Connect with us

NATO

ÉBERSÉG: A NATO-főtitkár beszélt a szerb elnökkel és a koszovói kormányfővel

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kfor logo
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt a két balkáni „rendetlenkedővel”, Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Albin Kurti miniszterelnökkel a Koszovó északi részén kialakult helyzetről. A két érintett személy nem csak a közös nevezőt, hanem a közös csatornát sem találja meg, Kurti ugyanis a Twitteren, Vučić pedig az Instagramon tette közzé ezzel a kialakult helyzettel kapcsolatos mondandóját.

A szerb békeharc

A szerbekből és a koszovói albánokból továbbra is hiányzik az akarat a sok évtizede húzódó válság megoldására és az antagonizmus csökkentésére, a feszültség most arra a szintre emelkedett, amikor már a NATO-főtitkárnak kellett felhívnia az érintetteket, a szerb elnököt és a koszovói kormányfőt, hogy a lelkükre beszéljen, vagyis inkább, hogy beszéljen a fejükkel.

– Arra kértem mindkettőt, hogy tartózkodjanak minden olyan egyoldalú lépéstől, amely eszkalációt válthat ki

– írta a telefonos „lelkifröccs” után Jens Stoltenberg a „madaras” közösségi csatornán, ahol még megjegyezte, hogy csak a párbeszéd visz előre, figyelmeztetésként pedig hozzátette, hogy a KFOR, illetve a NATO „éber marad”.

Aleksandar Vučić az Instagramon tudatta követőivel, hogy beszélt a NATO-főtitkárával, és még egyszer tanúbizonyságot tett arról, hogy a rendszámtáblákkal kapcsolatos problémát Belgrádban áttematizálták, mint erről már a BALK már írt a kapcsolódó cikkben.

– Rámutattam arra, hogy Pristina egyoldalú lépéseivel brutálisan megsérti a brüsszeli megállapodást

– fogalmazott a szerb elnök, aki három pontban összegezte a koszovói (albán) vezetés általa kifogásolt lépéseit, merthogy az Instagramon nincs terjedelmi korlát.

Vučić nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a pristinai vezetés leváltotta a szerbek lakta észak-koszovói rendőrség parancsnokát, Nenad Djurićot, hogy „jogellenesen” lép fel a rendszámtáblákkal kapcsolatban, és hogy csaknem tíz éve elutasítja a Szerb Községek Közösségének létrehozását Koszovóban.

A szerb elnök a maga részéről megállapította, hogy Szerbia ennek ellenére a béke és a stabilitás fenntartására törekszik, és továbbra is elkötelezett ebben a tekintetben, vagyis folytatja a békeharcot.

Messzemenőleges következtetést nem szabad levonni, de azért érdemes megjegyezni, hogy ez a bejegyzés háromszor-négyszer kevesebb szivecskét/lájkot kapott az Instagtramon, mint az a kettő, amelyet a szerb elnök a Babmezőkön (Paseljanske livade) tartott hadgyakorlat megtekintésével kapcsolatban poztolt.

Koszovói albán békeharc

Albin Kurti a Twitteren közzétett bejegyzésében egyetértett Jens Stoltenberggel abban, hogy a párbeszédnek nincs alternatívája, aztán ő is – akárcsak a szerb elnök – elkezdte sorolni a kifogásait.

– Egyetértek azzal, hogy a párbeszédnek nincs alternatívája

– jegyezte meg Kurti, aki ehhez azonban azonnal hozzáfűzte, hogy a jelenlegi helyzetben Belgrád a figyelem elterelésére törekszik.

– A jelenlegi helyzetben Belgrád gyenge kísérletet tesz arra, hogy a párbeszédet destabilizációval váltsa fel. De elbuknak

– írta Kurti, aki egyúttal azt ígérte, hogy a KFOR-ral, illetve a NATO-val együttműködve a biztonság és a jogállamiság megteremtésén fog dolgozni, minden megkülönböztetés nélkül az egész – mint fogalmazott – Koszovói Köztársaságban. Amibe természetesen a szerbek lakta északi területeket is beleértette.

A Twitter jellege miatt a rövid bejegyzésből kimaradt, az hogy mi is a koszovói miniszterelnök véleménye az általa gyakran Moszkva bábjaként emlegetett Szerbia vonatkozásában.

Nos, a szerb elnök által többször is mini Zelenszkijnek csúfolt Kurti úgy véli, hogy Belgrád az újabb feszültség generálásával a francia-német rendezési javaslatról, és annak elutasításáról kívánja elterelni a figyelmet.

Kurti véleménye némileg változott, korábban ugyanis még arról beszélt, hogy a szerbek az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos álláspontjukról igyekeznek elvonni a figyelmet, de itt nem a tárgyon, hanem a cselekvésen, vagyis a terelésen van a hangsúly.

Ebben van némi igazság, Szerbia ugyanis korábban azt ígérte, hogy majd az új kormány foglal állást az Oroszországgal kapcsolatos esetleges szankciókról, az új kormány ugyan már megalakult, állásfoglalás viszont nincs még a láthatáron sem – és nem is lesz. Szükség van tehát a „porhintésre”!

A szerbeknek viszont abban van igazuk, hogy a koszovói (albán) kormány annak ellenére nem akarja engedélyezni a Szerb Községek Közösségének létrehozását, hogy erre 2013-ban kötelezettséget vállalt. Pristina attól tart, hogy ez a képződmény a boszniai Szerb Köztársaság példáját követve az instabilitás forrásává válik a magát országnak képzelő, és az igazi országként viselkedni igyekvő Koszovóban.

Megértették

Az internetes üzengetésből kivette a részét a NATO vezetése alatt álló KFOR is, amely szintén a „madaras csatornán” közölte, hogy „közeli kapcsolatban” van a koszovói hatóságokkal, és egyúttal azt is kifejezte, hogy megértette a főparancsnok szavait.

– Továbbra is éberek maradunk, és továbbra is érvényesítjük a biztonságos környezetre és a szabad mozgásra vonatkozó ENSZ-megbízatásunkat

– közölte a KFOR, amely egyúttal azt is megállapította, hogy a biztonság és a stabilitás érdekében „feltétlenül szükség van a párbeszédre”.

A KFOR két nappal korábban, de már a feszültség fokozódását követően úgy fogalmazott, hogy nem csak a koszovói (albán) vezetéssel tartják a „közeli kapcsolatot”‘, hanem Belgráddal is, no meg a meg nem nevezett nemzetközi partnerekkel, amin nyilván nem Oroszországot értették, az annyit emlegetett béke és biztonság megteremtése érdekében.

Mindebből arra következtethetünk, hogy a párbeszéd hiányában marad az éberség a NATO & KFOR részéről a gyakran emlegetett, de egyre távolibbnak tűnő fogalmak körül, mert hogy az északi területeken egyre nagyobb a bizonytalanság – működő állam nélkül pedig akár a béke is veszélybe kerülhet. Vajon milyen mély a szakadék?

Szerbia

VISSZATÉR A PLATINA FARKAS? Szerbia felújítja a közös hadgyakorlatokat a NATO-val

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Farkas
Szerbia önteltségben lubickoló védelmi minisztere, Miloš Vučević, alias „Kisfarkas” a világhálón is toborozza a nézőket (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Visszatér a farkasok ideje! Két évvel ezelőtt a szerb hadsereg, az Egyesült Államok és további nyolc ország katonáinak – többek között a magyaroknak – a részvételével megtartotta a „Platinum Wolf” nemzetközi hadgyakorlatot a bujanovaci Jug (Dél) katonai bázison és a borovaci gyakorlótéren. A Platina Farkas 2014 óta kóborol Dél- Szerbiában, tehát olyan (nem csak) demonstratív gyakorlatról van szó, amelyet Vučić kormányzása alatt vezettek be. Szerbia 2022 februárjában, mindössze néhány nappal az ukrajnai inváziót követően, moratóriumot rendelt el a nemzetközi hadgyakorlatokon történő részvételre, de a „Platinum Wolf” mégis visszatérhet.

Szerbiai farkascsorda

Miloš Vučević szerb védelmi miniszter április 4-én jelentette be, hogy június közepén Szerbia déli részén megrendezik a Platina Farkas hadgyakorlatot, amelyen az Egyesült Államok, Szerbia és tíz partnerország hadserege vesz részt.

Vučević a kormányközeli B92 televíziónak elmondta, hogy ez „nem rejtett jel, nem rejtett üzenet, és nem is tesztlufi”, Szerbia ugyanis nem adja fel katonai semlegességét.

A „Kisfarkas” azt is elmondta, hogy a hadgyakorlat megtartását már két héttel korábban jóváhagyta a kormány a katonai vezetéssel és Aleksandar Vučić „Nagyfarkassal” egyeztetve.

Ezt azért idéztük ide, mert ebben a kérdésben semmi értelme a „Kisfarkassal” szkanderozni, mint ahogy azt a szerb szélsőjobb teszi, merthogy a döntést a „Nagyfarkas” hozta meg, Vučević pedig csak egy feltörekvő egyed, aki mindig ott lebzsel a „Nagyfarkas” körül.

– Az vezérelt bennünket, hogy ez a hadgyakorlat fontos a szerb hadsereg és az ország nemzetközi hírneve szempontjából


– mondta még a szerb védelmi miniszter, aki, ha emlékezetünk nem csal, egy évtizeddel ezelőtt mindent megtett azért, hogy szintén az „ország nemzetközi hírnevének” öregbítése érdekében személyesen adja át Újvidék díszpolgári címét Mad Vladnek, ahogy egyes nyugati körökben az öt szokás becézni.

Farkas

A Platina Farkas visszatéréséről szóló döntés tehát már jóval korábban megszületett, csak nem küldték be Vučevićet azonnal valamelyik baráti tévéstúdióba, hogy adja a csorda tudtára a hírt.

Erre nem csak a „Kisfarkas” kijelentéséből lehet következtetni, hanem abból is, hogy március 23-án a „derék Derek”, vagyis Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium külpolitikai tanácsadója a Twitteren mondott köszönetet a „Nagyfarkasnak” az Ohridban tanúsított konstruktív magatartásáért, valamint a „védelmi gyakorlatok terén történő együttműködés újraélesztéséért” à la „#PlatinumWolf”.

Így nem kizárt, hogy az amerikaiak már azelőtt értesültek a közös hadgyakorlat „feltámadásáról”, hogy annak megtartását a szerb kormány elhatározta volna.

A „Platinum Wolf” hadgyakorlatot tehát kivonták a 2022 februárjában bevezetett moratórium alól, az egyelőre azonban nem világos, hogy a szerb döntés csak erre az egy esetre vonatkozik, vagy ezzel helyreáll a közös szerb-amerikai katonai gyakorlatok rendszeressége, mint ahogy az 2022 előtt már szinte szokássá vált.

Lehet ez is, az is, a szerb védelmi minisztérium ugyanis április 5-én közölte a Szabad Európával, hogy a moratórium érvényben marad, de a Platina Farkas gyakorlatot kivonják a hatálya alól.

A szóban forgó minisztérium öt nappal később erről az álláspontról a hazai csordát is tájékoztatta, miután a szélsőjobb hőzöngeni kezdett a döntés ellen, és azzal vádolta meg a tárcát, hogy sárba tiporja Szerbia katonai semlegességét.

Az amerikai és az orosz vélemény

Chollet tehát már március 23-án tudta, hogy Szerbiában folytatódik a „farkasok ideje”, vagyis ismét lesznek amerikai vezetéssel tartott katonai hadgyakorlatok.

A Christopher Hill által vezetett belgrádi USA-nagykövetség nyilván nem az újságból, illetve a B92 adásából értesült a Platina Farkas visszatéréséről, de addig nem szólalt meg, amíg Belgrádban nem jelentették be a hadgyakorlat megtartását.

Az Egyesült Államok szerbiai nagykövetsége annak rendje és módja szerint üdvözölte a szerb vezetés döntését, hogy katonai gyakorlatot szervez „globális békepartnereivel”.

– Kiállunk az erős kétoldalú katonai és védelmi partnerség mellett Szerbiával, amely közös céljainkra, a békére és a stabilitásra összpontosít a régióban és globálisan


– közölte a Szabad Európával az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége.

– Örülünk, hogy a Platina Farkas része lehetünk


– tette még hozzá az említett követség.

Moszkvában már kevésbé örülnek, merthogy a NATO-csapatokkal történő közös szerb gyakorlatozás nem kerülte el a Kreml figyelmét.

– Ami a hadgyakorlatot illeti, mi minden bizonnyal nagyon figyelmesen követni fogjuk az eseményeket


– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml elnyűhetetlen szóvivője, aki mindig tudja, hogy mit gondol a főorosz vezető.

Peszkov ezúttal is megértéssel viseltetett Belgrád iránt, szerinte ugyanis „példátlan nyomás nehezedik Szerbiára, hogy az oroszellenes álláspontot képviselők oldalára állítsák” az országot.

Peszkov ezzel ugyanazt mondta, amit a szerb „Nagyfarkas” hónapok óta mantrázik, de most abba nem megyünk bele, hogy ez a véletlen műve, vagy netalán Belgrád és Moszkva összekacsintásának a verbális megfogalmazódása, örüljenek csak az amerikaiak.

Azzal kapcsolatban egyelőre nincsenek adatok, hogy Magyarország idén is részt vesz-e a Platina Farkas hadgyakorlaton, mint két évvel ezelőtt, de egyszer majd ez is kiderül.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava