Connect with us

Szerbia

Vučić nem mondott le, csak kilátásba helyezte a távozását a pártelnöki posztról

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kilátás
Különösen paprikás hangulatú interjút adott a Prva televíziónak a szerb elnök (Forrás: Screenshot, Prva)
A cikk meghallgatása

A szerb elnök egy csütörtöki tévéműsorban kijelentette (nem bejelentette), hogy május 27-től nem lesz a Szerb Haladó Párt elnöke. Aleksandar Vučić arról beszélt, hogy pártja május 27-i kongresszusán új elnököt választ, és erre a posztra szerinte három-négy ember alkalmas, miután ő visszavonul, miközben egy másik “pártszerű képződményt” alakít, amelyet “esernyőszervezetként” kell elképzelni. Miután Vučić továbbra is a haladók oszlopos tagja marad, így államfőként ezután sem lesz pártsemleges, mert már nem is egy, hanem egyszerre két pártot képvisel. A végső konklúzió mindezzel kapcsolatban természetesen a cikk végén található.

Nem először helyezi kilátásba a távozását

A szerb elnök már számtalan alkalommal meglebegtette a távozását a pártelnöki posztról, de még mindig ő vezeti a Szerb Haladó Pártot (Srpska Napredna Stranka, SNS) és ez valószínűleg akkor sem változik, ha névlegesen nem ő lesz a párt elnöke, miután a jelenlegi szerbiai politikai konstellációban Vučić egyelőre, sajnos vagy nem sajnos, pótolhatatlannak tűnik – merthogy bárki is veszi át a pártelnöki tisztséget, a helyzet csak rosszabb lehet, ami persze nem jelenti azt, hogy Vučić a legjobb megoldás Szerbia számára. Egyáltalán nem.

A szerb elnök azt követően szerezte meg az abszolút hatalmat hazájában, hogy államfővé választását követően, elődjétől, Tomislav Nikolićtól eltérően nem mondott le a pártelnöki tisztségről, pedig 2012-ben éppen azzal az indokkal igyekezett maga is kiszorítani Nikolićot a pártvezetői pozícióból, hogy nem lehet egyszerre államfő és pártvezető is.

Nikolić 2012-ben a könnyeivel küszködött a pártelnöki tisztségről történő lemondás alkalmával, ami némileg érthető is, mivel ő volt a Szerb Haladó Párt legfőbb alapítója, és ő hívta a pártba Aleksandar Vučićot, akivel évekig “dolgozott együtt” a szélsőségesen nacionalista Vojislav Šešelj keze alatt a Szerb Radikális Pártban, ha a más nemzetek elleni uszítást munkának lehet nevezni.

A Szerb Haladó Pártban ma is többen vannak, akik a radikálisoktól érkeztek.

Vučić mintegy tíz éve tartó országlása alatt legalább tíz alkalommal helyezte kilátásba távozását a Szerb Haladó Párt éléről, ami egyszer sem történt meg.

Nem soroljuk fel mind a tíz alkalmat, de megjegyeznénk, hogy szó sincs váratlan lemondásról, mert a szerb elnök mostani kijelentése, se nem váratlan, se nem lemondás, ahogy azt a magyar médiában a kevésbé hozzáértő sajtómunkások próbálják eladni.

Két párt szolgája

Vučić távozása a Szerb Haladó Párt éléről többször is felmerült 2020-ban történt újjáválasztását követően is, hogy messzebbre ne nyúljunk vissza, ezzel kapcsolatban ő maga is több időpontot említett.

– Minden állampolgár elnökeként fontosnak tartok elmondani néhány dolgot. Mert én, ahogy megígértem… hamarosan kizárólag a szerb állampolgárok elnöke leszek, Szerbia összes állampolgárának az elnöke

– mondta Vučić még 2020-ban, ami nem most volt.

Más kérdés, hogy 2017-es elnökké választása előtt Vučić hónapokig azt mantrázta, hogy nem indul az elnöki posztért, aztán mégis meggondolta magát, ami azt jelzi, hogy a szavahihetőséggel is baj van, amire nem ez az egyetlen bizonyíték, de ezeket sem sorolnánk, mert teleírhatnánk vele az internetet.

A mostani, egyáltalán nem váratlan vučići közlést a sokszoros ismétlés miatt bejelentésnek sem neveznénk, miközben a szerb elnök az irányú szándéka is megkérdőjelezhető, hogy tisztázni szeretné a pártelnöki és az államfői poszt közötti összeférhetetlenséget, merthogy erre a 2017-ben történt elnökké választása óta eltelt hat esztendő sem volt elegendő.

– Szent Víd napjának környékén megalakítom a Szerbiáért Népi Mozgalmat, de a Szerb Haladó Párt tagja maradok, bár remélem, új vezetést választunk

– hangzott a szerb elnök kijelentése, amelyben kevésbé van benne a lemondási szándék, mint a maradás iránti óhaj, tehát ad absurdum még az is elképzelhető, hogy Vučić “közkívánatra” marad a haladó párt vezetője.

Belegondolni is szörnyű

Ha a szerb elnök mégis “beváltja a fenyegetését”, amire az eddigi “váratlan lemondásokhoz” képest most van a legnagyobb esély, akkor is döntő befolyása marad a Szerb Haladó Párt következő elnökére, legyen az bárki is.

Szeretjük Vučićot, vagy nem szeretjük, belegondolni is szörnyű, hogy ki követheti őt a Szerb Haladó Párt élén.

Kilátás

Miloš Vučević, az egyik lehetséges utód (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Legnagyobb esélye talán a Kisfarkasnak, azaz Miloš Vučević szerb védelmi miniszternek, volt újvidéki polgármesternek van, akit erre nem csak nagyfokú szolgalelkűsége jogosítaná fel, hanem az is szimpatikussá teheti Vučić, és ezáltal a tagság szemében, hogy a szerb elnökhöz hasonlóan Vučević is a katonai ügyek irányából érkezik, ami által Vučić biztosítottnak láthatja a “militáns opció fenntartását a nemzeti ügy irányában”.

Attól már egyenesen borzong az ember háta, hogy a párt vezetője esetleg az erőteljesen és folyamatosan radikalizálódó Ana Brnabić lesz, bár erre az esély nem túl nagy, mert a szerb miniszterelnök nemrég lépett be a Szerb Haladó Pártba, ami miatt a régi párttagok valószínűleg nem fogadnák kitörő örömmel, hogy az elnöki posztig avanzsáljon.

Egyenesen három hetes jeges esővel érne fel, ha a párt vezetését netalán a Jukebox-ember, vagy másképpen a “Bánát hangja”, azaz Milenko Jovanov venné át, aki a Szerb Haladó Párt frakcióvezetőjeként éppen a napokban nevezte tífuszosoknak a szerbiai ellenzéket a Neretvai csata című film egyik-másik jelenetére utalva.

Legalább ekkora csapásnak számítana, ha a pártelnöki tisztséget Vladimir Orlić, a szerbiai parlament elnöke örökölné meg, aki szerin Vučić nem csak nagy vezér, hanem nagy tanító is, aminek van némi távol-keleti remanenciája.

A fentiek a párt előretolt személyei, de van még egy titkos aduász, aki számításba jöhet, az pedig nem más, mint Marko Đurić, Szerbia amerikai nagykövete, aki valamilyen okból kifolyólag belopta magát a szerb elnök szívébe, és aki minden bizonnyal a kapcsot jelenti a trumpi politika, vagyis Richard Grenell volt balkáni megbízott felé.

Ahelyett, hogy az utódlás kérdésében tovább találgatnánk, inkább arra térnénk ki, hogy ha a szerb elnök netalán távozik a Szerb Haladó Párt éléről, akkor is üres ígéret marad, hogy minden szerbiai állampolgár elnöke szeretne lenni pártállástól függetlenül, merthogy újabb pártot, amolyan esernyőszervezetet alakít, miközben a haladóknál lévő tagságát sem fagyasztja be, vagy mondja fel.

Tehát ennek a manővernek semmi köze sincs a politikai korrektséghez, Vučić ugyanis várhatóan nem úgy folytatja az elnöki poszt betöltését, hogy egyetlen pártnak sem lesz tagja, esetleg elnöke, hanem egyszerre kettőnek is, ami nem teljesen idegen a kelet-európai térségben.

Ahogy maga az új pártalakítás célja sem, a szerb elnök ugyanis az új párt létrehozásával nem az ellenzéket szeretné a földbe döngölni, hanem inkább a szerbiai jobboldal igyekezne beterelni egyetlen táborba, láttunk már erre is példát, miközben elveszi a levegőt és a szavazókat a számára is kellemetlen szélsőjobbtól.

Merthogy a baloldali, balközép és liberális ellenzék említésre sem méltó, tőlük aztán végképp nem kell tartania a szerb elnöknek.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország10 perc telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia18 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország21 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékNem először helyezi kilátásba a távozásátKét párt szolgájaBelegondolni is szörnyű A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó22 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország4 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava