Connect with us

Szerbia

LEGITIMITÁS: Tüntetnek a szerbiai gazdák, Vučićhoz akarnak menni

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Újvidéken utakat zártak le a gazdák, akik a szerb elnökhöz akarnak menni, hogy oldja meg a problémájukat, szerintük ugyanis az országban csak neki van igazán legitimitása. Korábban a Zastava dolgozói is Aleksandar Vučićhoz fordultak, mert csak benne bíztak. A megmozdulás nem csak a szerb mezőgazdaságban uralkodó helyzetre, hanem a “jóságos és mindenható vezér” mítoszának kialakulására is felhívja a figyelmet.

Traktoros mozgalom

Traktorokkal tüntetnek a gazdák Újvidéken, ahol lezárták a vajdasági kormányzati intézmények környékét.

A gazdáknak konkrét követeléseik vannak, amelyek a mezőgazdasági termékek kiviteli tilalmának feloldására, a napraforgó és a gázolaj árára, valamint a műtrágyával kapcsolatos szubvenciókra vonatkoznak.

A tüntetők azt szeretnék, hogy 700 eurót kapjanak egy tonna napraforgóért, és hogy minden hektár után 100 liter gázolajat szerezhessenek be adómentesen. Ezek a fő kérdések, de vannak kisebb horderejű követelések is a támogatásokat és a vámokat illetően.

Közben magával a megmozdulással kapcsolatban is merültek fel problémák, mert a rendőrség a büntetni kezdte a demonstráló gazdákat, így pótlólagos kérdésként felmerült ezeknek a büntetéseknek az eltörlése is. Egyelőre még nem jelentek meg a traktorral behajtani tilos táblák Újvidéken, de lehet, hogy mindez csak idő kérdése.

A megmozdulást a “Kezdeményezések a gazdálkodók túlélésére” elnevezésű mozgalom szervezi, az ellenzéki pártok egyelőre csak a pálya széléről kiabálnak be, és természetesen a gazdákat támogatják a kormányzattal vívott meccsükben.

A gyorsaság relativitásának elmélete

Szerb médiajelentések szerint Mileta Slankamenac, a tüntetés főkoordinátora újságíróknak arról beszélt, hogy követeléseiket már egy hónappal ezelőtt elküldték a mezőgazdasági minisztériumnak, amely azonban nem reagált a megkeresésre.

A formálódó megmozdulás láttán a szerb mezőgazdasági miniszter délelőtt viszont beautózta a fél Vajdaságot, hogy személyesen tudakolja meg a gazdák szándékát, ennek során Újvidék mellett felkereste Pancsovát és a kelet-szerbiai Pozsarevácot is.

A “megbeszélésekkel” kapcsolatban a mezőgazdasági minisztérium eléggé bükkfanyelvű közleményt adott ki, amely szerint “megállapodás született a fent említett problémák megoldásának következő lépéseiről”. Állítólag abban is megegyeztek, hogy a szerb kormány minden felmerülő kérdést megvitat az elkövetkező két napban.

Mindeközben beindult a kormányzati propagandagépezet, az Igor Mirović által vezettet tartományi kormány üdvözölte Branislav Nedimović földművelésügyi miniszter “gyors reagálását”, amire legalább egy hónapot kellett várni a minisztériumhoz intézet kérdést követően.

A jelek szerint a reagálás gyorsaságának megítélése is nézőpont és viszonyítása kérdése. Igor Mirović – aki természetesen a Szerb Haladó Párt tagja – arra kért a gazdákat, hogy oldják fel a közutak és utcák lezárását, és folytassák a párbeszédet a kormánnyal.

Mirović a “blokádmentes párbeszéd” híve, szerint ugyanis a gazdák megmozdulása nem járul hozzá a probléma megoldásához, csak megnehezíti a többi állampolgár életét. Itt tetten érhető a vajdasági kormányfőnek az az igyekezete, hogy szembeállítsa a gazdákat a többiekkel, akiknek a tüntetések miatt “megnehezül az életük”.

Vučić az igazi gazda

A gazdák azonban nem mondanak le a követelésükről, de azon még gondolkodnak, hogy feloldják-e a zárlatot, miután ígéretet kaptak arra, hogy holnap Belgrádban találkoznak Ana Brnabić miniszterelnökkel.

A gazdák azt mondják, hogy egységes állásponton vannak, és nem fejezik be tiltakozásukat, ha nem teljesülnek alapvető követeléseik, de nyilatkoztak arról is, hogy igazi tárgyalási partnernek Aleksandar Vučićot tekintik.

– Ő az egyetlen, aki jelenleg legitim, mert minden más csak formálódik. A médián keresztül kérjük, fogadjon és hallgasson meg minket

– mondta a feljebb már említett Slankamenac, aki ezzel arra utalt, hogy az április 3-i választások óta nem alakult meg az új szerb kormány, amelynek valójában illetékesnek kellene lennie a kérdésben.

A gazdák lehet, hogy nem sejtik, hogy a mostani demonstráció igazi nyertese Aleksandar Vučić, aki a jelenlegi helyzetet is arra használhatja fel, hogy még inkább megerősítse a “jóságos és mindenható vezér” nimbuszát.

Láttunk már ehhez hasonló helyzetet, amikor a június második felében a Zastava dolgozói tüntettek, majd eredménytelen megbeszélést folytattak Brnabić miniszterelnökkel, viszont a szerb elnökkel történt találkozót követően elégedetten távoztak Belgrádból, mert Vučić ígéretet tett nekik arra, hogy lesz munkájuk.

Nem kellene meglepődni, hogy ha most is sikertelenül zárulnának a tárgyalások Brnabić kormányfővel, és ha a gazdák problémáit csak a “mindenes” szerb elnök tudná megoldani.

Persze, a gazdákat aligha lehet átvezényelni a hadiiparba, mint ez a Zastava dolgozóinak esetében történt, egy “jó elnök” azonban mindig megtalálja a módját, hogy segítsen az ország népén, e felől nyugodtan alhatunk, mivel hogy ez a formálódó autoriter rendszerek logijából egyenesen következik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava