, mert az Spanyolország és Magyarország erőteljes ellenállásába ütközhet. Sok tapssal kísért „pártépítő körútja” során a szerb elnök kijelentette, hogy ez nem függ Szerbiától, mivel az ország nem tagja a NATO-nak. Vučić a sokobanjai nagygyűlésen közölte, hogy Szerbia a legszorosabb kapcsolatot szeretné kialakítani a nyugati katonai szövetséggel, de vannak határok, amelyeket nem szabad átlépnie.

Lesznek, akik ellene szavaznak

A szerb elnök folytatta az általa létrehozni kívánt új mozgalom közpénzen történő népszerűsítését, és ennek során úgy fogalmazott, hogy Koszovó NATO-taggá válása nem lesz könnyű, mert vannak olyan országok a szövetségben, amelyek ezt nem támogatnák, mivel Koszóvó függetlenségét sem ismerték el. Név szerint Spanyolországot említette.

A szerb elnök úgy vélte, hogy a Koszovó függetlenségét elismerő országok egyike, vagyis Magyarország is megnehezítheti a Szerbiából önhatalmúlag kivált ország belépését a nyugati katonai szövetségbe.

– Ha esetleg egy-két országot rávesznek is arra, hogy elismerje őket, Spanyolország nagyon erős ellenállást tanúsíthat, akárcsak egyes, Koszovót elismerő országok, mint például magyarországi fivéreink és nővéreink

– mondta a szerb államfő, aki arra emlékeztetett, hogy négy olyan ország van, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Azért négy, mert a Koszovó függetlenségét elutasító uniós ötök közül Ciprus csak előszobázik a NATO békepartnerségi programjában.

NATO-tagság, NATO

A sokobanjai nagygyűlés résztvevői (Forrás: screenshot)

meghúzta a vonalait

A mintegy ezer ember előtt tartott sokobanjai nagygyűlésen Vučić megismételte azt az álláspontját, hogy Szerbia katonailag semleges marad.

– Amíg én vagyok a köztársasági elnök, és ez még 4 év, mint a hadsereg főparancsnoka, garantálom, hogy Szerbia soha nem csatlakozik a NATO-hoz, de semmilyen más katonai tömbhöz sem, féltékenyen őrzi a katonai semlegességét, a szabadságát pedig önmaga fogja védelmezni

– jelentette ki a szerb elnök, aki arról is beszélt, hogy milyen viszonyt kíván kiépíteni azokkal, akik a kilencvenes évek végén bombázták Szerbiát.

– Nem akarom elfelejteni azt, ami a népemmel történt. Mindig a jövő felé fordulok, és ezért sürgetem, hogy építsük az országot, és azokkal is a lehető legjobb és leginkább közeli kapcsolatokra törekedjünk, akik a kilencvenes években megtámadták Szerbiát

2023 04 29 124217

A főtapsoló fotókat is szeret nézegetni (Forrás: szerb elnöki Instagram)

– jelentette ki a szerb elnök, aki a hazaszeretetre apellálva megjegyezte, hogy vannak azonban olyan vonalak, amelyeket nem léphetnek át, ezek pedig a Szerbia iránti hűség és a szabadságszeretet.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindezzel azokra a nyomásokra reagált, amelyek annak érdekében nehezednek Szerbiára, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, vagy bármely más katonai szövetséghez, ezeket azonban még véletlenül sem nevezete meg.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „ sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava