Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

ELSZÓLTA MAGÁT: A szerb elnök Horvátország helyett inkább Albániában nyaralna

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

belgradi borszemle
A cikk meghallgatása

A szerb elnök az Open Balkan keretében megnyitott belgrádi borszemlén azt mondta, hogy szívesen töltené a szabadságát Albániában. Ez a veszély azonban egyelőre nem fenyegeti az albánokat, mert egy belgrádi bulvárlap szerint Aleksandar Vučić már tíz éve nem volt nyaralni egyetlen tengerparton sem.

Az albánok barátja

A Horvátországgal szemben kirobbantott legutóbbi szerbiai hisztéria során a szerb elnök úgy fogalmazott, hogy életében soha nem megy Horvátországba nyaralni, és soha nem keresi fel a horvát tengerpartot.

Ez a “történelemformáló” mondat a Prva televíziónak adott sokadik elnöki interjúban hangzott el, amelyben Vučić nyilvánosan elmélázott azon is, hogy két idősebb gyereke közül egyike sem fog soha a horvát tengerparton nyaralni, a néhány éves fiával kapcsolatban azonban elbizonytalanodott a kérdést illetően.

Ezzel a kijelentéssel párhuzamosan indult az a lejárató kampány, amelyet Miloš Vučević, újvidéki polgármester indított azok ellen az “elfajzott szerbek” ellen, akik a horvát tengerparton áztatják a v@l@guk@t. A Vučić istenítésében egyre inkább “felűnő és kitűnő” Vučević jutalmul miniszterelnök-helyettesi posztot kapott, nesze neked horvát-szerb barátság!

Mindeközben a szerb elnök az albánok egyre nagyobb barátja lesz, mínusz Albin Kurti koszovói miniszterelnök, amit az is bizonyít, hogy az Open Balkán keretében megrendezésre kerülő borszemlén már nem egy, hanem két albán is részt vett, a teljesjogú tagsággal bíró Edi Rama albán miniszterelnök mellett vendégként megjelent Dritan Abazović is, akit éppen mostanság billentettek ki a montenegrói miniszterelnöki tisztségből.

Természetesen jelen volt Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök is, aki a harmadik tettestárs az Open Balkanban.

Nem kaptak poharat

Miután így szépen összejöttek, kezdődhetett is a belgrádi borszemle megnyitása, amelyet jellemző szerénységgel a “Nyitott Balkán Borvíziója” nevet viseli, és ennek szellemében ki is nyitották a három ország (Szerbia, Észak- Macedónia, Albánia) egy-egy szőlőjéből készült vörösbort.

A legalább háromliteres üvegbe palackozott borocskát azonban a miniszterelnökök nem kóstolhatták meg, merthogy poharat csak a konferanszié kapott, így – bármilyen furcsa – csak ő emelhette a poharát a borszemle megnyitását bejelentve.

A hoppon maradt “nyitott balkáni vezetők” így csak szagolgathatták & szimatolgathatták a “közös nedűt”, miután a konferanszié szerepét betöltő – egyébként vajdasági születésű – Lazar Ristovski szerb színáész nagylelkűen átadta nekik az emelvényen található egyetlen poharat, amelyet pár pillanattal korábban a magasba emelt.

A találkozóról beszámoló szerb újságírók azzal mentették a helyzetet, hogy a borok degusztációját egyébként sem a vörösökkel, hanem a fehérekkel szokás kezdeni, ennek a hagyománynak a betartatása most igencsak látványosra sikeredett.

Persze, aztán csak került elő pohár, így a balkáni vízió szlogenjével meglöttyintett mustrát – amelyen nem csak balkáni, hanem például ausztráliai, valamint észak- és dél-amerikai borokat is felsorakoztattak – a házigazda szerb elnök és az összes miniszterelnökök is kóstolgatásra és a spicces állapot elérésére használhatta fel, beleértve Ana Brnabićot is, aki nem először borozgat vagy sörözget vučići társaságban és magasságokban, bár neki gyorsan el kellett húznia, mert várta a munka: lehet hogy éppen az EuroPride2022-ra készülő legényekkel és lányokkal találkozott, de erről nem szól a fáma.

Albániában nyaralna

Borozgatás közben legfelsőbb szinteken is megered az ember nyelve, és mivel a szerb elnök járt elől a konzumálásban, így ő volt a leghangosabb.

Az albániai borok igencsak megtetszettek Vučićnak, és ennek hatására az albán televíziónak úgy nyilatkozott, hogy szívesen menne Albániába pihenni, ami akár azt is jelentheti, hogy a horvát tengerpartot az albánra cserélné le.

Ez a veszély azonban nem nagyon fenyegeti az albánokat, mert Vučić már tíz éve nem ment szabadságra, és ilyen értelemben nem látta a tengert, vagyis nem sütkérezett, és nem áztatta az elnöki alsó felét.

– Amióta fontos tisztségeket tölt be, először a miniszterelnöki, majd az elnöki posztot, minden évben ugyanaz a történet. Megpróbáljuk rávenni, hogy pihenjen már egy kicsit, de esélyünk sincs, mindig hatalmas munkában van, mindig történik valami fontos, így három napot sem tud magára fordítani. Azt mondja, hogy egyáltalán nem vonzza a tenger, és értelmetlen tartja, hogy a napon sütkérezzen

– jelentette ki az Alo! magazinnak nyilatkozva a szerb államfő egyik közeli munkatársa, aki természetesen a névtelenség homályába burkolódzott.

Maga a szerb elnök azzal magyarázza a megszakítás nélküli munkát, hogy azért nem megy sehova sem nyaralni, mert inkább Szerbiában marad a népével, bár ha a népe igazán szereti, akkor biztosan visszavárná.

Ha viszont Vučić még sokszor elismétli a szerbiai televíziós roadshow-k alkalmával, amit az albán televíziónak mondott, akkor a szerb “homo turisticus” jövőre ellepi az albán tengerpartot, így a szerb elnök akár nyaralás közben is a népével lehetne.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava