Connect with us

Bosznia

WIN-WIN SZITUÁCIÓ: Két elnöke lesz a boszniai Szerb Köztársaságnak?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dodi bejelenti gigapixel standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 7 perc

A bosznia-hercegovinai választás végül a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlott le, viszont jócskán összebonyolította a helyzetet. A választók 50%-a élt a szavazati jogával az urnazárásig, ami 4%-al kevesebb a 2018-as részvételi aránynál. Az államelnökség három helyéért induló jelöltek közötti versenyben a választói akarta felülírta a korábban beharangozott papírformát. A végleges eredmény közzétételére 30 napja van a boszniai Központi Választási Bizottságnak (Centralna Izborna Komisija, CIK), de várhatóan már a jövő hét második felében kihirdeti őket. A legnagyobb fordulatot mindenképpen Milorad Dodik veresége jelentheti, bár a szarajevói politikai elemzők nem hisznek abban, hogy a boszniai szerb politikus elismeri, hogy alulmaradt az ellenfelével szemben, és békés körülmények közepette távozik, ha tényleg vereséget szenvedett. De miután egy csodaországban vagyunk, itt semmi sem biztos, és semmi sem lehtetlen.

Az isteni nép

Kocsmai jellegű ünneplésbe torkollottak a bosznia-hercegovinai választások a szerb entitásban, ahol mindkét elnökjelölt mulatozva ünnepelte a maga győzelmét, amiből az következik, hogy egyik sem kapitulált.

Előbb a baloldali elnökjelölt Jelena Trivić jelentette be, hogy Milorad Dodikkal szemben megnyerte a választásokat, és megszerezte a Szerb Köztárság elnöki posztját, mert hitt „Istenben és a Szerb Köztársaság népében”, mert hogy szerbnek tekinti magát, amihez persze, azonnal hozzátette, hogy más népeknek sem kell félniük, mert „a Szerb Köztársaság zászlaja alatt mindenkinek van hely”.

Trivić megjegyezte, hogy követni kívánja a belgrádi politikát, és soha nem teszik meg azt, amit Dodik tett, amikor lepaktált Zoran Milanović horvát államfővel, ugyanakkor közölte, hogy szeretné elérni a Szerb Köztársaság gazdasági függetlenségét Bosznia- Hercegovinán belül, viszont minden más népnek nyújtja a kezét, mert Bosznia- Hercegovina csakis konszenzus és kompromisszumok árán képes fennmaradni. Ez így zanzásítva elég furcsán hangzik, de jól kifejezi a hely szellemét.

– Törvényesség, törvényesség, törvényesség. Mi nem vagyunk bírák és ügyészek, de mindent megteszünk azért, hogy végképp felszámoljuk a korrupciót és a bűnözést

– emelte ki Jelena Trivić, aki szerint a politikai stabilitás és a szerb nemzeti érdekek csak békés körülmények között és a korrupció felszámolása által valósulhatnak meg, és ugyanez igaz a gazdasági fejlődésre is a 21. században.

– Mi valóban isteni nép vagyunk, de isteni népként meg kell tanulnunk, hogy győzedelmeskedjünk a békében

– jelentette ki a magát az isteni nép új boszniai vezetőjének tartó Trivić, majd nem sokkal később kocsmai szintre süllyedt, és rézfúvósok kíséretében járta Banja Luka utcáit, ahol danolászva ébresztette a szerb néplelket és néptestet.

A maga bevallása szerint Milorad Dodik is mulatozott, erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Trivić diadalittas bejelentését követően tartott. Mint várható volt, nem ismerte a be a vereségét, bár egyértelmű győzelmét sem jelentette be, inkább úgy fogalmazott, hogy a számok tanúsága szerint már nem veszítheti el a választásokat, majd egy óvatlan pillanatban tudatta a hallgatósággal, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök már gratulált is neki.

Dodik közben-közben megemlítette, hogy megvárja a győzelem valós kihirdetésével megvárja a hivatalos eredményeket, ami helyi politikai elemzők szerint nem a számára kedvező eredményt fogják mutatni.

Az elemzők erre annak alapján számítanak, hogy Dodik most nem vonult ki olyan diadalittasan az újságírók elé, mint négy évvel ezelőtt, hogy bejelentse a győzelmét, idén valamikor éjfél után jelent meg először a színen, és akkor is csak azt hajtogatta, hogy hivatalos eredmények, hivatalos eredmények.

Azt viszont már beismerte, hogy Banja Lukában, amely egyébként a 25-30%-át adja, alul maradt az ellenzéki jelölttel szemben, de hozzátette, hogy szerencsére az egész Szerb Köztársaság szavazott, és jó eredményeket várt például Dobojból. Itt kell megjegyezni, hogy ahol az említett városban az ellenzék egyes körzetekben meg kívánja óvni a választásokat, mert nem hiszi el, hogy Dodik több, mint 90%-os támogatást élvez.

– Ez komoly dolog, komoly demokratikus vívmány, hogy egy népnek joga van a választásra, ezért semmiféle spekulációval és hazugsággal nem szennyezhetjük be a választási folyamatot

– nyilatkozta a boszniai szerbek Miléje, aki elégedettnek és szerencsés embernek nevezte magát, mert elvégre a különbség behozhatatlan a javára, és ráadásul minden pillanatban növekszik, de azért majd a hivatalos eredmények.

Miután Dodik, alias Mile kibeszélte magát, és elszórakozott az amerikai finanszírozású N1-es csatorna újságírójának froclizásával, visszamenti mulatni, igaz csak zárt helyiségben, mert ennek ez a kulturált módja, nem pedig az utcai csendháborítás, amit az ellenzék éppen művel.

Aztán már valamikor mélyen az éjszakában, nem sokkal a három előtt Dodik is kihirdette a maga győzelmét, amivel teljessé vált az antagonizmus, ami helyi politikai elemzők szerint akár zavargásokká is fajulhat a közeljövőben a boszniai Szerb Köztársaságban.

Mielőtt még végképp győztest hirdetnénk, annyit leszögeznénk, hogy Bosznia- Hercegovina nem az a hely, ahol a szavaknak ugyanaz a jelentésük, mint a világ más táján, ezért akár ellentétes tartalmat is hordozhatnak, így a győzelem rossz esetben vereséget is jelenthet. Ezért kivárjuk a hivatalos eredmények kihirdetések, amelyek az egyik elnökjelöltet biztosan megcáfolják, ami viszont nem jelenti azt, hogy megfelelnek a valóságnak, Bosznia- Hercegovinában (pa i šire) biztosan nem.

Váratlant húzott a Jó Ember

Miután Christain Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főmegbizottja sem akart kimaradni a választási parádéból, így elővette veretes „bonni felhatalmazását”, és menet közben, vagy inkább röptében, módosította a választási törvényt, amit „furcsamód” az amerikai nagykövetség máris üdvözölt.

Így a gyanútlan boszniai választópolgár az eredmények feszült figyelemmel kísérése közben azt tapasztalhatta, hogy több internetes hírportál információi szerint Christain Schmidt – a BALK-on már hagyományosan csak mint, „Jó Ember” – bejelentette, hogy élve az említett felhatalmazásokkal, megváltoztatja a bosnyák-horvát Föderáció alkotmányát.

A módosítás terve már július óta lebegett a boszniai alkotmányosság felett, azonban a Jó Ember nem léptette egyoldalúan életbe, mert bízott a horvát-bosnyák kiegyezés tető alá hozásában. Schmidtet az kényszerítette a lépés megtételére, hogy a horvát pártok képviselői a Föderáció felső házában 13 képviselővel meg tudják akadályozni a jogszabályok elfogadását.

Jól mutatja a boszniai alkotmányos viszonyok „sajátos jellegét”, hogy menet közben változtak meg – a Jó Ember döntése miatt, illetve annak köszönhetően – a választási szabályok.
A Schmidt által életbe léptetett jogszabálymódosítás alapján a Föderáció parlamentjében, a Népek Házában (Dom Naroda Parlamenta Federacije, BiH) ezután a horvát, bosnyák és szerb kluboknak 17 helyett 23 tagja lesz, míg a „maradvány nemzetiségek” 7 helyett 11 képviselőt kapnak. Így összesen 80 fős lesz a felsőház, amiben az eddigi 6 helyett 11 fő ellenszavazata szükséges a jogszabályok elfogadásának megakadályozásához.

A parlamenti matematika mélyreható kibontása nélkül annyiban foglalnák össze a Schmidt által a boszniai jövőre oktrojált dokumentumot, hogy az alapján a horvát pártoknak alkalmi koalíció keretében továbbra is lesz lehetőségük megakadályozni egyes jogszabályok elfogadását, azonban megszűnik az a helyzet, hogy egy párt éveken át tudja kevesebb mint 10 képviselővel blokkolni a parlament működését.

Borult a papírforma

Miközben a boszniai választók megkísérelték megfejteni a Christian Schmidt főképviselő által a választás éjszakáján kiadott törvénymódosítási rébuszt, meglepő eredmények jelentek meg az államelnökség három székéért indulókkal kapcsolatban, a legnagyobb meglepetés Bakir Izetbegović csúfos veresége, aki keserűen vette tudomásul a kialakult helyzetet, de abból semmiféle következtetést nem tudott vagy nem akart levonni, pedig az újságírók többször is megkérdezték, hogy nem gondol-e esetleg személyes konzekvenciákra.

A választás előtti közvéleménykutatások alapján Bakir Izetbegović győzelme borítékolt volt. Ehhez képest komoly meglepetésnek számított, hogy Denis Bečirović hét párt közös jelöltjeként győzelmet tudott aratni az SDA „örökös elnökével” szemben. A harmadik jelölt Mirsad Hadžikadić a négy évvel ezelőtti 5% körüli eredményt tudta megismételni, tehát neki túl sok beleszólása nem volt a másik két jelölt versenyébe, amellyel kapcsolatban már készülnek az összeesküvéselméletek, de még nem forrottak egészen ki.

A teljes feldolgozottságig ebben az esetben is a jövő hét közepéig kell várni, az államelnökség helyeiért folytatott küzdelem azonban már eldőltnek tekinthető. A bosnyák elnökségi pozíciót a szociáldemokrata Denis Bečirović (SDP és szövetségesei) szerezte meg, a horvátoknak fenntartott mandátum ismét az utóbbi időben polgári húrokat pengető Željko Komšićnak jutott (Demokratikus Front és szövetségesei), míg a szerb helyet a Milorad Dodik hűséges kísérőjének számító Željka Cvijanović (Savez Nezavisnih Socialdemokarata, SNSD) szerezte meg.
A horvát helyért folyó versenyben Željko Komšić (Demokratski Front, DF) multietnikus, balközép jelöltként alacsony feldolgozottság mellett is jelentős előnyre tett szert a horvát jobboldali pártszövetség által támogatott Borjana Krištoval szemben. Az előzetes felmérések lényegesen szorosabb eredményt vártak a horvát-horvát jelöltek között, azonban a különbség végül csak nőtt Komšić javára, ami miatt érdekes módon a boszniai horvátok egyáltalán nem sírtak, ami felveti a gyanút, hogy valami csavar van a dologban.

A szerb elnökségi tagi helyért vívott harc teljesült csak az előzetes elvárások szerint. Az Államelnökség szerb tagját megillető helyen a Milorad Dodikot váltó Željka Cvijanović végig komoly előnnyel vezet a baloldali koalíció jelöltje, Mirko Šarovićtyal szemben, és Šarović már el is ismerte vereségét, ebben az esetben tehet nem várhatók izgalmak.

Alacsony volt a választói aktivitás

A déli adatok még a válaszói részvételi kedv növekedését mutatták, a 15 órakor mért adatok alapján viszont a részvételi arány mindössze 35%-os volt. Ez mintegy 2%-al maradt el a négy évvel korábbihoz képest. A választási bizottság ezért felhívást tett közzé, amiben arra kérték a lakosságot, hogy éljen a választási jogával, ami azonban nem hozta meg a várt eredményt.

A délutáni órákban komolyabb visszaélésről nem érkezett hír, így összesen 23 esetet vizsgálnak kampánycsend megsértésének gyanúja miatt, míg 35 esetben a választási eredmény tisztaságát veszélyeztető visszaélés következtében indult vizsgálat.

Egyetlen visszaélés gyanús esetet kezdett el komolyabban vizsgálni a testület. A bejelentés alapján a tegnapi napon mintegy 80 ember kérte a boszniai szerb területen lévő Bijeljina melletti Čengić községben a „nemrég kialakult vaksága miatt”, hogy segítő személy részvétele mellett tölthesse ki a szavazó lapokat, jó esetben azonban csak politikai vakságról vagy szemfényvesztésről van szó, nem pedig a látás hirtelen és tömeges elvesztéséről.

A délutáni órákban egy helyi lakos a szavazóhelyiségben megtámadta az EBESZ egyik választási megfigyelőjét, aki a választópolgár engedélye nélkül készített felvételt arról, ahogy az bedobja az urnába a nála lévő szavazólapokat.

A rendőrségi intézkedés során a támadó közölte, hogy amiatt kezdte mérgesen ütlegelni a nemzetközi megfigyelőt, mert az meg akarta örökíteni a „történelmi pillanatot”, amit a mostani választások jelentenek. A megfigyelők száma kapcsán a központi választási bizottság jelezte, hogy a korábbi választásokon megszokott létszám felett mintegy 3600 főt akkreditáltak, ők azok, akiket általában kijátszanak ilyen és hasonló helyeken, aztán mondanak majd, amit mondanak.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad , the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava