Connect with us

Oroszország

Hodorkovszkij nem zárja ki, hogy Oroszország a volt Jugoszlávia sorsára jut

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki politikus, volt olajmágnás szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök Szerbián keresztül próbálja meg destabilizálni a Balkánt
Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki politikus, volt olajmágnás szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök távozását követően olyan belső struktúrát kell kialakítani Oroszországban, mint amilyen Svájcban működik (Forrás: Blick.ch)
A cikk meghallgatása

A Londonban élő Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki politikus, volt olajmágnás szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök Szerbián keresztül próbálja meg destabilizálni a Balkánt. A belgrádi sajtó idézett egy Hodorkovszkij-interjút, amely szerint Putyinnak az a célja, hogy Szerbián keresztül nehezítse meg az európaiak életét. Egy másik interjú szerint Oroszország a volt Jugoszlávia sorsára juthat, vagyis a szétesés fenyegeti, ezért inkább a “svájci modellt” kellene alkalmazni az Orosz Föderáció átalakítása során. Hodorkovszkij a második interjú végén arra kérte a Nyugatot, hogy a mostani háború ellenére se engedje meg Oroszország felbomlását.

A radikális jobboldal Putyin partnere

A svájci Blicknek adott interjút készítő újságíró megkérdezte az ellenzéki politikust, hogy mit gondol Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek arról a kijelentéséről, hogy a háborút gyorsan be lehetne fejezni, ha Ukrajna megadná magát.

– Ukrajnán múlik, hogy megadja-e magát, vagy sem, illetve hogy folytatni kívánja-e az emberéletek feláldozását a területekért. De tapasztalt politikusként Orbánnak tudnia kell, hogy a háború befejezése csak Putyin távozása esetén lehetséges

– jelentette ki az orosz börtönöket is megjárt volt oligarcha, aki szerint három irányba fejlődhet az ukrajnai konfliktus.

– Az első: az orosz rezsim összeomlik, például azért, mert Putyin szívrohamban meghal. A második: a háború évekig nagy veszteségekkel folytatódik, így nem lehet megjósolni, hogy mi lesz a vége. A harmadik: a Nyugat ellátja Ukrajnát a háború gyors befejezéséhez szükséges eszközökkel. Ennek akkora segélynek kell lennie, amely alapján Putyin tudja, hogy veszíteni fog

– mondta Hodorkovszkij, aki arról is beszélt, hogy a szankciókkal rá lehet-e kényszeríteni Oroszországot a háború befejezésére, és hogy valójában mennyit ártanak a szankciók Oroszországnak?

– Hosszú távon biztosan megvan a hatásuk. A konfliktust azonban leginkább a képzett munkaerőben rejlő lehetőségek táplálják. A nyugati országok például orosz mérnököket szipkázhatnának el Oroszországtól azzal, hogy nagyon megkönnyítik a bevándorlásukat

– állapította meg a Londonban élő orosz disszidens, aki szerint ebből ráadásul a Nyugat is profitálhatna, hiszen a recesszió ellenére is hiány van szakképzett munkaerőből. Egy másik interjúban Hodorkovszkij azt mondta, hogy a szankciók után ugyan csökkent Oroszország befolyása például Németországban, miközben azonban a radikális jobboldali pártok továbbra is Putyin természetes szövetségeseinek számítanak.

Hodorkovszkij interjút ad a svájci Blicknek

Hodorkovszkij interjút ad a svájci Blicknek (Forrás: Blick)

Hodorkovszkij arra a felvetésre is reagált, hogy Oroszország esetleg hozzányúl az aranytartalékaihoz, hogy pénzhez jusson. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az orosz aranytartalékok akár három évig is kitarthatnak.

Az ellenzékivé átminősült volt orosz oligarcha nyilvánvalónak tartja, hogy Putyin nagy méretű támadás tervez Ukrajna ellen, hozzátette azonban, hogy erről azonban csak az utolsó pillanatban hozza meg döntést a rendelkezésére álló erők nagyságától függően.

Hodorkovszkij úgy vélte, hogy senki sem állíthatja meg Putyint abban az öngyilkossági szándékában, hogy bevesse az atombombát, bár hozzátette, hogy ez a lépés értelmetlen lenne, mert egy amerikai ellentámadás a Kremlben székelő elit családjait is kiirtaná, “és ezzel mindenki tisztában van”.

Hogy nézzen ki az új Oroszország?

A most 59 éves orosz politikus és volt üzletember az Open Russia és az Orosz Háborúellenes Bizottság alapítója, amelyben olyan “figurákkal” harcol a Kreml ellen, mint Garri Kaszparov sakkvilágbajnok, Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök és Vlagyimir Kara- Murza történész.

Ők mindannyian azon dolgoznak, hogy hogyan lehetne véget vetni a háborúnak, és hogy milyennek kellene lennie a Putyin nélküli új Oroszországnak.

Ami Oroszország jövőjét illeti, Hodorkovszkij szerint Oroszország előtt két út áll. Az egyik az úgynevezett “jugoszláv modell”, amely alapján a jelenlegi Orosz Föderáció helyén több kisebb ország jönne létre. Szerinte azonban ez nagyon veszélyes forgatókönyv, mert nukleáris konfliktusokhoz és új diktatúrákhoz vezethetne.

Ezért ő inkább azt támogatja, hogy építsék teljesen újra a parlamentáris és föderális modellt Oroszországan, és egy Svájchoz hasonló országot hozzanak létre.

Viszont azt ő is tudja, hogy ez nem kis idő, legalább húsz év kellene hozzá, szerinte ugyanis Oroszország fejlettségi szintje jelenleg ott van, ahol a második világháborút követően Németország volt.

– Meg kell győznünk az orosz társadalmat a mi modellünk helyességéről. Ehhez szükségünk van a médiára. Az eliteknek tudniuk kell, hogy van kiút a helyzetükből anélkül, hogy levágnák a fejüket. Emellett meg akarjuk győzni a Nyugatot, hogy a szankciókat ne Oroszország megosztására, hanem újjáépítésére használja fel

– mondta Hodorkovszkij, aki hozzátette, hogy miután Oroszországban a média állami ellenőrzés alatt áll, ehhez a YouTube-t és a közösségi csatronákat kívánják felhasználni.

– Jelenleg tíz-tizenöt millió embert befolyásolunk tartalmainkkal

– “dicsekedett” az orosz ellenzéki vezető, aki a jelek szerint tisztában van azzal, hogy a “YouTube és társai” világhatalmi szerepet töltenek be.

– Sőt, az elitekkel is burkoltan érintkezünk. Oroszország nem Kolumbia, ahol az ellenállás a hegyekben fejti ki a hatását. Az oroszországi ellenállás csak akkor válik láthatóvá, amikor a rezsim tántorogni kezd

– mondta Hodorkovszkij, akit a Blick arról is kérdezett, hogy hajlandó lenne-e átvenni az elnöki posztot az új Oroszországban, vagyis vállalná-e, hogy Putyin utódja legyen.

– Az új Oroszországban többé nem lehet elnök senki sem – sem én, sem bárki más, mert bármely elnök követhetné ugyanazokat a célokat, mint Putyin, és az új diktatúrához vezetne. Ezért ennek a tisztségnek meg kell szűnnie

– jelentette ki Hodorkovszkij, aki a realitásokhoz visszatérve arra számít, hogy Putyin indulni fog a 2024-es választásokon, ám ha elveszíti a háborút, akkor aligha nyeri meg a választásokat. Az orosz ellenzéki politikus ehhez azonban hozzátette, hogy nem tudja, Vlagyimir Putyin milyen egészségi állapotnak örved, az viszont biztos, hogy nem súlyos beteg.

Hodorkovszkij a svájci lapnak arról is beszélt, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport vezetője félmillió dollárt vérdíjat tűzött ki a fejére, szerinte azonban a kezdeményezés nem a Kremltől származik, mert Putyinnak sokkal hatékonyabb módszerei lennének, ha el akarná őt kapni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava