Connect with us

Horvátország

KEREK ÁRAK: Áll a bál Horvátországban, mert a kereskedők felkerekítették az árakat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A kereskedők az euróra való áttérés során megemelték az árakat (Forrás: Twitter)
A kereskedők az euróra való áttérés során megemelték az árakat (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 3 perc

Az euró bevezetése Horvátországban is ugyanazt produkálta, amit bárhol máshol: egyes termékek ára emelkedett. Az áremelkedés kereskedelemi lánctól függően alakult, valahol vastagabban fogott a konverziós ceruza, valahol vékonyabban. A stiklizés általában elhanyagolható, pár centtel kerekítették fel az árakat, de van olyan eset is, hogy az ár pár euróval lett magasabb, mint eddig. A horvát médiumok szokás szerint kiverték a hisztit, a polgárok kirablását emlegették, meg egyebeket is, ami épp az eszükbe jutott. Persze, ez az esetek többségében igaz, ám nem új keletű, mert a kereskedők, beszerzők és gyártók már több mint egy éve emelgetik az élelmiszer és háztartási cikkek árát, hol az energiaárakra, hol a világválságra hivatkozva. A kedves fogyasztónak meg vagy van sapkája, vagy nincs: a sápot meg kell fizetni, akárhogy is.

A kormány mérges az árak kerekítése miatt

A kormány nevében Davor Filipović gazdasági miniszter fenyegette meg a renitens kereskedőket, hogy fekete listákat készítenek, amelyeken azokat a gazokat állítják modernkori pellengérre, akik eltúlozták a nyerészkedést, illetve azzal fenyegette meg őket, hogy a kormány további árucikkek árát fagyasztja be, ha nem térnek észre.

A kereskedőket meglepte a kormány éles reakciója – ennél sokkal nagyobb disznóságok felett is simán elsiklott mindenki – jelenleg védelmi állásban vannak, bizonygatva, hogy mindent, de éppen mindent, a törvényekkel összhangban bonyolítottak le.


A miniszter kemény

Davor Filipović gazdasági miniszter szerint nem fordulhat elő az árak emelése

Davor Filipović gazdasági miniszter szerint nem fordulhat elő az árak emelése

Filipović a Twitteren a kormány nevében közölte, hogy tűrhetetlen az „indokolatlan áremelés és kerekítés”, ezért az elkövetkező időszakban árcsökkenésre számítanak, mert semmi okát nem látja, hogy ez másképp legyen, hiszen a példátlan energiaválság közepette a kormány ésszerű áram- és üzemanyagárakat biztosított.

Az internet persze, felrobbant, a polgárok – ahogy ezt Horvátországban szokás mondani – habzanak, mint a mosópor, az országos felügyelőségre is rájár a rúd, egyfelől a polgárok, másfelől a politika kalapálja őket.

Az ellenzék is próbál élni az alkalommal. Így például sajtótájékoztatót tartott a szociáldemokraták (SDP) valamikor elnöke, a méltán/méltatlanul elfeledett Davor Bernardić, és megvádolta a kormányt, hogy nem készült fel az euró bevezetésére, aminek most a polgárok isszák meg a levét.

Szerinte a kormány a piacra bízta az árak alakítását, és így lényegében a rókára bízta a tyúkól őrzését. Nem rossz, csak abban van a bibi, hogy piacgazdaságban élünk, ott/itt pedig a piac szabja meg az árakat, nem az állami bürokrácia (fogy. ár: emlékszik erre még valaki?)

Sokan kifogásolták Boris Vujčićnak, a Horvát Nemzeti Bank kormányzójának fogyasztókhoz intézett tanácsát, hogy vásároljanak ott, ahol olcsóbb. Pedig Vujčić egy tökéletesen jó tanácsot adott, minden cinizmus nélkül: így működik a piac.


Az árak lefelé kerekítése

A horvát SPAR az árak lekerekítésében jeleskedik

A horvát SPAR az árak lekerekítésében jeleskedik

A SPAR Horvátországban azzal fényezi magát, hogy az árak átvezetése alkalmával több, mint 30 ezer terméknél nem veszi figyelembe a vessző utáni harmadik számot, amivel lefelé kerekítenek. Példaként a tejet említi, amelynek az ára az átszámítást követően 7,29 kuna helyett 7,23 kuna, illetve annak megfelelő euró.

A horvát fogyasztók reakciója is ezzel volt, van összhangban: amint ez a múlt évben megfigyelhető volt, pedáns statisztikusok negyedévenként ki is mutatták, hogy az emberek kevesebbet vásároltak, keresték az alkalmi vételeket, a leárazott termékeket.

Ez olyannyira trend lett, hogy nemcsak a portálok, napilapok vezették be a kedvező árú termékekről tudósító rovatokat, de mint minden egyébre, erre is van mobil alkalmazás: a nagyobb kereskedelmi láncok akcióit lehet rajta követni.

Szóval, miután kiveszik a zsebünkből, amit lehet, minden el fog simulni, mert azért a fogyasztók is meg tudják büntetni a szélsőséges nyerészkedést, az eladatlan áru formájában.

Törvénytelen ügyeskedések

A törvényes mellett szép számban akadnak törvénytelen ügyeskedések is.

A szimpla átverésen túl, amikor kevesebb pénzt adnak vissza, mint ami járna, olyanok is akadnak, akik lírát, vagy thai bátot próbálnak rásózni a vásárlókra 1 euró gyanánt.

Ezek a pénzérmék némileg hasonlítanak az euróra, és ha az ember nem figyel oda, vagy gyengébben lát, könnyen pórul járhat.

Ezen felül, megjelent egy csomó hamisítvány is, köztük a „mozipénz” is, azaz a filmforgatásokon kellékként használt „bankjegyek” amelyekre még szépen rá is van nyomtatva, hogy „movie prop”, de hát a kezdeti felfordulásban nem csoda, hogy még ez is elmegy itt-ott.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Vámos Miklós: Visz a vonat

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: