Connect with us

Szerbia

ANYANYELVI OROSZSÁGOK: Hamarosan szerbül is sugároz a Russia Today

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Hamarosan megkezdi a munkát a Russia Today orosz állami televízió szerb nyelvű szerkesztősége, amelynek főszerkesztője Jelena Milinčić lesz, a Szputnyik orosz hírügynökség szerb nyelvű kiadását főszerkesztőként jegyző Ljubinka Milinčić lánya. Ezt a Szputnyik hírügynökség szerbiai kiadása erősítette meg.

Az Európai Unió márciusban szankciókat vezetett be a Szputnyik és az RT/Russia Today (RT English, RT UK, RT Germany, RT France és RT Spanish) csatorna ellen, és felfüggesztette a két orosz médiaház Európai Unióban folytatott vagy az EU-ba irányuló műsorszolgáltatási tevékenységét.

Az EU Tanács úgy értékelte, hogy ez a két média fontos eszköz az Ukrajna elleni orosz agresszióra történő felbujtásában és annak támogatásában, miközben “jelentős és közvetlen veszélyt jelent az EU közrendjére és biztonságára”.

A BALK szeptemberben a The Moscow Timesra hivatkozva azt írta, hogy az orosz tévéállomás hamarosan képviseletet nyit Szerbiában. A The Moscow Times szerint a Yandex mintegy hétszáz munkatársát már Belgrádba költöztette.

Nyugati elemzők szerint a Kreml valószínűleg arra igyekszik kihasználni az orosz média szerbiai jelenlétet, hogy destabilizálja a térséget, és elvonja a nyugati politikusok figyelmét Ukrajnáról.

Peter Stano, az Európai Unió szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel elvárja Szerbiától, mint tagjelölt országtól, hogy fokozatosan hajtsa végre a harmonizációt az EU kül- és biztonságpolitikájával és döntéseivel.

Ugyanakkor megdöbbentő, hogy miközben az EU szankciókat vezet be az orosz média ellen, a Szputnyik hírügynökség szerb nyelvű hírportálja az Egyesült Államokon keresztül zavartalanul elérhető. A Szputnyik Szerbiából vagy az Európai Unióból nem olvasható, miközben amerikai, például Los Angeles-i vagy dallasi szerverek közbeiktatásával minden további nélkül hozzáférhető.

A szerb Szputnyik arra biztatja olvasóit, hogy VPN segítségével lépjenek fel az internetre, majd válasszanak Európán vagy Egyesült Államokon kívüli szervereket, és olvassák a Szputnyikot, mert az azt is megírja, amit mások elhallgatnak. Mi viszont azt tapasztaljuk, hogy az orosz hírcsatorna amerikai szervereken keresztül is hozzáférhető.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava