Connect with us

Koszovó

Az európai parlamenti képviselők jóváhagyták a vízummentességet Koszovó számára

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vízummentesség
A döntés szavazás nélkül született meg, miután senki sem emelt kifogást ellene (Forrás: Twitter, Albin Kurti)
A cikk meghallgatása

Az Európai Parlament jóváhagyta a Koszovóval kötött vízummentességi megállapodást, ami kölcsönösen három hónapos tartózkodásra jogosít fel. Ennek alapján a koszovói állampolgárok hamarosan vízum nélkül utazhatnak az EU-ba, az uniós állampolgárok pedig vízum nélkül léphetnek be Koszovóba.

Szavazás nélkül fogadták el

A törvény hatályba lépését követően a koszovói állampolgárok a többi nyugat-balkáni országból származó társaikhoz hasonlóan bármely 180 napos időszakon belül 90 napig tartózkodhatnak az Európai Unióban, illetve a schengeni térségben.

A vízummentesség akkor lép életbe, amikor az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) működni kezd, de legkésőbb 2024-ig mindenképpen.

Thijs Reuten, az Európai Parlament külügyi bizottságának tagja a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: ez végre lehetővé teszi a koszovóiak számára, hogy könnyedén felkereshessék az Európai Uniót, meglátogathassák rokonaikat és üzleteket kössenek az unió területén.

– Több éves várakozás után Koszovó a nyugat-balkáni régióból utolsóként csatlakozott a vízummentességi rendszerünkhöz. Ez mérföldkő az Európai Unió és a Koszovó közötti kapcsolatokban, ami lehetővé teszi az egyre szorosabb együttműködést

– jelentette ki a holland szociáldemokrata politikus az Európai Parlament honlapja szerint.

A döntés szavazás nélkül született meg, miután senki sem emelt ellene kifogást.

A Koszovóval kapcsolatos jogszabályt április 19-én, szerdán Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és a svéd elnökség képviselője írja alá Strasbourgban, az aláíráson Koszovót Besnik Bislimi miniszterelnök-helyettes képviseli.

Koszovó üdvözölte a döntést

Albin Kurti koszovói miniszterelnök az Európai Parlament döntésére reagálva a Twitteren azt írta, hogy nagyszerű hírek érkeztek Koszovó számára.

– Az Európai Parlament jóváhagyta a vízummentes utazást állampolgáraink számára 2024. január 1-jétől

vízummentesseg

Vjosa Osmani koszovói elnök szerint a vízummentesség bevezetéséve a Koszovói nép, a demokrácia és az európai egység győzelme. (Forrás: Twitter, Vjosa Osmani)

– közölte a koszovói miniszterelnök, aki szerint hazája egy fontos lépéssel közelebb került az Európai Unióhoz.

Vjosa Osmani koszovói elnök szintén a Twittert ragadta magához az Európai Parlament döntését követően, hogy gratuláljon a Koszovói Köztársaság állampolgárainak!

– Az Európai Parlament vízumliberalizációról szóló döntése a koszovói nép, a demokrácia és az európai egység győzelme

– szögezte le Osmani, aki hozzátette, hogy a koszovóiak hálásak az uniós parlamenti képviselők és az európai szövetségesek következetes támogatásáért.

Egy kis történelem

Az Európai Parlament honlapján megjegyzi, hogy Koszovó az Európai Unió potenciális tagjelöltje, amely 2008 februárjában egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét (Szerbiától).

Koszovó függetlenségét jelenleg öt uniós tagállam (Ciprus, Görögország, Románia, Szlovákia, Spanyolország és Görögország) nem ismeri el.

Az Európai Parlament 2016 óta támogatja a vízumliberalizációt Koszovóval, miután a brüsszeli bizottság kijelentette, hogy Koszovó teljesítette az erre vonatkozó ütemtervben foglalt kritériumokat.

Koszovó jelenleg a nyugat-balkáni régió egyetlen olyan része, amely nem élvez vízummentességet a schengeni térségben való rövid tartózkodások esetén.

vízummentesség

Ursula és Vjosa a bizottsági elnök koszovói látogatása alkalmával (Forrás: Screenshot)

Az Európai Parlament ezzel gyakorlatilag azt a megállapodást hagyta jóvá, amelyet Koszovó még a cseh elnökség alatt, december közepén kötött az Európai Unióval.

Ez azzal összefüggésben történt, hogy Pristinában a három legfőbb közjogi méltóság aláírta Koszovó csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök tavaly, vagyis 2020 októberének végén járt Koszovóban, ahol látogatása alkalmával bejelentette, hogy újrakezdődnek a tárgyalások a koszovói vízummenteségről, és arról biztosította a vendéglátókat, hogy a bizottság „minden eszközzel támogatja” a erre vonatkozó kérésüket.

A brüsszeli vendég egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió a vízumliberalizációt követően is aktívan nyomon követi a vízummentesség fenntartásához szükséges követelmények végrehajtását, illetve betartását.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava