Connect with us

Koszovó

FONTOSSÁGI SORREND: Kurti megvárakoztatta a közvetítőket, mert focimeccset nézett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

közvetítő
"Pasztell hangulatban" tárgyalt a koszovói miniszterelnök az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőivel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)
A cikk meghallgatása

A koszovói miniszterelnök tegnap este találkozott az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetítőivel, az eszmecsere azonban mintegy fél órával később kezdődött, mert Albin Kurti egy kupameccset nézett, amelyet követően érmeket is osztogatott. A mérkőzés miatt a nemzetközi közvetítőkkel tartott találkozó nem a tervezett időpontban, este nyolc órakor, hanem 30-40 perccel később, fél kilenc körül kezdődött.

Nemzetközi erőfeszítések

Gabriel Escobar amerikai és Miroslav Lajčák uniós közvetítő újabb találkozói a koszovói és a szerbiai vezetőkkel erősödő nemzetközi erőfeszítésnek tekinthetők a két ország közötti feszültségek csökkentésére.

A két közvetítő tizenegy nappal azt követően érkezett Koszovóba, hogy az északi szerb többségű területeken beiktatták az albán nemzetiségű, úgynevezett “három százalékos” polgármestereket.

A focimeccs miatt csúszott találkozón Albin Kurti elismételte az újabb válsággal kapcsolatban kialakított nézőpontját, miszerint a jogállamiság megteremtése a feltétele annak, hogy megismételjék a helyhatósági választásokat a négy érintett önkormányzatban, ahogy azt a nemzetközi közösség követeli.

A pristinai kormány vezetője ugyanezt szabta feltételként ahhoz is, hogy kivonja a rendőri alakulatokat az önkormányzati épületekből.

A koszovói miniszterelnök kabinetje által kiadott közlemény szerint a megismételt önkormányzati választásokon a szavazóknak és a jelölteknek “félelem és fenyegetés nélkül kell részt venniük, vagy versengeniük” a polgármesteri posztokért.

Kurti a mintegy két órás találkozón ugyanakkor ismét a szélsőségeseket és a bűnözői csoportokat okolta a Koszovó északi területein kialakult helyzetért.

A koszovói miniszterelnök szerint a továbblépés azáltal érhető el, hogy felszámolják az erőszakosan viselkedő szélsőségesek és a bűnözői csoportok támadásait a hazai és a nemzetközi biztonsági szervek, valamint az újságírók ellen.

Kurti ezért elvárja Brüsszeltől és Washingtontól, hogy szólítsanak fel az erőszak felszámolására, valamint az elkövetők üldözésére és megbüntetésére.

Ami legális, az még nem legitim

Pristinai sajtójelentések szerint Gabriel Eskobar és Miroslav Lajčák a találkozót követően elmondta, hogy három követeléssel fordultak a koszovói miniszterelnökhöz.

Miroslav Lajčák, az Európai Unió képviselője a médiának úgy nyilatkozott, hogy követelik a Koszovó északi részén kialakult helyzet enyhítését, a helyhatósági választások mielőbbi megtartását, valamint a párbeszédhez és a normalizációs folyamathoz való visszatérést.

Az amerikai-európai duó európai tagja elmondta, hogy a beszélgetés Kurtival hosszú és nehéz volt, de amerikai társával együtt ennek ellenére folytatja a küldetését.

Az újonnan megválasztott északi polgármesterekkel kapcsolatban Lajčák úgy fogalmazott, hogy a törvényesség önmagában nem jelent legitimitást és “képviseleti képességet”.

közvetítő

A közvetítők édeshármasban a koszovói miniszterelnökkel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)

Az uniós közvetítő itt nyilván arra utalt, hogy a mintegy három százalékos részvétel mellett megválasztott képviselők nem tekinthetők az egész közösség legitim önkormányzati vezetőinek, és nem képviselhetik a többségi szerb közösséget, vagyis a maradék 97%-ot.

A Kurtival folytatott találkozó után Escobar azt mondta, hogy az USA, az EU és a NATO, azaz “Koszovó szinte minden barátja” ugyanazt kéri, vagyis az észak-koszovói helyzet lecsillapítását szeretné elérni.

Escobar úgy fogalmazott, hogy ő soha nem látott ekkora egységet a transzatlanti közösségben, és ezért reméli, hogy Kurti eleget tesz az elvárásoknak.

Az amerikai közvetítő szerint ők Koszovó biztonságának, függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának legnagyobb támogatói, cserébe csak azt kérik, hogy hallgassák meg őket, illetve hogy Pristina hallgasson rájuk.

A két közvetítő az éjszakába nyúló tegnapi találkozót követően jobb híján ma a szerb államfővel találkozik a “mission impossible” jellegű balkáni küldetés ki tudja hányadik fejezeténél tartva. Előfordulhat, hogy az amerikai-európai duó napközben felkeresi az északi, szerbek lakta területeket is, mint egy mellékepizódként.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava