Connect with us

Horvátország

KEREK ÁRAK: Áll a bál Horvátországban, mert a kereskedők felkerekítették az árakat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A kereskedők az euróra való áttérés során megemelték az árakat (Forrás: Twitter)
A kereskedők az euróra való áttérés során megemelték az árakat (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az euró bevezetése Horvátországban is ugyanazt produkálta, amit bárhol máshol: egyes termékek ára emelkedett. Az áremelkedés kereskedelemi lánctól függően alakult, valahol vastagabban fogott a konverziós ceruza, valahol vékonyabban. A stiklizés általában elhanyagolható, pár centtel kerekítették fel az árakat, de van olyan eset is, hogy az ár pár euróval lett magasabb, mint eddig. A horvát médiumok szokás szerint kiverték a hisztit, a polgárok kirablását emlegették, meg egyebeket is, ami épp az eszükbe jutott. Persze, ez az esetek többségében igaz, ám nem új keletű, mert a kereskedők, beszerzők és gyártók már több mint egy éve emelgetik az élelmiszer és háztartási cikkek árát, hol az energiaárakra, hol a világválságra hivatkozva. A kedves fogyasztónak meg vagy van sapkája, vagy nincs: a sápot meg kell fizetni, akárhogy is.

A kormány mérges az árak kerekítése miatt

A kormány nevében Davor Filipović gazdasági miniszter fenyegette meg a renitens kereskedőket, hogy fekete listákat készítenek, amelyeken azokat a gazokat állítják modernkori pellengérre, akik eltúlozták a nyerészkedést, illetve azzal fenyegette meg őket, hogy a kormány további árucikkek árát fagyasztja be, ha nem térnek észre.

A kereskedőket meglepte a kormány éles reakciója – ennél sokkal nagyobb disznóságok felett is simán elsiklott mindenki – jelenleg védelmi állásban vannak, bizonygatva, hogy mindent, de éppen mindent, a törvényekkel összhangban bonyolítottak le.


A miniszter kemény

Davor Filipović gazdasági miniszter szerint nem fordulhat elő az árak emelése

Davor Filipović gazdasági miniszter szerint nem fordulhat elő az árak emelése

Filipović a Twitteren a kormány nevében közölte, hogy tűrhetetlen az “indokolatlan áremelés és kerekítés”, ezért az elkövetkező időszakban árcsökkenésre számítanak, mert semmi okát nem látja, hogy ez másképp legyen, hiszen a példátlan energiaválság közepette a kormány ésszerű áram- és üzemanyagárakat biztosított.


Az internet persze, felrobbant, a polgárok – ahogy ezt Horvátországban szokás mondani – habzanak, mint a mosópor, az országos felügyelőségre is rájár a rúd, egyfelől a polgárok, másfelől a politika kalapálja őket.

Az ellenzék is próbál élni az alkalommal. Így például sajtótájékoztatót tartott a szociáldemokraták (SDP) valamikor elnöke, a méltán/méltatlanul elfeledett Davor Bernardić, és megvádolta a kormányt, hogy nem készült fel az euró bevezetésére, aminek most a polgárok isszák meg a levét.

Szerinte a kormány a piacra bízta az árak alakítását, és így lényegében a rókára bízta a tyúkól őrzését. Nem rossz, csak abban van a bibi, hogy piacgazdaságban élünk, ott/itt pedig a piac szabja meg az árakat, nem az állami bürokrácia (fogy. ár: emlékszik erre még valaki?)

Sokan kifogásolták Boris Vujčićnak, a Horvát Nemzeti Bank kormányzójának fogyasztókhoz intézett tanácsát, hogy vásároljanak ott, ahol olcsóbb. Pedig Vujčić egy tökéletesen jó tanácsot adott, minden cinizmus nélkül: így működik a piac.


Az árak lefelé kerekítése

A horvát SPAR az árak lekerekítésében jeleskedik

A horvát SPAR az árak lekerekítésében jeleskedik

A SPAR Horvátországban azzal fényezi magát, hogy az árak átvezetése alkalmával több, mint 30 ezer terméknél nem veszi figyelembe a vessző utáni harmadik számot, amivel lefelé kerekítenek. Példaként a tejet említi, amelynek az ára az átszámítást követően 7,29 kuna helyett 7,23 kuna, illetve annak megfelelő euró.


A horvát fogyasztók reakciója is ezzel volt, van összhangban: amint ez a múlt évben megfigyelhető volt, pedáns statisztikusok negyedévenként ki is mutatták, hogy az emberek kevesebbet vásároltak, keresték az alkalmi vételeket, a leárazott termékeket.

Ez olyannyira trend lett, hogy nemcsak a portálok, napilapok vezették be a kedvező árú termékekről tudósító rovatokat, de mint minden egyébre, erre is van mobil alkalmazás: a nagyobb kereskedelmi láncok akcióit lehet rajta követni.

Szóval, miután kiveszik a zsebünkből, amit lehet, minden el fog simulni, mert azért a fogyasztók is meg tudják büntetni a szélsőséges nyerészkedést, az eladatlan áru formájában.

Törvénytelen ügyeskedések

A törvényes mellett szép számban akadnak törvénytelen ügyeskedések is.

A szimpla átverésen túl, amikor kevesebb pénzt adnak vissza, mint ami járna, olyanok is akadnak, akik török lírát, vagy thai bátot próbálnak rásózni a vásárlókra 1 euró gyanánt.

Ezek a pénzérmék némileg hasonlítanak az euróra, és ha az ember nem figyel oda, vagy gyengébben lát, könnyen pórul járhat.

Ezen felül, megjelent egy csomó hamisítvány is, köztük a “mozipénz” is, azaz a filmforgatásokon kellékként használt “bankjegyek” amelyekre még szépen rá is van nyomtatva, hogy “movie prop”, de hát a kezdeti felfordulásban nem csoda, hogy még ez is elmegy itt-ott.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia11 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava