Connect with us

Szerbia

HÁLA: Cirill betűkkel mondott köszönetet a szerb államfő az EB elnökének

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb államfő a napokban sűrűn mondott köszönet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a Szerbiának nyújtott “segítségért és támogatásért”, például a Twitteren is, ami Szerbiában némileg népszerűbb, mint Magyarországon. Aleksandar Vučić cirill betűs üzenetét a bizottsági elnökön kívül elküldte Emanuele Giaufret-nak, az EU belgrádi nagykövetének is. Az Twitter-bejegyzés azonban valójában nem nekik szólt, inkább szolgált belpolitikai célokat, a csatolt másfél perces videóból ugyanis egy kukkot sem értenek Brüsszelben, mert a megszólaló Vučić szavait nem angolul, hanem szerbül feliratozták, méghozzá cirill betűkkel.

Szűkmarkú vagy bőkezű?

Ursula von der Leyen Balkán-hetet tartott, amely során 500 millió eurós támogatást osztott ki a nyugat-balkáni országoknak. Az EU ezt a pénzt az energiabiztonság megszilárdítására szánta a térség országaiban, ebből a pénzből 165 millió jutott Szerbiának.

A szerb média némileg eldugta Ursula von der Leyent, a máskor szokásos bő lére eresztett tudósításokat kissé szerényebb beszámolók váltották fel a bizottsági elnök mostani látogatása során, főleg ami annak a második részét illeti.

Terjedelmesebb információk csak a látogatás első programjáról kerültek napvilágra. Ursula von der Leyen a niši Nagy Konstantin repülőtérre érkezett, ahol a szerb elnök rózsacsokorral fogadta, majd megtekintették a Szerbia és Bulgária közötti gázhálózati összekötő csomópont építési munkálatait.

Az interkonnektornak 2023 szeptemberére kell elkészülnie, ezt követően válik lehetővé, hogy Szerbia diverzifikálja a gázforrásokat, és ne függjön teljességében az orosz gáztól.

– Elengedhetetlen a több forrásból származó gázellátás diverzifikálása

– mondta a munkálatokat megtekintő bizottsági elnök, aki felszólította/meghívta Szerbiát, hogy csatlakozzon az Európai Unió közös gázbeszerzéséhez. Nem mellékes körülmény, hogy az interkonnektor 80%-ban uniós pénzből épül az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank finanszírozásában, vagyis a 88,5 millióból 50 milliót Európa áll Vučić szerint.

– A gázinfrastruktúra fejlesztése óriási esélyt jelent arra, hogy Szerbia déli részén újabb befektetések érkezzenek, és azon fogunk gondolkodni, hogyan kapcsolódjunk a jövőben Montenegróhoz, Bosznia- Hercegovinához és a Boszniai Szerb Köztársasághoz

– mondta a szerb elnök, aki verbális szinten nem becsülte le az uniós támogatást, mert kerülőre-fordulóra köszönetet mondott érte, és nem csak Ursula von der Leyennek, hanem az európai adófizetőknek is, akiknek a pénzéből érkezik az extra zsé is.

A gázkonnektor finanszírozására jön rá ugyanis még a 165 milliós azonnali pénzügyi támogatás, ami arányaiban véve viszonylag alacsony a többi nyugat-balkáni országnak nyújtott segélyhez képest, viszont ha hozzátesszük a gázbeszerzés diverzifikálásának támogatását, akkor már aligha állíthatjuk, hogy az Európai Unió szűkmarkú volt Szerbiával szemben.

A bizottsági elnök az ebben esetleg kételkedők számára meg is jegyezte a Twitteren, hogy az EU által finanszírozott projektek, mint például az interkonnektor “Szerbia energiajövőjéért dolgoznak”.

A niši kirándulást követően Belgrádban pénteken este a szerb elnök még egy találkozót tartott Ursula von der Leyennel, amelyen már nem csak energetikai kérdések kerültek terítékre, erről azonban elég kevés derült ki.

– Megállapodtunk abban, hogy a párbeszéd az egyetlen igazi módja a Pristinával fennálló nyitott kérdések és kapcsolatok megoldásának

– írta az Instagramon a szerb államfő, és persze, ott is hálálkodott egyet, úgy hogy a Twitteren közzétett videó már csak egy “bónusz köszönetnyilvánítás” volt, az sem baj, hogy abból a címzettek egy kukkot sem értettek, mint már fentebb megjegyeztük.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava