Connect with us

Szerbia

EGYSZEMÉLYES ORSZÁG: Vučićot nem engedik távozni a párt éléről

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

VEZÉR ÉS TANÍTÓ: Vele nem billen meg Szerbia helyzete?
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A „szerbiai haladók” videót rögzítettek, amelyben kifejezik azt az óhajukat, hogy Aleksandar Vučić maradjon továbbra is a párt élén. A szerb elnök több alkalommal is az közölte, hogy másnak adja át a párt vezetését, de ez idáig minden ilyen „fenyegetődzés” bábjátéknak bizonyult.

Bábjáték

Aleksandar Vučić többször is bejelentette, hogy lemond a pártelnöki tisztségről, de ez mindeddig nem történt meg, mert a párt más vezetői minden alkalommal kitartottak mellette, és azt kommunikálták a nyilvánosság felé, hogy neki kell vezetnie a pártot, és most is arra szólították fel, hogy maradjon a haladók élén.

Vučić elnökké történt választását követően – elődjétől, Tomislav Nikolićtól eltérően – nem mondott le pártelnöki tisztségéről, vagyis esélyt sem adott arra, hogy a párt támogatásával bárki a fejére nőjön, mint ahogy ezt ő tette Nikolić esetében.

Távozási szándékot azonban többször mímelt a pártelnöki posztra vonatkoztatva, legutóbb azt prognosztizálta, hogy a választások és a kormányalakítás után átadja a párt vezetését másnak, a haladók azonban most is „marasztaló szép üzenetet” küldtek neki egy videó formájában.

A közösségi oldalakon látható videóban a párt két fiatal alelnöke, Nevena Đurić és Vladimir Orlić játssza a főszerepet – mellékszereplőnek nincsenek. A látvány szempontjából nem teljesen profi módon vágott videóban Đurić és Orlić a szerb parlament felé sétálgatva arról „beszélget”, hogy a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučićtyal új történelmet ír Szerbia életében.

A két fiatal politikus a nyilvánosság elé lépve egyrészt azt sugallja, hogy a fiatalok támogatják az egyre inkább őszülő szerb vezért, másrészt pedig azt a vučići mantrát keltik életre, hogy a pártban nagyobb teret kell kapniuk a „fiatal kádereknek”.

Orlić a videó elején azt hangoztatja, hogy a Szerb Haladó Párt, akárcsak Szerbia, Aleksandar Vučić vezetésével tanult meg győzni, amivel gyakorlatilag egybeköti a párt és az állam sorsát, de ennél is tovább megy.

– Ő tanított minket, és ő mutatta meg, hogyan miként valósítsuk meg álmainkat

– mondta Orlić, aki szerint tehát Vučić nem csak nagy vezér, hanem nagy tanító is.

A duó női tagja ezt azzal tetézi, hogy „az Aleksandar Vučić által megalkotott politika a béke és a stabilitás megőrzésének tényezője”.

-(Vučić) védi létfontosságú állami és érdekeinket, biztosítja a gazdasági és pénzügyi fejlődést és a jólétet. Ez következetes hozzálás, és a nemzetközi közösségi jog tiszteletben tartása

– mondta a fital politikusnő, aki szerint a párt tagjai ezért szeretnék azt, hogy továbbra is Vučić vezesse őket.

Az utolsó szót a „férfi főszereplő” mondja ki: Orlić az 50 másodperces videó végén arra a következtetésre jut, hogy a Szerb Haladó Pártban mindenki „osztatlan és erős kívánsága”, hogy Aleksndar Vučić maradjon a párt élén.

Nyilvános hűségeskü

Szerbiában a videó megjelenésével párhuzamosan a Szerb Haladó Párt több befolyásos politikai vezetője is nyilvános „hűségesküt tett”.

Az elsők között Miloš Vučević, Újvidék polgármestere szólalt meg, aki azt hangoztatta, hogy ellenzi Vučić távozását, pedig ő a pártelnöki tisztség egyik várományosa, vagyis ő profitálhatna leginkább Vučić lemondásából, vagy éppenséggel ő bukhatna a legnagyobbat, ha nem tudná megragadni a pártelnöki marsallbotot.

Megszólalt a másik esetleges várományos is. Zorana Mihajlović, a leköszönő kormány energiaügyi minisztere úgy nyilatkozott, hogy Vučićnak nem kellene távoznia a párt éléről.

Mihajlović újságíróknak azt mondta, hogy a Szerb Haladó Párt által vezetett kormányok minden eddigi „gazdasági győzelme” elsősorban Vučićnak köszönhető, ezért a párt csak a jelenlegi elnök vezetésével növelheti az erejét.

Hazaüzent Amerikából Marko Đurić nagykövet is, akit sokan a külügyminiszteri poszt várományosaként emlegetnek. Đurić úgy fogalmazott, hogy „Aleksandar Vučić elnök erős vezetésére a Szerb Haladó Pártnak nagyobb szüksége van, mint eddig bármikor”.

Đurić arra is kitért, hogy az új miniszterelnököt a haladóknak kell adniuk, viszont elugrott az azt firtató kérdés elől, hogy esetleg hazatér-e, és vállal-e valamilyen miniszteri megbízatást.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és Berlin felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava