Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

KOLLEKTÍV ŐRÜLET: Szerbia nem vesz részt az EU-Nyugat-Balkán konferencián, Vučić lehet, hogy Várhelyivel sem találkozik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kollektív őrület lett úrrá Szerbián.
A cikk meghallgatása

Kollektív őrület lett úrrá Szerbián. Aleksandar Vučić nem utazik el a tiranai EU-csúcsra, amelyet a december 6-án tartanak. Az információt maga a szerb elnök is megerősítette, aki azt sem zárta ki, hogy Várhelyi Olivér bővítési biztossal sem találkozik. A döntés azt követően született, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök Belgrád szerint alkotmányellenesen és a Brüsszeli Megállapodással ellentétes módon nevezte ki a koszovói szerb ellenzékhez tartozó Nenad Rašićot kisebbségekkel foglalkozó közösségi miniszterré.

Várhelyivel sem találkozik?

Belgrádban azt is nehezményezik, hogy az Európai Unió annak ellenére enyhén reagált a történtekre, hogy Szerbia a csúcstalálkozón való részvételét attól tette függővé, hogy Brüsszel keményen elítéli a lépést, amelyet – ahogy Belgrádban fogalmaznak – az ideiglenes koszovói adminisztráció vezetője, vagyis Albin Kurti tett.

– Vučić elnök nem megy Tiranába az Európai Unió szégyenletes reakciója után

– hangzott el a kormánypárti Informer hírportál beszámolója szerint a szerb elnöki hivatalban. A belgrádi kormánypárti hírportál úgy tudja, hogy ebből az alkalomból Vučić a következő 48 órában a nyilvánossághoz fordul.

A szerb elnök azonban annyira türelemetlen volt, hogy máris megjelent kedvenc “rózsaszín” televíziójában, ahol maga is megerősítette, hogy nem utazik el a csúcstalálkozóra, mert az EU nem ítélte el megfelelőképpen Albin Kurtinak, a “pristinai intézmények ideiglenes miniszterelnökének a döntését.

– Rašić kinevezése szégyenletes, és ez a legenyhébb szó, amit használhatok. Ez az ember (Rašić) kevesebb mint egy százalékot kapott a választásokon

– jelentette ki a szerb államfő, aki szerint a történtek azt mutatják, hogy a szerbek üldözése és kiutasítása van készülőben Koszovóban.

– Nem vagyok benne biztos, hogy holnap (december 2-án) sor kerül a Várhelyi Olivér uniós bővítési biztossal tervezett találkozóra az általam tett kijelentések és az időközben történt döntéseink után

– mondta Vučić a Pink televíziónak, pedig hát Várhelyitől igazán nem kellene tartania.

Az Albin Kurti által kinevezett Nenad Rašić a koszovói szerb Progresszív Demokrata Párt elnöke, amely nem tartozik közvetlen belgrádi irányítás alá, ezért a belgrádi kormánypárti sajtó a “szkipetár érdekek” kiszolgálójának tartja.

A 2013-ban alapított Progresszív Demokrata Párt saját állítása szerint azért jött létre, mert a koszovói szerbek politikai pártjai – függetlenül attól, hogy milyen köntöst/formát öltenek – még “nem elég demokratikusak”.

– Mindenki velünk kereskedik, mindenki velünk foglalkozik, viszont senki nem törődik velünk, mert mindenki azt nézi, hogy rajtunk keresztül valósítsa meg a saját érdekeit

– nyilatkozta a 2019-es választások előtt Nenad Rašić, aki most “jó szerbként” került pozícióba, miután Goran Rakić, a belgrádi kézivezérlés alatt álló Szerb Lista elnöke lemondott a miniszteri posztról.

Rašić kinevezését követően a Szerb Lista és a szerb kormány hisztériás rohamot kapott, a szerb kormánypárti sajtó pedig földig alázta a miniszteri szerepbe beugró koszovói szerb politikust, akit “szerbgyűlölő szerbnek” nevezett, mert a választások során megszólalt albánul, és mert albán nyelvű kampányanyagokat is készített.

A fent említett Informer több riportalanya szerint a miniszteri tisztséget elfogadó Rašić a szerbiai ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártja vezetőjének, Dragan Đilasnak a bábja, és Albin Kurti koszovói miniszterelnök pincsikutyája.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava