Connect with us

Szerbia

TÍZSZERES BAYRAKTAR: Szerbia nagyon szeretne török drónokat, ezért tízszer többet hajlandó költeni rájuk, mint eddig

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2022 09 07 202904 gigapixel art scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök saját maga ment ki Recep Tayyip Erdoğan elé a belgrádi repülőtérre, ami már önmagában azt jelezte, hogy különös figyelmet szentel a török államfő látogatásának. Szerbiának több szempontból: gazdasági, energetikai és katonai érdekei miatt is fontos a baráti viszony fenntartása Törökországgal, hogy a szandzsáki, és a koszovói kérdést ne is említsük. A reptéri kiruccanás előtt Aleksandar Vučić azonban – biztos, ami biztos – találkozott az orosz nagykövettel, mert hát Szerbia egyik országgal baráti kapcsolatokat ápol, a másikkal pedig barátibbakat.

Bayraktart vennének

A török-szerb találkozónak sok fontos eleme volt, Szerbia ugyanis egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül Törökországgal szemben, még katonai téren is. Azt eddig is tudtuk, hogy a szerb államfő szeretne, sőt nagyon szeretne török drónokat beszerezni, de ezt a kérdést elég sok bizonytalanság övezte, és övezi ma is. Az viszont már kiderült, hogy a Szerbiát megtestesítő Aleksandar Vučić sokkal többet hajlandó rá költeni, mint eddig.

– Szeretnénk Bayraktar pilóta nélküli gépeket vásárolni, de azt látjuk, hogy az egész világ ilyen drónokat akar, így hát beálltunk a sorba, de készek vagyunk arra, hogy növeljük az érdeklődésünket, és többet költsünk rájuk: az előzőleg kialkudott néhány tízmillió euró helyett, néhány százmillióra emeljük a tétet

– jelentette ki a szerb államfő az Erdoğannal tartott sajtóértekezleten.

A rövid nyilatkozatból azt viszont nem lehetett kiolvasni, hogy Szerbia úgy szeretne-e a sor elejére kerülni, hogy hajlandó nagyobb árat adni a drónokért, vagy hogy egyszerre több drónt rendelne a jobb besorolás érdekében. De az is felmerülhet, hogy azért emelkedett az ár, mert a Szíriában, a Karabahban és az Ukrajnában már jól vizsgázott Bayraktar TB2-es drónok mellé vagy helyett esetleg a legújabb Bayraktar Kizilelma szuperszonikus drónt szerezné be, amely sok mindenben veri a TB2-t, sebességben, magaságban, hatósugárban és terhelhetőségben: míg a TB2 csak 150 kilogrammnak megfelelő rakétát képes felemelni, addig a Kizilelma esetében ez egy tonnára, vagy a fölé emelkedik.

Külön érdekességként kell megemlíteni, hogy az új török drónok egyes altípusaiba várhatóan ukrán hajtóműveket szerelnek majd a törökök.

Tehát, ami a drónokat illeti, Szerbia esetében arra egyelőre nincs válasz, hogy Belgrád miért tízszerezte meg az erre a célra szánt összeget.

Más téren is jól jönne Szerbiának a török segítség. A két államfő közös sajtótájékoztatóján, és természetesen a találkozón is, Vučić arra kérte a török elnököt: segítsen Szerbiának a téli hónapokban az Azerbajdzsántól vásárolt áram Törökországon keresztül történő célba juttatásában.

Vízummentesség

A közös sajtótájékoztatón Vučić arról beszélt, hogy Belgrád és Ankara is azt szeretné, ha a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérné az ötmilliárd eurót, amire jó esély van, hiszen az áruforgalom a tavalyi esztendőben már meghaladta a kétmilliárdot, ezt már csak kétszerezni kell és nem tízszerezni.

Természetesen szóba került az ukrajnai háborúról és ennek kapcsán az energiaválság is, s nemcsak a villamosenergia Törökországon keresztül történő beszerzése által.

Oroszország leállította a gázszállításokat, aminek következtében az árak emelkedni kezdtek, erre mindenki azt kezdte keresni, hogy miként éljük túl ezt a telet. Hogy nem lehetett erre korábban gondolni?

– kérdezte a török elnök, amire a szerb államfő azzal válaszolt, hogy az előttünk álló tél hideg lesz, a következő télen viszont „sarki viszonyok” fognak uralkodni, mert senki sem gondol arra a lehetőségre, hogy a háború hamarosan befejeződik.

– Nekünk ezért csak az marad hátra, hogy jól felkészüljünk a hidegekre és a sarki viszonyokra

– mondta elmélázva Vučić.

bucsupillanatok gigapixel art scale

A BÚCSÚ: A szerb elnök nemcsak fogadta, hanem ki is kísérte a repülőtérre a török államfőt

A két elnök arról is beszélt, hogy Szerbia és Törökország megállapodott az útlevél-kötelezettség kölcsönösen eltörlésében, így a szerb és a török állampolgárok a jövőben személyi igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába, illetve Törökországba. A rendelkezéstől azt várják, hogy növekszik az egyébként is jelentős mértékű idegenforgalom a két ország között.

Ez akár üdvözlendő is lenne, ha nem lenne/lehetne esetleg egy olyan hátrányos következménye, hogy hirtelen megemelkedik a migránsok között a törökök és a kurdok száma, hiszen az utóbbiak közül sokan török állampolgárok.

Hasonlóra volt már példa Szerbia és Bosznia- Hercegovina esetében is, Szerbiában az iráni migránsok száma ugrott meg, amikor Belgrád egy ideig feloldotta a vízumkényszert Irán felé, Bosznia- Hercegovinában pedig a pakisztáni migránsok száma növekedett hirtelen gyorsasággal, amikor az ország iszlámábádi nagykövetsége túl sok vízumot adott ki.

Mire ez a cikk az olvasók elé került, Recep Tayyip Erdoğan török elnök átröppent Zágrábba, ahol folytatja/zárja le balkáni látogatását, valószínűleg kevésbé szívélyes viszonyok közepette, mint Belgrádban.

Szerbia

VÁLTÁS: A Kisfarkas váltja a Nagyfarkast a Szerb Haladó Párt élén

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

farkas, haladó párt,
Miloš Vučević (balról) a Szerb Haladó Párt elnökének történt megválasztása után, érdemes figyelni Vučević kézmozdulatát, még abban is a Nagyfarkast utánozza (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A BALK több, mint egy hónappal ezelőtt azt írta, hogy a legnagyobb esélye az általunk Kisfarkasnak is nevezett Miloš Vučevićnek van arra, hogy váltsa Aleksandar Vučićot a Szerb Haladó Párt (Srpska napredna stranka, SNS) élén. Nos, ez most megtörtént, a legnagyobb kormánypárt elnöki posztján végrehajtott vezércserét követően valóban Vučević viszi tovább a pártot. A salamoni, illetve vučići döntés által biztosított a párt folytonossága, ugyanakkor a szerb elnök megőrizheti korlátlan befolyását a párt felett, amelynek „hű és és odaadó” tagja maradt.

Atyai felügyelet

Április 22-i elemzésünkben azt írtuk, hogy a pártelnöki tisztségre „legnagyobb esélye talán a Kisfarkasnak, azaz Miloš Vučević szerb védelmi miniszternek, volt újvidéki polgármesternek van, akit erre nem csak nagyfokú szolgalelkűsége jogosítaná fel, hanem az is szimpatikussá teheti Vučić, és ezáltal a tagság szemében, hogy a szerb elnökhöz hasonlóan Vučević is a katonai ügyek irányából érkezik, és ezáltal Vučić biztosítottnak láthatja a „militáns opció fenntartását a nemzeti ügy irányában”.

Vučevićet a párt rendkívüli közgyűlésén választotta meg a Szerb Haladó Párt elnökének a mintegy négyezer küldött a fegyvergyáráról is híres Kragujevácban, amiből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, minden bizonnyal csak véletlen egybeesés történt, ennek legfeljebb csak a szimbólumok szintjén van némi jelentősége.

A szerb elnök maga ajánlotta a Kisfarkast az utódjának, mivel indoklása szerint Vučevićet olyan embernek ismeri, aki jó családból származik, elkötelezte magát a Szerb Haladó Párt mellett, egyúttal az önálló, független és prosperáló Szerbia híve.

A szerb elnök nem is titkolta, hogy befolyással kíván lenni Vučevićre, amit szebb megfogalmazással támogatásnak szokás nevezni, de utódja sem rejtette véka alá, hogy számít a „nagy előd” (Vučić The Great) segítségére.

– Tudom, mennyire szereti a Szerb Haladó Pártot, ismerem az édesapját is, aki az egyik legelismertebb ügyvéd volt… Biztos vagyok benne, hogy az én támogatásommal és az Önök támogatásával képes lesz arra, hogy még jobban és még erőteljesebben és még többet dolgozzon

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezáltal jóformán „atyai felügyelet” alá helyezte a pártját, amit Vučević személyén keresztül valósít meg.

farkas, haladó párt

Miloš Vučević a „reménykedő Szerbia” jegyében szervezett nagygyűlésen az igencsak lengén öltözött pénzügyminiszter társaságában a belgrádi Nagyposta előtt (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Két arc, egy agy

A Kisfarkas nemhogy elfogadja, hanem el is várja ezt a felügyeletet, megválasztását követően úgy nyilatkozott, hogy „a Szerb Haladó Párt eddigi politikája nem változik, és a párt továbbra is Szerbia fejlődésének motorja marad”.

– Továbbra is olyan párt lesz, amely ápolja és megőrzi a szerb nép, valamint Szerbia minden polgárának hagyományos értékeit, amely politikailag kiáll Koszovó és Metóhia megőrzéséért Szerbia részeként, és gondoskodik a szerb közösségek érdekeiről legyenek is bárhol, de mindenek előtt a volt Jugoszlávia területén

– mondta Vučević, aki korábban „gyönyörű nagygyűléseket” szervezett a szerb elnök számára az általa vezetett városban, és boldogan adta át Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Újvidék diszpolgári címét.

farkas, Szerb Haladó Párt

Szeretik egymást, a Nagyfarkas és a Kisfarkas a váltást követően (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Az új elnök a szerb érdekek feletti gondoskodásra vonatkozó szózatot azzal a kijelentéssel tetézte, hogy a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić köztársasági elnök legmegbízhatóbb partnere lesz.

Vučević azt is hangsúlyozta, hogy a Szerb Haladó Párt június végén csatlakozik a nagy hazafias népmozgalomhoz, amit az ország politikai szövetének megerősítéseként fognak fel, vagyis megvalósul az, amire a BALK-on már többször is utaltunk, miszerint a Szerb Haladó Párt beáll a szerb elnök által kitalált ernyő alá.

A Szerb Haladó Párt élén bekövetkezett váltást röviden úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „a pártnak két arca és egy agya lesz”.

A kiszolgáló személy

A pártelnöki tisztség nem csak örömet szerez, hanem gondot is okoz az új elnöknek, aki ráadásul a védelmi tárca irányítója is.

Vučevićnak ezek után mindenképpen magára kell vállalnia a koszovói válság ódiumát is, nem csak úgy, mint újvidéki polgármester korában, amikor rossz nyelvek szerint erőteljesen kokettált a koszovói szerb bűnözői struktúrákkal. Így nem csak a szerb elnöknek, hanem neki is vannak élő kapcsolatai az ottani szerbekkel.

– A koszovói helyzet nagyon nehéz és drámai… Folyamatban van a Szerb Hadsereg egységeinek bevetése az adminisztratív vonal irányában, és arra számítok, hogy a (katonák) a következő órákban már a helyükön lesznek

– mondta a Kisfarkas nehezen szétválasztható pártelnöki és védelmi miniszterelnöki minőségében, miközben a hadsereg főparancsnoka továbbra is Vučić elnök, tehát Vučević nem csak a pártban, hanem a hadseregben is a szerb elnök utasításait hajtja végre.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava