Connect with us

Szerbia

NYULAK ÉS FARKASOK: Elbontják a barikádokat a koszovói szerbek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ÉJSZAKAI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ: A szerb elnök a koszovói szerbekkel tanácskozott a barikádok eltávolításáról
ÉJSZAKAI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ: A szerb elnök a koszovói szerbekkel tanácskozott a barikádok eltávolításáról (Forrás: Instagram, Aleksandar Vučić)
Listen to this article

A koszovói szerbek az éjszaka úgy döntöttek, hogy megkezdik a barikádok elbontását, miután a pristinai bíróság házi őrizetbe bocsátotta azt a szerb rendőrt, akinek a lefogása miatt a torlaszokat húsz nappal ezelőtt emelték. Erről egy írásos dokumentumban tájékoztatták a szerb elnököt, akivel az éjszaka találkoztak Raškában. Aleksandar Vučić ezt követően bejelentette, hogy a barikádok eltávolítása egy-két napon belül megtörténik. Szerb médiajelentések szerint délelőtt fél tízig még nem kezdődött meg a barikádok elbontása, amelyekből legalább tizennégy van.

Nyulak és farkasok

– A barikádokat eltávolítják, de a bizalmatlanság nem szűnt meg

– nyilatkozta a szerb államfő a raškai laktanyában tartott éjszakai sajtótájékoztató alkalmával, amelyen arra figyelmeztetett, hogy a továbbiakban sem játszhatnak a szerbek a életével azok, akik azt hiszik, hogy ezt megtehetik, ezzel kapcsolatban azonban konkrétan nem nevezett meg senkit.

Vučić arról is beszélt, hogy folytatni kell a tárgyalásokat, és meg kell próbálni helyreállítani a bizalmat.

– Akkor is tárgyalni kell, ha háborúzni kezdetek, akkor próbáljunk meg tárgyalni, mielőtt elkezdünk háborúzni

– figyelmeztette a koszovói szerbeket az államfő, aki egyúttal megjegyezte, hogy a szerb nép ellenállása “soha sem volt szervezettebb, mint most”.

A szerb elnök nyilatkozata során “zoológiai metamorfózist” is emlegetett, amely azt követően következhet be, ha bárki is “vadászni kezd” a szerbekre.

– Ha elindulnak, és elkapnak egyet-kettőt közülünk, mint a nyulakat, akkor nincs több nyúl, mert a nyulakból farkasok lesznek

– mondta a szerb államfő, aki ezáltal arra utalt, hogy “mindennek vége”, ha újrakezdődik a szerbek metaforikusan megfogalmazott letartóztatása.

Vučićnak annyira megtetszett ez a “retorikai bravúr”, hogy délelőtt az Instagramon is felidézte az egyik profilján, miután legalább kettő is van neki.

Még nem bontják a barikádokat

Helyszíni jelentések szerint délelőtt fél tízig nem kezdődött meg a barikádok elbontása, legalábbis a rudarei keresztnél, amely a “tiltakozások szimbólumává” vált, és azzal kapcsolatban sem voltak információk, hogy ez mikor kezdődik meg.

Az előző hasonló koszovói szerb megmozdulás alkalmával a torlaszok eltávolításához a délutáni órákban láttak neki a szerbek, és néhány óra alatt végeztek is vele, mivel az utakon keresztül álló kamionokat, nehéz munkagépeket és autóbuszokat kellett csak odébb hajtani.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava