Connect with us

Szerbia

POLITIKAI IDŐJÁRÁS: Most éppen felmelegedés várható a szerb-horvát viszonyban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szerb-horvát párbeszéd a felmelegedés jegyében
Szerb-horvát párbeszéd a felmelegedés jegyében: Milorad Pupovac, Tomislav Žigmanov és Ivica Dačić (Forrás: RTS)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Most éppen „lokális felmelegedés” fenyeget a Balkánon, ahol a szerb-horvát viszony olyan mint az adriai kikötőkben az apály és a dagály, merthogy a politikai tenger folyamatosan mozgásban van. A BALK-on rendszeresen hírt adunk a két ország közötti kapcsolatok alakulásáról, feltételezve közben, hogy ezt csak az olvassa, akit érdekel a térség, és ebből kifolyólag némi előtudással is rendelkezik. A halovány miniszteri fogalom itt nem lesz elég, de sajnos nem kezdhetjük minden írásunkat a két nemzet viszonyainak történelmi genezisével, ezért a trollkodás helyett melegen ajánljuk az előzetes tájékozódás egyszerű, ám nemes művészetét. Hogy ne szaporítsuk a szót, térjünk a lényegre, mivelhogy pár hónap „szorgalmas usztasázás” után a belgrádi politika vezetés ismét vetett egy nagy ívű bukfencet, és Ivica Dačić külügyminiszter valahol az új év előtt a „felmelegedés” szellemében megkezdte kiolvasztani a kifejezetten fagyos viszonyokat.

A dačići détente

Ennek nyitánya az ortodox karácsony reggelén volt, amikor a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács meghívására erős szerb küldöttség érkezett Zágrábba az említett szerb miniszter vezetésével, és a szerb pátriárkával súlyosbítva. A zágrábi Westin szállóban tartott karácsonyi fogadáson a házigazda, Milroad Pupovac mellett, jelen volt Andrej Plenković horvát miniszterelnök is.

Ivica Dačić, a felmelegedés első hírnöke

Ivica Dačić, a felmelegedés első hírnöke

A felmelegedés első hírnökét megtestesítő Dačić úgy fogalmazott, hogy „sok kérdésben nem értenek egyet, de beszélnünk és tárgyalnunk kell. A szerb külügyminiszter a détente-mutatványt a szerb közszolgálati televízió „Takovska 10” című műsorában folytatta, ahol másodmagával vendégszerepelt, a két mellékszereplőt is hamarosan bemutatjuk.

– A problémánk az, hogy azon a nyelven, amelyet beszélünk, túl jól megértjük egymást. Ez a szindróma a túl nagy közelség, a nagy hasonlóságok, de egyben a hatalmas különbségek, komplexusok és a hiúság szindrómája is. Ezt kell meghaladnunk

– mondta a szerb külügyminiszter, aki a műsor folyamán a Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatok bejelentett felmelegedésének jegyében Milorad Pupovaccal, a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács (SNV) elnökével, valamint a szerb kormány társadalmi párbeszéddel is foglalkozó emberi jogi és kisebbségi miniszterével, a vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének vezetőjével, Tomislav Žigmanovval együtt foglalta el a stúdiót.

Felmelegedés a javából

– Nyilvánosan kijelenhetjük, hogy a hivatalos kapcsolatok eltérő körülményei ellenére a közösségi vezetők a kultúra, a politikaformálás, a sport számos szegmensében együttműködést akarnak, és érnek is el eredményeket, ezzel tanúskodva saját elkötelezettségükről az együttműködés, a párbeszéd, a kölcsönös támogatás iránt

A felmelegedés másik résztvevője, Tomislav Žigmanov, szerbiai emberi jogi és kisebbségi miniszter

A felmelegedés másik résztvevője, Tomislav Žigmanov, horvát nemzetiségű szerbiai emberi jogi és kisebbségi miniszter

– jelentette ki Žigmanov, kommentálva a zágrábi tárgyalásokat. Milorad Pupovac szintén azt domborította ki, hogy „hosszú idő után a dolgok most pozitívabbnak tűnnek, mint sok évvel ezelőtt”.

– Voltak olyan események, amelyek negatív hatással bírtak a bilaterális viszonyokra, de ez a szerb kezdeményezés hirtelen eseményként jött, ami némi perspektívát nyitott a kapcsolatok javítására

– mondta Pupovac, amivel beismerte, hogy a felmelegedés számára is váratlanul jött. Ugyanakkor rámutatott a január 6-i zágrábi találkozó „két pozitív dimenziójára” – a tárgyalásra való kifejezett készségre és a párbeszéd megkezdésére a két külügyminiszter – Ivica Dačić és Goran Grlić Radman – között, kijelentve, hogy egy ilyen összetételű párbeszéd volt a „reálisan lehetséges ez idő tájt”.

– Ha csak rámutatunk arra, amiben nem értünk egyet, akkor nem jutunk túl messzire

– fejtette ki a szerb külügyminiszter, ahogy némi szünet után ismét hallatta a szavát. Dačić a közeljövőben megoldható problémák között az eltűnt személyek, a szolgálati idő, az öröklés, a nyugdíjak, valamint a gazdasági és társadalmi státusz kérdését látja.

Žigmanov ugyanakkor úgy vélte, hogy a kapcsolatok „felmelegedésének” folyamatában szükség van a „csendes munkára”, és a meglévő munkacsoportok és államközi bizottságok technikai együttműködésére.

– Szeretném, ha a szakbizottságok ágazatonkénti találkozókat tartanának, hogy meghatározhassuk nekik a prioritásokat. Számomra a legérzékenyebb kérdések a háborúval kapcsolatosak, az eltűntnek nyilvánított személyek sorsának felderítése és az örökség kérdésköre, valamint a technikai együttműködés és az adatcsere megoldása

Horvát-szerb felmelegedés: Milorad  Pupovac, a horvátországi szerbek vezetője

Horvát-szerb felmelegedés: Milorad Pupovac, a horvátországi szerbek vezetője

– mondta Žigmanov. Ugyanakkor azt javasolta, hogy minderről kizárná a sajtót, mert ezt „nagy médiajelenlét nélkül” kell megtenni.

Pupovac szerint a Szerbiát és Horvátországot képviselő vezető emberek közötti bizalom „csak párbeszéd útján” állítható helyre.

A horvátországi szerbek vezetője rámutatott, hogy „sok olyan üzenet volt és van a médiatérben, amely elmélyíti a bizalmatlanságot”, „a közéletben használt politikai nyelv” pedig nem járul hozzá a bizalom építéséhez, amivel nyilván azokra az időkre utalt, amelyek megelőzték a mostani felmelegedést.

– Sok minden történt ami eltávolította egymástól a vezetőket, ahogy a két ország is eltávolodott egymástól, ezért igen kedvezőnek tartjuk ezt a kezdeményezést, ahogy azt is, hogy Plenković miniszterelnök úr is elfogadta

– jelentette Pupovac a belgrádi stúdióban, ahol a szerb külügyminiszter még morgolódott egy kicsit amiatt, hogy a horvát miniszterelnök a zágrábi találkozó során „némi ünneprontásként” megemlítette Horvátországgal szemben történt szerb agressziót a kilencvenes évekből, de ennél nem ment tovább.

És így tovább

Nincs szándékunkban átmesélni az egy órás műsort, az viszont feltűnő volt, hogy senki sem akarta feltárni, hogy miért éppen most kerítenek sort a felemelegedésre a két ország között.

Annyit biztosan tudunk, hogy az akciót a szerb elnök rendelte el, viszont azt csak találgathatjuk, hogy miért most, és egyáltalán miért, mi célból?

Az ok valószínűleg az oroszpárti politika miatt Szerbiára nehezedő nyugati nyomás, amit ideig-óráig semlegesített a Koszovó körüli felfordulás, ám ezt az amerikai diplomácia kezeli, bár nem könnyű páciensekkel van dolga egyik oldalon sem.

Ez a kezdeti szakaszában lévő szerb-horvát felmelegedés, valószínűleg az EU-nak szól, legalábbis a szerb fél valami ilyesmit remélhet a szomszéddal való parolázástól, ami felmelegedést hozhat Szerbia és az EU viszonyában is.

Hogy a szerb radikálisokat is kordában lehessen tartani, arról pedig a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik gondoskodott, harcias nyilatkozataival, és a Vlagyimir Putyinnak odaítélt kitüntetéssel, ezzel ők is megkapták a magukét.

Az embernek néha az az érzése, hogy esetenként maguk a szerbek is belevesznek a saját politikai útvesztőikbe, de aztán korrigálják magukat, amikor valaki lámpást nyom a kezükbe.

Kérdés, hogy a mostani felmelegedés meddig tart, merthogy a balkáni politikai eléggé változékony. És az sem mindegy, hogy a lámpásban mennyi a petróleum.

Szerbia

Kevés szerb akar háborúzni Koszovóért, a kormány 2,44-es átlagosztályzatot kapott

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

osztályzat, átlag
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerbek kétharmada elutasít bárminemű összecsapást Koszovóval, ez derül ki a belgrádi Demostat közvéleménykutató intézet legújabb felméréséből, amely alapján a szerbiai kormány az élet öt fontos szegmensében csak 2,44-es átlagosztályzatot kapott. Külpolitikai téren a megkérdezettek 22 százaléka Oroszországot tartja a legkívánatosabb partnernek, 20 százalék az Európai Uniót, 8 százalék Kínát, és csak 3 százalék az Egyesült Államokat.

Alig több mint tíz százalék harcolna

Srećko Mihailović szociológus a Demostat közvéleménykutatásának bemutatásakor közölte, hogy az április végén, május elején végzett felmérésük szerint a szerbiai állampolgároknak mindössze 11 százaléka harcolna Koszovóért, ugyanakkor 65 százalékuk az albánokkal és a nemzetközi közösséggel való bármilyen konfliktus ellen van, 24 százalék pedig bizonytalan a kérdésben.

osztályzat, átlag

Ezt nagyon nehéz elhinni, mert ezek a számok igencsak ellentétben állnak azzal a „rögtön meghalunk Koszovóért” érzéssel, amit a szerbiai politikai elit – tehát a kormányzat és az ellenzék is – gerjeszt, illetve a jelek szerint igyekszik gerjeszteni nap mint nap.

Az ezerhatszáz megkérdezett mintegy harmada, vagyis 33 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormány rosszul kezeli a koszovói kérdést, 23 százalékuk szerint viszont jók a kormány igyekezetei Koszovó ügyében, 32 százalék átlagosnak minősítette a szerbiai vezetés Koszovóval kapcsolatos tevékenységét.

Mihailović elmondta, hogy a felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek több rossz, mint jó osztályzatot adtak a kormány munkájára a legfontosabb társadalmi területeken.

– A gazdaság és a társadalmi élet minden területén nőtt az emberek elégedetlensége

– jelentette ki a szerb szociológus, aki szerint a válaszadók 48 százaléka rossznak minősítette az életszínvonalt, és csak két százalékkal kevesebben nevezték ugyancsak rossznak a korrupció és a bűnözés elleni küzdelmet.

A megkérdezettek mindössze 18 százaléka vélte úgy, hogy a kormány ezen a téren jó munkát végez, vagyis körülbelül minden ötödik ember elégedett a kormány teljesítményével.

osztályzat, átlag

A válaszadók 39 százaléka nyilatkozott negatívan Aleksandar Vučić és kormánya munkájáról, 19 százaléka vélte úgy, hogy a kormányzat jól működik, 33 százalék közepes osztályzatot adott, 9 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

Más országoktól eltérően Szerbiában nem lehet külön értékelni a köztársasági elnök és a kormányfő munkáját, miután Ana Brnabić az államfő bábja, önálló akarattal és gondolattal nemigen rendelkezik, ezért egyesek a mostani kabinetet Aleksandar Vučić hetedik kormányának tartják.

Mennyi kell a tisztességes élethez?

Mihailović közlése szerint a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók 47 százaléka ugyanúgy él, mint 10 évvel ezelőtt, közel egynegyede jobban, 29 százaléka pedig rosszabbul, mint egy évtizeddel korábban.

Az azt mutatják, hogy a megkérdezettek 41 százalékának sok minden hiányzik a tisztességes élethez, 29 százalékuk szerint csak kevés kellene hozzá, 26 százalékuk ugyanakkor rendelkezik a tisztességes élethez szükséges feltételekkel, 4 százalék pedig azt mondta, hogy neki több is van, mint amennyi ahhoz kellene.

A kutatásban résztvevő emberek különösen rossznak minősítették az egészségügy, a gazdaság és az oktatás helyzetét.

Talán az egészségügy esetében a leginkább lesújtó a kép, a kutatásban résztvevők 56 százaléka elégedetlen a kormány teljesítményével, 29 százalék nem tudta eldönteni, és csak 15 százalék nyilatkozott pozitívan ebben a kérdésben.

A szerbiai gazdaság helyzetét 36 százalék átlagosnak ítélte meg, 32 százalék rossznak minősítette, és csak 20 százalék nyilatkozott pozitívan az életnek erről a szegmenséről.

osztályzat, átlag

A közvéleménykutatás öt fontos témáját – gazdaság, oktatás, egészségügy, igazságügy és környezetvédelem – átlagolva a Demostat arra a megállapításra jutott, hogy a szerbiai emberek 51 százaléka elégedetlen a helyzetével, és csak 17 százalék elégedett, a többiek a kettő között vannak.

Így nem csoda, hogy az iskolaév zárásával szinte egyidőben kiállított bizonyítvány igencsak rossz, a szerb kormány 2,44 százalékos átlaggal zárta az évet, ami kettes osztályzatnak felel meg.

Politikai kérdések

Visszatérve egy fontos politikai kérdéshez, a válaszadók 23 százaléka vezetne be szankciókat Oroszországgal szemben, ugyanakkor 35 százalék ellenzi ezt, viszont kimondottan nagy a bizonytalanok aránya, 42 százalék ugyanis azt válaszolta, hogy nem tudja, mit is kellene tenni ezen a téren.

osztályzat, átlag

A Demostat felmérése szerint holnap tartanák a népszavazást Szerbia EU-tagságáról, akkor 33 százalék szavazna ellene is és mellette is, 17 százalék nem tudta eldönteni, 17 százalék pedig nem menne el szavazni, vagyis a kérdésben abszolút patthelyzet van.

A válaszadók 20 százaléka értékelte pozitívan az ország európai uniós csatlakozásának előrehaladását, 36 százalékuk átlagosnak, 32 százalékuk pedig abszolút negatívan nyilatkozott.

Mindez azt jelzi, hogy a szerbiai lakosság támogatja is, meg nem is az ország belépését az Európai Unióba, vagyis nem érződik az ellenállhatatlan vágy a tagság megszerzése iránt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava