Connect with us

Szerbia

OROSZ MIGRÁCIÓ: A Yandex és az RT is megtelepszik Belgrádban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Egyre több orosz cég jelenik meg Belgrádban, ez főleg az IT-szektorra vonatkozik. A nyáron irodát nyitott a szerb fővárosban a Yandex, amely 700 alkalmazottját telepíti le a szerb fővárosban, de hamarosan oda költözik az Russia Today (RT) tévécsatorna egyik részlege is. Erről a független The Moscow Times számolt be.

Orosz migráció

Az orosz cégek a szerb főváros Dorćol városrészben vetik meg a lábukat, amely az Óváros (Stragi Grad) előkelő negyedének számít a Duna partján, a belgrádi vár, a Kalamegdan szomszédságában.

Nyilvánosan elérhető adatok szerint eddig több mint 1000 céget regisztráltak Szerbiában az ukrajnai háború februári kezdete óta. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre az “orosz migrációról”, becslések szerint február óta mintegy 50 000 orosz állampolgár telepedett le a balkáni országban.

Szerbia különösen azért vonzó az oroszok számára, mert nem csatlakozott a Kremllel szemben bevezetett nyugati szankciókhoz.

A Szerbiába kitelepülő orosz cégek egyrészt könnyebben hozzáférnek az európai piacokhoz, másrészt viszont az orosz állampolgárok folyamatos kapcsolatot tarthatnak fenn Oroszországgal, más európai országokkal ellentétben ugyanis Szerbia nem zárta le a légterét Oroszország előtt, így a moszkvai járatok továbbra is rendszeresen indulnak a belgrádi repülőtérről.

– Alapvetően Szerbiát használják fel a szankciók kijátszására

– mondta Ivana Stradner, a washingtoni székhelyű Demokráciák Védelméért Alapítvány tanácsadója a The Moscow Timesnak.

Ami a médiát és az IT-szektort illeti, Szerbiában továbbra is jelen van az orosz állami finanszírozású Szputnyik hírügynökség, de oda várják a szintén állami fészekbe tartozó RT televíziós csatornát, miközben már oda költöztette egyik részlegét a Yandex is, amely mintegy 700 munkatársát “deportálta” Belgrádba.

– A szerbiai iroda támogatja a Yandex számos nemzetközi szolgáltatásának folyamatos fejlesztését, beleértve a Taxi és Delivery szolgáltatást is, amelyek már működnek Szerbiában

– közölte a Yandex sajtószolgálata az orosz hírportállal.

Ljubinka Milinčić, a Szputnyik belgrádi irodájának főszerkesztője a múlt hónapban jelentette ki, hogy hamarosan csatlakozik a “belgrádi orosz kolóniához” az orosz RT nemzetközi műsorszolgáltató is.

Oldalválasztás

Engjellushe Morina, az Európai Tanács vezető külkapcsolati munkatársa szerint az RT érkezése valószínűleg nem változtatja meg jelentős mértékben a “szerb médiavilágot” (miután egy külföldnek sugárzó idegennyelvű csatornáról van szó), az országban való jelenléte azonban szimbolikus jelentőségű lehet.

– Kicsit furcsállom, hogy Szerbia ezt megengedi, különösen most, amikor nagy nyomás nehezedik az országra az oldalválasztás miatt (Oroszország és az EU között)

– mondta Morina a független orosz internetes portálnak. Az Európai Tanács koszovói albán származású munkatársa szerint az orosz befolyás a szerb médiában leginkább a múlt hónapban vált nyilvánvalóvá, a korábban a szerbiai tartományának számító Koszovóhoz kapcsolódó feszültségek közepette, főleg ami egy “új balkáni háború” vizionálását illeti.

Az előbb említett Ivana Stradner ezzel kapcsolatban a The Moscow Timesnak elmondta, hogy az mindenképpen újdonságnak számít, ahogy ezt a narratívát Oroszország felerősíti.

Más elemzőkhöz hasonlóan Stradner is úgy vélte, hogy a Kreml valószínűleg arra igyekszik kihasználni szerbiai jelenlétet, hogy destabilizálja a térséget, és elvonja a nyugati politikusok figyelmét Ukrajnáról.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava