Connect with us

Horvátország

EURÓÖVEZET: Plenković összevonta a szemöldökét, de később jobb kedvre derült

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Brüsszel is üdvözli a horvát eurót
Brüsszel is üdvözli Horvátországot az euróövezetben (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 3 perc

Au euró bevezetést követően a horvát kormány és az árdrágítók között kialakult csörte továbbra sem nyerte el végkifejletét. Bár csütörtökön felreppentek olyan hírek is, hogy a kormány akár több száz termék árát is befagyaszthatja, végül a kormányülés azzal zárult, hogy a kormány elrendeli mindenki számára, hogy az árakat csökkentsék a 2022 szilveszterén érvényben lévő árak szintjére. Hogy a kormány szavainak némi súlyt is adjon, bejelentette, hogy mozgósítja az állam minden ellenőrzéssel megbízott szervét és szervezetét, a piaci ellenőröktől kezdve, az adóhivatalon át, egészen a parti őrségig.

Hol a logika?

Andrej Plenković miniszterelnök az állami beavatkozás szükségességét úgy indokolta meg – és ez nem nélkülöz minden rációt – hogy a kormány kiadós segélyeinek köszönhetően az euró bevezetésének pillanatában egyetlen paraméter sem módosult – energetika, egyebek – ami indokolttá tette volna az áremelést.

Emlékeztetőül, Horvátországban a gáz és az elektromos energia árát áprilisig befagyasztották, az üzemanyag ára pedig szintén ellenőrzés alatt van, a kőolaj piaci árának alakulásával összhangban a kormány állapítja meg.

Mindezt azért teszi, hogy megóvja a lakosságot és a gazdaságot a világválság legdurvább következményeitől, és erre a célra jelentős összegű költségvetési eszközöket fordít. Ennek tükrében a kormány elvárta a piaci játékosoktól, hogy úriemberek legyenek.

Az euró bevezetése azonban olyan helyzetet teremtett, aminek az üzleti élet egyes tagjai nem tudtak ellenállni, és fittyet hányva az ország kollektív felháborodására, jócskán megemelték az árakat. Mint szerdai cikkünkben is megírtuk, ez egyáltalán nem új jelenség, az euró bevezetésének szinte természetes velejárója.

Erre például Németországban még ma is élénken emlékeznek, nem egy esetben az ami előzőleg egy márka volt, a váltás után egy euróba, azaz ennek duplájába került.

A horvát lapokban, portálokon ugyanakkor szívesen példálóznak a szlovén példával, ahol a civil fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával ún. fekete listákat hoztak létre, ahol az ügyeskedőket állították pellengérre.


Átváltás Bauhaus módra

Plenković és az euró
Egy Anton nevű horvát ember az interneten összehasonlította a Bauhaus horvátországi és szlovéniai árait. A képhez mindössze annyit fűzött hozzá, hogy most már tudják, hol nem fognak vásárolni. A BALK előző cikkében, és most is arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy igazából a vásárlók fogják megbünteti a „felfelé kerekítőket”. A baloldali a horvátországi, a jobboldali a szlovéniai szórólap, a kettő összehasonlításából kiderül, hogy az az utánfutó, amelyet Szlovéniában 498 eurórért kínálnak, Horvátországban a közös pénzre történő áttérést követően 663 euróba kerül.


Bár sokan az ellenkezőjét állítják, erre ma már nincs szükség, mert a közösségi média sokkal gyorsabban ad hírt a különböző pimaszságokról, a pénztárcánk ellen elkövettet gaztettetekről, mint amire egy hivatalosan megszervezett akció képes lenne.

S lényegében csak ez a fontos, mert a fogyasztó mindig a pénztárcájával szavaz, végül ő állapítja meg, milyen árat hajlandó, illetve nem hajlandó megfizetni.

Valami hasonlót emlegetett a Horvát Televízió első műsorán szerepelve Slobodan Školnik, az Emezetta kereskedőház horvátországi igazgatóságának volt ügyvezetője, aki elmondta, hogy az áremelkedéseknek kisebb közük van az euró bevezetéséhez, és sajnálatos körülmény, hogy az eurót a magas infláció idején vezetjük be.

Azt mondta, a kereskedőknek nem kell félniük, mert törvényesen emelik az árakat.

Nincs tilalom az áremelésre. Holnap, ha valaki úgy akarja, akár 150 euróra is emelheti a kenyér árát, nincs határ. Az egyetlen korlátozás a szabad piac. Ezért ez, ami most folyik politikai hajsza és tiszta PR

– mondta Školnik.

Plenković ezzel nem ért egyet, és mint hangsúlyozta, az államnak jelentős eszköztár áll rendelkezésére, hogy érvényesítse akaratát. Szóval, még semmi sincs készen, folytatása következik.

Plenković nyert egy eurót

A Szerb Nemzeti Tanács szervezésében az idén is megtartották a hagyományos karácsonyi fogadást az ortodox karácsony tiszteltére. Ezen Ivica Dačić, Szerbia első miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere is részt vett.

Az euró bevezetését követően jöttek a szerbek

A horvát miniszterelnök a zágrábi Westin szállóban köszöntötte a szerbeket az ortodox karácsony alkalmából

Horvát részről a vendéglátó Milorad Pupovac mellett jelen volt Andrej Plenković miniszterelnök és Luka Korlaet zágrábi alpolgármester is.

Dačić mellett a szerb küldöttség tagjaként Tanja Miščević európai integrációs miniszter, Tomislav Žigmanov kisebbségi és emberi jogi miniszter, az első horvát nemzetiségű szerb miniszter és Porfirije, a szerb ortodox egyház feje érkezett Zágrábba.

Az ilyenkor szokásos beszédek veleje az volt, hogy szerb részről Dačić az együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet, még ha a két fél nem is ért mindenben egyet, míg Plenković úgy fogalmazott, hogy az együttműködés eddig sem Horvátországon múlott, s hogy az együttműködési készség most is adott.

A hangulatot végül a hagyományos „česnica”, azaz karácsonyi kalács törése oldotta fel. A szerb/ortodox szokás szerint a jelzett süteménybe egy pénzdarabot rejtenek el – ha az ember ragaszkodik a hagyományokhoz, akkor aranypénzt – és akihez ez eljut, annak a következő évben folyamatosan szerencséje lesz.

Az idén stílusosan egy eurós pénzérmét sütöttek a česnicába, és láss csodát: az ezt rejtegető darab Plenkovićhoz került! A horvát kormányfő őszintén megörült és széles mosollyal nyugtázta a kedvező fordulatot.

Reméljük, nemcsak a miniszterelnöknek lesz szerencséje, hanem ebből egy kicsi ránk is átragad!

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: