Connect with us

Horvátország

EURÓÖVEZET: Plenković összevonta a szemöldökét, de később jobb kedvre derült

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Brüsszel is üdvözli a horvát eurót
Brüsszel is üdvözli Horvátországot az euróövezetben (Forrás: Twitter)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Au euró bevezetést követően a horvát kormány és az árdrágítók között kialakult csörte továbbra sem nyerte el végkifejletét. Bár csütörtökön felreppentek olyan hírek is, hogy a kormány akár több száz termék árát is befagyaszthatja, végül a kormányülés azzal zárult, hogy a kormány elrendeli mindenki számára, hogy az árakat csökkentsék a 2022 szilveszterén érvényben lévő árak szintjére. Hogy a kormány szavainak némi súlyt is adjon, bejelentette, hogy mozgósítja az állam minden ellenőrzéssel megbízott szervét és szervezetét, a piaci ellenőröktől kezdve, az adóhivatalon át, egészen a parti őrségig.

Hol a logika?

Andrej Plenković miniszterelnök az állami beavatkozás szükségességét úgy indokolta meg – és ez nem nélkülöz minden rációt – hogy a kormány kiadós segélyeinek köszönhetően az euró bevezetésének pillanatában egyetlen paraméter sem módosult – energetika, egyebek – ami indokolttá tette volna az áremelést.

Emlékeztetőül, Horvátországban a gáz és az elektromos energia árát áprilisig befagyasztották, az üzemanyag ára pedig szintén ellenőrzés alatt van, a kőolaj piaci árának alakulásával összhangban a kormány állapítja meg.

Mindezt azért teszi, hogy megóvja a lakosságot és a gazdaságot a világválság legdurvább következményeitől, és erre a célra jelentős összegű költségvetési eszközöket fordít. Ennek tükrében a kormány elvárta a piaci játékosoktól, hogy úriemberek legyenek.

Az euró bevezetése azonban olyan helyzetet teremtett, aminek az üzleti élet egyes tagjai nem tudtak ellenállni, és fittyet hányva az ország kollektív felháborodására, jócskán megemelték az árakat. Mint szerdai cikkünkben is megírtuk, ez egyáltalán nem új jelenség, az euró bevezetésének szinte természetes velejárója.

Erre például Németországban még ma is élénken emlékeznek, nem egy esetben az ami előzőleg egy márka volt, a váltás után egy euróba, azaz ennek duplájába került.

A horvát lapokban, portálokon ugyanakkor szívesen példálóznak a szlovén példával, ahol a civil fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával ún. fekete listákat hoztak létre, ahol az ügyeskedőket állították pellengérre.


Átváltás Bauhaus módra

Plenković és az euró
Egy Anton nevű horvát ember az interneten összehasonlította a Bauhaus horvátországi és szlovéniai árait. A képhez mindössze annyit fűzött hozzá, hogy most már tudják, hol nem fognak vásárolni. A BALK előző cikkében, és most is arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy igazából a vásárlók fogják megbünteti a “felfelé kerekítőket”. A baloldali a horvátországi, a jobboldali a szlovéniai szórólap, a kettő összehasonlításából kiderül, hogy az az utánfutó, amelyet Szlovéniában 498 eurórért kínálnak, Horvátországban a közös pénzre történő áttérést követően 663 euróba kerül.


Bár sokan az ellenkezőjét állítják, erre ma már nincs szükség, mert a közösségi média sokkal gyorsabban ad hírt a különböző pimaszságokról, a pénztárcánk ellen elkövettet gaztettetekről, mint amire egy hivatalosan megszervezett akció képes lenne.

S lényegében csak ez a fontos, mert a fogyasztó mindig a pénztárcájával szavaz, végül ő állapítja meg, milyen árat hajlandó, illetve nem hajlandó megfizetni.

Valami hasonlót emlegetett a Horvát Televízió első műsorán szerepelve Slobodan Školnik, az Emezetta kereskedőház horvátországi igazgatóságának volt ügyvezetője, aki elmondta, hogy az áremelkedéseknek kisebb közük van az euró bevezetéséhez, és sajnálatos körülmény, hogy az eurót a magas infláció idején vezetjük be.

Azt mondta, a kereskedőknek nem kell félniük, mert törvényesen emelik az árakat.

– Nincs tilalom az áremelésre. Holnap, ha valaki úgy akarja, akár 150 euróra is emelheti a kenyér árát, nincs határ. Az egyetlen korlátozás a szabad piac. Ezért ez, ami most folyik politikai hajsza és tiszta PR

– mondta Školnik.

Plenković ezzel nem ért egyet, és mint hangsúlyozta, az államnak jelentős eszköztár áll rendelkezésére, hogy érvényesítse akaratát. Szóval, még semmi sincs készen, folytatása következik.

Plenković nyert egy eurót

A Szerb Nemzeti Tanács szervezésében az idén is megtartották a hagyományos karácsonyi fogadást az ortodox karácsony tiszteltére. Ezen Ivica Dačić, Szerbia első miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere is részt vett.

Az euró bevezetését követően jöttek a szerbek

A horvát miniszterelnök a zágrábi Westin szállóban köszöntötte a szerbeket az ortodox karácsony alkalmából

Horvát részről a vendéglátó Milorad Pupovac mellett jelen volt Andrej Plenković miniszterelnök és Luka Korlaet zágrábi alpolgármester is.

Dačić mellett a szerb küldöttség tagjaként Tanja Miščević európai integrációs miniszter, Tomislav Žigmanov kisebbségi és emberi jogi miniszter, az első horvát nemzetiségű szerb miniszter és Porfirije, a szerb ortodox egyház feje érkezett Zágrábba.

Az ilyenkor szokásos beszédek veleje az volt, hogy szerb részről Dačić az együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet, még ha a két fél nem is ért mindenben egyet, míg Plenković úgy fogalmazott, hogy az együttműködés eddig sem Horvátországon múlott, s hogy az együttműködési készség most is adott.

A hangulatot végül a hagyományos “česnica”, azaz karácsonyi kalács törése oldotta fel. A szerb/ortodox szokás szerint a jelzett süteménybe egy pénzdarabot rejtenek el – ha az ember ragaszkodik a hagyományokhoz, akkor aranypénzt – és akihez ez eljut, annak a következő évben folyamatosan szerencséje lesz.

Az idén stílusosan egy eurós pénzérmét sütöttek a česnicába, és láss csodát: az ezt rejtegető darab Plenkovićhoz került! A horvát kormányfő őszintén megörült és széles mosollyal nyugtázta a kedvező fordulatot.

Reméljük, nemcsak a miniszterelnöknek lesz szerencséje, hanem ebből egy kicsi ránk is átragad!

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava