Connect with us

B A Balkanac

Amikor eljön Sálímár bohóc (Ami késik, nem múlik 2)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

salman.rushdie
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az amerikai terrorizmusellenes harc főnökét fényes nappal, India nevű lánya házának küszöbén megkéseli a tulajdon kasmíri sofőrje: egy titokzatos alak, aki Sálímár bohócnak nevezi magát. Mindenki politikai gyilkosságra gyanakszik, miközben Sálímárt valójában csak a bosszú lebírhatatlan vágya vezérelte. Ugyanis hármuk életét egy olyan végzetes szerelem története kötötte össze, tartotta fogva, amely história Kasmírba nyúlik vissza. A gyümölcsösök és méhesek, a hegyek és tavak, valamint a lenyűgöző, zöld szemű nők e valóságos édeni kertjébe, amely az indiai–pakisztáni viszály nyomán válik majd elveszett paradicsommá. – Nagyjából ezekkel a szavakkal hirdeti Salman Rushdie ragyogó, magyarul 2005-ben megjelent regényét itteni kiadója, az Ulpius-ház.

Rushdie-ról tudnivaló, hogy indiai születésű, MAN Booker-díjas író, akinek zengzetes neve komoly irodalmi védjegy; S. R. számos nemzetközi zsűri tagja, regényei világszerte sikerlistásak. Privátilag: háromszor nősült, két fia van, hetvenöt éves, New Yorkban él, s a minap majdnem meghalt. Ugyanis az történt, hogy egy irodalmi esten N. Y. államban – szinte valahol a valóság és fikció határán – eljönni látszott Teremtőjéért a bohóc: Sálímár.

Persze, nem Sálímár volt az, aki Rushdie életére tört, nem is szerelmi bánat lehetett az indok – meglepődnénk, ha igen –, viszont ez is késelés, és ha a lehetséges politikai motivációk szokásosan kusza szövevényét nézzük, bizonyára találhatók lennének akár tragikomikusnak is nevezhető érintkezési pontok – mindenféle szerelmen túl. Egyelőre azonban nem világos, igazából mi hajtotta az elkövetőt, akit a helyszínen elfogtak. Egy dél-libanoni gyökerekkel rendelkező, amerikai születésű fiatalembert, bizonyos Hadi Matart, aki Chautauqua városka hasonnevű intézményében, ahol éppen Salman Rushdie volt a jeles vendég, felment a színpadra, majd kábé tucatszor megszúrta a szólásszabadságról beszélni készülő írót, mire sikerült lefegyverezni. Érdekes, hogy az eseménynek számtalan szemtanúja volt, Matar viszont máris, az előzetes kihallgatáson ártatlannak vallotta magát, ami nyilván az igazság értelmezésének nála létező külön kritériumairól tanúskodik. Őt máris az iszlám militáns szervezeteivel hozzák egyébként kapcsolatba, azonban várjuk ki a végét.

Mellesleg tudván azt is – nem kell meglepődni –, hogy van olyan, amilyen például a Lennon- Marc Chapman esetében volt. Nevezetesen amikor egy épp csak az elítélhetőség keretébe beleszuszakolható agyzavaros egyén olyannyira hagymázas magyarázatát hallhatjuk-olvashatjuk borzalmas cselekedetéről, hogy attól sírva lehet fakadni kínunkban. Minimum. Vagy hát dühöngni értelmetlenül és értetlenkedve, igazából nem értve az indokot. Szerencsére úgy látszik, Salman Rushdie megússza, ha fél szeme esetleg odalesz is. – Fia szerint az apja már viccelődik, biztos kiheveri a támadást, amire tulajdonképpen várhatott is, több mint harminc évig. – Ha máshogy nem, néha csak a tudata alatt – fűznénk hozzá, persze,.

Rushdie-t ugyebár a ’nyolcvannyolcban napvilágot látott, Sátáni versek című könyvéről ismeri elsősorban a világ. Még inkább arról a felháborodásról – mert a zrí mindig a legizgalmasabb –, ami annak a megjelenését követte. Az írót – aki maga is muszlim családban született India kapujában: Bombayban vagy Mumbaiban – az a vád érte anno, hogy szentségtörést követett el szóban forgó művében Mohamed prófétával szemben. Ezt az „átkot” „fatvaként” emlegetik, amely az író és a kiadói meggyilkolására szólít fel. Irán egykori legfőbb vallási vezetőjéhez, Khomeini ajatollah nevéhez fűződik, a jókora beígért, az idők folyamán még nagyobbra duzzadt vérdíjjal együtt. Ezzel a damoklészi karddal a feje felett élt sokáig Rushdie úgy, hogy a brit titkosszolgálat vigyázott rá, ami utóbb Amerikában erősen meglazult. – Megjegyzendő egyébiránt, hogy több értelmezése létezik a fatva fogalmának. Némelyik mintha egészen szimpatikus, helyre kis dolognak nézné. Ebbe viszont nem mennénk bele. Miként bővebben abba sem, hogy Rusdhie anno sejthette, mivel jár majd a könyv megjelenése, mégis vállalta a súlyos, életveszélyes botrányt.

Kapcsolódó oldal

Salman Rushdie hírfolyama

A világhírnév édes ízével együtt.

Amikor B. A. B. találkozott Budapesten Rushdie-val, az egy évvel a Sálímár megjelenése után történhetett. Vagy előtte, tökmindegy. A művet magyarra fordította Greskovits Endre – kérem, ne vegyék nomen est omennek, nagyon jó fordítás! Miként az egész sorozat az. Maga Rushdie ugyancsak nagyon jó benyomást tett e sorok írójára. Udvarias, szellemes és tájékozott férfiú benyomását keltette. A Gresham Palotában tartott előadást, majd a kiválasztottak egyenként felmehettek hozzá külön interjút készíteni. E sorok írója akkoriban a Kossuth Rádió kulturális szerkesztőségében dolgozott, ezért a privilegizáltak közé tartozhatott. A hotelszobában készült „szobázós” beszélgetés során a híres író többek között Indiáról beszélt a sokkalta kevésbé híresnek. Arról például, hogy ha Mumbai utcáit járod – ő így mondta: Bombay –, millió sztori leselkedik rád. A városban, amelyben sokféle ember él, s mind imádja a szövegelést. Ezek többnyelvű emberek. Érdekessége a mesélésüknek, hogy az gyakorta az egyik nyelven kezdődik, a másikon folytatódik, majd a harmadikon fejeződik be. Ezen elgondolkodott egy kicsit, majd hirtelen a beszélgetőtárs szemébe nézett, már tudván, hogy az meg az egykori Jugoszláviában született. Nézett, nézett egy darabig, majd hirtelen megkérdezte:
– Ugye, az a testvériség-egység…?
– Igen?
– Érdekes dolog. Bődületes utópia, ugyanakkor jó az irány.
Itt a riporter nézett hirtelen nagyot, de Sálímár nem nevetett. Még egy kis mosoly se bujkált a szája szegletében.

B A Balkanac

Az indiai temperamentum és a politikai korrektség (elhibázott műtétek)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

politikai korrektség, műtét
Rushdie szerint tragikomikus dolog megkísérelni pl. James Bondot polkorrektté plasztikázni
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Ismét tollat ragadott, azaz hát dolgozni kezdett Salman Rushdie. Nekilátott újabb könyvet írni a Booker-díjas brit író, akinek az ellene tavaly elkövetett, brutálisan véres chautauquai (USA) késes támadás miatt kellett hosszabb kényszerszünetet tartania. A merényletről, amelynek következményeként fél szemére megvakult, továbbá az egyik karja csaknem megbénult Indiai Salamonunknak, régebben már írtunk. Most azzal a hírrel folytatjuk, amely szerint az írói gépezet – ha akadozva is, de – ismét beindulni látszik, míg az az egy szál merénylő, egy derék (rosszarcút nem merünk mondani!) libanoni férfiú, bizonyos Hadi Matar a sitten ül. Ahol folyton a fejét csóválja, mert nem érti, hogyan maradhatott életben egy olyan elvetemült ördögfattyú, aki annyi minden káromlót összefirkált a Prófétáról, hogy ő tkp. nem is volt képes – azzal az érzékeny gyomrával együtt – ától cetig elolvasni.

– Csak maga Allah tudhatja, miért mentette meg azt a patkányt – mormolta egy ízben a börtönőr füle hallatára, de végül megnyugtatta magát azzal, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Ha jól látjuk, szóban forgó, nyugodtan őrültnek is nevezhető cselekedetével valójában kitűnő hátast adott szerencsétlenje az időközben az angol királyi becsületrend lovagjává (is) üttetett író alá. Pontosan friss, húzós témát. Mégpedig az attentátumét, amely így direkt módon kapcsolódhat az egykor ajatollahi átok sújtotta, elégetendő Sátáni versekhez. – Persze, Rushdie nyilatkozataiból megtudhatjuk, hogy az egész nem ment, meg most sem megy simán. Elsősorban ki kellett hevernie a lelki traumát, közben szinte egészében újratanulnia a gépelést, ami prózaíró esetében nem egy olyan kis piszlicsáré dolog. Már csak azért sem, mert még ha viszonylag rövidre tervezett is a mű, könnyen megnyúlik, ha szárnya nő a gondolatnak. – Esetleg hosszabban tart a múzsa csókja.

politikai korrektség

Megjegyzendő, az össz’ nehézség ellenére idén februárban megjelent egy új regénye a szerzőnek, melynek címe: Victory City (magyarul még nincs meg; vélhetően japánul sem, mert a japán fordítót maradéktalan sikerrel járó módon meggyilkolták). Egy régebben született textusról lehet itt szó. Bizonyos győzedelmes városról szólóról, vélhetően India hosszú történetében markáns szerepet játszóról. Sajnos még sehogy nem olvastuk, így aztán legérdekesebb ezzel kapcsolatban az lehet egyelőre itt, amit konkrétan az írás fizikai aktusáról mond Rushdie. Mégpedig hogy egyes ujjain nem érzi az ujjbegyeit, ezért nagyon nehéznek találja az írást. – Ráadásul, amikor leülök – vallotta valószínűleg némi sóhaj kíséretében a New Yorker újságírójának –, igyekezetemből semmi érdemleges nem születik. Írok, szenvedek, ám az eredmény csupán az üresség és a szemét elegye. Csupa olyasmi, amiket másnap törlök. Igazából még nem találtam ki ebből a sötét erdőből.

Bővebben minderről magyarul online a Literán olvashatunk, Tomcsányi Sára összeállításában. (Itt erősen zsugorított formában szerepel!) Abból is megtudhatjuk, hogy éppen elsuhant májusunkban Rushdie – a szólásszabadság örök harcosaként – átvehette a The British Book Award keretében a FREEDOM TO PUBLISH elnevezésű díjat. Ezt olyan szerzők, kiadók és könyvkereskedők kapják, kaphatják, akik az őket érő folyamatos fenyegetések ellenére is bátran fellépnek az intolerancia összes fajtája ellen. A díjazott nem jelent meg személyesen az ünnepségen, azonban küldött egy videót, amin nyíltan felszólalt az egyre ijesztőbb méreteket öltő cenzúra ellen. Mondván, hogy a publikálás szabadságát életében nem fenyegette még ekkora veszély a nyugati országokban. Utalt a zömmel konzervatív politikusok törekvéseire, amelyek az ilyen vagy olyan szempontból rázósnak minősíthető kiadványok betiltására irányulnak, meg utalt a könyvtárak elszaporodó bezárására is.

– Most itt, az Amerikai Egyesült Államokban a könyvtárak és az iskolákban elérhető olvasmányok elleni példátlan támadásról kell értesülnöm – hangsúlyozta. – Ennek nagyon tudatában kell lennünk, küzdenünk kell keményen ellene.

politikai korrektség, műtét

Feltűnő indulattal artikulált beszédének annál a részénél, amelyben az ún. POLITIKAI KORREKTSÉG ijesztő méreteket öltő gyakorlatáról szólt. (Átvitt értelemben ama elhibázott műtétekről…) Arról, amitől például Agatha Christie TÍZ KICSI NÉGER figurája az újabb kiadásokban már nem lehet „néger”, mert sérti az amerikai feketék önérzetét, hanem valami más. Átmeneti megoldásként – tudhatjuk – rövidke ideig az „indián” szerepelt helyette, de most már az sem jó, UFF! (Mert egyébként miért is lenne az indián megfelelőbb néger? – megj. B. A. B.). Rushdie egyenest elítélte Roald Dahl és Ian Fleming szövegeinek ilyen értelemben történt átírását az új kiadások egész sorában, mert szerinte tragikomikus dolog megkísérelni pl. James Bondot polkorrektté plasztikázni.

Végezetül a témát így zárta Rushdie:

– Meg kell hagyni, hogy a könyvek a saját korukból érkezzenek hozzánk, és a maguk idejében létezzenek. Ha pedig ezt nehéz elviselni, ne olvassák el, olvassanak másik könyvet.

– Vagy ne olvassanak semmit – mondanánk mi, ám az meg a könyvtáraknak nem jó.

Ördögi kör, mondhatni: SÁTÁNI. (Lírai felhangok nélkül.)

Egyébként érdekes, hogy már a „fekete” sem tűnik a polkorrektség harcosai számára használhatónak, helyette szerintük inkább az „afroamerikai” kifejezés alkalmazandó. Persze, mondanánk, talán még el is lehetne fogadni, de az USA mégsem a világ közepe, és nem ott él Afrikán kívül az összes fekete bőrű ember. A másik súlyosan diszkriminatív kifejezés, ugye, példának okáért a „cigány”. – Hát rendben, Magyarországon (is) legyen „roma” ugyebár, csak az a probléma, hogy itt hosszú, a maga reszortjában identitásformáló története van a cigányzene műfajának, ami romára keresztelve, roma zeneként egészen mást jelent. Persze hogy van olyan, de nem az. Különben az is érdekes, hogy már a „kövér” sem komilfó. Így aztán Robin Hood nagyot vét, amikor nem a „túlsúlyos” kifejezést használja barátjával és bajtársával, Tuck atyával kapcsolatban. Pedig nem is mond olyat direkte, hogy pl.: TE KÖVÉR DISZNÓ, MÉG LESZAKAD ALATTAD AZ ÁG, AZTÁN B…6-JUK!

politikai korrektség, műtét

P. S. Ugye, ízléstelen viccnek tekinthetnénk itt, ha most a magyar „több szem többet lát” közmondást próbálnánk valamilyen formában elsütni. Végezetül mégis meg kell említenünk, hogy Szerbiában létezik egy TREĆE OKO nevű, szórakoztatónak szánt kiadvány, amely mindenféle okkult jelenséggel foglalkozik. Hemzsegnek benne a földönkívüliek meg a mindenféle furcsa lények, dalra fakadó műanyag szexbabák és egyebek, ám néha egészen értelmes cikket is lehet olvasni benne. Így például a lap valamelyik májusi számában található hosszú írás (szerzője Spomenka Milić újságírónő) arról tesz említést, hogy a politikai korrekció fogalma még a régi időkben fogant, és hogy később a náci Németországban is meghonosodott. Újabban a kilencvenes években ütötte fel a fejét, azóta egyre erőszakosabb, egyre nagyobb teret nyer, főleg angol nyelvterületen. (Hullámokban érkezik tehát…) Sok „szép” példát hoz fel az ilyen „korrigálásra” a cikkszerző, köztük említi ő is Agatha Christie-t.
Számunkra itt külön érdekességgel bír, hogy az egyik mű szereplője egy bíró, aki „indiai temperamentumú”. – Persze, csak volt idáig, az újabb kiadásban már nem.
A Harmadik szem külön figyelmet szentel a revíziónak áldozatul esett népmeséknek. Itt említi James Finn Garner amerikai szerző nagy sikerű POLITICALLY CORRECT BEDTIME STORIES (Politikailag korrekt esti mesék) című ’94-es, újabb és újabb kiadásokat megérő könyvét, amely az abszurd paródia eszközeivel él. Abban felvetődik a kérdés, vajon a hercegnek egyáltalán meg szabad-e csókolnia az alvó Hófehérkét, Piroska és a nagyi pedig lelövi a szexista vadászt; kisvártatva alternatív családot alapítanak hármasban a farkassal, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Nahát: FUSS EL VÉLE!

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava