Connect with us

Szerbia

KB 500 EMBER: A hadiiparban kapnak munkát a Fiat elbocsátott szerbiai dolgozói

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZERB HADIIPAR: A bagladesi hadsereg is rendelkezik a Nora B-52-es típusú önjáró tarackkal
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Két hadiipari cégben helyezi el a szerb állam azt a körülbelül ötszáz munkást, akit elbocsátottak a Fiat Stellantis kragujeváci üzeméből. A nagyvállalat elindította az utcára kerülő munkások végkielégítésének kifizetését, a cégnél maradó több mint ezer dolgozót külföldön helyezik el.

Kifizetik őket

A Stellantis értesítette a cégtől távozó 492 munkást, hogy elindította a végkielégítésük kifizetését kifizetését a bankokon keresztül.

Ez azokra vonatkozik, akik nem vállalták, hogy a kragujeváci cég két évre tervezett átmeneti leállításának idejére a Stellantis szlovákiai és lengyelországi üzemeiben dolgoznak, vagy nem feleltek meg a külföldi munkavégzés feltételeinek.

A munkások a Fiatnál töltött minden teljes munkaévre 790 eurót kapnak, és további évi 500 euróra jogosultak azok, akik pedig 2011 előtt a Fiat, illetve a Stellantis elődjének számító Zastava gépkocsigyárban dolgoztak.

A külföldi munkára jelentkezők 3:1 arányú munkavégzést vállalnak, ami azt jelenti, hogy három hónapig lesznek távol a hazájuktól és a családjuktól, ezt követően egy hónapot tölthetnek otthon.

Ezzel lezárulni látszik a több hónapja húzódó, és időnként tüntetésekkel, útlezárásokkal és tárgyalásokkal tarkított vita, amely végül a szerb államfő közvetítésének köszönhetően oldódott meg.

Aleksandar Vučić azt követően kapcsolódott be a probléma rendezésébe, hogy visszatért a brüsszeli Balkán- EU csúcsról.

A munkások az Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel és a Stellantis képviselőivel folytatott eredménytelen megbeszéléseket követően kérték Vučićtól, hogy segítsen nekik a helyzet rendezésében, mert már csak benne bíznak.

Virágzik a hadiipar

A szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően a munkások elégedetten távoztak, mert Vučić ígéretet tett nekik arra, hogy azok sem maradnak munka nélkül, akik valamilyen okból kifolyólag nem vállalják, vagy nem vállalhatják a “külföldi melót”. Nekik a Stellantis a fent említett módon végkielégítést fizet.

A szerb elnök azt ígérte, hogy a szóban forgó közel 500 embert két hadiipari cégnél helyezik el, az egyik a kragujeváci “Zastava tervo”, a másik a Velika Plana-i “Borbeni složeni sistemi” nevű vállalat. Mindkét esetben nehéz fizikai munkákról van szó, amit nők nem végezhetnek.

Az első cég nevében szereplő “tervo” elnevezés a “terenska vozila”, vagyis a terepjáró kifejezés rövidítése, amiből már kiderül, hogy mivel is foglalkozik a 2017-ben létrehozott cég.

A másik cég nevében szintén benne van a foglalkozási terület, az elnevezés ugyanis “összetett harci rendszereket” jelent. A céget 2012-ben alakította a fegyverkereskedelemmel foglalkozó Jugoimport- SDPR, ebben a cégben állítják elő a mellékelt videóban látható Nora önjáró tarackot, és itt készül a Lazar 2 szerbiai páncélozott harci jármű is.

Kétszáz munkást még idén elhelyeznek a kapacitásaikat növelő két hadiipari vállalatnál, a fennmaradó háromszáz dolgozó a jövő év elején “állhat hadrendbe”, azaz kezdheti munkát.

Ez nemcsak az utcára kerülő munkások helyzetének megoldását jelenti, hanem arra is utal, hogy “szépen fejlődik”, vagy mondjuk inkább azt, hogy virágzik a szerbiai hadiipar.

Internetes források szerint a fent említett szerbiai Nora B-52-es önjáró tarackkal a kenyai, a bangladesi, a nigériai, a görög, a török, a szaúdi, az amerikai, az izraeli, az egyiptomi és a ciprusi hadsereg is rendelkezik, de állítólag az örmények is használták az Azerbajdzsánnal vívott legutóbbi háborúban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava