Connect with us

Horvátország

KEREK ÁRAK: Áll a bál Horvátországban, mert a kereskedők felkerekítették az árakat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A kereskedők az euróra való áttérés során megemelték az árakat (Forrás: Twitter)
A kereskedők az euróra való áttérés során megemelték az árakat (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Az euró bevezetése Horvátországban is ugyanazt produkálta, amit bárhol máshol: egyes termékek ára emelkedett. Az áremelkedés kereskedelemi lánctól függően alakult, valahol vastagabban fogott a konverziós ceruza, valahol vékonyabban. A stiklizés általában elhanyagolható, pár centtel kerekítették fel az árakat, de van olyan eset is, hogy az ár pár euróval lett magasabb, mint eddig. A horvát médiumok szokás szerint kiverték a hisztit, a polgárok kirablását emlegették, meg egyebeket is, ami épp az eszükbe jutott. Persze, ez az esetek többségében igaz, ám nem új keletű, mert a kereskedők, beszerzők és gyártók már több mint egy éve emelgetik az élelmiszer és háztartási cikkek árát, hol az energiaárakra, hol a világválságra hivatkozva. A kedves fogyasztónak meg vagy van sapkája, vagy nincs: a sápot meg kell fizetni, akárhogy is.

A kormány mérges az árak kerekítése miatt

A kormány nevében Davor Filipović gazdasági miniszter fenyegette meg a renitens kereskedőket, hogy fekete listákat készítenek, amelyeken azokat a gazokat állítják modernkori pellengérre, akik eltúlozták a nyerészkedést, illetve azzal fenyegette meg őket, hogy a kormány további árucikkek árát fagyasztja be, ha nem térnek észre.

A kereskedőket meglepte a kormány éles reakciója – ennél sokkal nagyobb disznóságok felett is simán elsiklott mindenki – jelenleg védelmi állásban vannak, bizonygatva, hogy mindent, de éppen mindent, a törvényekkel összhangban bonyolítottak le.


A miniszter kemény

Davor Filipović gazdasági miniszter szerint nem fordulhat elő az árak emelése

Davor Filipović gazdasági miniszter szerint nem fordulhat elő az árak emelése

Filipović a Twitteren a kormány nevében közölte, hogy tűrhetetlen az “indokolatlan áremelés és kerekítés”, ezért az elkövetkező időszakban árcsökkenésre számítanak, mert semmi okát nem látja, hogy ez másképp legyen, hiszen a példátlan energiaválság közepette a kormány ésszerű áram- és üzemanyagárakat biztosított.


Az internet persze, felrobbant, a polgárok – ahogy ezt Horvátországban szokás mondani – habzanak, mint a mosópor, az országos felügyelőségre is rájár a rúd, egyfelől a polgárok, másfelől a politika kalapálja őket.

Az ellenzék is próbál élni az alkalommal. Így például sajtótájékoztatót tartott a szociáldemokraták (SDP) valamikor elnöke, a méltán/méltatlanul elfeledett Davor Bernardić, és megvádolta a kormányt, hogy nem készült fel az euró bevezetésére, aminek most a polgárok isszák meg a levét.

Szerinte a kormány a piacra bízta az árak alakítását, és így lényegében a rókára bízta a tyúkól őrzését. Nem rossz, csak abban van a bibi, hogy piacgazdaságban élünk, ott/itt pedig a piac szabja meg az árakat, nem az állami bürokrácia (fogy. ár: emlékszik erre még valaki?)

Sokan kifogásolták Boris Vujčićnak, a Horvát Nemzeti Bank kormányzójának fogyasztókhoz intézett tanácsát, hogy vásároljanak ott, ahol olcsóbb. Pedig Vujčić egy tökéletesen jó tanácsot adott, minden cinizmus nélkül: így működik a piac.


Az árak lefelé kerekítése

A horvát SPAR az árak lekerekítésében jeleskedik

A horvát SPAR az árak lekerekítésében jeleskedik

A SPAR Horvátországban azzal fényezi magát, hogy az árak átvezetése alkalmával több, mint 30 ezer terméknél nem veszi figyelembe a vessző utáni harmadik számot, amivel lefelé kerekítenek. Példaként a tejet említi, amelynek az ára az átszámítást követően 7,29 kuna helyett 7,23 kuna, illetve annak megfelelő euró.


A horvát fogyasztók reakciója is ezzel volt, van összhangban: amint ez a múlt évben megfigyelhető volt, pedáns statisztikusok negyedévenként ki is mutatták, hogy az emberek kevesebbet vásároltak, keresték az alkalmi vételeket, a leárazott termékeket.

Ez olyannyira trend lett, hogy nemcsak a portálok, napilapok vezették be a kedvező árú termékekről tudósító rovatokat, de mint minden egyébre, erre is van mobil alkalmazás: a nagyobb kereskedelmi láncok akcióit lehet rajta követni.

Szóval, miután kiveszik a zsebünkből, amit lehet, minden el fog simulni, mert azért a fogyasztók is meg tudják büntetni a szélsőséges nyerészkedést, az eladatlan áru formájában.

Törvénytelen ügyeskedések

A törvényes mellett szép számban akadnak törvénytelen ügyeskedések is.

A szimpla átverésen túl, amikor kevesebb pénzt adnak vissza, mint ami járna, olyanok is akadnak, akik török lírát, vagy thai bátot próbálnak rásózni a vásárlókra 1 euró gyanánt.

Ezek a pénzérmék némileg hasonlítanak az euróra, és ha az ember nem figyel oda, vagy gyengébben lát, könnyen pórul járhat.

Ezen felül, megjelent egy csomó hamisítvány is, köztük a “mozipénz” is, azaz a filmforgatásokon kellékként használt “bankjegyek” amelyekre még szépen rá is van nyomtatva, hogy “movie prop”, de hát a kezdeti felfordulásban nem csoda, hogy még ez is elmegy itt-ott.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava