Connect with us

Szerbia

EGYSZEMÉLYES ORSZÁG: Vučićot nem engedik távozni a párt éléről

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

VEZÉR ÉS TANÍTÓ: Vele nem billen meg Szerbia helyzete?
A cikk meghallgatása

A “szerbiai haladók” videót rögzítettek, amelyben kifejezik azt az óhajukat, hogy Aleksandar Vučić maradjon továbbra is a párt élén. A szerb elnök több alkalommal is az közölte, hogy másnak adja át a párt vezetését, de ez idáig minden ilyen “fenyegetődzés” bábjátéknak bizonyult.

Bábjáték

Aleksandar Vučić többször is bejelentette, hogy lemond a pártelnöki tisztségről, de ez mindeddig nem történt meg, mert a párt más vezetői minden alkalommal kitartottak mellette, és azt kommunikálták a nyilvánosság felé, hogy neki kell vezetnie a pártot, és most is arra szólították fel, hogy maradjon a haladók élén.

Vučić elnökké történt választását követően – elődjétől, Tomislav Nikolićtól eltérően – nem mondott le pártelnöki tisztségéről, vagyis esélyt sem adott arra, hogy a párt támogatásával bárki a fejére nőjön, mint ahogy ezt ő tette Nikolić esetében.

Távozási szándékot azonban többször mímelt a pártelnöki posztra vonatkoztatva, legutóbb azt prognosztizálta, hogy a választások és a kormányalakítás után átadja a párt vezetését másnak, a haladók azonban most is “marasztaló szép üzenetet” küldtek neki egy videó formájában.

A közösségi oldalakon látható videóban a párt két fiatal alelnöke, Nevena Đurić és Vladimir Orlić játssza a főszerepet – mellékszereplőnek nincsenek. A látvány szempontjából nem teljesen profi módon vágott videóban Đurić és Orlić a szerb parlament felé sétálgatva arról “beszélget”, hogy a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučićtyal új történelmet ír Szerbia életében.

A két fiatal politikus a nyilvánosság elé lépve egyrészt azt sugallja, hogy a fiatalok támogatják az egyre inkább őszülő szerb vezért, másrészt pedig azt a vučići mantrát keltik életre, hogy a pártban nagyobb teret kell kapniuk a “fiatal kádereknek”.

Orlić a videó elején azt hangoztatja, hogy a Szerb Haladó Párt, akárcsak Szerbia, Aleksandar Vučić vezetésével tanult meg győzni, amivel gyakorlatilag egybeköti a párt és az állam sorsát, de ennél is tovább megy.

– Ő tanított minket, és ő mutatta meg, hogyan miként valósítsuk meg álmainkat

– mondta Orlić, aki szerint tehát Vučić nem csak nagy vezér, hanem nagy tanító is.

A duó női tagja ezt azzal tetézi, hogy “az Aleksandar Vučić által megalkotott politika a béke és a stabilitás megőrzésének tényezője”.

-(Vučić) védi létfontosságú állami és nemzeti érdekeinket, biztosítja a gazdasági és pénzügyi fejlődést és a jólétet. Ez következetes hozzálás, és a nemzetközi közösségi jog tiszteletben tartása

– mondta a fital politikusnő, aki szerint a párt tagjai ezért szeretnék azt, hogy továbbra is Vučić vezesse őket.

Az utolsó szót a “férfi főszereplő” mondja ki: Orlić az 50 másodperces videó végén arra a következtetésre jut, hogy a Szerb Haladó Pártban mindenki “osztatlan és erős kívánsága”, hogy Aleksndar Vučić maradjon a párt élén.

Nyilvános hűségeskü

Szerbiában a videó megjelenésével párhuzamosan a Szerb Haladó Párt több befolyásos politikai vezetője is nyilvános “hűségesküt tett”.

Az elsők között Miloš Vučević, Újvidék polgármestere szólalt meg, aki azt hangoztatta, hogy ellenzi Vučić távozását, pedig ő a pártelnöki tisztség egyik várományosa, vagyis ő profitálhatna leginkább Vučić lemondásából, vagy éppenséggel ő bukhatna a legnagyobbat, ha nem tudná megragadni a pártelnöki marsallbotot.

Megszólalt a másik esetleges várományos is. Zorana Mihajlović, a leköszönő kormány energiaügyi minisztere úgy nyilatkozott, hogy Vučićnak nem kellene távoznia a párt éléről.

Mihajlović újságíróknak azt mondta, hogy a Szerb Haladó Párt által vezetett kormányok minden eddigi “gazdasági győzelme” elsősorban Vučićnak köszönhető, ezért a párt csak a jelenlegi elnök vezetésével növelheti az erejét.

Hazaüzent Amerikából Marko Đurić nagykövet is, akit sokan a külügyminiszteri poszt várományosaként emlegetnek. Đurić úgy fogalmazott, hogy “Aleksandar Vučić elnök erős vezetésére a Szerb Haladó Pártnak nagyobb szüksége van, mint eddig bármikor”.

Đurić arra is kitért, hogy az új miniszterelnököt a haladóknak kell adniuk, viszont elugrott az azt firtató kérdés elől, hogy esetleg hazatér-e, és vállal-e valamilyen miniszteri megbízatást.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava