Connect with us

Magyarország

KÍNAI FAKABÁTOK: Nem csak Budapesten, hanem több szerbiai városban is létezhet „titkos” kínai rendőrörs

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kinai rendorok tengerentul
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A kínaiak nem csak gazdaságilag terjeszkednek Európában & a világban, hanem „rendőrségileg” is. Egy spanyolországi civil szervezet szerint a Belgrádban létesített „tengerentúli rendőrörs” segíti a kínai rendőrséget a szerbiai titkos műveletekben. A Safeguard Defenders szerint Kína a világ legalább 21 országában 54 ilyen rendőrsöt működtet, ebből kettőt állítólag Budapesten. Ezek az információk nem teljesek, mert Szerbiában több „titkos” rendőrörs is létezhet, és az érintett országok száma is nagyobb lehet. Hollandiában már vizsgálat indult, ezt követeli most az egyik szerb ellenzéki képviselő is.

Az ellenzék firtatja

Szerbiában az ellenzék és az ellenzéki sajtó firtatni kezdte a kínai tengerentúli rendőrörsök kérdését. A Danas hírportál/napilap szerint Pavle Grbović, a Szabad Polgárok Mozgalmának (Pokreta slobodnih građana, PSG) parlamenti képviselője vizsgálatot követel azzal kapcsolatban, hogy valóban vannak-e kínai rendőrőrsök Szerbiában.

– Évek óta léteznek közös szerb-kínai rendőrjárőrök. Függetlenül attól, hogy a szerbiai belügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint ezek nem rendelkeznek rendőri hatáskörrel, felmerül a kérdés, hogy mit csinálnak a kínai rendőrök Belgrád utcáin

– jelentette ki Grbović, aki jelezte, hogy felveti a kérdést a szerb szkupstina (parlament) biztonsági szolgálatokat ellenőrző bizottságának ülésén.

– Ennek megválaszolására leginkább Bratislav Gašić hivatott, nem csak azért, mert most ő a belügyminiszter, hanem azért is, mert az előző időszakban a Biztonsági és Információs Ügynökség (BIA) vezetője volt, és megfelelő információkkal kell rendelkeznie

– tette hozzá Grbović egy interjúban, amelyet a Szabad Rádiónak adott. Az amerikai pénzekből működő csatorna az ügyben a szerbiai belügyminisztériumot is megkereste, de az nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

A leginkább Kínával foglalkozó spanyol Safeguard Defenders az „elvadult a kínai transznacionális rendőrségről” szóló beszámolóiban megállapítja, hogy a kínaiak legalább 54 „tengerentúli rendőrségi központot” hoztak létre a határaikon kívül, amelyek a kínai rendőrséggel együttműködve külföldi területen végrehajtott rendészeti műveletekben vesznek részt.

A spanyol civil szervezete szerint a tengerentúli rendőrörsök 2021 áprilisa és 2022 júliusa között, vagyis mindössze tizenöt hónap alatt, a járványügyi korlátozások ellenére, megdöbbentő számú, 230 000 kínai állampolgárt küldtek vissza Kínába, hogy ott büntetőeljárás alá vonják őket.

A spanyol civil szervezet szerint ezeknek a rendőrörsöknek az a dolguk, hogy felkutassák az otthon bűnözéssel gyanúsított személyeket, és meggyőzzék őket, hogy térjenek vissza Kínába, ahol vádemelés vár rájuk.

A Safeguard Defenders kutatása szerint Szerbia és Magyarország mellett szinte az összes uniós országban van ilyen rendőrörs, amelyet két kínai tartomány közbiztonsági hivatala hozott létre, itt legalább 54 „rendőrségi szolgálati központról” lehet szó, de a lista közel sem teljes, mert például Szerbiában több ilyen rendőrörs is van.

A Kínai Kommunista Párt legutóbbi kongresszusával kapcsolatban rendezett belgrádi konferencián sem Ivica Dačić szerb külügyminisztere, sem Csen Po nagykövet nem volt hajlandó nyilatkozni a „titkos” rendőrörsökkel kapcsolatban, ezért civil szervezeti körökben attól tartanak, hogy a szerb kormányzat a szőnyeg alá kívánja söpörni a kérdést.

Megállapodás is van rá

Pedig Szerbia esetében kétoldalú megállapodás is van a kínai rendőrök jelenlétére, bár más megindoklással kötötték. A 2019 májusában aláírt megállapodás alapján Szerbia és Kína közös rendőrjárőröket hozott létre Belgrádban, Újvidéken és Szendrőben (Smederevo).

Szerbia akkori belügyminisztere, Nebojša Stefanović, aki most bukott ki a kormányból, a közös járőrözés célját úgy határozta meg, hogy az „megkönnyíti a kommunikációt a Szerbiába érkező nagyszámú kínai turistával”.

A szerb belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági minisztérium által aláírt szándéknyilatkozat, amely lehetővé teszi a kínai rendőrök számára a közös rendőri járőrözést, nem hozzáférhető a nyilvánosság számára. A szerb kormányzat akkori közlése szerint „a kínai rendőrség nem gyakorolja hatáskörét Szerbiában”, jelentsen ez bármit is.

Itt felvetődik a kérdés, hogy a megállapodás tartalmazza-e kínai állampolgárok megfigyelését, azonosítását és esetleges büntetőeljárás alá vonását Szerbiában, és azt sem tisztázott, hogy a tengerentúli kínai rendőri szolgálat milyen eszközökkel beszéli rá a feltételezett bűnözőket a hazájukba történő visszatérésre.

A holland hatóságok nemrégiben vizsgálatot indítottak, miután a tengerentúli kínai szolgálat tagjai azzal vettek rá a hazatérésre egy csalással gyanúsított férfit, hogy otthon rendeznie kellene az ügyeit, és jó lenne, ha „gondolna a szüleire”.

Vuk Vuksanović, a nem kormányzati Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (BCBP) kutatója a Szabad Európa Rádiónak kifejtette, hogy Szerbia és Kína esetében is gyakori a közös járőrözés azokban az országokban, ahol „saját turisták” vannak.

Gyanús lehet azonban, hogy ilyen járőrözést terveztek a kelet-szerbiai Szendrő városában is, amely nem feltétlenül a kínai turisták kedvenc desztinációja, a helyi vasművet 2016 óta viszont a kínai vas- és acélgyártó világkonglomerátum részeként működő Hesteel Serbia (HBIS Group) cég üzemelteti.

Ez már korábban is felkeltette a gyanút, hogy a kínai belügyi hatóságok szeretnék biztosítani jelenlétüket azokon a helyeken, ahol a kínai befektetések és a kínai tőke koncentrálódik.

A fent említett megállapodás valószínűleg platformként szolgált a nem hivatalos kínai rendőrőrs létrehozására Szerbiában, amely által lehetővé válik a kínai állam számára, hogy felügyelje „külföldre szakadt” cégeit és állampolgárait.

Kínában szeptember 2-án fogadták el a távközlési és internetes csalás elleni törvényt, amely „területen kívüli joghatóságot” biztosít a csalással gyanúsított kínai állampolgárok felett, vagyis megteremtették a jogi alapját, hogy bárhol a világon üldözzék a „gyanús alakokat”.

Szerbia

VUČIĆ THE GREAT: A koszovói miniszterelnök elrontotta a szerb államfő játékát

Közzététel:

a megjelenés dátuma

államfő, elnök
A VEZÉR ÖKLE: Az "elázott" szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen (Forrás: Instagram)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

A szerb elnök hetekig készítette elő a péntek esti nagygyűlést, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy neki van a legnagyobb követőtábora. A szerb kormánypárti sajtó szerint Aleksandar Vučić a mostani belgrádi szeánszra 200 ezer embert trombitált össze, ami lehet, hogy kevesebb, mint a „nagy előd” Slobodan Milošević gazimestani csődülete, amellyel 1989-ben a rigómezei (vesztes) csata hatszázadik évfordulójáról emlékeztek meg. Az a nagygyűlés a balkáni háborúk nyitánya volt, és a feszültséget most is sikerült felsrófolni, amiben a szerb államfő segítségére sietett Albin Kurti koszovói miniszterelnök, így alkotnak ők ketten „halálos párost”.

Elázott harcosok

A szerb elnök híveit az sem riasztotta vissza, hogy még az időjárás sem volt hozzájuk kegyes. Vučić azzal kezdte a nagygyűlést, hogy „végtelen háláját” fejezte ki a híveinek, akik „lelkesen eláztak” azért, hogy a vezér szájából ismét halhassák, amit már a balkáni gerlék is turbékolnak Szerbiában.

A szerb elnök méltatta, hogy hívei megmutatták mennyire kitartók, mert még esőben is készen állnak a harcra a „tisztességes Szerbiáért”, ahogy Vučić nevezi az általa kitűzött célt.

A nagygyűlés kezdetén megemlékeztek a két május eleji lövöldözés áldozatairól, és reagáltak a Koszovóban néhány órával korábban lejátszódott eseményekre is.

A koszovói rendőrség tagjai a nagygyűlés előtt akcióztak a szerb többségű Zubin Potok, Zvečan és Leposavić településeken, de megszólaltak a szirénák Észak-Mitrovicában is.

A koszovói rendőrség tagjai erővel „iktatták be” a korábbi koszovói albán választási cirkusz alkalmával két-három százalékkal polgármesteri tisztséghez jutott albánokat, és a községi intézményekről eltávolították a szerb zászlókat, helyükbe kitűzték a koszovói lobogót.

elnök, államfő

MINDIG FRISS: Albán polgármesteri bevonulás a koszovói szerb területeken, a bódén látható felirat jelentése magyarul: mindig friss (Forrás: Tanjug)

A zvečani önkormányzat épületébe történt behatolás alkalmával a koszovói rendőrök a könnygáz mellett sokkbombát is bevetettek, és szpréjel lefújták az összegyűlt szerbeket, akik meg akarták akadályozni a községháza általuk illegálisnak tartott elfoglalását.

A rendőri akciót követően az orvosok mintegy tíz embert láttak el az észak-mitrovicai kórházban. Ezt követően Vučić elrendelte a legnagyobb készenlétet a szerbiai hadseregnél, szombaton délelőtt pedig „haditanácsot” tartottak Belgrádban, vagyis összeült a Nemzetbiztonsági Tanács, amely úgy döntött, hogy a katonák további intézkedésig a legmagasabb „készültségi fokozatban” maradnak.

Ezeket a koszovói előzményeket követően kezdődött meg a belgrádi nagygyűlés, amelyen a szerb elnök azt mondta, hogy a pristinai vezetés szándékosan akciózott pénteken, kivárták ugyanis a napot, amikor a férfiak a „reményteli Szerbia” megteremtését célzó nagygyűlésen tartózkodnak Belgrádban, vagyis nem lesznek otthon.

A szándék mindenképpen egyértelmű: a koszovói vezetés, illetve Albin Kurti koszovói albán miniszterelnök el akarta rontani Aleksandar Vučić játékát, és ezért időzítette a nagy csinnadrattával szervezett „legnagyobb nagygyűlés” napjára a „választási kabaré” folytatását, a szerb elnök azonban azzal a közhellyel nyugtatta le az „elázott harcosokat”, vagyis a nagygyűlés résztvevőit, hogy „amikor Szerbia egységes, akkor számtalan problémát képes megoldani”.

Ugyanakkor ismét elővette azt a tavaly augusztusi szófordulatot, hogy Szerbiát a „bújtatott alanyt” falhoz szorította, és ezért nincs más kiút, mint a haza és a nép védelme.

– Harcolni fogok a béke minden másodpercéért, de azt kijelentem, hogy Szerbia nem nézi tétlenül, ha támadás éri a szerbeket Koszovó északi részén. Ki akarják űzni a szerbeket Koszovóból? Nem űzik ki őket!

– mondta igazi „békeharcosi hévvel” Vučić The Great.

Párbeszéd a legrosszabbakkal is

A szerb államfő elmondta, hogy a nagy beszolgáltatási akció során már ötvenezer fegyvert és robbanószerkezetet begyűjtöttek, ezzel pedig hány és hány életet megmentettek, miközben egyes (ellenzéki) politikusok visszaéltek a tragédiával, amiért megvetést érdemelnek.

Vučić The Great azonban a megvetés ellenére is hajlandó szóba állni mindazokkal, akikről a „legrosszabbakat” gondolja, ezért párbeszédre szólítja fel őket, mert szerinte nem az autóutak a legmegfelelőbb helyek a politikai akarat kifejezésére.

A szerb elnök ezzel arra utalt, hogy az úgynevezett ellenzéki résztvevői a „mitingelős folkról” keretében előszeretettel állítják le a forgalmat a nemzetközi korridorhoz tartozó egyik belgrádi hídon.

A szerb elnök az ellenzéket más módon is gyalázta, majd „tárgyalási feltételként” közölte, hogy átmeneti kormány addig nem lesz, amíg ő él. De ez sem hangzott már újdonságként, korábban ugyanis többször elmondta, hogy meg kell őt ölni ahhoz, hogy az ellenzék választások nélkül hatalomra kerüljön.

Vučić Szerbia főszerkesztőjeként azt is bejelentette, hogy megszüntetik a valóságshow jellegű műsorokat a baráti médiában, viszont kifogásolta, hogy ezek, mármint a legrosszabbak, nem hajlandók felszámolni azokat a saját televízióikban, amivel egyúttal tudatosította, hogy országon, illetve szerbségen belül elég erőteljes a megoszlás.

A szerb elnök itt konkrétan az egyébként valóban nézőbutító Survivorra gondolt, erről a nagygyűlést megelőzően beszélt, akárcsak arról, hogy tárgyalt Željko Mitrovićtyal, a Pink televízió tulajdonosával a Szövetkezet (Zadruga) címen futó médiaokádmány felszámolásáról, és láss csodát, Mitrović bejelentette, hogy tíz napon belül a Szövetkezet bezárja a kapuit.

Vučić a belgrádi nagygyűlésen arról is szónokolt, hogy 11 év és megannyi győzelem után visszavonul a pártelnöki tisztségtől, de a párt hű és odaadó tagja marad, miközben szombattól minden szerbiai állampolgár elnöke lesz.

Szavai szerint a párt vezetését „csodálatos emberek” veszik át tőle, majd bejelentette, hogy Szent Vitus napján (Vidovdan), vagyis a gregorián naptár szerint június 28-án megkezdi a Népi Mozgalom Szerbiáért elnevezésű ernyőszervezet megalakítását.

Szent Vitus napja a szerb nemzet egyik legjelentősebb és legrégebbi ünnepe, ezért az időpont megválasztása szimbolikus értelmet is hordoz.

Szavai szerint a mozgalmat „tágabbnak képzeli el, mint az összes párt, mert mindazokat fogja majd egybe, akik tudják, mennyire fontos az uniós utat járni, de nem tönkretenni a keleti szövetségeket”.

Vučić a „népfront jellegű” ernyőszervezetbe szeretné bevonni a független értelmiségieket is, vagyis ismételten bizonyítja azt a délkelet-európai tézist, hogy a hatalmat gyakorló személy előbb a saját oldalán számolja fel a nézetkülönbségeket, hogy így megerősödve még nagyobb erővel rontson rá a már megsebzett ellenzékre.

Két testvérnép és a békeharc

A BALK tegnap megelőlegezte, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki lassan állandó szereplője lesz a szerbiai politikai folklórnak, ismét szerbül szól majd „a világ legnagyobb szerb nagygyűléséhez”.

És ez valóban meg is történt. Szijjártó szerbül mondta el, hogy történelmi ellenségeskedés helyett immár történelmi barátság van Magyarország és Szerbia között, és a magyar nemzet mára testvérnépként tekint a szerbekre.

– Közös történelmünk számos megpróbáltatás elé állított minket, sokszor ellenségként tekintettünk egymásra. Mára mindez megváltozott: testvéri nemzetek lettünk

– hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, aki szerint az újkeletű testvériség Aleksandar Vučićnak köszönhető, aki úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az követendő példaként szolgál az egész világ számára.

elnök, államfő

A magyar külügyminiszter szerb esernyő alatt (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország hasonló kihívásokkal néz szembe, Budapestet és Belgrádot ugyanis egyformán „gátlástalanul támadja a nemzetközi liberális fősodor”.

– Miért is támadnak minket? Azért, mert mi, magyarok és szerbek kiállunk magunkért, a nemzeti érdekeinkért, és ezt azért tudjuk megtenni, mert erős vezetőink vannak. Azért támadnak minket, mert békét akarunk Ukrajnában, és nem veszünk részt a háború eszkalációs kockázatának növelésében. Azért támadnak minket, mert ragaszkodunk a családi értékekhez, és azért támadnak minket, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk

– sorolta Szijjártó, aki közös pontnak nevezte azt is, hogy Magyarországon és Szerbiában is „vannak olyan politikai erők, amelyek külföldi érdekeket szolgálnak, és nem átallnak kihasználni akár emberi tragédiákat is azért, hogy politikai hasznot hajtsanak maguknak”.

Szijjártó úgy vélte, hogy az idegen érdekeket szolgáló pártokat választásról választásra le kell győzni, és szerencsére ezt megtesszik mindkét országban rendszeresen, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ezek a támadások nem maradnak abba a jövőben sem a maguk „nemzeti útját járó magyarok és szerbek ellen”, amiből pedig az következik, hogy a békeharc nem marad el magyar oldalon sem.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava