Connect with us

Szerbia

BEKÖSZÖNT: Az új szerb házelnök szerint a parlament a haladó párt politikáját hajtja végre

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orlic happy
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Vladimir Orlić, a szerbiai parlament új elnöke első televíziós szereplése alkalmával azonnal „beköszönt”, és rögtön meg is mutatta, hogy merre van az arra. Orlić a Happy televízió reggeli műsorában azt mondta, hogy a szkupstina (parlament) Aleksandar Vučić állam- és pártelnök politikáját hajtja végre, mert ezt kívánja meg a népakarat, amit tiszteletben kell tartani.

Vučić katonája

Vladimir Orlić házelnökké történt választását követően a BALK azt írta, hogy Orlić eddig is „egy vad, a párthoz és a vezérhez hű katona szerepét töltötte be a parlamentben és a médiában”, aki nem rest átlépni a jó ízlés határát a párt és a pártpolitika védelmében.

Az új házelnök első nyilatkozatával nem okozott csalódást, inkább azt mondhatnánk, hogy a várakozásoknak megfelelően „teljesített”, és ország-világ tudtára adta, hogy az szerbiai képviselőházban csakis az államfői akarat érvényesülhet.

Ez az, amire a nép szavazott. A nép a választásokon megmondta, hogy mit gondol, és melyik politikát támogatja, mit szeretne látni a hazájában, és a következő időszakban milyen politika kerüljön végrehajtásra

– jelentette ki Orlić, aki házelnökként ennek a politikának lesz a legfőbb „végrehajtója” a szerbiai parlamentben.

Ez az a legnagyobb problémájuk azoknak, akik ellenzéknek szeretik hívni magukat, nehezen tudnak ezzel megbékélni

– tette még hozzá a „jó pártkatona”, aki házelnökként arra emlékeztette az ellenzéket, hogy csakis és kizárólag Aleksandar Vučić nagylelkűségének köszönhetően ülnek a parlamentben, ahova azt követően jutottak be hogy 5%-ról 3%-ra vitték le a parlamenti küszöböt.

Orlić véleménye szerint az új összetételű parlament azzal kezdte meg a munkát, hogy a többségi párt tiszteletben tartotta a nagyobb demokráciát és szabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a Szerb Haladó Párt ne tudná, hogy milyen politikát akar végrehajtani az ellenzék pimaszságától függetlenül.

Orlić tehát első nyilvános szereplése alkalmával bizonyította, hogy nem változott, és hogy oda-vissza Aleksandar Vučić híve, amire bizonyíték az a videói is, amelynek férfi főszereplőjeként július közepén arra kérte „tanítómesterét”, hogy az államfői tisztsége mellett őrizze meg a pártvezetői posztot is.

Lassan tehát kezd kiteljesedni, amit már korábban is jeleztünk, miszerint Szerbia „egyszemélyes országgá” válik, amelyben a „mindenes államfő” kezében fut össze az összes hatalom. Még inkább.

Szerbia tehát nagy kihívások előtt áll, mint azt a Happy televízió a képernyő alján látható felirattal érzékeltette, bár lehet hogy mi ezen nem ugyanazt értjük, amire ők gondoltak.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Mégsem Szerbiában a legnagyobb a kereset a régióban, ahogy a szerb elnök állítja

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Szerb kereset
Szerbiában januárban csökkent az átlagkereset decemberhez képest
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai statisztikai hivatal szerint januárban a keresetek alacsonyabbak voltak Szerbiában, mint decemberben. A fizetések tekintetében az ország nem az első helyen áll a régióban, mint ahogy azt Aleksandar Vučić állította egyik, múlt havi médiaszereplése alkalmával, és miután a szerb államfő csak 2025-re jósolja az ezer eurós átlagfizetés elérését, Szerbia így csak akkor hozza azokat a számokat, amelyeket Horvátország és Szlovénia már megugrott.

Mégsem annyira jó a kereset

A belgrádi Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) közlése szerint az emberek Szerbiában átlagosan 82 769 dinárt kerestek az idei év első hónapjában. Ez mintegy 268 ezer forintnak, azaz 705 eurónak felel meg, ez a nettó
bér.

A szorgos szerb statisztikusok azt is kiszámolták, hogy az előző év azonos hónapjához képest 2023 januárjában a bruttó átlagkereset és a nettó átlagkereset nominálisan 16,7%-kal, reálértéken pedig 0,8%-kal volt magasabb.

Ebből viszont logikusan következik, hogy az éves infláció januárban 15,9% volt.

A közzétett számokból az is kiderült, 2022 decemberéhez képest a 2023. januárra számított bruttó átlagkereset nominálisan 0,9%-kal, reálértéken pedig 2,3%-kal alacsonyabbnak bizonyult, míg a nettó átlagkereset nominálisan 1,7%-kal, reálértéken pedig 3,1%-kal volt kisebb havi szinten.

A nettó medián kereset 2023. januárjában Szerbiában 62 964 dinár volt, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók 50%-a keresett ennyit, vagy ennél kevesebbet, vagyis fél országnak legfeljebb 536 eurónak megfelelő fizetéssel kellett beérnie.

Büszke a kínai táblájára

A szerb elnök televíziós szereplései alkalmával általában hatalmas gazdasági sikerekről számol be, amelyeket állítása szerint követ a bérek emelkedése is.

Szerb kereset

Vučić egy hónappal ezelőtt arról tájékoztatta az ország apraját és nagyját a közszolgálati televízióban tartott „vendégszereplése” alkalmával, hogy Szerbiában gyorsabban nőnek a fizetések, mint a régió összes országában, és – mint mondta – ma már ők az elsők, amit a kínaiaktól kapott digitális tábláján le is vezetett.

A szerb elnök a digitális tábláját legutóbb már az élőben közvetített „nemzeti sajtótájékoztatójára” is bevitte, de nem használta, pedig „fenyegetődzött vele”.

Vučić tavaly még a prezentációkat papíralapú flipchartok segítségével tartotta a Good Will Hunting főszereplőjét megszégyenítő gyorsasággal, a gondos kínaiak azonban látván, hogy a szerb elnök született matematikai zseni, ajándékoztak neki egy-két digitális táblát.

Azon mégis csak jobban festenek a számok a gazdasági jólétről, mellékesen szólva Vučić büszke is a tábláira, szinte gyermeki infantilizmussal ragaszkodik hozzájuk, amivel jó reklámot csinál a kínai IT-iparnak, bár név szerint egyik céget sem említette meg eddig.

Parasztvakítás elnöki szinten

A belgrádi Vreme című hetilap közben vette a fáradságot, hogy összehasonlítsa a szerbiai statisztikai hivatal számait a hasonló régiós közlésekkel.

Mondani sem kellene, hogy a számok egyáltalán nem azt mutatták, amit a szerb elnök állít, mert Montenegróban az átlagkereset 757 euró, Észak-Macedóniában 560 euró, Bosznia-Hercegovinában 616 euró, Horvátországban 1094, Szlovéniában pedig 1399 euró.

A belgrádi hetilap Koszovót külön nem említette, hiszen Szerbiában azt nem tekintik ország, de mi tagadás Koszovó a maga 432 eurós nettó keresetével (2021-es adat) aligha veszélyezteti a „szerb elsőséget”.

Szlovénia, Horvátország és Montenegró viszont igen, így Szerbia csak a negyedik helyen kullog a volt Jugoszlávia területén létrejött országok „versenyében”.

A szerb elnök táblája

SZERB GOOD WILL HUNTING: A szerb elnök a kínai tábláján bizonyítja, hogy 718 nagyobb 726-nál (Forrás: Screenshot)

A szerb elnök az említett táblára Horvátországot és Szlovéniát azonban nem vitte fel, pedig a horvátokkal történő rivalizálás gyakran előkerül, ezért csak négy ország maradt a keresetekkel kapcsolatos nyugat-balkáni selejtező csoportban.

Ahhoz viszont kicsit csalni kellet, hogy Szerbia ebben a csoportban megszerezze az első helyet, így fordulhatott elő, hogy 718 nagyobb 726-nál.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szerbia

Homokvihar okozott tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Homokvihar
Totálkárosra tört autók Szabadka környéken (Forrás: Subotica.com)
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Homokvihar idézett elő tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között, mindössze 20-30 kilométerre a magyar határtól. A Vajdaságban szokatlan természeti jelenség következtében 14 autó szaladt egymásba, miután a sofőrök semmit sem láttak.

Homokvihar miatt ütköztek össze

A járművek egy pillanat alatt eltűntek a viharban a Szabadkáról Nagyfény (Žednik) felé vezető „régi úton”, amikor a szél a környező földeken felkavarta a homokot.

Az ütközések következtében több jármű totálkárosra tört, de a tömegszerencsétlenség – valami csoda folytán – emberéleteket nem követelt.

Az ütközések következtében tizenegy ember került a szabadkai kórházban, de egyikük sincs életveszélyben, ketten szenvedtek súlyosabb, kilencen pedig könnyebb sérüléseket.

A videóban látható autó utasai megpróbálták kikerülni az egymásba szaladt autókat, amikor nagy valószínűséggel valaki nekik ütközött.

Ekkor kiszálltak az autóból, hogy megállítsák az újonnan érkezők autókat a nagyobb a baj elkerülése érdekében.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: