Connect with us

Szerbia

ANYANYELVI OROSZSÁGOK: Hamarosan szerbül is sugároz a Russia Today

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rt.usa
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Hamarosan megkezdi a munkát a Russia Today orosz állami televízió szerb nyelvű szerkesztősége, amelynek főszerkesztője Jelena Milinčić lesz, a Szputnyik orosz hírügynökség szerb nyelvű kiadását főszerkesztőként jegyző Ljubinka Milinčić lánya. Ezt a Szputnyik hírügynökség szerbiai kiadása erősítette meg.

Az Európai Unió márciusban szankciókat vezetett be a Szputnyik és az RT/Russia Today (RT English, RT UK, RT Germany, RT France és RT Spanish) csatorna ellen, és felfüggesztette a két orosz médiaház Európai Unióban folytatott vagy az EU-ba irányuló műsorszolgáltatási tevékenységét.

Az EU Tanács úgy értékelte, hogy ez a két média fontos eszköz az Ukrajna elleni orosz agresszióra történő felbujtásában és annak támogatásában, miközben „jelentős és közvetlen veszélyt jelent az EU közrendjére és biztonságára”.

A BALK szeptemberben a The Moscow Timesra hivatkozva azt írta, hogy az orosz tévéállomás hamarosan képviseletet nyit Szerbiában. A The Moscow Times szerint a Yandex mintegy hétszáz munkatársát már Belgrádba költöztette.

Nyugati elemzők szerint a Kreml valószínűleg arra igyekszik kihasználni az orosz média szerbiai jelenlétet, hogy destabilizálja a térséget, és elvonja a nyugati politikusok figyelmét Ukrajnáról.

2022 11 13 201105

Peter Stano, az Európai Unió szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel elvárja Szerbiától, mint tagjelölt országtól, hogy fokozatosan hajtsa végre a harmonizációt az EU kül- és biztonságpolitikájával és döntéseivel.

Ugyanakkor megdöbbentő, hogy miközben az EU szankciókat vezet be az orosz média ellen, a Szputnyik hírügynökség szerb nyelvű hírportálja az Egyesült Államokon keresztül zavartalanul elérhető. A Szputnyik Szerbiából vagy az Európai Unióból nem olvasható, miközben , például Los Angeles-i vagy dallasi szerverek közbeiktatásával minden további nélkül hozzáférhető.

A szerb Szputnyik arra biztatja olvasóit, hogy VPN segítségével lépjenek fel az internetre, majd válasszanak Európán vagy Egyesült Államokon kívüli szervereket, és olvassák a Szputnyikot, mert az azt is megírja, amit mások elhallgatnak. Mi viszont azt tapasztaljuk, hogy az orosz hírcsatorna amerikai szervereken keresztül is hozzáférhető.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és Berlin felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava