Connect with us

Szerbia

DRÓNKODÓ NATO: A szerb kormánypárti Novosti egy brit katonát vádol drón indításával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

novosti dron
Listen to this article

Egy szerb kormánypárti lap azzal vádolta meg a Koszovóban állomásozó brit katonák egyikét, hogy drónt indít a Koszovó és Szerbia határán lévő Gazivoda-tó közelében. A belgrádi Novosti szerint “talány, hogy a drón milyen feladatot hajtott végre”.

A Novosti szerb hírportál azt állítja, hogy a “feszültség kicsúcsosodásával párhuzamosan”, olyan exkluzív felvételhez jutott, amely “különösen megfűszerezi” az egész drónos történetet, és itt arra emlékeztet, hogy a “szerb hadseregnek le kellett lőnie egy drónt”, mert a Raška térségében lévő szerbiai laktanyát figyelte meg.

A szerb baráti média egyik zászlóshajójának számító Novosti szerint a felvétel a Gazivoda-tó környékén, Zubin Potok községben készült, és az látható rajta, hogy egy brit katona pilóta nélküli repülőgépet indít.

A lap ezzel kapcsolatban megállapítja, hogy a NATO fokozta tevékenységét a szerb szóhasználatnak megfelelően csak “adminisztratív vonalnak” nevezett határ térségében, amiről tegnap (november 3-án) Aleksandar Vučić szerb államfő is beszélt, aki szerint szerdán Brnjak és Jarinje (határ)települések térségében NATO-drónok “játszottak” a levegőben.

– Érdekes, hogy Albin Kurti a közelmúltban, Pristinában a Quinta (öthatalmi nagyköveti tanács: Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy- Britannia) képviselőivel tartott találkozón arra kérte a briteket, hogy biztosítsanak számára eszközöket/felszereléseket a szerb hadsereg helyzetének felderítésére a biztonsági övezetben

– írja a Novosti, amely a rövidhír végén ismételten megjegyzi, amit a cikk címében már kiemelt, miszerint talány, hogy mi volt a drón feladata.

A cikk és a helyzet megértéséhez elmondandó, hogy a Gazivoda-tó Koszovó legnagyobb tava a szerbiai határ térségében: 11,9 négyzetkilométernyi felületéből 9,2 km² Koszovóhoz, 2,7 km² pedig Szerbiához tartozik. A tavat az oda ömlő Ibar folyón épített gát segítségével hozták létre vízerőmű építéséhez még a valamikori Jugoszlávia idejében. A gát a koszovói szerbek ellenőrzése alatt áll.

A tisztánlátás érdekében azt is érdemes figyelembe venni, hogy a belgrádi kormánypárti Novosti főszerkesztője az a Milorad Vučelić, aki a kilencvenes években a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević volt jugoszláv & szerb elnök médialakája volt, tőle örökölte meg meg Aleksandar Vučić.

A Vučelić által vezetett Novosti most is kiveszi a részét a horvátok és a koszovói albánok, valamint a NATO elleni uszításból, de talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy ezen a téren ez a lap/portál viszi a prímet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava